Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 23.01.2025 22:03

clawis napisał(a):Jestem właśnie na etapie poszukiwania OC i AC z holowaniem.Potwierdzam najlepszą ofertę ma UNIQA w wersji PRESTIŻ limit Europa 1600 km.Wycena auta .
w UNIQA to 75000 zł.

A jaka cena pakietu?
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 23.01.2025 22:07

Pełny pakiet AC i OC NW, dodatkowo szyby i opony.Oczywiście holowanie 1600 km w Prestiż+ 2750 zł.Samochód 7 letni Vitara S.Cena ubezpieczenia ustalona telefonicznie z agentem UNIQA.
Brasilia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 24.01.2025 06:46

Marlowe1994 napisał(a):PZU w wersji Super PL + EU ma rozszerzenie do holowania za granicą do 1600km.

Sprawdziłem to PZU i tu OC plus holowanie PL + EU 1600km chyba wychodzi lepiej niż w Uniqa pakiet OC + plus holowanie PL i EU 1600km (holowanie na pół roku). Samo OC ze wszystkimi zniżkami ~440 zł a holowanie na cały rok ~540 zł. Stówkę drożej niż kombinacja OC + holowanie 1600km (na pół roku) w Uniqa. Zyskujemy 6 miesięcy assistance za 100 zł. W kombinacji Uniqa OC i assistance na cały rok, koszt to już ponad 1300 zł.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 09:29

Brasilia napisał(a):
Marlowe1994 napisał(a):PZU w wersji Super PL + EU ma rozszerzenie do holowania za granicą do 1600km.

Sprawdziłem to PZU i tu OC plus holowanie PL + EU 1600km chyba wychodzi lepiej niż w Uniqa pakiet OC + plus holowanie PL i EU 1600km (holowanie na pół roku). Samo OC ze wszystkimi zniżkami ~440 zł a holowanie na cały rok ~540 zł. Stówkę drożej niż kombinacja OC + holowanie 1600km (na pół roku) w Uniqa. Zyskujemy 6 miesięcy assistance za 100 zł. W kombinacji Uniqa OC i assistance na cały rok, koszt to już ponad 1300 zł.

Dla mnie PZU jest nie do przebicia bo mam tam 50% zniżki na ubezpieczenia komunikacyjne. Ale co ważniejsze dla mnie to mam tę firmę sprawdzoną bo holowałem kiedyś swoje auto do Polski. Otrzymałem zastępcze, na mapie widziałem gdzie jest i kiedy przyjedzie w umówione miejsce. Nawet dzwonili do mnie żeby zapytać czy automat nie będzie problemem. To było jeszcze gdy mieli 1200km za granicą. Do holowania było 1240km i za te 40km zapłaciłem od razu kierowcy jak przyjechał z lawetą.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 24.01.2025 10:22

Kontaktowałem się agentem PZU.Porównując cenę oferty OC,AC i Asitance 1600 km w UNIQA i PZU niestety te same warunki ubezpieczenia w PZU to 750 zł więcej.Moze na Ferrari w gazie :D maja upusty ale na Suzuki benzyna nie ma
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 10:37

clawis napisał(a):Kontaktowałem się agentem PZU.Porównując cenę oferty OC,AC i Asitance 1600 km w UNIQA i PZU niestety te same warunki ubezpieczenia w PZU to 750 zł więcej.Moze na Ferrari w gazie :D maja upusty ale na Suzuki benzyna nie ma

No tak, wchodzą w grę indywidualne zniżki zapewne, warunki jakie można wynegocjować i cena auta... Pewnie przy cenie auta np. 200tyś i składce powiedzmy 7000pln to takie 750pln nie musi być mocno odstraszające.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 24.01.2025 10:42

Dokładnie tak. :) .Niestety ma tylko Vitarę samochód dla dziadka z fantazją
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 10:52

clawis napisał(a):Dokładnie tak. :) .Niestety ma tylko Vitarę samochód dla dziadka z fantazją

Mieliśmy kiedyś dawno w firmie Vitare, z jakimś mocnym silnikiem benzynowym. Jak się robiło trasę typu 400km z gazem w podłodze to trzeba było po trasie tankować bo nie szło dojechać :D
Co do ubezpieczenia, to pewne jest jedno, ile kto zapłaci to i tak najlepiej aby to były pieniądze wyrzucone w błoto.
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 24.01.2025 10:55

No niestety często jest tak, że ludzie wybierają najtańszą opcje i uważają, że złapali Pana Boga za nogi. O ile nic się nie wydarzy, to faktycznie można być szczęśliwym. Jednak przy problemach dopiero wychodzi, czy to była dobra decyzja. Żadne towarzystwo ubezpieczeniowe, to nie instytucja charytatywna i jak może zawalczyć o swoje kosztem ubezpieczonego to tak zrobi. Gdy PZU wprowadziła holowanie 1000km, to ludziska kupowali na potęga. Jak się okazało holowanie było, ale dotyczyło tylko wypadku :D. Takich kwiatków jest więcej. Więc trzeba czytać, żeby mieć to na piśmie. Powyższy wpis jest ogólny i nie odnosi się do właściciela suzuki :D
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 11:05

Otóż to. Chytry dwa razy płaci. To oczywiście także tylko przytoczona bezosobowo maksyma :) Ale nie brakuje takich co to wynajdą coś taniutkiego do swojego, powiedzmy, 16to letniego bolidu a potem płacz i zgrzytanie zębów bo ubezpieczenie działa tylko w dni nieparzyste i dodatkowo w nazwie dnia tygodnia musi być litera r :)
A każdy i tak znajdzie jakąś ofertę dla siebie i ona będzie najlepsza na świecie ;)
Bratwojciech
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Bratwojciech » 24.01.2025 11:31

Zawsze ubezpieczałem auta w PZU, bo i dawnymi czasy wybór był mizerny :D. Potem gdy oferta się powiększyła skuszony ceną polazłem gdzie indziej. No i tu się Twoja maksyma o chytrym sprawdziła idealnie. Na powrocie z Cro trafiona sarna i o ile laweta była szybko, to naprawa i odszkodowanie z AC bardzo bolało. Po kilku latach znów mnie poniosło, bo dostałem ofertę z naprawą serwisową. Niestety towarzystwo ubezpieczeniowe twierdziło, że mam naprawę na zamiennikach. Chodziło niby tylko o szybę, ale to był ford i najbogatsza wersja szyby. Targałem się tak z nimi chyba z miesiąc i dopiero gdy podpisałem kwity, że reprezentuje mnie serwis forda sytuacja uległa błyskawicznej zmianie. Więc w moim przypadku zmiany są niewskazane :D.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 24.01.2025 11:48

Cena podyktowana jest chyba wiekiem ubezpieczającego, miejscem garażowania i naprawą szkody z AC w ASO lub warsztat.A mimo mojego max ubezpieczenia AC i dodatkowo szyby to montują zamienniki i obejmuje to tylko montaż w Polsce.Miałem ten problem w tamtym roku .Kamień z chorawckiej cieżarówki walnął mi w szybe i zrobił mała dziurkę.Chorwacki bandyta z niezabezpieczonej cieżarówki na autostradzie walił kamieniami na drogę.130 km na godzine i widok pedzącego kamyka nie wygląda optymistycznie.Zgłosiłem to do ich firmy że niezabezpieczają plandeką samochodów to mnie olali mimo nagrania ich samochodu z kamerki.W Chorwacji montaż szyby tylko AC a dodatkowe ubezpieczenie szyb nie działa poza granicami Polski.Propozycja infolinii Ergo Hestii to laweta do PL lub z mojego AC w Varaždinie.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 12:19

Swego czasu, na dzień przed wyjazdem do Austrii na narty, także miałem przygodę z kamieniem. Odprysk w polu widzenia. Chciałem to od razu naprawiać ale po przemyśleniu pojechałem z uszkodzoną szybą. Po powrocie zgłosiłem do aso i wymienili szybę na oryginał, bezgotówkowo, z AC.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 24.01.2025 12:23

Tak z AC jest bezgotówkowo i ori szyba w całej Europie niby nie ma utraty zniżek ale w histori jest już naprawa z AC.
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 24.01.2025 12:33

clawis napisał(a):Tak z AC jest bezgotówkowo i ori szyba w całej Europie niby nie ma utraty zniżek ale w histori jest już naprawa z AC.

W PZU była taka możliwość skorzystania raz z OC i AC bez wzrostu składki i kosztowało to grosze. Ale użytkownicy zrobili z tego interes, na tydzień przed końcem umowy, kiedy najprawdopodobniej nic już się z autem nie wydarzy, zgłaszali wszelkie rysy, wgniecenia itp i robili z AC. Nie podnosiło to składki i dalej kosztowało grosze na następny rok. Nawet nie opłacało się brać ubezpieczenia szyb bo z tego wariantu w ten sposób można było skorzystać. Dalej jest taka możliwość ale poszli po rozum do głowy i jeśli z tego się skorzysta to opłata na następny rok wzrasta kilkukrotnie.
Poprzednia strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie moto-assistance - strona 154
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies