Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
madziaimaciek
Cromaniak
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 11.06.2022 13:11

rufus295 napisał(a):
Bez tytułu.jpg
W tym roku pierwszy raz w Generali. Obym nie musiał sprawdzać:)

Kopia mojego :)
Soprano99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Soprano99 » 19.06.2022 16:13

Dzień dobry wszystkim miłośnikom Chorwacji. W tym roku pierwszy raz wybieram się do tego pięknego kraju, oczywiście samochodem. Co prawda moja Laguna ma już 14 lat z czego zarejestrowana jest 12, jadnak staram się o nią dbać i na bieżąco usuwać wszelkie awarie. Ale jak to wiadomo, mimo dbania czasami potrafi się zdążyć jakaś nieprzewidziana historia. Dzięki Bogu nie miałem takich przygód i oby ich nie mieć.
Odnośnie wątku assistance, wcześniej na wyjazdy kupowałem assistance w Uniqa na określoną liczbę dni i dopiero po 2 latach zorientowałem się, ze warto czytać oferty dodatkowe proponowane przy przedłużaniu polisy online i już od pewnego czasu kupuje oc razem z Assistance Prestiż. Całość w tym roku - oc+ass kosztowała 660zl. Wcześniej jednorazowe ubezpieczenie od 150 do 250zl. Jak już tu wspominano w tym wariancie mam holowanie 1200km w eu i bez limitu w PL. Muszę jednak zadzwonić na infolinie i dopytać o kilka spraw:
- czy ten limit holowania jest niezależny od siebie, tzn. do granicy PL z EU mam 1200 i potem po Polsce bez limitu do wskazanego warsztatu?
- jak wyglada kwestia samochodu zastępczego w razie awarii? Czy muszę mieć kartę kredytowa żeby go dostać (już kilka osób o tym wspominało w przypadku PZU) i czy tym autem będę mógł wrócić do Polski?
Tyle tak na szybko. Jesli ktoś z was zna odpowiedzi to będę wdzięczny .
adresik84
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) adresik84 » 22.06.2022 13:30

Jak coś będziesz wiedział to daj znać
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 22.06.2022 14:33

Ludziska Kochani tak jak Ja w Chorwacji Zakochani pomóżcie: Mój sharan ma już 19 lat ale jest w dobrym stanie technicznym i planuję w sierpniu kolejny raz odwiedzić Chorwację a pod koniec lipca kończy mi się ubezpieczenie. Czy jest jakaś szansa na taki leciwy samochód uzyskać asistance tak ok. 1200km. Gdzie za ile? podpowiedzcie coś bo ja ciemny w tym temacie, czy brać normalne ubezpieczenie a dokupić ass w pzmot czy jakieś inne możliwości, nie chciałbym majątku zostawić u ubezpieczyciela. Co radzicie co polecacie????
chrom6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrom6 » 22.06.2022 15:18

skrzys napisał(a):Ludziska Kochani tak jak Ja w Chorwacji Zakochani pomóżcie: Mój sharan ma już 19 lat ale jest w dobrym stanie technicznym i planuję w sierpniu kolejny raz odwiedzić Chorwację a pod koniec lipca kończy mi się ubezpieczenie. Czy jest jakaś szansa na taki leciwy samochód uzyskać asistance tak ok. 1200km. Gdzie za ile? podpowiedzcie coś bo ja ciemny w tym temacie, czy brać normalne ubezpieczenie a dokupić ass w pzmot czy jakieś inne możliwości, nie chciałbym majątku zostawić u ubezpieczyciela. Co radzicie co polecacie????

chyba tylko pzmot Ci pozostaje. Z dobrych rad - wymień płyn chłodniczy, długa trasa, potem długi korek, +50 albo i lepiej przy podłożu i stary płyn się gotuje
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 22.06.2022 15:20

Dzięki za radę, zaraz zadzwonię do mechaniora żeby to zrobił, a w sprawie ass. Ktoś coś?
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 22.06.2022 16:05

skrzys napisał(a):Ludziska Kochani tak jak Ja w Chorwacji Zakochani pomóżcie: Mój sharan ma już 19 lat ale jest w dobrym stanie technicznym i planuję w sierpniu kolejny raz odwiedzić Chorwację a pod koniec lipca kończy mi się ubezpieczenie. Czy jest jakaś szansa na taki leciwy samochód uzyskać asistance tak ok. 1200km. Gdzie za ile? podpowiedzcie coś bo ja ciemny w tym temacie, czy brać normalne ubezpieczenie a dokupić ass w pzmot czy jakieś inne możliwości, nie chciałbym majątku zostawić u ubezpieczyciela. Co radzicie co polecacie????

Na pewno w PZU możesz kupić razem z OC
Jak kupowałem na swojego ponad 15 letniego passata, przedstawiciel PZU powiedział że tak sprzedają niby do 15 lat, ale tak naprawde zależy od osoby osprzedającej - tzn. mają możliwośc sprzedania na auta starsze.

PZU nie jest najtańsze, ale nigdy nie miałem problemów z odszkodowaniem z tej firmy
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 22.06.2022 16:08

wezmę pzu pod uwagę bo może uda się jakąś zniżkę ugrać :-)
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 22.06.2022 16:14

PZU ma na 1300 lub 1400 km, nie pamiętam :)
Ale na pewno warto sprawdzić.
Kupowałem do momentu sprzedania auta, a miało wtedy ... 19 lat
chrom6
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) chrom6 » 22.06.2022 16:23

Tylko póki miałeś kontynuację to musieli sprzedawać, nowego pakietu na 19 latka już nie sprzedadzą.
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 22.06.2022 18:57

po rozmowie z infolinią pzu: max holowanie 1200km oc + ass 1150zł, ewentualne rozszerzenie polisy do mini casco obniży kwotę do zapłaty o 7(siedem)zł a jak w innych to wygląda?

samo oc 470 za ass do 150km krajowy+145zł a na całą Polskę +200zł wychodzi że 1200km za granicę kosztuje 480zł na rok
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 23.06.2022 08:21

skrzys napisał(a):po rozmowie z infolinią pzu: max holowanie 1200km oc + ass 1150zł, ewentualne rozszerzenie polisy do mini casco obniży kwotę do zapłaty o 7(siedem)zł a jak w innych to wygląda?

samo oc 470 za ass do 150km krajowy+145zł a na całą Polskę +200zł wychodzi że 1200km za granicę kosztuje 480zł na rok

Na poczatku kupowałem samo OC + assiatnce, ale później mądra pani (tak jak u Ciebie od razu :) )podpowiedziała, że za te pieniądze będę miał mini AC + OC +assistatnce. Po wszystkich przeliczeniach, okazało się ze jak wezmę pełne AC + OC + assiatnce a ona udzieli dodatkowo swojej 10% zniżki, to tak naprawde dopłace 21 zł w porównaniu do samego OC i assitance.

Polecam abys poszedł do jakiegos małego oddziału/przedstawiciela.
Na infolini mają z góry ustalone ceny, widełki i tyle. Przedstawiciel ma większe możliwości.
Jak chcesz to moge podesłać namiary do osoby u której ja kupowałem, lub spróbuj u siebie.
Face to face zawsze więcej można załatwić :)
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 23.06.2022 12:48

yarko2000 napisał(a):
skrzys napisał(a):po rozmowie z infolinią pzu: max holowanie 1200km oc + ass 1150zł, ewentualne rozszerzenie polisy do mini casco obniży kwotę do zapłaty o 7(siedem)zł a jak w innych to wygląda?

Na poczatku kupowałem samo OC + assiatnce, ale później mądra pani (tak jak u Ciebie od razu :) )podpowiedziała, że za te pieniądze będę miał mini AC + OC +assistatnce. Po wszystkich przeliczeniach, okazało się ze jak wezmę pełne AC + OC + assiatnce a ona udzieli dodatkowo swojej 10% zniżki, to tak naprawde dopłace 21 zł w porównaniu do samego OC i assitance.

Polecam abys poszedł do jakiegos małego oddziału/przedstawiciela.
Na infolini mają z góry ustalone ceny, widełki i tyle. Przedstawiciel ma większe możliwości.
Jak chcesz to moge podesłać namiary do osoby u której ja kupowałem, lub spróbuj u siebie.
Face to face zawsze więcej można załatwić :)

tak też zrobię ale najpierw chciałem wiedzieć jak w pzu. teoretycznie powinienem mieć resortowe zniżki 20% ale wg infolini nie w takim przypadku :evil:
Soprano99
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Soprano99 » 25.06.2022 20:48

Wejdź na stronę uniqua I zrób sobie symulacje. Użyj kodu promocyjnego np
JZ564D3

Co do assiastance i mojego wcześniejszego postu to:
- karta kredytowa obowiązkowa jak trzeba będzie skorzystać z auta zastępczego,
- auto zastępcze przyjeżdża na lawecie na której nasze auto wraca do domu.
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 26.06.2022 12:51

sprawdzałem w uniqa i wyszło oc 40-410zł ale ass jedynie do wersji premium, żeby było holowanie 1200km w EU trzeba prestiż a wg wyliczenia nie ma tej opcji dla mojego seniora tzn sharana
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi