Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie asistanse Jest takie

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.07.2012 10:08

vqsoft napisał(a):dzwoniłem jeszcze raz do centrali
w przypadku awarii odholują Ci auto do najbliższego punktu naprawy. jeśli On nie podoła naprawie holują do następnego. Gdy naprawa nie uda się ( co jest mało prawdopodobne) to samochód wróci do kraju.
Jednym słowem wszystko zależy od TU. Bo to ono decyduje
np rozwali Ci sie silnik to przecież samochód jest do naprawienia - tylko koszta które Ty tam poniesiesz mogą przekroczyć wartość samochodu.

Cytujesz OWU. Dla mnie te zapisy są jasne. Limit wszystkich usług dla wariantu LUX to 45 000 PLN.
Przecież Ty też możesz zdecydować czy chcesz to naprawiać czy nie. Nie rozumiem co tu może być jeszcze niejasne :?
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.07.2012 10:10

vqsoft napisał(a):Tylko czemu konsultant twardo upiera się przy limicie 100km

Nie wiem dlaczego konsultant upiera się przy 100km. :?
Ja mam w ręce OWU i polisę i twierdzenie konsultanta mam głęboko. Mają mi zaholować auto tam gdzie je naprawią i koniec. Nie ma ani słowa o limicie kilometrów. Jak to załatwią ich sprawa. Dodatkowo poproszę o samochód zastępczy i tyle.
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 10.07.2012 10:18

jak zawsze są niejasności
dla świętego spokoju mimo asistance z allianz ( dodawane do AC) wykupie też generali direct
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 10.07.2012 10:19

PETERENZO napisał(a):
vqsoft napisał(a):dzwoniłem jeszcze raz do centrali
w przypadku awarii odholują Ci auto do najbliższego punktu naprawy. jeśli On nie podoła naprawie holują do następnego. Gdy naprawa nie uda się ( co jest mało prawdopodobne) to samochód wróci do kraju.
Jednym słowem wszystko zależy od TU. Bo to ono decyduje
np rozwali Ci sie silnik to przecież samochód jest do naprawienia - tylko koszta które Ty tam poniesiesz mogą przekroczyć wartość samochodu.

Cytujesz OWU. Dla mnie te zapisy są jasne. Limit wszystkich usług dla wariantu LUX to 45 000 PLN.
Przecież Ty też możesz zdecydować czy chcesz to naprawiać czy nie. Nie rozumiem co tu może być jeszcze niejasne :?

no właśnie z rozmowy wynikało że to TU decyduje czy holować czy naprawiać
a skoro za naprawe oni nie placa to wola naprawiać!
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.07.2012 10:28

vqsoft napisał(a):no właśnie z rozmowy wynikało że to TU decyduje czy holować czy naprawiać
a skoro za naprawe oni nie placa to wola naprawiać!

Więc o to Ci chodzi 8O

Nie rozumiem w czym problem. Jeżeli oczekujesz, że w każdej sytuacji TU odholuje Ci auto do kraju to niestety, ale musisz o tym zapomnieć. Nawet bym czegoś takiego nie oczekiwał, bo nie spodziewam się za 53zł takich cudów.
A jeżeli zawiozą mi auto do serwisu i okaże się, że koszt naprawy jest wyższy niż wartość samochodu to i w kraju nie podjąłbym się naprawy :wink:

Zapis jest dla mnie jasny i logiczny. Gdyby takiego zabezpieczenia nie mieli to jak sądzę połowa naszych rodaków wracałaby z Chorwacji na koszt TU - wystarczy pokombinować i tyle. :lol:
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 10.07.2012 10:43

w sumie masz racje
ale nie można pisać - holowanie bez limitu - bo takowy niejako istnieje
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 10.07.2012 10:54

vqsoft napisał(a):w sumie masz racje
ale nie można pisać - holowanie bez limitu - bo takowy niejako istnieje

Owszem - limit logiczny - ale nie jednoznacznie 100km. :wink:

Poza tym mnie cieszy fakt, że zaholują mnie tam gdzie auto naprawią i nie muszę się o nic więcej martwić. :wink:
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 10.07.2012 15:30

niezła zadyma z tym generali
maja 2 produkty przedawne w rożnych kanałach

generali direct sprzedawane przez telefon i generali lew pomocnik lux

teraz patrzcie na różnice
Direct

tak więc trzeba iść do agenta!
Holowanie pojazdu do innego punktu obsΠugi
lub do punktu obsΠugi w miejscu zamieszkania
Je˝eli pojazd nie mo˝e zostaç naprawiony
w najbli˝szym punkcie obsΠugi w sposób umo˝liwiajàcy
bezpiecznà i zgodnà z przepisami kontynuacj´ jazdy, to
Centrum Pomocy Generali zorganizuje i opΠaci
holowanie pojazdu do innego odpowiedniego punktu
obsΠugi wedΠug wyboru Centrum Pomocy Generali,
a gdy naprawa prowizoryczna w innym punkcie obsΠugi
nie b´dzie mo˝liwa, pojazd zostanie odholowany do
punktu obsΠugi najbli˝szego od miejsca zamieszkania
wΠaÊciciela pojazdu. Limit odlegΠoÊci holowania pojazdu
do innego punktu obsΠugi lub do punktu obsΠugi
w miejscu zamieszkania wynosi 100 km. Decyzj´ o tym,
czy pojazd b´dzie holowany do innego punktu obsΠugi,
czy do punktu obsΠugi najbli˝szego od miejsca
zamieszkania wΠaÊciciela, podejmuje Centrum Pomocy
Generali w porozumieniu z Ubezpieczonym.

Lew pomocnik

Holowanie pojazdu do innego punktu obsΠugi lub do punktu
obsΠugi w miejscu zamieszkania - Je˝eli pojazd nie mo˝e zostaç
naprawiony w najbli˝szym punkcie obsΠugi w sposób umo˝liwiajàcy
bezpiecznà i zgodnà z przepisami kontynuacj´ jazdy, to Centrum
Pomocy Generali zorganizuje i opΠaci holowanie pojazdu do innego
odpowiedniego punktu obsΠugi wedΠug wyboru Centrum Pomocy
Generali, a gdy naprawa prowizoryczna w innym punkcie obsΠugi
nie b´dzie mo˝liwa, pojazd zostanie odholowany do punktu obsΠugi
najbli˝szego od miejsca zamieszkania wΠaÊciciela pojazdu. Decyzj´
o tym, czy pojazd b´dzie holowany do innego punktu obsΠugi, czy
do punktu obsΠugi najbli˝szego od miejsca zamieszkania wΠaÊciciela
podejmuje Centrum Pomocy Generali w porozumieniu
z Ubezpieczonym.
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 11.07.2012 09:39

Nikt nie będzie czytał jak sądzę dopóki nie poprawisz tego tekstu - ja mówię pas. Kiedy wklejasz tekst to zwróć uwagę co z tego wyszło, bo na forum nie wszystkie czcionki są rozpoznawane - szczególnie jeżeli chodzi o polskie znaki. :wink:
vqsoft
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) vqsoft » 11.07.2012 10:20

różnica jest jedna
direct - 100km limitu - lew pomocnik - bez limitu
Ehelon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ehelon » 13.07.2012 08:52

Kurde sam szukam dobrego assistance ale o tym generalli to źle sie ludzie wypowiadają
Link: http://agent00.bblog.pl/wpis,uwaga;na;a ... ,7170.html
Ktoś testował inne ubezpiczenia ?
PETERENZO
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) PETERENZO » 13.07.2012 09:14

Ehelon napisał(a):Kurde sam szukam dobrego assistance ale o tym generalli to źle sie ludzie wypowiadają
Link: http://agent00.bblog.pl/wpis,uwaga;na;a ... ,7170.html
Ktoś testował inne ubezpiczenia ?

Trochę mnie wystraszyłeś tym artykułem, jednak to tekst z 2007 roku opisujący sytuację, która wydarzyła się jeszcze wcześniej. Mam nadzieję, że od tego czasu się ucywilizowało.

Poza tym każde TU ma tyle samo zwolenników ilu przeciwników i po takich opiniach ciężko wybrać. Miejmy nadzieję, że w czasie wakacji nie będziemy musieli korzystać i tyle.
Ehelon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ehelon » 13.07.2012 09:38

Wiesz jak to jest każdy zapłaci dwa razy tyle aby z tego nie korzystać .... Bo co z tego ze Ci naprawia samochód albo coś tam innego jak kosztuję Cię to i tak czas i nerwy ....
Rozglądałem sie po rynku ubezpieczeń i faktycznie Generali ma bardzo konkurencyjne warunki jak i ceny ....
Analiza OWU wskazuje, iż jako jedna z nielicznych firm w ubezpieczeniu turystycznym zapewnia akcje rantunkową w górach i na morzu ....
Assistance tez mają całkiem szerokie a jak mawia mój znajomy który jest likwidatorem szkód, że cena nie jest najważniejsza zawsze liczy sie zakres ubezpieczenia .....
Tylko nie wiem dlaczego jakoś ta firma kojarzy mi sie z "egzotyką" w negatywnym tego słowa znaczeniu ...
alutka9
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) alutka9 » 13.07.2012 11:09

mam pytanie po co kupowac ubezpieczenie KL na 40 000 (niecale 10 000 euro),prawda jest taka ze na wiele taka polisa nie wystarczy,zaledwie na podtawowa opieke lekarska przy przeziebieniu czy anginie ,wizyta w szpitalu leczenie w nim,jakies sprawy wypadkowe,ewentualny transport do kraju do kilkakrotnie wyzsze kwoty :!: jadac do Chorwacji lepiej wziac karte ekuz a w samej Chorwacji leczyc sie na paszport,bo taka polisa to strata kasy.
Ehelon
Turysta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Ehelon » 13.07.2012 12:26

Z tego co ostatnio czytałem na stronie konsulatu polskiego w Zagrzebiu to karta EKUZ nie jest w Chorwacji honorowana ze względu iż kraj teni nie jest w UE. Na tak zwany paszport zostanie Ci udzielona tylko i wyłącznie podstwaowa pomoc ratująca życie w nagłym przypadku.
Zatem wykupienie polisy KL jakiejkolwiek jest jak dla mnie przynajmniej obowiązkowe. Przekonałem się o tym kiedy zobacyzłem fakturę jaką otrzymała moja koleżanka z pracy ze szpitala w USA bo miała przyjemność spędzenia tam wakacji.
W sumie nic się jej nie stało zemdlała na basenie, ratownik wezwał karetkę i ....
Na fakturze było wszytsko : ekg, ilość igieł, rekwaiczek, koców jednorazowych, maseczek itp. itd. na kilometrach przejechanych karetką kończąc. Faktura opiewała jak dobrze pamietam na 3 tysiące dolarów.
Zatem nie pytaj się po co ubezpieczenie KL bo jak nadepniesz na cholernego jezowca lub rozetniesz nogę to albo bedziesz sam się zszywał jak John Rambo albo zapłacisz w szpitalu taki szmal, że Ci zbrzydnie Chorwacja ........
Fak faktem 40 000 zł przy poważniejszych zdarzeniach medycznych to ciut za mało dlatego ja wybiorę chyba opcję 80 tys jest tylko kilka złoty droższa .....

Pozdrawiam i obyśmy nie musieli się przekonywać co i jak z tymi cholernymi polisami .....
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Ubezpieczenie asistanse Jest takie - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone