Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

ubezpieczenie kosztów leczenia

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 30.06.2005 11:27

czy jadąc do cro wykupujecie dodatkowe ubezpieczenie kosztów lecznia. Kiedyś było obowiązkowe. cro nie jest w unii, czy obowiązuje u nich E111? 8O
Pozdrawiam
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 30.06.2005 11:34

Jadąc do Cro wykupuję ubezpieczenie w Warcie. E-111 zabieram tak na wszelki wypadek, przecież po drodze licho nie śpi. Zresztą tak czy inaczej, zdania na temat E-111 są podzielone (co do sensu zabierania ze sobą). Gdzieś na forum była już o tym mowa, pogrzeb w archiwum.
Pozdrav
robi
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) robi » 30.06.2005 11:38

faziolot napisał(a):Jadąc do Cro wykupuję ubezpieczenie w Warcie. E-111 zabieram tak na wszelki wypadek, przecież po drodze licho nie śpi. Zresztą tak czy inaczej, zdania na temat E-111 są podzielone (co do sensu zabierania ze sobą). Gdzieś na forum była już o tym mowa, pogrzeb w archiwum.
Pozdrav

jeżeli kupujesz ubezpieczenie to po co e111 - ubezpieczenie kupione działa wszedzie
pzdr.
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 30.06.2005 11:39

Jadąc do Cro wykupuję ubezpieczenie w Warcie. E-111 zabieram tak na wszelki wypadek, przecież po drodze licho nie śpi. Zresztą tak czy inaczej, zdania na temat E-111 są podzielone (co do sensu zabierania ze sobą). Gdzieś na forum była już o tym mowa, pogrzeb w archiwum.
Pozdrav
forum/viewtopic.php?t=7282&highlight=ubezpieczenie
faziolot
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) faziolot » 30.06.2005 11:41

Jako rzekłem: na wszelki wypadek.
Od przybytku głowa nie boli.
Pinia_Pinia
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Pinia_Pinia » 02.07.2005 08:47

Jeśli masz mniej niż 26 lat to wykup sobie kartę Euro<26 lub podobną. Ja mam na niej ubezpieczenie 250 000 zł KL i 20 000 NNW ma całym świecie przez 365 dni :), a kosztuje 60 zł.
meeg
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) meeg » 02.07.2005 22:13

Moim zdaniem dla własnego "komfortu psychicznego", warto wykupić ubezpieczenie kosztów leczenia, bagażu, osobiste OC, czy dodatkowo assistancew w ruchu zagranicznym. Koszty nie spowodują bankructwa - zależą od wariantu ubezpieczenia, firmy, sumy ubezpieczenia i ilości dni na które polisa jest wykupowana, a zaletą jest jako taki "święty spokój" na wczasach. Sorry, ale nie ufam E111 bo po roku obowiązywania czytałam artykuły o wielu problemach, które napotykali ludzie z niego korzystający. No i pamiętajmy, że formularz dotyczy tylko usług, które w danym kraju są świadczone w ramach darmowej opieki, natomiast wykupiona dodatkowo polisa gwarantuje nam leczenie do kwoty określonej ubezpieczeniem. Niektóre polisy posiadają niestety wartości progowe do których ubezpieczony sam pokrywa koszty (np. 20 USD), ale powyżej tej kwoty już wkracza ubezpieczyciel. Wykupując ubezpieczenie warto zadzwonić do kilku firm i porównać oferty bo często są duże różnice. Warto też sprawdzić, czy posiadana karta kredytowa daje nam ubezpieczenie czy assistance, a jeśli tak to na jakich warunkach.

Dodam jeszcze kilka linków:
-ogólne porady:
http://ubezpieczenia.elfin.pl/?id=ubezpieczenia/wpodrozy/tekst//wswtl.html&id_artykulu=282
http://abc.onet.pl/2037,1006227,kontent.html
-informacje NFZ o formularzach E111:
http://www.nfz.gov.pl/ue/
-pomocne przy wyborze ubezpieczenia:
http://ubezpieczenia.elfin.pl/?id=ubezpieczenia/wpodrozy/tekst//wswtl.html&id_artykulu=308

Pozdrawiam
jakuza
Croentuzjasta
leczenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakuza » 04.07.2005 20:15

8) podczas mojego pobytu zachorowałem,zapalenie ucha po nazbyt głębokim nurkowaniu.Koszt porady lekarskiej 250 kn.+ leki 680 kn.ale fakt zachorowania trzeba zgłosić do ubezpieczyciela/ PZU/. Dzwoniłem ze stacj onarnego tzw. budki,ale potem trzeba podać tel. kontaktowy i podałem nr. tel. kom..Troskliwość pana z PZU z jaką wypytywał o moje zdrowie trwała ponad 10 min.ALE PRZYZNAM ŻE PZU ZWRÓCIŁO MI KOSZTY ROZMOWY/ZAŁĄCZUŁEM KARTĘ TEL./ORAZ KOSZT ROZMOWY PRZEZ KOMÓRKĘ /NA PODSTAWIE BILINGU Z ROMINGU / oczywiście koszty leczenia zwrócone zostały po 30 dniach.
jakuza
Croentuzjasta
leczenie

Nieprzeczytany postnapisał(a) jakuza » 04.07.2005 20:16

8) podczas mojego pobytu zachorowałem,zapalenie ucha po nazbyt głębokim nurkowaniu.Koszt porady lekarskiej 250 kn.+ leki 680 kn.ale fakt zachorowania trzeba zgłosić do ubezpieczyciela/ PZU/. Dzwoniłem ze stacj onarnego tzw. budki,ale potem trzeba podać tel. kontaktowy i podałem nr. tel. kom..Troskliwość pana z PZU z jaką wypytywał o moje zdrowie trwała ponad 10 min.ALE PRZYZNAM ŻE PZU ZWRÓCIŁO MI KOSZTY ROZMOWY/ZAŁĄCZUŁEM KARTĘ TEL./ORAZ KOSZT ROZMOWY PRZEZ KOMÓRKĘ /NA PODSTAWIE BILINGU Z ROMINGU / oczywiście koszty leczenia zwrócone zostały po 30 dniach.

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone