Ehelon napisał(a):Z tego co ostatnio czytałem na stronie konsulatu polskiego w Zagrzebiu to karta EKUZ nie jest w Chorwacji honorowana ze względu iż kraj teni nie jest w UE. Na tak zwany paszport zostanie Ci udzielona tylko i wyłącznie podstwaowa pomoc ratująca życie w nagłym przypadku.
Zatem wykupienie polisy KL jakiejkolwiek jest jak dla mnie przynajmniej obowiązkowe. Przekonałem się o tym kiedy zobacyzłem fakturę jaką otrzymała moja koleżanka z pracy ze szpitala w USA bo miała przyjemność spędzenia tam wakacji.
W sumie nic się jej nie stało zemdlała na basenie, ratownik wezwał karetkę i ....
Na fakturze było wszytsko : ekg, ilość igieł, rekwaiczek, koców jednorazowych, maseczek itp. itd. na kilometrach przejechanych karetką kończąc. Faktura opiewała jak dobrze pamietam na 3 tysiące dolarów.
Zatem nie pytaj się po co ubezpieczenie KL bo jak nadepniesz na cholernego jezowca lub rozetniesz nogę to albo bedziesz sam się zszywał jak John Rambo albo zapłacisz w szpitalu taki szmal, że Ci zbrzydnie Chorwacja ........
Fak faktem 40 000 zł przy poważniejszych zdarzeniach medycznych to ciut za mało dlatego ja wybiorę chyba opcję 80 tys jest tylko kilka złoty droższa .....
Pozdrawiam i obyśmy nie musieli się przekonywać co i jak z tymi cholernymi polisami .....
zapytalam po co KL na sume ktora na zadna powazna pomoc nie wystarczy!!!to ze jest wazne wiem bardzo dobrze, pracuje w ubezpieczalni i co roku place 350 pln za polise na dwa tygodnie (choroby przewlekle u syna dlatego sporo wyzsza skladka) , nie wyszedlby ode mnie klient z polisa na niecale 10 tys euro kosztow leczenia zagranica,lepiej nie kupowac wcale i korzystac w Chorwacji z paszportu a po drodze z karty ekuz,a na katar wziasc sobie z domu krople.Twojej kolezanki faktura niewielka bo niewiele sie stalo,pomysl jakby doszedl jakis chociaz maly zabieg albo specjalistyczne badanie? przeciw jezowcom nosze buty do wody i nie musze byc jak John Rambo,ktory chyba nie byl kobieta ,a moze byl...