Re: Ubezpieczenie Moto-assistance
napisał(a) lechocz » 26.02.2017 21:19
Siemanko Kolego fly.
W Hestii akurat, w odróżnieniu od tego czy jest limit 1000 czy 1250 km holowania, jak twierdzi agent, w OWU w paragrafie 15 dot. Car Assistance jest akurat jasno określone, iż obejmuje ono dwa warianty, tj. wypadek oraz awaria. Ponadto doprecyzowano, iż wypadek to min.: " ... nagłe zetkniecie się pojazdu z osobami, zwierzętami lub przedmiotami z zewnątrz pojazdu...".
Dlatego te dopilnowałem abym w polisie miał równie jasno określone zakres mojego Car Assistance, zarówno w zakresie wypadków jak i awarii, aby nie zostać zaskoczonym w razie czego. Ponadto dosyć dokładnie zapoznałem się z wszystkimi klauzulami wyłączającymi odpowiedzialność towarzystwa, czy tam czegoś nie ma, co mogło być dla mnie niekorzystne.
Nie myśl również, iż ja w swoim poprzednim wpisie zawarłem jakąś dawkę złośliwości czy tez wymądrzałem się. Nie. Po prostu wiem, iż co poniektórzy cwaniacy-agenci, tak kombinują aby tylko sprzedać polisę, licząc na to, że klient się czegoś nie doczyta. A niektóre towarzystwa tylko ułatwiają im pracę tworząc różne dziwne nazwy tych samych ubezpieczeń. I w rezultacie można się pogubić. A potem udając zdziwienie, w przypadku odmowy wypłaty odszkodowania, twierdzą, że przecież w OWU jest "jasno" zapisane. Natomiast same OWU są niejednokrotnie napisane takim językiem i w takiej formie, które, moim zdaniem, mają wręcz odstręczać od przeanalizowania ich zapisów, przez przeciętnego i nie będącego prawnikiem, człowieka
Dlatego też wierzę w zapisy w polisie, podpisane przez piszącego a to co mi mówią staram się potwierdzić z innych, wiarygodnych źródeł.