Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marcinbb
Croentuzjasta
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 26.06.2013 13:15

Ja pofatygowałem się i skorzystałem z pomocy prawnej swojego Assistance, właśnie z pytaniem dotyczącym wjazdu na odcinek autostrady "obcej lawety". Bo jak wcześniej zauważyliście są prywatne odcinki i własna pomoc autostradowa. Powiedziała tyle że tylko i wyłącznie we Francji jest ograniczenie dotyczące wpuszczania obcych lawet na dany odcinek autostrady. W każdym innym przypadku dzwonić do własnego Assistance i tam załatwiać temat ewentualnej lawety.

Jak pisałem wcześniej oferta PZU bardzo atrakcyjna jednak nie chciał bym stać gdzieś na autostradzie i korzystać z ich pomocy. Bo jak znam życie bardziej niż pewne wymyślą jakieś problemy... przypomnijcie jak to było z tym dużym statkiem któremu złamały się 2 maszty podczas rejsu? ;) A tam stawka ubezpieczeniowa nie wynosiła zapewne 300 PLN tylko 3 mln PLN... i co dało się dało nie wywiązać się z ubezpieczenia.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 26.06.2013 13:35

Zawsze i wszędzie nalezy kwity analizować przed podpisaniem!
Skoro assi czegoś nie obejmowało za stawkę podstawową, tylko extra, a ktoś nie doczytał lub zlekceważył, to takie są skutki.

Różnica niby pozorna, ale bardzo ważna.

Podobnie, jak z obsługą pod dom, a nie do serwisu.

Jeżeli weźmiesz auto zastępcze w Zagrzebiu, bo tam polegnie Twoje auto, to będziesz musiał sie po nie kopnąć do Zagrzebia, bo pod drzwi Ci nie przywiozą.
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 26.06.2013 14:05

sicret pzu nie ma obowiazku oddzwaniac do klienta,koszty zwiazane z wezwaniem pomocy zawsze leza po stronie klienta-jednak bardzo czesto zdarza sie znam to glownie z opinii kilientow,ze infolinia assistance jak i wojazer po ustaleniu glownych okolicznosci i miejsca zdarzenia (glownie czy wogole nas obejmuje ochrona w takim przypadku,gdzie jestesmy, co sie stalo,numer polisy itd) infolinia wlasnie oddzwania do klienta i dalej sa zalatwiane formalnosci lub/i wysylana pomoc.
co do kompetencji infolinii wypowiadac sie nie bede bo co jedna to lepsza :evil: jednak w opisywanym przez ciebie przypadku nie zostaly zlamane zadne paragrafy,przykro ze ludzie ciebie obslugujacy nie zrobili nic wiecej niz musieli.
osobiscie "przezywam" wlasnie przypadek z inna firma ubezpieczeniowa (typu direct) gdzie ma zawarte assistance auto ,ktore pozyczam na wakacje.wlasciciel auta jest pewny ze zawarl assistance z holowaniem do 1000 km oraz pojazdem zastepczym-busem (bo na takie jest polisa i tylko oni dawali busa jako auto zastepcze).dzwonilam to tegoz ubezpieczyciela i niestety nie maja polis z holowaniem do 1000 km -tylko do 300,a zeby uzyskac informacje czy dostane busa jak to sie zepsuje musialam porzebrnac przez 5 osob (dwa dni dzwonilam bo w niedziele nie bylo osob kompetentnych do udzielenia mi takiej informacji-mam nadzieje ze wogole ktos kompetetny obsluguje tam w weekendy bo glowne trasy bedziemy robic wlasnie wtedy :( ) okazalo sie ze jak bedzie bus to moze dadza,ale raczej dwa auta mniejsze (gora klasa b) i jestem teraz w czarnej .....

marcinbb miales do czynienia z assistance w pzu lub innym tow.ubezp.? jezeli nie to sie nie wypowiadaj bo siejesz ferment i nic nie wnosisz,takich co nie korzystali,ale znaja tych co korzytali jest tona "-byles w stanach? -nie,ale znam kogos kto byl?" znasz taki cytat dobrze pokazuje takich forumowych madralinskich.jezeli chodzi o pomoc na autostradzie w pzu informujesz infolinie (o ile jest to mozliwe) oni zalatwiaja juz porozumienie z laweta z adac czy inna,ktora akurat ta autostrade obsluguje,lub zwracaja koszty jezeli nie dalo sie tego zalatwic inaczej (wypadek,karetka itd).nikt nie wysle lawety z kraju pod Paryz czy Madryt tylko po to zeby to byla jego laweta bo nie jest to oplacalne.
marcinbb
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marcinbb » 26.06.2013 14:22

alutka9 z całym szacunkiem ale ja na publicznym forum nie opisuje jaka to moja firma jest super a jaki wypożyczony samochód ma beee ofertę direct`ową bo holują tylko 300 km a nie 1000...
Mi wystarczy że zawiozą mnie do najbliższego ASO w którym naprawią usterkę, ale widzę że Ciebie to z Dubrownika na sam Hel muszą zaciągnąć bo właśnie na Helu jest najbliższe ASO Twojego producenta samochodu.

FUX napisał(a):Jeżeli weźmiesz auto zastępcze w Zagrzebiu, bo tam polegnie Twoje auto, to będziesz musiał sie po nie kopnąć do Zagrzebia, bo pod drzwi Ci nie przywiozą.

Fux jak najbardziej tylko z niewielkim ale... wybierasz opcję kontynuacja podróży a nie nocleg w okolicach ASO. Wtedy ubezpieczyciel organizuje Ci podróż do Twojego miejsca przeznaczenia, następnie ich kierowca podwozi Ci samochód pod miejsce wskazane przez Ciebie. A Ty w tym czasie pomykasz wypożyczonym autkiem.
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 26.06.2013 14:28

marcinbb napisał(a):alutka9 z całym szacunkiem ale ja na publicznym forum nie opisuje jaka to moja firma jest super a jaki wypożyczony samochód ma beee ofertę direct`ową bo holują tylko 300 km a nie 1000...
Mi wystarczy że zawiozą mnie do najbliższego ASO w którym naprawią usterkę, ale widzę że Ciebie to z Dubrownika na sam Hel muszą zaciągnąć bo właśnie na Helu jest najbliższe ASO Twojego producenta samochodu.

odbierać to może każdy na swój sposób. dla mnie alutka wyłącznie odpowiada na pytania, wątpliwości itd forumowiczów, którzy ją o to proszę. nie widzę z jej strony ani żadnej nadmiernej reklamy ani antyreklamy. więc niepotrzebne te osobiste wycieczki
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 26.06.2013 15:18

[quote="marcinbb"]alutka9 z całym szacunkiem ale ja na publicznym forum nie opisuje jaka to moja firma jest super a jaki wypożyczony samochód ma beee ofertę direct`ową bo holują tylko 300 km a nie 1000...

nigdzie nie pisalam ze moja firma jest najlepsza,choc akurat asisitance jest w tej chwili najlepszy na rynku i nie ma co zaprzeczac.nie pisalam ze inna firma ma oferte beee,tylko opisywalam sicretowi sytuacje z infoliniami.jezeli ktos mi mowi ze holuja 1000 km to za to place,jezeli 300 to place za 300,jak mi oferuja busa na zastepstwo to tego oczekuje a nie ze sie okazuje ze raczej dostane dwa male auta,a co z kolejnym kierowca (moze jest a moze go nie ma).jak ci firma powie ze naprawa jest bardzo kosztowna i lepiej jest zholowac auto do kraju (moja trasa to okolo 2650 km w jedna strone) to ciekawe czy bys wolal zaplac za 1650 pozostalych kilometrow czy 2350? dla mnie ma to duze znaczenie,tak samo jak to czy ktos uczciwie czy nie przedstawil oferte.nazwy ow nieuczciwej firmy nie podalam bo wcale im zle nie zycze,podejrzewam ze bardziej ktos niekompetetny na infolini zawinil a nie sam produkt.dodatkowo ktos od kogo pozyczamy auto ubezpieczyl je wlasnie w tej a nie innje firmie bo jako jedyni mieli takie holowanie i takie auto zastepcze jak on sobie zyczyl,co okazalo sie bzdura.

p.s. mieszkam na Opolszczyznie nie na Helu,a na wakacje jade do Alicante a nie do Dubrownika
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 27.06.2013 11:38

Witam .
Mam 11 letniego Focusa co roku wykupywałem assistance w Elvia ale oni ubezpieczają tylko samochody do lat 10.
Możecie coś polecić w dobrej cenie :)
Może być na miesiąc ?
Oc mam w Allianz ale nie można dokupić do podstawowego OC Assistance na Europę oferują to tylko AC.

Znalazłem ofertę z Sospzm ktoś korzystał z tego?
Albo Mbank miesięczna stawka coś koło 21 pln ale podobno jakiś wypas?
Będę wdzięczny za każdą pomoc.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2013 11:42

ADAC sprawdzałeś?
kodens79
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) kodens79 » 27.06.2013 11:44

FUX napisał(a):ADAC sprawdzałeś?

Czyli Starter24 ?
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 27.06.2013 11:49

Starter jest ich przedstawicielem/partnerem w RP.

http://www.starter24.pl

http://www.mojeadac.pl
piotrulex
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrulex » 27.06.2013 12:18

Witam. Czy to poniższe to dobra oferta?

Koszt rozszerzenia polisy Assistance na EU (z wyłączeniem Albanii, Serbii, Macedonii, Czarnogóry, Bośni i Hercegowiny, Rosji, Białorusi i Ukrainy):
- holowane zakres EU - 55 zł
- samochód zastępczy na max. 3 dni – 55 zł
Razem 110 zł netto.
Polisa będzie ważna do dnia 29-11-2013.

ROZSZERZENIE ZAKRESU TERYTORIALNEGO:
Klient ma możliwość rozszerzenie oferowanych pakietów* poza terytorium RP. Obejmuje dwie opcje:
1. Assistance - poza terytorium RP FIRMA pokrywa koszty holowania unieruchomionego pojazdu do najbliższego ASO lub do innego warsztatu współpracującego z FIRMĄ, znajdującego się nie dalej, niż najbliższe ASO. Obejmuje również powrót do domu/kontynuację podróży (unieruchomienie pojazdu pow. 12h oraz kradzież i szkoda całkowita) i powrót po odbiór naprawionego samochodu (unieruchomienie pow. 50 km od miejsca zamieszkania) – podobnie jak w granicach RP.
2. Assistance + samochód zastępczy – poza terytorium RP, oprócz usług opisanych powyżej, FIRMA pokrywa również koszty samochodu zastępczego w klasach A,B lub C na max 3 dni**. Kosztem przedłużenia usługi powyżej 3 dni, zostanie obciążony Klient (koszty rzeczywiste).
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 11.07.2013 19:47

Pytanie do alutka9. Czy osoby nie posiadające OC w PZU mogą wykupić Assistance z opcją holowania do 1000km. Kto decyduje o holowaniu/naprawie. Wiadomo, że dla PZU lepiej by było naprawiać na miejscu, na mój koszt oczywiście. Ja, wiadomo wolałbym odholować do Polski i tu naprawiać. Jak to jest w praktyce?
makisek
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) makisek » 11.07.2013 22:26

Starter jest wyłącznym partnerem ADAC w PL tylko w kwestii świadczenia usług assistance (na moją wiedzę). Oni nie sprzedają Karta Adac - póki co..

Ubezpieczenie startera ma się nijak do karty Adac.. Żenada.. Starter zaniżył nawet DMC pojazdu do 2599kg - więc np część Kamperów nie ma szans u nich... A nawet jak np. macie VW Touarega V10 - to ten ma DMC 3,1T - też ich assistance nie obejmuje..

pozdro
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 12.07.2013 08:22

KarKoz napisał(a):Pytanie do alutka9. Czy osoby nie posiadające OC w PZU mogą wykupić Assistance z opcją holowania do 1000km. Kto decyduje o holowaniu/naprawie. Wiadomo, że dla PZU lepiej by było naprawiać na miejscu, na mój koszt oczywiście. Ja, wiadomo wolałbym odholować do Polski i tu naprawiać. Jak to jest w praktyce?

niestety kierowca nie posiadajacy w pzu chociaz polisy oc nie moze wykupic klauzuli holowanie do 1000 km,jedynie tak jak bylo na starych zasadach do 150 km.to kiedy holuja a kiedy naprawiaja zapewne zalezy od czasu ,mozliwosci,kosztow naprawy,tego czy jedziemy "tam" czy "z powrotem",ilosci osob na pokladzie itd itd.
KarKoz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KarKoz » 12.07.2013 14:19

alutka9 napisał(a):
KarKoz napisał(a):Pytanie do alutka9. Czy osoby nie posiadające OC w PZU mogą wykupić Assistance z opcją holowania do 1000km. Kto decyduje o holowaniu/naprawie. Wiadomo, że dla PZU lepiej by było naprawiać na miejscu, na mój koszt oczywiście. Ja, wiadomo wolałbym odholować do Polski i tu naprawiać. Jak to jest w praktyce?

niestety kierowca nie posiadajacy w pzu chociaz polisy oc nie moze wykupic klauzuli holowanie do 1000 km,jedynie tak jak bylo na starych zasadach do 150 km.to kiedy holuja a kiedy naprawiaja zapewne zalezy od czasu ,mozliwosci,kosztow naprawy,tego czy jedziemy "tam" czy "z powrotem",ilosci osob na pokladzie itd itd.

Dzięki za odpowiedź. Pozdro...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi