napisał(a) kombiak » 17.05.2023 09:38
Witam ponownie SzanowneTowarzystwoOczekująceNaStartWKierunkuPołudnia......
Pewnie żle się wyraziłem z tym wypożyczeniem, ponieważ chodzi mi o sytuację awaryjną mojego auta, gdzie
to ubezpieczyciel ma podstawić mi auto na określony w polisie czas.
Dzwonienie na infolinię przyniosło mierny afekt ( lub jestem tępa dzida i nie rozumiem ) , osoby po drugiej
strony kierowały mnie do OWU - "tam ma Pan wszystko opisane".
W OWU Warty mam takie coś -
"Udostępnienie samochodu zastępczego odbywa się na podstawie umowy najmu zawartej przez
Ubezpieczonego ze wskazanym przez COK podmiotem i na warunkach określonych w tej umowie po
zapewnieniu przez Ubezpieczonego wymaganych przez wypożyczalnię zabezpieczeń. Najczęściej
stosowane przez wypożyczalnie zabezpieczenia to:
blokada środków na karcie kredytowej, kaucja,zgoda na zastosowanie udziału własnego w szkodzie powstałej w samochodzie zastępczym."
A ja po ludzku nie wiem, czy :
1. mając kartę kredytową bank blokuje mi środki, czy traktuje taką akcję jako wręcz wypłatę gotówki ?
2. kaucja - to daję do ręki gościowi kasę w euro który mi przywiezie auto ? po zakończeniu wypożyczenia wypożyczalnia zwraca mi gotówkę od razu i bez szemrania ( przy założeniu że oddam ich auta w stanie identycznym jak w momencie początku wypożyczenia.
3. tego trzeciego punktu nawet boję się czytać
Generalnie - przezorny ubezpieczony i takie tam bla,bla,bla.... już raz auto mi "klękło" właśnie w Chorwacji i ten stres pamiętam do dziś.