Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie moto-assistance

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
dids76
Koneser
Re: Ubezpieczenie Moto-assistance

Nieprzeczytany postnapisał(a) dids76 » 28.02.2017 09:06

Ja jestem w trakcie załatwiania nowej polisy OC i jak co roku dokupuję do niej asisstance. Od jakiś 8 lat byłem w Liberty które w ubiegłym roku zostało wykupione przez AXA. Na razie dostałem telefon od agenta że OWU pozostaje beż zmian, czyli holowanie do 200km cena do tej z ubiegłego roku wzrosła o ok. 100zł za OC+"Premium Asisstance". Niestety nie dostałem nic na maila, więc nie mam potwierdzenia. Z pozostałych towarzystw najkorzystniejszą ofertę dostałem z Avivy, warunki asisstance bardzo podobne, ale łącznie z OC drożej o 120zł niż AXA. U mnie jest ten problem że auto już wiekowe (1998r) i większość TU nie chce dawać assistance, a te które oferują są bardzo drogie.
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 28.02.2017 12:10

dids76 napisał(a):Ja jestem w trakcie załatwiania nowej polisy OC i jak co roku dokupuję do niej asisstance. Od jakiś 8 lat byłem w Liberty które w ubiegłym roku zostało wykupione przez AXA. Na razie dostałem telefon od agenta że OWU pozostaje beż zmian, czyli holowanie do 200km cena do tej z ubiegłego roku wzrosła o ok. 100zł za OC+"Premium Asisstance". Niestety nie dostałem nic na maila, więc nie mam potwierdzenia. Z pozostałych towarzystw najkorzystniejszą ofertę dostałem z Avivy, warunki asisstance bardzo podobne, ale łącznie z OC drożej o 120zł niż AXA. U mnie jest ten problem że auto już wiekowe (1998r) i większość TU nie chce dawać assistance, a te które oferują są bardzo drogie.

Witaj,
Próbowałeś może dowiadywać się w HDI ??
Też mają fajne ubezpieczenie OC i na wyjazd ubezpieczenie krótkoterminowe na 15 dni Podróznik 15.
Autko bez ograniczeń wieku pojazdu .
raptorf22
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) raptorf22 » 28.02.2017 12:49

max21 napisał(a):
dids76 napisał(a):Ja jestem w trakcie załatwiania nowej polisy OC i jak co roku dokupuję do niej asisstance. Od jakiś 8 lat byłem w Liberty które w ubiegłym roku zostało wykupione przez AXA. Na razie dostałem telefon od agenta że OWU pozostaje beż zmian, czyli holowanie do 200km cena do tej z ubiegłego roku wzrosła o ok. 100zł za OC+"Premium Asisstance". Niestety nie dostałem nic na maila, więc nie mam potwierdzenia. Z pozostałych towarzystw najkorzystniejszą ofertę dostałem z Avivy, warunki asisstance bardzo podobne, ale łącznie z OC drożej o 120zł niż AXA. U mnie jest ten problem że auto już wiekowe (1998r) i większość TU nie chce dawać assistance, a te które oferują są bardzo drogie.

Witaj,
Próbowałeś może dowiadywać się w HDI ??
Też mają fajne ubezpieczenie OC i na wyjazd ubezpieczenie krótkoterminowe na 15 dni Podróznik 15.
Autko bez ograniczeń wieku pojazdu .

Tak jak wspominałem wcześniej, HDI i Warta to jedno obecnie. Ubezpieczenie Podróżnik 15 dobra propozycja z holowaniem 400 km po EU.
andywiki
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) andywiki » 28.02.2017 13:23

Myślę że jak Pzu się wypieło z holowaniem do 1000km to jest duży problem z asisstance ( też ostatnie dwa lata byłem u nich) kończy mi się Oc i szukałem w różnych towarzystwach i to co jest pisane nie chce powielać, ale nawet 400km holowania tak naprawdę mnie nie zadowala bo ja mam 1200km do pokonania (a są co maja dużo więcej ) i niestety ale trzeba będzie zaryzykować i albo się objedzie szczęśliwie czego wszystkim życzę, albo niestety więcej kasy mieć na ten wyjazd przeznaczone przy sobie na koncie w razie potrzeby by była np.na holowanie,naprawę itp.
mfind
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) mfind » 28.02.2017 14:27

U nas możecie porównać oferty kilku towarzystw ubezpieczeniowych i z naszą pomocą wybrać adekwatne do Waszych potrzeb. Zapraszamy :)
max21
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) max21 » 28.02.2017 15:54

raptorf22 napisał(a):Tak jak wspominałem wcześniej, HDI i Warta to jedno obecnie. Ubezpieczenie Podróżnik 15 dobra propozycja z holowaniem 400 km po EU.

Tylko jest jedno ale trzeba mieć u nich wykupione OC a o tym trzeba pomyśleć wcześniej:)
zaba111
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) zaba111 » 28.02.2017 16:17

fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 28.02.2017 18:09

Cze!
max21 napisał(a):Tylko jest jedno ale trzeba mieć u nich wykupione OC a o tym trzeba pomyśleć wcześniej:)

...a co, nie można zerwać umowy ze starą, i wziąść polisę w nowej, innej z lepszymi warunkami ubezpieczenia?
pozdro
fℓу
lechocz
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lechocz » 28.02.2017 18:56

fly napisał(a):Cze!
max21 napisał(a):Tylko jest jedno ale trzeba mieć u nich wykupione OC a o tym trzeba pomyśleć wcześniej:)

...a co, nie można zerwać umowy ze starą, i wziąść polisę w nowej, innej z lepszymi warunkami ubezpieczenia?
pozdro
fℓу

Wypowiedzieć umowę OC możemy jedynie w n/w przypadkach:

1. Upływa okres, na który została zawarta umowa (zwykle jest to 12 miesięcy),
2. Wypowiadamy automatycznie przedłużoną umowę (wznowienie lub kontynuacja aktualnego ubezpieczyciela), która jest związane z tzw. podwójnym ubezpieczeniem pojazdu ,
3. Wyrejestrowaliśmy pojazd mechaniczny,
4. Odstępujemy od umowy zawartej przed rejestracją, gdy pojazd nie został zarejestrowany w ciągu kolejnych 30 dni,
5. Wypowiadamy ubezpieczenie, która nabyliśmy razem z zakupionym samochodem lub motocyklem,
6. Udokumentujemy trwałą i zupełną utratę pojazdu, która nie skutkowała zmianą posiadacza (przykład: spłonięcie samochodu lub jego zupełna kasacja na wskutek wypadku),
7. Upłynie okres trzech miesięcy od dnia ogłoszenia upadłości zakładu ubezpieczeń,
8. Zarejestrujemy pojazd za granicą,
9. Odstępujemy jako klient od umowy ubezpieczenia zawartej przez Internet lub telefon (w takim przypadku klient może odstąpić od umowy bez podania przyczyn, przez 30 dni od jej zawarcia),
10. Wyrejestrowujemy pojazd na skutek przekazania pojazdu do stacji demontażu, która wystawia odpowiednie zaświadczenia (tzw. złomowanie pojazdu).

W innych przypadkach, niestety ale musimy czekać do końca lub zawrzeć drugą, również OC. Tyle że jest to bezsensowne, gdyż trzeba by było wówczas dobrowolnie płacić za dwie.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 28.02.2017 19:12

A co jeśli...
Spisujemy umowę K/S z mamą, ojcem lub bratem. Przekazujemy kopię tej umowy naszemu ubezpieczycielowi. Nabywca (mama, ojciec lub brat) ubezpiecza pojazd w wybranym przez nas TU i tego samego dnia wypowiada umowę OC zbywcy. Następnie odsprzedaje nam pojazd, którego właścicielem był jeden dzień lub kilka godzin. Jeżeli umowna wartość tej transakcji nie przekroczy 1000 złotych to nie ma obowiązku rejestracji tych umów w US. Nie ma też potrzeby przerejestrowywania pojazdu. Przejmujemy (powrotną) umową K/S polisę OC w wybranym przez nas TU i dostosowujemy składkę do posiadanych zniżek i cieszymy się, że jesteśmy ubezpieczeni tam gdzie chcieliśmy.
pozdro
fℓу
Lilia
Autostopowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) Lilia » 03.03.2017 16:02

Dla mnie Hestia całkowicie odpada, kiedyś miałem tam ubezpieczenie, ale było zdecydowanie za drogie. Częste podwyżki cen itp no zmusiły mnie do rezygnacji. Teraz mam ubezpieczenie komunikacyjne w PZU i póki co trzymam już parę dobrych lat. Nawet mimo tego, że znów OC poszło w górę opstyatnimi czasy to nie było tak wielkiej tragedii z podwyżką w pórównaniu do niektórych.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 03.03.2017 17:36

fly napisał(a):A co jeśli...
Spisujemy umowę K/S z mamą, ojcem lub bratem. Przekazujemy kopię tej umowy naszemu ubezpieczycielowi. Nabywca (mama, ojciec lub brat) ubezpiecza pojazd w wybranym przez nas TU i tego samego dnia wypowiada umowę OC zbywcy. Następnie odsprzedaje nam pojazd, którego właścicielem był jeden dzień lub kilka godzin. Jeżeli umowna wartość tej transakcji nie przekroczy 1000 złotych to nie ma obowiązku rejestracji tych umów w US. Nie ma też potrzeby przerejestrowywania pojazdu. Przejmujemy (powrotną) umową K/S polisę OC w wybranym przez nas TU i dostosowujemy składkę do posiadanych zniżek i cieszymy się, że jesteśmy ubezpieczeni tam gdzie chcieliśmy.
pozdro
fℓу

Znam tańszy sposób: Idziemy do sklepu z samochodami i kupujemy nowy samochód z gwarancją.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 04.03.2017 08:48

Cze!
Na czym oparłeś swoją kalkulację kolego bigredone?
pozdro
fℓу
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 04.03.2017 09:50

fly napisał(a):Cze!
Na czym oparłeś swoją kalkulację kolego bigredone?
pozdro
fℓу

Między innymi na :
http://kodeks-karny.org/kodeks-karny-skarbowy/

Ale każdy ma swoje priorytety.
fly
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fly » 04.03.2017 10:57

Cze!
To nie można normalnie napisać że np. Skarbówka się doczepi? -tylko do czego....że wartość auta zaniżona, bo oni pewnie mają swoje taryfikatory cen pojazdów wg. rocznika i przebiegu?
pozdro
fℓу
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi