Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
gucio1955
Globtroter
Re: Opłaty za autostrady (dyskusja przeniesiona z FAQ)

Nieprzeczytany postnapisał(a) gucio1955 » 05.04.2023 22:09

Skoro o autostradach to zapytam. Jakie dokumenty musi mieć kierowca. Prawko to wiadomo, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie. Ubezpieczyciel /Warta/ nie dał mi już takiego małego kwitka bo mówił że już nie potrzeba /wszystko mają w kompach/. Mam taki duży kwit. Coś jeszcze ?
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 05.04.2023 22:30

Do samej Chorwacji i w tranzycie wystarczy dowód osobisty/paszport, prawo jazdy, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie.
Sol-Wagon
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Sol-Wagon » 06.04.2023 15:58

gucio1955 napisał(a):Skoro o autostradach to zapytam. Jakie dokumenty musi mieć kierowca. Prawko to wiadomo, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie. Ubezpieczyciel /Warta/ nie dał mi już takiego małego kwitka bo mówił że już nie potrzeba /wszystko mają w kompach/. Mam taki duży kwit. Coś jeszcze ?

a powiedziałeś że jeździsz za granicę?
gucio1955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gucio1955 » 06.04.2023 16:30

Sol-Wagon napisał(a):
gucio1955 napisał(a):Skoro o autostradach to zapytam. Jakie dokumenty musi mieć kierowca. Prawko to wiadomo, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie. Ubezpieczyciel /Warta/ nie dał mi już takiego małego kwitka bo mówił że już nie potrzeba /wszystko mają w kompach/. Mam taki duży kwit. Coś jeszcze ?

a powiedziałeś że jeździsz za granicę?

Wtedy jeszcze nie wiedziałem że pojadę ale ok. Rozmawiałem z agentką i wyśle mi duplikat.
pawel_nowy
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) pawel_nowy » 06.04.2023 18:57

Sol-Wagon napisał(a):
gucio1955 napisał(a):Skoro o autostradach to zapytam. Jakie dokumenty musi mieć kierowca. Prawko to wiadomo, dowód rejestracyjny i ubezpieczenie. Ubezpieczyciel /Warta/ nie dał mi już takiego małego kwitka bo mówił że już nie potrzeba /wszystko mają w kompach/. Mam taki duży kwit. Coś jeszcze

Czy za granicą trzeba mieć dokument OC?
Jeśli więc wybierasz się za granicę, musisz wozić prawo jazdy i odpowiednie dokumenty dotyczące pojazdu, jakim się poruszasz. Powinieneś wówczas mieć przy sobie dowód rejestracyjny i dokument potwierdzający fakt ubezpieczenia samochodu i uiszczenie stosownej składki na OC.

Też mam OC w Warcie i jak powiedziałem że jeżdżę za granice to kazali wziąć całą polisę. Ja dla spokoju drukuję sobie potwierdzenie przelewu.
marecky81
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) marecky81 » 06.04.2023 19:35

W UE kwitek ubezpieczenia nie jest wymagany. Wystarczy numer polisy i dane ubezpieczyciela, zwłaszcza numer infolinii. Można zapisać w telefonie, na kartce, albo mieć aplikację ubezpieczeniową.
gucio1955
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) gucio1955 » 08.04.2023 16:51

marecky81 napisał(a):W UE kwitek ubezpieczenia nie jest wymagany. Wystarczy numer polisy i dane ubezpieczyciela, zwłaszcza numer infolinii. Można zapisać w telefonie, na kartce, albo mieć aplikację ubezpieczeniową.

A gdzie jest taka informacja.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 08.04.2023 23:37

Mam aktualne dane ubezpieczenia w aplikacji smartfona m.Obywatel. Warta ma tez do wydrukowania skrócona wersje mieszczącą się w dowodzie rej. pojazdu wymaganą np na granicy w BiH.
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 10.04.2023 09:40

clawis napisał(a):Mam aktualne dane ubezpieczenia w aplikacji smartfona m.Obywatel.

mObywatel jest honorowana tylko na terenie Polski. Żaden inny kraj nie uznaje danych z tej aplikacji.
clawis
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) clawis » 10.04.2023 21:14

Honorowana nie jest ale dane:nr polisy i jej ważność zawsze jest do pokazania i przypomnienia.
dids76
Koneser
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.04.2023 11:26

Wczoraj dostałem ofertę z UNIQA na przedłużenie polisy, stary Focus żony z 2001 roku którym teraz jeździ syn. Kwota wzrosła z 746zł na 1012zł (po telefonie do konsultanta 981zł). Zakres ten sam co w ubiegłym roku czyli: OC, NNW, opony i ASS Premium.
Myślę że znajdę coś tańszego, tym bardziej że nie zależy mi na jakimś wypasionym ASS. Raczej dalej jak do Ostrawy to za granicę nie pojedzie :oczko_usmiech:
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 11.04.2023 11:49

No ja szukam ass z minimum 1200km. Tyle mam od siebie do punktu docelowego. A że np są takie ass że nawet bez limitu km ale to do max 10letnich aut hehe
do końca kwietnia muszę coś wykombinować a UNIQA sam ass prestiż 813zł...
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 11.04.2023 11:56

wasky77 napisał(a):No ja szukam ass z minimum 1200km. Tyle mam od siebie do punktu docelowego. A że np są takie ass że nawet bez limitu km ale to do max 10letnich aut hehe
do końca kwietnia muszę coś wykombinować a UNIQA sam ass prestiż 813zł...

Drugie auto ubezpieczałem pod koniec grudnia (polisa od 19 stycznia) i koszt OC, NNW, opony i ASS Prestiż to 809zł. Auto z 2008 roku.
wasky77
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) wasky77 » 11.04.2023 12:13

No tylko ja jeszcze AC biorę :) i już lekko 2tys wychodzi :) no moje też 2008r.

Muszę jeszcze kilka agencji objezdzic co zaproponują
marekkowalak
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) marekkowalak » 11.04.2023 19:15

clawis napisał(a):Honorowana nie jest ale dane:nr polisy i jej ważność zawsze jest do pokazania i przypomnienia.

Nie - nikt nie będzie odczytywał numerów polisy z jakiejś aplikacji. W przypadku jakiegoś zdarzenia za granicą trzeba mieć papier.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

Ubezpieczenie moto-assistance - strona 143
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone