Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
amatus1
Cromaniak
Re: Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) amatus1 » 28.06.2017 17:06

bigredone napisał(a):
el_grego napisał(a):co prawda muszę jeszcze doczytać, ale podobno w Generalli jest taki mini asisstance na 15 dni za 100 PLN z holowaniem za granicą do 200 km, bez ograniczeń wiekowych auta i bez konieczności posiadania u nich jakiegokolwiek innego ubezpieczenia. Myśle że to byłby dobry ewakuator z autostrady a dla spokoju ducha chyba dokupiłbym drugi w PZU gdzie mam OC a zapewnia holowanie 1000 km w razie "W" jak wypadek oraz 150 km dla mojego 9 letniego auta w razie awarii - to by pozwoliło mi zmienić jakby co mechanika gdyby pierwszy znaleziony się nie sprawdził - co sądzicie o takiej kombinacji :)

To dobry pomysł tylko sprawdź czy te TU nie mają tego samego operatora ass. Nie wezwiesz lawety do tego samego zdarzenia więcej niż raz.

Ja do tego roku kiedy miałem starsze autko wymyśliłem sobie ze mając ass w banku przy okazji prowadzenia konta opcją z holowania do 800 zł wzywam własnie z tego ass lawete do najbliższego warsztatu(różnice dopłacam)...tam mi oceniają sytuację i jeśli się okaże ze koszt naprawy jest bardzo duży "wypycham" autko z warsztatu na drogę i korzystam z ass z PZU :)>
AdamBeata
Cromaniak
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.06.2017 17:17

Właśnie poczytałem sobie OWU "tueuropa" i pogadałem przez telefon i wygląda to nieźle. Do każdego pakietu turystycznego, bo to jest głównym przedmiotem ubezpieczenia (leczenie i te wszystkie inne pierdoły) można dobrać car ass (takie samo w każdym pakiecie) i w każdym wypadku nie obchodzi ich wiek auta ani cokolwiek innego. Podaje się przy wykupie ubezpieczenia podstawowe dane auta, którym się jedzie i tyle. Holowanie auta do warsztatu ma limit 500E. W zależności od ceny danego operatora w danym kraju za kilometr przekłada się to pewnie na długość holowania. Auto zastępcze w razie unieruchomienia jest na 3 doby. Oczywiście jako, że jest to ubezpieczenie wyjazdowe wakacyjne nie obowiązuje w PL.

Niech operator Chorwacki ma powiedzmy 2e za km (myślę że to realna cena) to już do jakiegoś warsztatu 250km jest to jakiś sensowny dystans.

Póki co dla aut pełnoletnich i starszych nic lepszego nie widać na horyzoncie.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 28.06.2017 17:17

amatus1 napisał(a):
bigredone napisał(a):
el_grego napisał(a):co prawda muszę jeszcze doczytać, ale podobno w Generalli jest taki mini asisstance na 15 dni za 100 PLN z holowaniem za granicą do 200 km, bez ograniczeń wiekowych auta i bez konieczności posiadania u nich jakiegokolwiek innego ubezpieczenia. Myśle że to byłby dobry ewakuator z autostrady a dla spokoju ducha chyba dokupiłbym drugi w PZU gdzie mam OC a zapewnia holowanie 1000 km w razie "W" jak wypadek oraz 150 km dla mojego 9 letniego auta w razie awarii - to by pozwoliło mi zmienić jakby co mechanika gdyby pierwszy znaleziony się nie sprawdził - co sądzicie o takiej kombinacji :)

To dobry pomysł tylko sprawdź czy te TU nie mają tego samego operatora ass. Nie wezwiesz lawety do tego samego zdarzenia więcej niż raz.

Ja do tego roku kiedy miałem starsze autko wymyśliłem sobie ze mając ass w banku przy okazji prowadzenia konta opcją z holowania do 800 zł wzywam własnie z tego ass lawete do najbliższego warsztatu(różnice dopłacam)...tam mi oceniają sytuację i jeśli się okaże ze koszt naprawy jest bardzo duży "wypycham" autko z warsztatu na drogę i korzystam z ass z PZU :)>

właśnie tak kombinuję w tą deseń jak pisze amatus1 ale i słuszna uwaga bigredone - temat do zbadania
widziałbym to tak :
1) awaria: najpierw Generalli z autostrady do mechanika, potem w razie zmiany warsztatu korzystam z PZU (po wypchnięciu z warsztatu :))
2) wypadek: korzystam z holowania 1000 km z PZU (resztę dopłacam)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2017 18:10

AdamBeata napisał(a):Właśnie poczytałem sobie OWU "tueuropa" i pogadałem przez telefon i wygląda to nieźle. Do każdego pakietu turystycznego, bo to jest głównym przedmiotem ubezpieczenia (leczenie i te wszystkie inne pierdoły) można dobrać car ass (takie samo w każdym pakiecie) i w każdym wypadku nie obchodzi ich wiek auta ani cokolwiek innego. Podaje się przy wykupie ubezpieczenia podstawowe dane auta, którym się jedzie i tyle. Holowanie auta do warsztatu ma limit 500E. W zależności od ceny danego operatora w danym kraju za kilometr przekłada się to pewnie na długość holowania. Auto zastępcze w razie unieruchomienia jest na 3 doby. Oczywiście jako, że jest to ubezpieczenie wyjazdowe wakacyjne nie obowiązuje w PL.

Niech operator Chorwacki ma powiedzmy 2e za km (myślę że to realna cena) to już do jakiegoś warsztatu 250km jest to jakiś sensowny dystans.

Póki co dla aut pełnoletnich i starszych nic lepszego nie widać na horyzoncie.

A turystyczne jak ktos kupuje jest tez calkiem ok.Tzn cena i warunki.
Maja na stronie kalkulator .mozna przeliczyc dokladnie.polisa na mail.
awaq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) awaq » 29.06.2017 18:59

wegorz napisał(a):W ADAC jest 3-miesięczny okres wypowiedzenia, jeśli nie ma wypowiedzenia to około miesiąc przed końcem umowy przysyłają pocztą druki do zapłaty.

Ale jak mam ubezpieczenie na życie to też pod koniec umowy przychodzą mi druczki na cały rok z adnotacją że jeśli nie wpłacę w terminie to nie kontynuują umowy . Czyli w ADAC podpisuje sie umowę na czas nieokreślony ?
Mirizag
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Mirizag » 29.06.2017 21:56

Witam. Mam autko 16letnie i zastanawiam się nad assistance w Generali za 170zł limit holowania 100km czy Tueuropa czy mogł by ktoś polecić co by było lepsze. Biorę pierwszy raz assistance dlatego pytam. Z góry dzięki za pomoc.
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 30.06.2017 17:31

Dla takich wiekowych aut niestety nie ma prawie w ogóle wyboru. Generali ma właśnie maks 100km za granicą. Patrzyłem w "tueuropa" i tam jest limit 500e na holowanie za granicą i auto zastępcze do trzech dni i zakładam, że limit 500e da napewno więcej holowania niż konkretne 100km w generali. Poza tym jest ten cały pakiet zdrowotno wypadkowy. Minus tego jest taki, że to nie działa w PL no i raczej na wyjazdy można wziąć na krótki termin bo oni maja przeliczenia na dniówki. Ja np. sprawdziłem wariant standard plus i za dwie osoby na dwa tygodnie jest to 170zł. Assistance jest takie samo w każdym wariancie.

Chyba mimo wszystko wezmę znowu ADAC tym razem na swoją drugą połowę, bo oni mają najlepsze warunki jeśli mowa o starszych autach.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 30.06.2017 18:27

Z ostatnich spostrzeżeń w czasie poszukiwania nowego ubezpieczenia kompleksowego.

- Generali - nie ma w pakiecie ass. /nawet najwyższym/ samochodu zastępczego - ponoć od wiosny tego roku.
- Pzu - istnieje nadal pakiet, w którym utrzymano holowanie 1000 km nawet w razie awarii, a po przekroczeniu granicy PL do punktu docelowego *errata-tu być może się pomyliłem. , doprecyzuję.
Powyższe dotyczy samochodu dość nowego.
skrzys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) skrzys » 05.07.2017 20:07

Witam, czy ktoś analizował asistance z firmy Balcia insurance? w wariancie max auto do 16 lat ale nie widać limitu km no i za jaką kwotę?Może ktoś to sprawdzał
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 05.07.2017 23:25

skrzys napisał(a):Witam, czy ktoś analizował asistance z firmy Balcia insurance? w wariancie max auto do 16 lat ale nie widać limitu km no i za jaką kwotę?Może ktoś to sprawdzał

Ja mam OC z Reso - to jest grupa Balcia czyli jakiś wschodni element. Z tego co pamiętam to na zieloną kartę czekałem miesiąc bo ciężki był kontakt z nimi i mój agent, u którego zawsze się ubezpieczam powiedział, że raczej firma ciężka w obsłudze nawet przy OC, AC więc tym bardziej przy ASS bym się zastanawiał, ale oczywiście to tylko to co usłyszałem.
Akc3nt
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Akc3nt » 06.07.2017 08:05

Mirizag napisał(a):Witam. Mam autko 16letnie i zastanawiam się nad assistance w Generali za 170zł limit holowania 100km czy Tueuropa czy mogł by ktoś polecić co by było lepsze. Biorę pierwszy raz assistance dlatego pytam. Z góry dzięki za pomoc.

Ja kupiłem w tym roku po raz kolejny ubezpiecznie w TU Europa - ok 200PLN(ja zapłaciłem 140 z 30% upustem) za ubezpieczenie podróżne dla 4 osób/2tygodnie (Koszty leczenia 30.000€+NNW 5000€+OC 50.000€+Car Assistance limit 3000€ w tym holowania do najbliższego warsztatu 500€).
skull
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skull » 06.07.2017 10:04

Link 4 - Koszty leczenia - 100kPLN, NNW - 10kPLN, OC -50kPLN; Auto assistance - w razie wypadku i awarii (naprawy, noclegi, auto zastępcze do 4 dni, holowanie 200km), działa w Polsce i Europie, na 13 dni 115PLN. Nie da się kupić samego assistance, trzeba z Kosztami leczenia na przynajmniej jedną osobę, auto 12letnie
leszel
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) leszel » 06.07.2017 10:31

Na ile osób?
Trochę to dziwne.
Mi tam wczoraj na 4 osoby i 16 dni, tylko zdrowotne (do 100 tys. zł) i chyba jakieś oc turuystyczne proponowali za 225 zł.
Mimo że mam tam też ubezpieczony samochód.
skull
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) skull » 06.07.2017 10:41

leszel napisał(a):Na ile osób?
Trochę to dziwne.
Mi tam wczoraj na 4 osoby i 16 dni, tylko zdrowotne (do 100 tys. zł) i chyba jakieś oc turuystyczne proponowali za 225 zł.

1 Osoba ubezp. turystyczne bo nie da się wykupić Assistance bez tego, samochód ma Oc w innej firmie, u nich mam inny
nowy100
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) nowy100 » 06.07.2017 12:18

leszel napisał(a):Na ile osób?
Trochę to dziwne.

Właśnie z nimi rozmawiałem (Link4). Zaoferowali ubezpieczenie podróżne wraz z auto assistance: 318,00zł /4 osoby/11dni. Ub. zdrowotne 200tyś, nnw 50tyś, oc 25 tyś, auto- 200km, naprawy, noclegi, auto zastępcze 4 dni itp.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi