Re: Ubezpieczenie Moto-assistance
napisał(a) niuniek » 08.12.2017 16:23
te kiero napisał(a):walp napisał(a):te kiero, dzięki za uzupełnienie.
wiesz wciąż poszukuję dla mojej 15letniej Meggi sensowego Ass. dlatego staram się być na bieżąco w temacie
te kiero, gdzieś to już pisałem, nie wiem czy poszukujesz ASS na wyjazd czy na cały rok, ale rozważ takie coś, co ja w każde wakacje (wyjazd) robię. A mianowicie, idę do mojej ubezpieczycielki (ubezpieczam dom, dwa samochody, dzieciaki w roku szkolnym) i proszę o najlepszy w danym momencie pakiet na wyjazd (ASS powyżej 1000 km, hotel, auto zastępcze i inne pierdołki+ AC). Pani mi przedstawia, zazwyczaj jest to PZU, Hestia i Allianz. Biorę to na 4 raty, pierwszą opłacam i spokojnie jadę. Po powrocie, składam wypowiedzenie, zgodnie z OWU - do 30 dni mamy prawo wypowiedzieć. W ciągu 10 dni mam proporcjonalny zwrot kosztów (różnica pomiędzy 30 dniami a faktyczną ilością "wakacyjnych dni". W moimi wypadku Ford Smax zapłaciłem I ratę około 430 zł, zwrotu dostałem 330 zł. Czyli za stówkę pojechałem i miałem święty spokój. Dostałem potem list od firmy z podziękowaniem za skorzystanie z usług wspomnianych firm. Dopytywałem się ubezpieczycielki, co w wypadku, gdyby coś się stało. Ano nic - w momencie rezygnacji, kolejnych 3 rat nie musiałbym opłacać. Pozostaje kwestia podejścia danej firmy do zwrotu części I-ej raty - niektóre zwracają, niektóre nie. I ostatnia rzecz - nawet, gdybyś miał już jakieś ubezpieczenie, możesz zawrzeć przecież drugie i skorzystać z lepszego. 100 zł to raczej nie wygórowana kwota...za spokój na wakacjach. Dzisiaj rozmawiałem np Hestia ma do 1250 km holowania, nie tylko w wyniku wypadku...