Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
stachan
Koordynator forum
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) stachan » 19.05.2022 09:22

Najpierw sprawdźcie czy da się wykupić najwyższy wariant ASS bez pakietu OC/AC/NNW :idea:

Ograniczeniem w Warcie może być również wiek samochodu.

Warto również zapoznać się z ofertą PZMot, ale tu konieczne jest członkostwo.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 19.05.2022 10:13

Zgadza się że ta na 15 dni jest słaba.
Ja wykupiłem całość OC, AC i ASS Platynową w RP bez limitu i poza RP na 1500 km. Obym nie musiał korzystać... :D
wiolek_lp
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiolek_lp » 19.05.2022 10:29

Przy wykupie ubezpieczenia osób w TU EUROPA jest możliwość zaznaczenia car asistance, ale nie wiem jakie jest OWU.
Ja od lat mam OC i asistance w Axie czyli teraz Uniqa, i holowanie ( za granicą 1200 km ) + samochód zastępczy już kilkukrotnie przetestowałam, na szczęście w pl 8)
buter
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) buter » 19.05.2022 10:43

Rok temu w czerwcu za 779zł kupiłem OC + ASS 1200km EU w Uniqa (przez mbank, Laguna 2012 rok)
W tym roku wychodzi taka sama kwota.
Możecie sobie przeliczyć w kalkulatorze mbanku OC i dodać ASS Prestiż.
Na ten moment jest to najtańsza opcja na assistance z dużą ilością km holowania.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.05.2022 11:06

Ktoś sprawdzał jak w praktyce wygląda temat holowania i auta zastępczego w ramach assistance jeśli od miejsca zdarzenia do Polski zabrakło trochę kilometrów?
Ja wiem tylko o jednym ubezpieczycielu, który ma assistance w Europie bez limitu. Pozostali albo mają małe limity albo na styk do Chorwacji.
Jarek999
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Jarek999 » 19.05.2022 11:47

empire13 napisał(a):Ktoś sprawdzał jak w praktyce wygląda temat holowania i auta zastępczego w ramach assistance jeśli od miejsca zdarzenia do Polski zabrakło trochę kilometrów?
Ja wiem tylko o jednym ubezpieczycielu, który ma assistance w Europie bez limitu. Pozostali albo mają małe limity albo na styk do Chorwacji.

Z tego co się dowiadywałem u agenta ( tu akurat PZU) to za resztę brakujących km dopłacasz, ale to wiem z teorii, a jak to w praktyce...?
Tylko, że w PZU np. holowanie jest tylko jedno na jedno zdarzenie, czyli musisz się zdecydować, czy jedziesz do warsztatu gdzieś na miejscu, czy od razu do Polski. Jak w warsztacie powiedzą, że nie naprawią, albo będzie długi termin, to już nie masz drugiego holowania na to zdarzenie w ramach ASS.

Wyciąg z OWU Warta MotoASS:

2) holowanie ubezpieczonego pojazdu – zorganizowanie i pokrycie kosztów jednorazowego holowania pojazdu w wybrane przez Ubezpieczonego miejsce, w granicach określonego w Tabeli nr 1 limitu kilometrów, w przypadku gdy próba usprawnienia pojazdu była nieskuteczna. Koszty holowania powyżej tego limitu, jak również koszty ewentualnej przeprawy promowej ponosi Ubezpieczony. Usługa obejmuje holowanie przyczepy (w tym również przyczepy, nieobjętej umową WMA), złączonej w chwili zdarzenia z pojazdem objętym ubezpieczeniem, gdy nie może ona kontynuować jazdy na skutek:
a) Wypadku, Awarii, Innego zdarzenia, Kradzieży ubezpieczonego pojazdu albo
b) Awarii, Wypadku tej przyczepy.
Usługa nie dotyczy przewożonego przez przyczepę ładunku, chyba że COK potwierdzi możliwość transportu przyczepy wraz z ładunkiem;
Ostatnio edytowano 19.05.2022 12:23 przez Jarek999, łącznie edytowano 1 raz
koks88
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) koks88 » 19.05.2022 12:16

Rozmawiałem z człowiekiem który zajmuje się sezonowym sciąganiem popsutych aut z CRO - podczas sciągania mojego. Czasami ludzie zamawiają go na holowanie brakujących kilometrów. Przeładowują auto z lawety na lawetę w wyznaczonym miejscu. Kolejna opcja to dogadanie się z firmą która holuje cię w ramach ubezpieczenia ile wezmą za kolejne kilometry.
Ostatnio edytowano 19.05.2022 13:39 przez koks88, łącznie edytowano 1 raz
aras519
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) aras519 » 19.05.2022 13:28

W tym roku zawarłem ubezpieczenie w Generali. Mam assistance lux i holowanie poza Polską bez limitu kilometrów. Auto ma 8 lat.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 19.05.2022 15:58

Gdzieś tu na forum było opisane że kilometrówka skończyła się przed granicą PL.
Ale wtedy forumowicz dogadał się i dopłacił 500 czy 600 zł za docholowanie na Śląsk.
yarko2000
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) yarko2000 » 19.05.2022 16:00

O, nawet już znalazłem :)
Z tematau: Uszkodzone auto+laweta+brak assistance=koszmar.
19Gumis20 napisał(a):Miałem kiedyś awarię w drodze z CRO do PL za Bratysławą, Pani z ubezpieczalni zadzwoniła po lawetę, przyjechała pomoc wraz z samochodem zastępczym. Mój samochód zapakował na lawetę i w drogę do Polski. Miałem assistans na 250km, do domu wyszło więcej o jakieś 200 km chyba a może i więcej (liczone w obie strony). Pod domem musiałem zapłacić przewoźnikowi za nadwyżkę kilometrów które nie były objęte ubezpieczeniem, zapłaciłem jakieś 500 zł. Ubezpieczenie miałem chyba w AXA.
migchel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) migchel » 19.05.2022 18:02

Doradźcie proszę u któego ubezpieczyciela paczyć za pakietem OC/AC + właśnie asistance głownie pod kontem za granicą na ten rok do chorwacji ? Czyli holowanie/samochód zastępczy tak zeby zakres kilometrow byl ok i cena nie z kosmosu . Aktualny ubezpieczyciel za granice chce dac 200km holowania przy premium , przy prestige do 700km wiec to tez chyba za malo .Z gory dzieki za info u kogo szukac oferty .
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.05.2022 19:31

Uniqa ma więcej. Nie pamiętam ile choć sam mam u nich ubezpieczenie.
Bez limitu ma Generali.
dids76
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 19.05.2022 20:53

Uniqa przy wariancie ASS Prestiż ma holowanie za granicą do 1200km.
empire13
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) empire13 » 19.05.2022 21:46

dids76 napisał(a):Uniqa przy wariancie ASS Prestiż ma holowanie za granicą do 1200km.

I chyba tyle mam :)
madziaimaciek
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madziaimaciek » 22.05.2022 21:19

aras519 napisał(a):W tym roku zawarłem ubezpieczenie w Generali. Mam assistance lux i holowanie poza Polską bez limitu kilometrów. Auto ma 8 lat.

Mam takie samo. Auto 5 letnie.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi