Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
tomsontomi
Plażowicz
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsontomi » 30.08.2012 20:24

Zapłaciłem 210 zł za 14 dni, także cena straszna. O tej repatriacji punkt może ciekawy, ale tego głównego holowania mam limit 150km, a w "najtłustszej" wersji 250. Szczerze Ci też powiem, że nie wiem, czy trzeba mieć OC. JA akurat mam, a oprócz tego to była moja jedyna w sumie opcja. PZDR
lukasz_roz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz_roz » 30.08.2012 22:09

tomsontomi napisał(a):Zapłaciłem 210 zł za 14 dni, także cena straszna. O tej repatriacji punkt może ciekawy, ale tego głównego holowania mam limit 150km, a w "najtłustszej" wersji 250. Szczerze Ci też powiem, że nie wiem, czy trzeba mieć OC. JA akurat mam, a oprócz tego to była moja jedyna w sumie opcja. PZDR

no to faktycznie , lepiej bylo brac ADAC, ale rozumiem ze bylo za pozno
MangoM
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MangoM » 31.08.2012 00:04

Witam wszystkich serdecznie jako nowy użytkownik forum :)

Wyjeżdżamy 9.09, pierwszy raz do Chorwacji, pierwszy raz za granicę, pierwszy raz naszą 10 letnią mazdą 323f. Decyzja podjęta na szybko w ramach odrzucenia wszystkich ofert wyjazdów zorganizowanych.

Również mamy ubezpieczeniowy dylemat. Jest późno - na PZU już za późno... Mieliśmy do tej pory assistance z mbanku na Polskę (nigdy się nie przydał) rozszerzyliśmy na Europę wczoraj, żeby było od września.

Sporo osób pisze o ubezpieczeniach Generali, analizuję dziś już od kilku godzin te ubezpieczenia i może ktoś mi wytłumaczy... czy przypadkiem w Generali nie chodzi o sprowadzenie auta bez limitu km ale tylko w przypadku gdy kierowca miał poważny wypadek? Wydaje mi się, że jeśli chodzi o holowanie to tak jak wszędzie - najbliższy warsztat :/ (punkty 9 i 10 link: http://www.generali.pl/binsource?docId= ... anguage=PL)
Ogólnie mam wrażenie, że wszystkie te ubezpieczenia są takie same, mbank ma 1000 zł za holowanie ale tak naprawdę ile to km? Pewnie tylko mbank wie :/
Pozdrawiam i czekam na porady :)
marc_s
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) marc_s » 31.08.2012 06:26

Ubezpieczenie w PTU wykupiłem na rok. 250zł. Limit holowania do Polski 700km, limit do innego miejsca za granicą 350km. Chyba najlepsza oferta jeśli chodzi o limity holowań. Z korzystałem w poprzednim roku, hol z Lukovo Sugarje do Zadaru przebiegł bez zarzutu, oczywiście gratis.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 31.08.2012 13:22

MangoM napisał(a):Sporo osób pisze o ubezpieczeniach Generali, analizuję dziś już od kilku godzin te ubezpieczenia i może ktoś mi wytłumaczy... czy przypadkiem w Generali nie chodzi o sprowadzenie auta bez limitu km ale tylko w przypadku gdy kierowca miał poważny wypadek? Wydaje mi się, że jeśli chodzi o holowanie to tak jak wszędzie - najbliższy warsztat.

Tak jest w każdym ubezpieczeniu ASS. Nic w tym dziwnego. Nie wiem dlaczego spodziewałeś/łaś się czegoś więcej.
Gdyby była taka gwarancja w ubezpieczeniu ASS, to 99% turystów wracałoby do Polski na lawetach :oczko_usmiech:

Różnica jest tylko taka, że inne TU nawet w holowaniu do serwisu dają ograniczenie kilometrowe. Jeżeli np. do warsztatu, który jest w stanie naprawić Ci samochód będzie więcej niż limit - to za resztę zapłacisz. W Generali tego limitu nie ma i to jest przewaga.
MangoM
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) MangoM » 31.08.2012 13:41

Cóż, problem rozwiązany, w Generali i tak powiedzieli, że auto za stare o 11 dni... (auto z grudnia 2001)
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 31.08.2012 13:54

MangoM napisał(a):Cóż, problem rozwiązany, w Generali i tak powiedzieli, że auto za stare o 11 dni... (auto z grudnia 2001)

No to pozamiatane - fakt :wink:
ruwado
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ruwado » 04.09.2012 22:52

Właśnie pojawiły się nowe pakiety na stronie Startera. Ale niestety - związali sie z nową firma ubezpieczeniową Concordia i pakiety są mniej atrakcyjne niż kiedyś i do tego droższe. Zniknęła możliwość (która miałem jeszcze do sierpnia) zwózki samochodu do domu - w razie nienaprawienia w ciągu kilku dni. W poprzednim pakiecie jak nie naprawili samochodu przez (nie pamietam już dokładnie) kilka dni - musieli go przywieźć do domu. Teraz pozostał tylko limit kilometrów do najbliższego serwisu i na max 7 dni noclegi lub samochód zastępczy za dopłatą! do ceny pakietu. Jak w 7 dni nie naprawia, to noclegi, autko zastępcze pokrywa właścciciel.
Bodek1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bodek1 » 18.01.2013 01:32

Temat do odświeżenia , kończy się wazność polisy OC i AC ,
W ub. roku sporo było o Generali , czy korzystaliście z AC i assitance LUX i jak to w praniu wyglądało.
Może macie doświadczenia z innymi firmami , by coś poleć , auto z 2007 r.
Pozdrawiam i liczę ( a pewnie inni też ) na szybki odzew. :papa:
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 18.01.2013 12:08

Ja też się przyłączam do tematu.
bratpit
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) bratpit » 01.02.2013 23:14

Najlepsze Assistance jest w tej chwili w PZU - warunek trzeba posiadać OC , a najlepiej OC i MC lub OC i AC w PZU ( wtedy składka roczna jest najkorzystniejsza). Produkt nazywa się Auto Pomoc Super i trzeba go rozszerzyć o klauzulę zwiększająca limit kilometrów w holowaniu w Europie do 1000 km do granicy RP ( z granicy jedziemy dalej gratis do domu ) w kraju bez limitu do wskazanego przez ubezpieczonego miejsca.
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 03.02.2013 12:39

No to niezła opcj a- tyle że trochę mnie odrzuca to PZU bo miałem z nimi nie dobre doświadczenia.

W Avivie jest w największej opcji o holowanie do 500km za granicą.
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 03.02.2013 13:47

Czy ktoś wie jak to jest z tym Assistance przy zmianie samochodu??? Może miał Ktoś podobnie...
mam wykupione roczne w PZU z zapisem w umowie na dane posiadanego obecnie auta, ale przymierzam się zmienić samochód i tak się zastanawiam, przepadnie czy będę mógł przepisać na nową brykę
sicret
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) sicret » 03.02.2013 15:51

Przepadnie, ale prawdopodobnie zwrócą Ci składkę za niewykorzystany okres przy sprzedaży (tylko trzeba zawnioskować, a potem czekać na kasę).
Na nowe auto - nowe assistance.
Swoją drogą, też mam dobre (o ile awaria to coś dobrego) doświadczenia z PiZetjU, jeszcze przed rebrandingiem (czyli niby było gorzej), lawetowali mnie ze Słowacji, a ja miałem akurat wykupione to najkrótsze assistance za chyba wtedy 20 zł/14 dni czy jakoś tak, czyli - się opłacało. :mrgreen:
Co do PZU i kwestii związanych również z assistance, to jeśli ktoś ma możliwość (nie dla każdego auta), ubezpieczyć Auto Pomoc, Auto24h czy jakoś tak: w razie szkody z Auto-Casco (nie wiem czy z OC też), jest auto na NIEOGRANICZONY czas wynajmowane na koszt PZU, na PRAWDZIWY czas naprawy! A inne firmy mają "do x dni", a jak wiadomo przy naprawie: raz to umówienie się na robotę, a dwa - zanim części przyjdą, to już ten czas "x dni" się zwykle skończy.
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 03.02.2013 17:02

te kiero napisał(a): przepadnie czy będę mógł przepisać na nową brykę

Przepisać nie można.
Jak już napisał wcześniej sicret :arrow: nowe auto :arrow: nowe assistance.
Zwrot składki z tytułu zawartych umów dobrowolnych ubezpieczenia Assistance,AC czy NNW normują warunki ubezpieczenia poszczególnych Towarzystw Ubezpieczeniowych.
Teoretycznie do każdej polisy powinieneś dostać tekst Ogólnych Warunków Ubezpieczenia.
Jednak w praktyce może być z tym problem.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi