Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
mervik
Koneser
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 26.06.2017 10:32

te kiero napisał(a):ludzie czytajcie OWU, rodzinka dowiedziała się wczoraj w nocy w trasie, że ich Ass. obejmuje 1000km tylko w przypadku wypadku; Ktoś nie doczytał...

....i to dotyczy tylko samochodów do 7 lat
...news z pierwszej ręki w pzu od 15 lipca zmiana ....km i lat
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 26.06.2017 10:51

mervik napisał(a):
te kiero napisał(a):ludzie czytajcie OWU, rodzinka dowiedziała się wczoraj w nocy w trasie, że ich Ass. obejmuje 1000km tylko w przypadku wypadku; Ktoś nie doczytał...

A jakieś szczegóły ? Można gdzieś znaleźć w necie, czy tylko w placówce PZU ? Pytam dlatego, że do września mam OC w PZU i przed wyjazdem wykupię assistance (z holowaniem do 1000 km) na czas do końca ważności polisy. Tak samo zrobiłem w zeszłym roku. Niestety najnowsze wieści :( powodują, że chyba będę musiał szukać innego ubezpieczyciela i łatwo nie będzie, bo auto ma już 12 lat.
Kolega też ubezpieczony w PZU płacił 570 PLN, a teraz dostał propozycję 950 8O
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 26.06.2017 11:01

Marko66 napisał(a):
mervik napisał(a):

A jakieś szczegóły ? Można gdzieś znaleźć w necie, czy tylko w placówce PZU ? Pytam dlatego, że do września mam OC w PZU i przed wyjazdem wykupię assistance (z holowaniem do 1000 km) na czas do końca ważności polisy. Tak samo zrobiłem w zeszłym roku. Niestety najnowsze wieści :( powodują, że chyba będę musiał szukać innego ubezpieczyciela i łatwo nie będzie, bo auto ma już 12 lat.
Kolega też ubezpieczony w PZU płacił 570 PLN, a teraz dostał propozycję 950 8O

...właśnie ... szczegóły będą znane po 10 tym lipca.....do tego czasu będą mieli szkolenia
.....propozycja dla kolegi dotyczyła ass ....całego roku
...a u ciebie będzie obliczana tylko do końca OC
tom306
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) tom306 » 26.06.2017 11:10

Witam dziś byłem w PZU i pytałem o asistans na na dwa tygodnie mając OC w Warcie i wygląda to tak:
Warta mając samo OC -asistans cholowanie do 400km
Pzu nie mając u nich OC- asistans cholowanie tylko do 150Km
Marko66
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Marko66 » 26.06.2017 12:10

mervik napisał(a):.....propozycja dla kolegi dotyczyła ass ....całego roku
...a u ciebie będzie obliczana tylko do końca OC

Przepraszam :? , napisałem trochę nieprecyzyjnie - propozycja dla kolegi dotyczyła tylko OC w PZU (Opel Zafira II) assistance oczywiście płatny dodatkowo i wielkość tej kwoty zależy od okresu na jaki został wykupiony assistance. Ja miałem to szczęście, że brałem zawsze assistance dopiero w lecie na 2-3 miesiące przed końcem umowy OC i kosztowało mnie to chyba około 200 zł.
A mówiąc o poszukiwaniu nowego ubezpieczyciela miałem na myśli wysokość stawki OC i jej wzrost rok do roku.
P.S. Kolega znalazł inną firmę, w której OC kosztuje niecałe 600 zł :) , ale niestety nie ma assistance z holowaniem do 1000 km :( .
mervik
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) mervik » 26.06.2017 22:10

tom306 napisał(a):Pzu nie mając u nich OC- asistans cholowanie tylko do 150Km

..pzu nie ma krótkoterminowych assistans ...tak mi dzisiaj powiedziała agentka
.... ma tylko roczne nie mając u nich oc
lub do końca polisy:wink:

..właśnie dzisiaj wykupiłem ass do mojego oc które kończy się 12.sierpnia i zapłaciłem 59zł
..ponieważ mój samochód skończył 7 lat...jest to tak
...w razie kolizji Polska bez limitu za granicą 1000 km bez względu na wiek samochodu
...w razie awarii Polska bez limitu za granicą samochód do 7 lat 500 km...starszy 150 km
..cza chyba jeszcze dokupić jakieś tanie ubezpieczenie :roll:
..bo najtańsza ewakuacja z autostrady to chyba 100EU :?: :roll:
kleeberg
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kleeberg » 27.06.2017 21:15

mervik napisał(a):..bo najtańsza ewakuacja z autostrady to chyba 100EU :?: :roll:

Austria i Niemcy to dokładnie 120
awaq
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) awaq » 27.06.2017 21:36

Czy to prawda że podpisując umowę w ADAC na assistance to po roku ona z automatu się przedłuża na następny okres (wysyłają druczek do zapłaty )?
wegorz
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) wegorz » 28.06.2017 07:09

W ADAC jest 3-miesięczny okres wypowiedzenia, jeśli nie ma wypowiedzenia to około miesiąc przed końcem umowy przysyłają pocztą druki do zapłaty.
el_grego
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) el_grego » 28.06.2017 07:46

co prawda muszę jeszcze doczytać, ale podobno w Generalli jest taki mini asisstance na 15 dni za 100 PLN z holowaniem za granicą do 200 km, bez ograniczeń wiekowych auta i bez konieczności posiadania u nich jakiegokolwiek innego ubezpieczenia. Myśle że to byłby dobry ewakuator z autostrady a dla spokoju ducha chyba dokupiłbym drugi w PZU gdzie mam OC a zapewnia holowanie 1000 km w razie "W" jak wypadek oraz 150 km dla mojego 9 letniego auta w razie awarii - to by pozwoliło mi zmienić jakby co mechanika gdyby pierwszy znaleziony się nie sprawdził - co sądzicie o takiej kombinacji :)
AdamBeata
Cromaniak
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.06.2017 08:15

el_grego napisał(a):co prawda muszę jeszcze doczytać, ale podobno w Generalli jest taki mini asisstance na 15 dni za 100 PLN z holowaniem za granicą do 200 km, bez ograniczeń wiekowych auta i bez konieczności posiadania u nich jakiegokolwiek innego ubezpieczenia.

Mnie interesuje właśnie jakieś sensowne ass dla auta powyżej 18 lat i czekam cały czas, może ktoś znajdzie najlepsza opcję holowania dla takiego auta bo tutaj znikomy wybór.

Sprawdziłem i mają taki mini ass, z tym, że jest jedna różnica. Auta do 10 lat maja 200km holowania, a ponad 10 lat tylko 100km.

Tu szczegóły:

http://insus.pl/wp-content/uploads/2013 ... stance.pdf
mkbojarczuk
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) mkbojarczuk » 28.06.2017 13:05

Macie podane tu europa.nie pytaja o wiek.limit holowania jest w euro.
Kupujesz najtansze turystyczne i opcje car.
To bedzie najtaniej.
ufokking
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) ufokking » 28.06.2017 13:10

W Generalli jest jeszcze wariant na 1 rok 299zl > 250km i 399zl >500km z tego co pani mówiła w ubezpieczeniach to auto powyżej 10lat

Myślę o czymś takim bo w tym roku urlop mam druga polowa sierpnia i można wykorzystać to ubezpieczenie jeszcze na przyszły rok do drugiej połowy sierpnia

Jest jeszcze w AXA 175zl >15dni i 240zl> 30 dni w tym holowanie po awarii 250km i pomoc przy braku paliwa oponie i naprawy na miejscu
AdamBeata
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) AdamBeata » 28.06.2017 16:25

ufokking napisał(a):W Generalli jest jeszcze wariant na 1 rok 299zl > 250km i 399zl >500km z tego co pani mówiła w ubezpieczeniach to auto powyżej 10lat

Przejrzyj uważnie link, który wysłałem 3 posty wyżej. Tam masz dokładnie wyszczególnione co za ile.

Wariant LUX ma 500km dla aut do 5 lat i 250km dla aut powyżej 5 lat ale maksymalnie 10 lat.

Dla starszych aut jest tylko wersja komfort i tylko 100km za granicą.

Panie na infoliniach, czasem dopiero kiedy pytasz o konkretne info zaglądają do OWU, i czasem przy każdej rozmowie są inne opcje, więc ja już się nauczyłem, że najlepiej zawsze zerknąć do owu, żeby nie było jaj później.
Użytkownik usunięty
Re:

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 28.06.2017 16:45

el_grego napisał(a):co prawda muszę jeszcze doczytać, ale podobno w Generalli jest taki mini asisstance na 15 dni za 100 PLN z holowaniem za granicą do 200 km, bez ograniczeń wiekowych auta i bez konieczności posiadania u nich jakiegokolwiek innego ubezpieczenia. Myśle że to byłby dobry ewakuator z autostrady a dla spokoju ducha chyba dokupiłbym drugi w PZU gdzie mam OC a zapewnia holowanie 1000 km w razie "W" jak wypadek oraz 150 km dla mojego 9 letniego auta w razie awarii - to by pozwoliło mi zmienić jakby co mechanika gdyby pierwszy znaleziony się nie sprawdził - co sądzicie o takiej kombinacji :)

To dobry pomysł tylko sprawdź czy te TU nie mają tego samego operatora ass. Nie wezwiesz lawety do tego samego zdarzenia więcej niż raz.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi