Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
henius34
Cromaniak
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) henius34 » 23.05.2013 21:58

Sicret wiesz to z OWU czy przekonałeś się na własnej skórze???
ANKA_26
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ANKA_26 » 23.05.2013 22:02

sicret napisał(a):
ANKA_26 napisał(a):
FUX napisał(a):Dzisiaj miałem kompleksowo ofertę z PZU na pakiet.
Jeżeli nie namieszali, to bezkonkurencyjna. Awaria, kolizja, fura zastępcza na czas naprawy. Holowanie za granicą 1000km, RP bez limitu.
Oferta przebija Wartę, Allianz.
Posprawdzam jeszcze w szczegółach. Jeżeli będzie pasowało, to czad.
Obsługa pod dom, brak udziałów własnych i wiele innych.

Szukajcie, a znajdziecie...

oferta pzu nie przebija allianz :) w allianz jest limit holowania wyrażony w EURO - 2000 EUR wystarczy do 1500 km holowania (dodatki takie jak samochód zastępczy i zakwaterowanie też są). W pzu można dokupić assistane do oc w allianz trzeba mieć też ac.

PZU przebija Alianza z innej strony: jak ktoś wykupi dodatkową opcję w assistance, to wynajem auta na koszt PZU jest BEZTERMINOWY, do czasu REALNEGO naprawienia auta :)
To tak na marginesie, bo o ile "autem zastępczym" to się chwalą wszyscy, o tyle zwykle jest to "na czas naprawy, ale NIE DŁUŻEJ niż 7 czy ileś tam dni". A w PZU jest "na czas naprawy" i kropka :)
Więc jak naprawiają miesiąc - co nie jest rzadkością, gdy jakieś części blacharskie czy inne trzeba sprowadzić, to miesiąc się jeździ autem zastępczym :)

Z reguły w większości wypadków nie opłaca się naprawiać samochodu za granicą z uwagi na inne/wyższe stawki niż w PL robocizny i części. Tu bezpieczniej holować - tzn to jeśli jesteśmy za granicą. Bo mówimy a assistance pod kątem wyjazdu do Chorwacji. orientacyjny koszt holowania z północy CRO do PL ok 900 km to 2500 zł (cena ubiegłoroczna)
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 24.05.2013 06:12

Za granicą 1kkm, w RP bezpłatnie.
A co będzie, jeżeli alianz policzy sobie gruuubo za km?
:wink:

Wczoraj właśnie mieliśmy 3 oferty na stole i PZU wygrywa.
Nigdzie nie oddaje pola. Nie pamiętam tylko, czy ma w pakiecie pomoc prawną, ale allianz także sobie liczy.

Koszty napraw i części.

Abyś się nie zdziwiła... :smo:
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 24.05.2013 06:49

oczywiscie ze jest w pzu do assistance pomoc prawna,dodatkowo nie ma znaczenia wiek auta :!: i taki maly szczegol w allianz z racji assistance nie ma wymiany zarowki,to niby drobiazg,ale jest wiele aut gdzie trzeba mozcno napocic aby zarowke wymienic szczegolnie na trasie :wink: w pzu masz mozliwosc uzyskania pozyczki na kaucje,albo na naprawe auta zagranica w allianz tylko po zlozeniu odpowiedniego depozytu.
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 24.05.2013 09:10

henius34 napisał(a):Sicret wiesz to z OWU czy przekonałeś się na własnej skórze???

OWU zobowiązuje dwie strony i owszem, zawsze firma może kombinować, ale raczej nie tam, gdzie pisze, że jest wynajem auta na czas naprawy.
Wiem i z OWU i z rzeczywistości :) Choć oczywiście nikomu nie życzę... Ale warto dopłacić: może to niemało w stosunku do ceny samego assistance, ale jak ktoś potrzebuje auto na codzień, to warto.
Piraraq
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Piraraq » 24.05.2013 09:39

A można dostać jakieś namiary gdzie holują za 2500zł?
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 24.05.2013 09:52

opcja PZU Auto Non Stop – pełna obsługa serwisowa w przypadku szkody z AC:
-odebranie uszkodzonego pojazdu od ubezpieczonego,
-zorganizowanie jego naprawy w warsztacie Sieci Naprawczej PZU,
-pojazd zastępczy na cały czas naprawy pojazdu.
Nasi klienci nie tracą czasu na formalności związane z likwidacją szkody, a w czasie naprawy pojazdu korzystają z samochodu zastępczego - wystarczy tylko odebrać naprawiony samochód.

to nie jest to samo co zdarzenie z assistance !!! auto zastepcze z assistance tylko do 7 dni (OWU PZU AUTO POMOC rozdzial II paragraf 8.1 punkt 4 :
:wynajmu pojazdu zastępczego- w razie wypadku,awarii zaistniałej w odległości powyżej 20 km od miejsca zamieszkania (siedziby) lub kradzieży ubezpieczonego pojazdu,gdy naprawa (w ocenie przedstawiciela PZU lub warsztatu) lub odzyskanie tego pojazdy nie jest możliwe w dniu zdarzenia PZU S.A. zapewnia wynajem pojazdy tej samej klasy,co ubezpieczony pojazd nie wyżej jednak niż klasy C (wg klasyfikacji stosowanej przez daną wypożyczalnię),na okres do 7 dni licząc od dnia wystąpienia zdarzenia,a także podstawienie lub po odbiór pojazdu zastępczego -wg wyboru ubezpieczonego.
rydek
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) rydek » 24.05.2013 10:33

Ja assistance wzielem w pzu z mini ac na rok wyszlo 600zl auto w ich wycenie 19500zl
glonik21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) glonik21 » 27.05.2013 20:24

W Allianz w wersji assistance holowanie z zagranicy jest do sumy 2000 Euro, mają umowe podpisaną z Mondial, dzwoniłem do nich i te 2000 Euro wystarczy na 3200 km jeśli holownik jest wysyłany z Polski. Wygląda całkiem nieźle..
KrisM
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) KrisM » 28.05.2013 08:54

glonik21 napisał(a):W Allianz w wersji assistance holowanie z zagranicy jest do sumy 2000 Euro, mają umowe podpisaną z Mondial, dzwoniłem do nich i te 2000 Euro wystarczy na 3200 km jeśli holownik jest wysyłany z Polski. Wygląda całkiem nieźle..

trzeba mieć ich OC czy też OC i AC?
pewnie wystarczy na 3200 km - tylko, czy się zgodzą na to? znając realia najpierw ciągną do serwisu.
FUX
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) FUX » 28.05.2013 09:01

Oj przestańcie już z tymi cenami serwisów.
Wiem o ludziach z zachodniej Polski, którzy jeżdżą na przeglądy do Niemiec, gdyż lepiej, kultura inna i ceny przystępniejsze.
Za serwis swojego auta, gdybym mieszkał bliżej Lipska, zapłaciłbym 30% mniej, niż w RP :roll:
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 28.05.2013 09:53

Witam.
Długo zastanawiałem się nad Assistance z racji planu podróży do Cro. W końcu wybrałem pakiet Assistance Premium w Liberty Direct. OC, NNW i ASS Mini + ASS Premium wyszedł ok 600zł. Niestety nie można dokupywać osobno pakietów. Umowę trzeba wziąć razem z OC. Koszt samego ASS Premium na cały rok to ok 150zł.
Auto: Vw Bora 2002 1.9 Tdi.

Świadczenie holowania pojazdu poszkodowanego
§ 36
1. Świadczenie holowania pojazdu poszkodowanemu przysługuje – w przypadku unieruchomienia pojazdu w wyniku wypadku spowodowanego przez Ubezpieczonego ASS w zakresie ubezpieczenia odpowiedzialności cywilnej posiadaczy pojazdów mechanicznych u Ubezpieczyciela i obejmuje zorganizowanie oraz pokrycie kosztów holowania pojazdu do wysokości faktycznie poniesionych kosztów.
2. Usługa holowania pojazdu poszkodowanego realizowana jest do uzgodnionego z poszkodowanym warsztatu partnerskiego lub na parking strzeżony, lub do miejsca zamieszkania poszkodowanego na terytorium Polski według wyboru poszkodowanego.

Świadczenie naprawy pojazdu na miejscu zdarzenia lub holowanie
§ 37
1. Świadczenie naprawy pojazdu na miejscu zdarzenia lub holowanie obejmuje w razie unieruchomienia pojazdu w następstwie awarii – jednorazowo odnośnie jednego zdarzenia - zorganizowanie i pokrycie kosztów następujących usług:
1) wstępną diagnozę przyczyny unieruchomienia pojazdu i jego naprawę na miejscu zdarzenia do wysokości kwoty 600 zł (na
terytorium Polski) lub 500 euro (za granicą)
– jeżeli naprawa na miejscu zdarzenia jest możliwa, a szacowany czas naprawy nie przekroczy 1 godziny lub
2) odholowanie pojazdu Ubezpieczonego ASS do warsztatu, lub holowanie do najbliższego miejsca czasowego postoju (parking strzeżony), według wyboru Ubezpieczonego ASS, położonego w odległości nie większej niż 150 kilometrów od miejsca zdarzenia.

Jest jeszcze cała masa innych propozycji: pomoc przy zatrzaśnięciu kluczyków, w razie braku paliwa itp.

To już drugi rok ubezpieczenia w Liberty i jestem zadowolony - głównie z ceny. Z usług ASS nie korzystałem do tej pory i obym nie musiał korzystać.

Czy miał ktoś do czynienia z ASS Premium w Liberty? W razie "nieszczęśliwego wypadku lub awarii" w drodze do Cro?
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 28.05.2013 10:39

JasFasola napisał(a): W końcu wybrałem pakiet Assistance Premium w Liberty Direct.

Słaby i drogi ten pakiet.
Jesteś zadowolony? Przecież nie korzystałeś z ich pomocy :idea:
JasFasola
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) JasFasola » 28.05.2013 12:33

Sprawdziłem i dokładnie kosztuje 119zł na cały rok. Nie miałem okazji sprawdzać i obym nie miał. Ale myślę sobie, że lepiej mieć taki niż żaden. Obecnie ciężko dostać coś krótkoterminowego...zresztą o tym jest ten wątek.
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 28.05.2013 12:43

JasFasola napisał(a):Sprawdziłem i dokładnie kosztuje 119zł na cały rok. Nie miałem okazji sprawdzać i obym nie miał. Ale myślę sobie, że lepiej mieć taki niż żaden.

Nie neguję Twojego wyboru, ale IMHO lepiej nie mieć żadnego ubezpieczenia aniżeli mieć takie, na które się liczy, bo się je ma, a w praniu okazuje się, że... go nie ma. I pieniądze i nerwy stracone.
Dlatego tak ważne jest czytanie OWU - co niczego nie gwarantuje, rzecz jasna, ale coś tam rozjaśnia w sprawie :)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi