alutka9 napisał(a):tnt napisał(a):Ja nie spotkałem się z tak dużym limitem na holowanie 1000km. Sam bym takowe zakupił ,a mam właśnie w pzu.
Na Polskę są podobne limity, ale za granicą raczej nie. Jeśli ktoś zna proszę podać, takie informacje będą zapewne pomocne.
holowanie do 1000 km zagranicą i bez limitów km w kraju -jest dodatkiem do asistance "klauzula zwiększonej odległości holowania" weszła dopiero od września -października więc jak wykupowałeś swoje ubezpieczenie wcześniej na pewno nie masz tego dodatku.wajheczka napisał(a):Z miesiąc temu pytałem się w pzu i do 1000 km kosztuje ok.380zł.
koszt takiego ubezpieczenia to na kraj i zagranicę-na cały rok :
mając w pzu tylko polisę oc:
początek odpowiedzialności 20 km od miejsca zamieszkania-366 pln
początek odpowiedzialności od miejsca zamieszkania-401 pln
mając polisę oc i ac:
początek odpowiedzialności 20 km od miejsca zamieszkania-204 pln
początek odpowiedzialności od miejsca zamieszkania-246 pln
nie można wykupić asistance z holowaniem do 1000 km zagranicą nie mając w pzu choćby oc,wtedy jest troche taniej ale holowanie do 150 km!
KrisM napisał(a):alutka9 napisał(a):tnt napisał(a):Ja nie spotkałem się z tak dużym limitem na holowanie 1000km. Sam bym takowe zakupił ,a mam właśnie w pzu.
Na Polskę są podobne limity, ale za granicą raczej nie. Jeśli ktoś zna proszę podać, takie informacje będą zapewne pomocne.
holowanie do 1000 km zagranicą i bez limitów km w kraju -jest dodatkiem do asistance "klauzula zwiększonej odległości holowania" weszła dopiero od września -października więc jak wykupowałeś swoje ubezpieczenie wcześniej na pewno nie masz tego dodatku.wajheczka napisał(a):Z miesiąc temu pytałem się w pzu i do 1000 km kosztuje ok.380zł.
koszt takiego ubezpieczenia to na kraj i zagranicę-na cały rok :
mając w pzu tylko polisę oc:
początek odpowiedzialności 20 km od miejsca zamieszkania-366 pln
początek odpowiedzialności od miejsca zamieszkania-401 pln
mając polisę oc i ac:
początek odpowiedzialności 20 km od miejsca zamieszkania-204 pln
początek odpowiedzialności od miejsca zamieszkania-246 pln
nie można wykupić asistance z holowaniem do 1000 km zagranicą nie mając w pzu choćby oc,wtedy jest troche taniej ale holowanie do 150 km!
witam, jak to jest z tym PZU. bo ja właśnie mam przed swoimi oczami OWU PZU Auto Pomoc w wersji SUPER i tam jest wyraźnie napisane, że limit holowania wynosi 150 km, a za dodatkową opłatą można jedynie znieść limit zdarzenia od miejsca zamieszkania (20 km). nic nie ma o możliwości zwiększenia limitu holowania.
luk006 napisał(a):Cześć Wam.
Nie chce być posądzany o kryptoreklamę ale równiez korzystałem z Auto Pomocy z PZU Chorwacji. Coś się zacieło z kartą do uruchamiania pojazdu (Renault Laguna) i wystarczył telefon na polską infolinię. Po ok. 45 minutach pojawia się laweta, dość bystry gość pomajstrował przy karcie, wymienił baterię i w drogę. Zapłaciliśmy chyba tylko za baterię. Dobrze, że mechanik był w miarę kumaty i próbował znaleźć przyczynę, zamiast auto na lawetę i od razu do warsztatu. Czyli ubezpieczenie działa .
Drugi raz korzystałem z Auto Pomocy w tym roku w Polsce. Wypadek, stres, szpital itp., natomiast PZU w pełni profesjonalnie podeszli do tematu holowania i wszystkich rzeczy z tym związanych, łącznie z podstawieniem auta zastępczego.
Wydaje mi się, że z ubezpieczeniem jest tak jak ze wszystkim, tzn. nie ma rzeczy dobrych i tanich. PZU nie jest najtańsze ale mnie jest z nimi po drodze
Obecnie płacę za assistance coś koło 250 zł. z limitem holowania do 1000 km. Przyznam jednak, że poczucie bezpieczeństwa jest tego warte.
PrzemoDG napisał(a):druga sprawa-miła pani z PZU poinformowała mnie że na prywatnych odcinkach autostrad laweta z PZU nie ma prawa wjechać.Mają umowy ze swoimi laweciarzami.Wtedy i tak płacimy z własnej kieszeni żeby nas zcholowali poza autostradę...Podobnych haczyków jest więcej-warto się doczytać i zastanowic.Pozdrawiam
artik89 napisał(a):A czy przypadkiem nie jest tak że na autostradach istnieje tzw. autostradowa pomoc drogowa, która to ściaga auto z autostrady a następnie wystawia fakturę za ktora placi nasz ubezpieczyciel?
luk006 napisał(a):PrzemoDG napisał(a):druga sprawa-miła pani z PZU poinformowała mnie że na prywatnych odcinkach autostrad laweta z PZU nie ma prawa wjechać.Mają umowy ze swoimi laweciarzami.Wtedy i tak płacimy z własnej kieszeni żeby nas zcholowali poza autostradę...Podobnych haczyków jest więcej-warto się doczytać i zastanowic.Pozdrawiam
Przemo nie wydaje mi się, żeby to była prawda. Oczywiście nie wiem co uważasz za autostrady prywatne? Zauważ również, że jeśli coś Ci się dzieje, to dzwoniąc na infolinie oczywistym jest, że nie przyjedzie na miejsce laweta z PZU Pomoc ale pewnie laweta chorwacka, z którą PZU ma jakąś tam umowę i za co płaci PZU i niewykluczone, że jest to ta sama laweta, z którą teoretycznie "prywatne" autostrady mają umowę.
I na sam koniec chciałbym wyrazić swoją wątpliwość czy to wogóle możliwe, by koncesjoner "prywatnej" autostrady wybierał kogo chce wpuścić na swoją drogę a kogo nie. Być może wygląda to tak, że w pierwszej kolejności pojawiają się "sępy" w postaci pomocy drogowej, która dyżuruje w okolicach autostrady. Idąc tym tropem mogliby równie dobrze nie wpuścić policji, służb medycznych itp., więc to chyba z prawnego punktu widzenia niemożliwe.
PrzemoDG napisał(a):odnosnie PZU.Ubezpieczenie do 1000 km od domu.jadąc do Breli (w moim przypadku) 1200 km mija sie troche z celem...Załozmy że cos sie stało 100 km przed Brelą i jestem z palcem w ...nosie.Chyba że płace za lawetę i przewoze auto przed Split
druga sprawa-miła pani z PZU poinformowała mnie że na prywatnych odcinkach autostrad laweta z PZU nie ma prawa wjechać.Mają umowy ze swoimi laweciarzami.Wtedy i tak płacimy z własnej kieszeni żeby nas zcholowali poza autostradę...Podobnych haczyków jest więcej-warto się doczytać i zastanowic.Pozdrawiam
Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi