Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
no_fear
Croentuzjasta
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) no_fear » 14.08.2013 14:54

kodens79 napisał(a):Ja wykupiłem w Generali na 14 dni za 100pln opcja full. Mam nadzieję że nie będzie potrzebne.

Full czyli ? :-)
algirdas
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) algirdas » 14.08.2013 15:05

Tez jestem ciekaw co to za FULL, bo dzwoniłem do nich i w sumie szału nie ma. Ciekawe czy mają jakieś inne opcje, bo z tego co powiedział mi konsultant, to chyba jest tylko jedna opcja - za 100zł. W tym jest np. holowanie do 200km, zakwaterowanie do 3 dni gdy naprawa jest dłuższa niż doba. Auto zastępcze tylko w Polsce.
@ no_fear - co tam masz jeszcze w tym?
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 14.08.2013 18:54

Ja miałem wykupione w Generali na rok wariant komfort za 299PLN (nie mam u nich ani OC ani AC).
Właśnie wróciłem z wyjazdu i złożyłem im wypowiedzenie. Mając wykupione na więcej niż 6 miesięcy, można w ciągu 30 dni wypowiedzieć umowę i poniesie się jedynie koszty za okres przez, przez który miało się ochronę. Już raz mi się tak udało w PTU mam nadzieję, że i tym razem się uda. Oczywiście gdybym w czasie wyjazdu skorzystał z Assistance to taki manewr już nie przejdzie. Wydaje mi się że kupno na rok jest lepszym rozwiązaniem, właśnie ze względu właśnie na powyższe.
CRO_S
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CRO_S » 20.08.2013 14:11

My długo szukaliśmy ubezpieczenia, generalnie chcieliśmy jak najtaniej i w miarę sensownie. Ostatecznie zdecydowaliśmy się na PZMOT. Na razie kupiliśmy pakiet Podstawowy Krajowy za 71,88 - jest na cały rok w Polsce, a mając taki pakiet można dokupić sobie ubezpieczenie za granicą na pojedyncze dni (za 2,50zł dziennie), i tak planujemy kupić na 2 tygodnie za 35zł - na wyjazd na Chorwację. Myślę że bardziej się to opłaca niż pakiet zagraniczny za 71,88 - bo jest on tylko na miesiąc, a tak za 35zł różnicy mamy ubezpieczenie na cały rok w PL. Co więcej już nawet udało nam się je wypróbować, przy powrocie z wyjazdu miesiąc temu nagle samochód padł, nie wiedzieliśmy o co chodzi, nie dało się go odpalić - później okazało się że mechanik nie dokręcił części, co zostało szybko zdiagnozowane przez miejscowego mechanika, mogliśmy kontynuować podróż. W każdym bądź razie po telefonie do PZMOT nie minęło kilka minut a już zadzwonił do nas Pan z pomocy drogowej żeby umówić się na holowanie. Więc nie mam żadnych zastrzeżeń - dobrze wywiązują się z umowy, szybki kontakt z pomocą drogową i o to chodzi. W Polsce żadne dodatki typu hotel, samochód zastępczy nie są nam potrzebne, wystarczy holowanie do najbliższego zakładu. Co innego za granicą.. W każdym bądź razie myślę, że na ten moment mogę polecić. Fajne jest to, że można dokupić sobie ubezpieczenie zagraniczne na wybrane okresy i bardzo tanio to wychodzi jeśli ktoś jeździ rzadko (1-2 razy w roku) za granicę i są to okresy krótsze - tak jak my np. 2 tygodnie. Trzeba zwrócić uwagę, że ubezpieczenie w opisanym wyżej wariancie jest na kierowcę więc dobrze ubezpieczyć osobę, która na wyjeździe planuje być trzeźwa ;) albo chociaż w czasie wycieczek :) u nas to też było na plus bo mamy 2 samochody wykorzystywane w PL.
CRO_S
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CRO_S » 20.08.2013 14:21

Dorzucam jeszcze linka z porównaniem tych pakietów, bo samej było mi trudno do tego dotrzeć:
http://www.sospzmot.pl/
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 21.08.2013 16:03

CRO_S napisał(a):Dorzucam jeszcze linka z porównaniem tych pakietów, bo samej było mi trudno do tego dotrzeć:

Tylko musisz pamiętać że wykupując assistance zagraniczny jako dodatek 2,50pln za dzień musi byc to minimum 11 dni
bardziej się opłaca wykup na dni w Elvia tam kupujesz na dane dni i po sprawie ,działają nieźle w zeszłym roku korzystałem z ich usług i pomocy na drodze.Auto może mieć max 10 lat
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 23.08.2013 11:28

Walp mnie chodziło o ubezpieczenie dodatkowe , tylko na wyjazd :wink:
walp
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) walp » 23.08.2013 11:32

Mervik, mnie również. Przecież dyskusja dotyczyła zdarzenia podczas zagranicznego wyjazdu. :wink:
mariucous
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mariucous » 23.08.2013 11:36

a co sądzicie o ubezpieczeniu w TU EUROPA?
CRO_S
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) CRO_S » 29.08.2013 12:51

kodens79 napisał(a):
CRO_S napisał(a):Dorzucam jeszcze linka z porównaniem tych pakietów, bo samej było mi trudno do tego dotrzeć:

Tylko musisz pamiętać że wykupując assistance zagraniczny jako dodatek 2,50pln za dzień musi byc to minimum 11 dni
bardziej się opłaca wykup na dni w Elvia tam kupujesz na dane dni i po sprawie ,działają nieźle w zeszłym roku korzystałem z ich usług i pomocy na drodze.Auto może mieć max 10 lat

My akurat potrzebujemy na 15 dni, a w sumie na wakacje jedzie się co najmniej na tydzień, z weekendami 9 dni, a limit to 10 dni (przynajmniej wg ich strony). Samochód nowy nie jest, sporo powyżej 10 lat - dopytywałam jeszcze czy na pewno nie ma dodatkowych warunków dla samochodów starszych - wiek pojazdu ubezpieczonego nie jest limitowany, więc dla mnie ok. Elvia pewnie też ma ciekawą ofertę, ale jak piszesz max 10 lat niestety nas wyklucza, kiedyś się u nich ubezpieczaliśmy na wyjazd na narty i cenowo byli bardzo konkurencyjni, korzystać na szczęście nie mieliśmy okazji.
Ewa Zuber
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ewa Zuber » 29.08.2013 17:19

A ja przede wszystkim radzę wyjeżdżającym dokładnie sprawdzić co posiadają w wykupionym pakiecie.Bo potem jest tylko lament ... a przecież miałem pełną opcję.... i kończy się to holowaniem do kraju na własny koszt. Tak było dwa tygodnie temu z pakietem wykupionym przez moich znajomych w firmie Compensa. Zupełny brak profesjonalizmu, klient zostaje na przysłowiowym lodzie, a jeszcze bez znajomości języka ( firma nie zapewniła tłumacza). Po prostu czarna d...
Nie wierzę w żadne ubezpieczenia za 30, 40, czy 50 zł .

Ja wychodzę z założenia - stać mnie na wyjazd, tym bardziej musi mnie stać na dobre ubezpieczenie, bo zdarzenie losowe z autem potrafi dwukrotnie przebić koszt wakacji.
Pozdrawiam i przestrzegam wszystkich wyjeżdżających.
leszekpawlikowski
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszekpawlikowski » 30.08.2013 07:52

wczoraj kupiłem w Generali 100zł na 15 dni dla mnie ok
torreso
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) torreso » 30.08.2013 07:57

Bodajże już było, ale chciałbym potwierdzić pewną rzecz.
Mianowicie dodatkowa klauzula o holowaniu do 1000km w PZU Auto Pomoc. Po małych perypetiach i początkowej odmowie, udało mi się wykupić dodatkowo do pakietu Super właśnie taką klauzulę za dodatkowe 70zł.
no_fear
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) no_fear » 30.08.2013 08:11

Ewa Zuber napisał(a):...miałem pełną opcję.... i kończy się to holowaniem do kraju na własny koszt. Tak było dwa tygodnie temu z pakietem wykupionym przez moich znajomych w firmie Compensa. Zupełny brak profesjonalizmu, klient zostaje na przysłowiowym lodzie, a jeszcze bez znajomości języka (firma nie zapewniła tłumacza). Po prostu czarna d...

wrzuć proszę więcej szczegółów - na czym polegał "haczyk", że musieli holować do PL na własny koszt ?
leszekpawlikowski napisał(a):wczoraj kupiłem w Generali 100zł na 15 dni dla mnie ok

wiek auta ?
Wariant STANDARD, KOMFORT czy LUX ? :wink:
l0co
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) l0co » 31.08.2013 09:52

Ja kupiłem w link4 assistance (holowanie, naprawa na miejscu, dowóz do miejsca docelowego w przypadku dużej awarii) + podróże24 dla trzech osób (zakwaterowanie na czas naprawy, zdrowotne) za 130 zł na 10 dni. Ale nic mi się nie popsuło, to nie wiem czy jest dobre :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi