Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kotiz
Podróżnik
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotiz » 28.08.2012 21:49

Po rekonesansie kupuję najprawdopodobniej OC + ASSISTANCE w HDI - poczytajcie sobie warunki bo cenowo naprawdę nieźle.

[edycja]

I właśnie rezygnuję po dokładnym przeczytaniu OWU a najbardziej punktu :

3. holowanie pojazdu po awarii – realizowane
do najbliższego warsztatu naprawczego lub w inne
miejsce znajdujące się w odległości maksymalnie
25 km od miejsca awarii wskazane przez
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 29.08.2012 07:33

I ten zapis dość mocno wyciągają w razie awarii - miałem ostatnio taki przypadek w Aviva.
kotiz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotiz » 29.08.2012 21:30

Możesz coś więcej napisać bo właśnie się zastanawiam nad Avivą tą największą.
dedert
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dedert » 29.08.2012 22:21

Witam
2 września wybieram się do Chorwacji. 2 miesiace temu kupiłem samochód, jakiś tydzień temu wystąpiła w nim awaria, ale została usunięta. Trochę mnie to przeraziło bo chce nim jechać do chorwacji i boje się żeby coś mi nie wyskoczyło po drodze. Jadę z kolegą który mieszka w Niemczech - ma on możliwość zakupu ADAC w cenie 80Euro za cały rok. Czy zna ktoś warunki takiego ubezpieczenia, czy warto w to zainwestować czy może poszukać w Polsce czegoś krótkoterminowego, w miarę przystępnego dla niepewnych samochodów?
jober19
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) jober19 » 29.08.2012 22:30

jak masz "niepewne" auto to musisz znaleźć najlepsze ubezpieczenie (najdroższe). ADAC tani nie jest. O ADACU możesz sporo poczytać na tym forum. Poszukaj.
dedert
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dedert » 29.08.2012 23:53

No dobra, a co w przypadku kiedy jadą ze mną 3 osoby? Czy ich też przetransportują np. do hotelu? Czy trzeba podawac ilosc osob objetych ubezpieczeniem? Z tego co wyczytalem to starter24 jest polskim odpowiednikiem ADAC, ale nigdzie nie moge znalezc czy udzielają krótkoterminowych 15 dniowych ubezpieczen.
dedert
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) dedert » 30.08.2012 06:29

ADAC odpada ze względu że i tak nie zdążę wyrobić karty klubu do niedzieli :\
pawelli
Mistrz Świata FIFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawelli » 30.08.2012 07:30

kotiz napisał(a):Możesz coś więcej napisać bo właśnie się zastanawiam nad Avivą tą największą.

Ja mam Avivę NAVI - czyli prawie na full wypasie -> tak mi doradzili.
Holują tylko do najbliższego autoryzowanego serwisu, nie ma mowy o holowaniu do miejsca zamieszkania - chyba że za 5 pln/km
MZiobro
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) MZiobro » 30.08.2012 08:24

A w PZMOT holowanie do 75km do najbliższego zakładu - koszt ubezpieczenia 60zł na 30dni....
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 30.08.2012 09:03

W assistance w Generali nie ma limitów holowania do serwisu, który skutecznie naprawi pojazd.
lukasz_roz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz_roz » 30.08.2012 09:05

dedert napisał(a):No dobra, a co w przypadku kiedy jadą ze mną 3 osoby? Czy ich też przetransportują np. do hotelu? Czy trzeba podawac ilosc osob objetych ubezpieczeniem? Z tego co wyczytalem to starter24 jest polskim odpowiednikiem ADAC, ale nigdzie nie moge znalezc czy udzielają krótkoterminowych 15 dniowych ubezpieczen.

ile czasu trwa wyrobienie?
kotiz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) kotiz » 30.08.2012 09:55

Zakupiłem jednak w PZMOT składka członkowska (assistance KRAJ 1 rok każdy pojazd) = 60 zł + Assistance Europa na 13 dni 19,5 zł dla danego pojazdu
lusesita
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) lusesita » 30.08.2012 10:16

PETERENZO napisał(a):W assistance w Generali nie ma limitów holowania do serwisu, który skutecznie naprawi pojazd.

Rzeczywiście nie ma limitów, ale kupując polisę u agenta Generali. Jedyne ograniczenie to takie, że suma zdarzenia nie może przewyższyć 45 000 PLN.
Trzeba jednak uważać - jest Generali i Generali Direct !!
Jak ktoś już pisał różnica jest znacząca - w Generali Direct wprowadzono limit holowania 100 km!
Zupełnie nieświadomie dałam się nabrać, kupiłam przez telefon właśnie w Direct i zonk :evil:
Szybko wysyłałam wypowiedzenie umowy zawartej zdalnie i biegłam do agenta Generali po właściwą polisę :papa:
tomsontomi
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) tomsontomi » 30.08.2012 11:36

Wczoraj dzwoniłem prawie cały dzień, żeby załatwić dla siebie Assistance. Było to nie lada wyzwanie z racji tego, że mam auto powyżej 15 roku życia. Co do stanu technicznego nie mam zastrzeżeń i ubezp. na wszelki wypadek, ale na "słowo honoru" niestety ubezpieczeń nie dają. Z moich wczorajszych rozmów wynika. Mam OC w AXA Direct:
Link 4 - do auto 15 lat
PZU - umowa co najmniej na 12 miesięcy
Hestia - do 10 albo 15 lat
Alianz - do 10 lat
Generali - do 10 lat
Warta - tylko jako dodatek do AC lub OC
AVIVA, HDI, Compensa i inne - tylko pakiet z OC
Także przy posiadaniu wiekowego auta pojawiają się problemy. Ale to rozumiem. Wziąłem więc ASS w AXA Direct, choć cena wcale nie satysfakcjonująca. Pozdrawiam.
lukasz_roz
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz_roz » 30.08.2012 11:58

tomsontomi napisał(a):Wczoraj dzwoniłem prawie cały dzień, żeby załatwić dla siebie Assistance. Było to nie lada wyzwanie z racji tego, że mam auto powyżej 15 roku życia. Co do stanu technicznego nie mam zastrzeżeń i ubezp. na wszelki wypadek, ale na "słowo honoru" niestety ubezpieczeń nie dają. Z moich wczorajszych rozmów wynika. Mam OC w AXA Direct:
Link 4 - do auto 15 lat
PZU - umowa co najmniej na 12 miesięcy
Hestia - do 10 albo 15 lat
Alianz - do 10 lat
Generali - do 10 lat
Warta - tylko jako dodatek do AC lub OC
AVIVA, HDI, Compensa i inne - tylko pakiet z OC
Także przy posiadaniu wiekowego auta pojawiają się problemy. Ale to rozumiem. Wziąłem więc ASS w AXA Direct, choć cena wcale nie satysfakcjonująca. Pozdrawiam.

ile zapłaciłeś? za rok czy krocej? czy jest to oferta tylko dla posiadaczy OC w axa?

pytam poniewaz maja ciekawy pkt:

Repatriacja pojazdu - do 800 km holowania/transportu , ciekawe na jakich warunkach to dziala
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi