Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 18.06.2024 08:41

Oczywista sprawa - CUK to multiagencja + porównywarka :)
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 18.06.2024 13:44

Dzisiaj, właśnie w CUKu, ubezpieczałem moją Corollę z 2009 r.

Ubezpieczenie Uniqa - pełen pakiet: OC + AC (zniesiony wudział własny, naprawa na częściach zamiennych) + Assistance Europa (holowanie w Polsce bez limitu, Europa do 1200 km) - wyszło 2100 zł (z 10% zniżką agenta CUK).

Jak na firmę mającą tak dobre notowania jak Uniqa, uważam, że to niezła cena.

A, i jest możliwość zwiększenia wartości auta (o 25%) do ubezpieczenia, bo to, co wyszło z wyliczeń Uniqi (przypuszczam, że Z Eurotaxu) to trochę śmiech na sali.
599
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) 599 » 17.07.2024 09:05

kupione w HDI,
OC ,NW Assistance Europa 1k km,
całosć 1060 PLN,wydaje mi się niezle,
auto pełnoletnie,
Brasilia
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) Brasilia » 17.07.2024 09:15

Ja kupiłem przez CUK ubezpieczenie krótkoterminowe w TU Europa holowanie do 1000km na okres 14 dni w cenie 279 zł. Bez limitu wiekowego auta (moje Clio 2017 rok). W tamtym roku w AXA płaciłem coś koło 400 zł, ale poprzednio jak i tym razem nie miałem okazji skorzystać z zakupionych ubezpieczeń (i dobrze).
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 17.07.2024 14:52

marekkowalak napisał(a):A, i jest możliwość zwiększenia wartości auta (o 25%) do ubezpieczenia, bo to, co wyszło z wyliczeń Uniqi (przypuszczam, że Z Eurotaxu) to trochę śmiech na sali.

Z tym bym uważał, bo aby zwiększyć SU musisz mieć podstawy, agent na wszystko ci pozwoli, ale w przypadku szkody wartość pojazdu jest wyceniana na dzień szkody i może się okazać ze ubezpieczysz na 25k zamiast 20k, bedziesz miec całkę następnego dnia i dostaniesz tylko 20k i ewentualnie możliwość zwrotu nadpłaconej składki.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 20.07.2024 20:31

BartNS napisał(a):
marekkowalak napisał(a):A, i jest możliwość zwiększenia wartości auta (o 25%) do ubezpieczenia, bo to, co wyszło z wyliczeń Uniqi (przypuszczam, że Z Eurotaxu) to trochę śmiech na sali.

Z tym bym uważał, bo aby zwiększyć SU musisz mieć podstawy, agent na wszystko ci pozwoli, ale w przypadku szkody wartość pojazdu jest wyceniana na dzień szkody i może się okazać ze ubezpieczysz na 25k zamiast 20k, bedziesz miec całkę następnego dnia i dostaniesz tylko 20k i ewentualnie możliwość zwrotu nadpłaconej składki.

dlatego trzeba brać opcję tzw. "stałą sumę ubezpieczenia"...wartość auta będzie przez cały rok niezmienna...
BartNS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BartNS » 21.07.2024 20:46

Tak ale nadal to musi być rzeczywista wartość rynkowa z dnia ubezpieczenia.
Jak samochod jest wart 20k, a Agent ci sprzeda polise na 25k czy 30k, bo się upierasz to ta suma nie jest wiążącą wg OWU. Co innego jak ich wycena jest bardzo ogólna i dotyczy golasa, a Ty masz full wypas.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 21.07.2024 21:27

BartNS napisał(a):Tak ale nadal to musi być rzeczywista wartość rynkowa z dnia ubezpieczenia.
Jak samochod jest wart 20k, a Agent ci sprzeda polise na 25k czy 30k, bo się upierasz to ta suma nie jest wiążącą wg OWU. Co innego jak ich wycena jest bardzo ogólna i dotyczy golasa, a Ty masz full wypas.

No właśnie, wartości aut w ubezpieczalniach są zaniżane. Niby pytają o wersję, ale nie wiem, czy ma to duże znaczenie. Ja mam akurat wersję wyjątkowo "wypasioną" jak na ten model.

Według CUK-u (a dokładniej: Uniqa) moje auto jest warte 20 tys. Tymczasem wystarczy rzut oka na portale zajmujące się sprzedażą aut, żeby stwierdzić, że poniżej 25 tys. nie ma szans na zakup takiego auta jak moje, a większość takich, na których warto zawiesić oko, oscyluje ok. 30 tys..
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 22.07.2024 14:53

Portale, portalami, ciekawe ile takich autek za te ceny sprzedają.
Wypasiona "bryczka" za "20 dyszek" to chyba jest troszkę leciwa, a takie to mają już swoich koneserów (to nie zarzut).
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.07.2024 17:17

zag napisał(a):Portale, portalami, ciekawe ile takich autek za te ceny sprzedają.
Wypasiona "bryczka" za "20 dyszek" to chyba jest troszkę leciwa, a takie to mają już swoich koneserów (to nie zarzut).

Widzisz, a taki @bledzik pewnie by gruzem nazwał, ale już chop nie bredzi.

marekkowalak napisał(a):Według CUK-u (a dokładniej: Uniqa) moje auto jest warte 20 tys. Tymczasem wystarczy rzut oka na portale zajmujące się sprzedażą aut, żeby stwierdzić, że poniżej 25 tys. nie ma szans na zakup takiego auta jak moje, a większość takich, na których warto zawiesić oko, oscyluje ok. 30 tys..

Ja mam podobnie w zakresie wartości pojazdu.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 22.07.2024 21:39

zag napisał(a):Portale, portalami, ciekawe ile takich autek za te ceny sprzedają.

Oczywiście że leciwa (2009 rocznik), bo w tej cenie nowsze Toyoty raczej nie chodzą: ) I zgadza się, jestem koneserem Toyoty :)

Chodziło mi raczej o to, że taki model jak mój jest rzadkością w Polsce jak na Corolle z 2009 r. - i nie żebym się chwalił, bo większość z tego wypasu to bardziej problem niż zaleta (system keyless, przez który musiałem dołożyć dodatkowe zabezpieczenie bo kradną to na potęgę czy lampy ksenonowe, gdzie jedna kosztuje 4 tys., a zwykla halogenowa 500 zł). Jedynie tempomat super przydatny.
Ale taki akurat przypadkiem nabyłem i teraz chciałbym, aby jego wartość była oceniana realnie, a nie zaniżana. A chyba nie ma lepszego wyznacznika ceny niż realne kwoty, jakie za auta płacą ludzie.
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 22.07.2024 23:39

Realnie to jest tyle ile klient zapłaci, nie portal.
Na portalu chodziły po 75 dyszki, ubezpieczony na 82 dyszki (nic nie chciało go zeżreć), mojego wyposażenia w ogóle nie było (maksymalne), poszedł za 68 tysi, jaki byłem szczęśliwy (to była realna cena), dali by 65 tez bym opchnął.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 23.07.2024 16:36

BartNS napisał(a):Tak ale nadal to musi być rzeczywista wartość rynkowa z dnia ubezpieczenia.

niektóre aplikacje firm ubezpieczeniowych wyliczają wartość np. na podstawie Eurotax, podając jednocześnie "widełki" w jakich powinna się zmieścić suma ubezpieczenia...
Marlowe1994
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marlowe1994 » 23.07.2024 17:00

zag napisał(a):Realnie to jest tyle ile klient zapłaci, nie portal.
Na portalu chodziły po 75 dyszki, ubezpieczony na 82 dyszki (nic nie chciało go zeżreć), mojego wyposażenia w ogóle nie było (maksymalne), poszedł za 68 tysi, jaki byłem szczęśliwy (to była realna cena), dali by 65 tez bym opchnął.

Dokładnie tak jest. Ostatnio też sprzedawałem auto. W tym wyposażeniu, silniku, przebiegu, 58 tysi (nie dyszek :) ) niewyjęte. Po 4 miesiącach stania oddałem za dużo mniej. Im starsza padaka, tym szybciej pójdzie.
zag
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) zag » 25.07.2024 22:23

Przepraszam mój błąd napisałem "dyszki" mając na myśli "tysiące" czyli 75 dyszki to 75 000.
Jednak nie zmienia to meritum problemu. Jeszcze rok temu było to realne kiedy na nowe auto czekało się z dziewięć miechów, jak klient miał większe wymagania nawet rok. Obecnie wszystko wróciło do normy i towar przechodzony mocno potaniał..
Ceny dyktuje rynek, nie portal.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi