Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Ubezpieczenie asistanse Jest takie

Miejsce na najczęstsze pytania i rady dla osób początkujących i zapoznających sie z realiami wyjazdu do HR. Jeśli jedziesz pierwszy raz, nie wiesz co zabrać, jaką trasę wybrać ... to tutaj szukaj pomocy.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 04.07.2011 08:50

Multi u którego byłem widocznie nie miał tego w swojej ofercie.
Nie znam firmy Starter 8O no i nie potrzebuję na rok.
Jakieś holowanie jednak warto mieć.
Dzięki, zaraz coś poczytam.
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 04.07.2011 14:10

Jacek S napisał(a):Multi u którego byłem widocznie nie miał tego w swojej ofercie.
Nie znam firmy Starter 8O no i nie potrzebuję na rok.
Jakieś holowanie jednak warto mieć.
Dzięki, zaraz coś poczytam.

jacku PTU, mBank oni na pewno ubezpieczają starsze auta.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 06.07.2011 06:49

Aldonka napisał(a):jacku PTU, mBank oni na pewno ubezpieczają starsze auta.

PTU - dzięki.
:D
Nastar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nastar » 06.07.2011 09:42

A ja mam pytanie bardziej fundamentalne: jakie rodzaje ubezpieczeń wykupić gdyż na rynku są m.in. Assistance dla auta, zdrowotne, turystyczne (w tym assistance). Powstaje wrażenie, że część z usług mogą się dublować a chciałbym ubezpieczyć auto w zakresie Assistance oraz rodzinę pod względem zdrowotnym i nieszczęśliwych wypadków.
Mam już lekki mętlik w tych ofertach, OWU i innych wariantach.
fasi
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) fasi » 06.07.2011 09:57

Z ubezpieczeniami jest jak z drukarko-fakso-skanerami.
Jak coś jest do wszystkiego to jest do d*** :D

Może to i wygodne ubezpieczyć samochód i swoje zdrowie jedną polisą, tylko pewnie zakres ubezpieczenia masz węższy niż kupując takie ubezpieczenia oddzielnie.

Ja turystyczne wziąłem w Allianz 91 zł za dwie osoby na okres 12 dni (w tej ubezpieczalni cena uzależniona jest od kursu Euro).

Assistance czterech kółek w Warcie bo tam mam OC/AC.
ADAMO_16
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) ADAMO_16 » 06.07.2011 12:11

Byłem dzisiaj w Generali dopytać sie o holowanie do miejsca zamieszkania z zagranicy, o ofercie LUX jest takie pod warunkiem że naparawa w kraju gdzie sie nasz samochodzik zepsuł jest niemożliwa.Najpierw holowanie do warsztatu czyli ASO lub z wykazu jaki ma holownik a potem po decyzji warsztatu dalsze holowanie.Pewnie tu jest haczyk że warsztat zawsze stwierdzi że naprawi.Koszt na 15 dni 49zł. Przy okazji za 15 dni na cztery osoby zapłaciłem 93zł.Już tylko pare dni i zimny browarek pod palmą :D
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 08.07.2011 19:20

ADAMO_16 napisał(a):Byłem dzisiaj w Generali dopytać sie o holowanie do miejsca zamieszkania z zagranicy, o ofercie LUX jest takie pod warunkiem że naparawa w kraju gdzie sie nasz samochodzik zepsuł jest niemożliwa.Najpierw holowanie do warsztatu czyli ASO lub z wykazu jaki ma holownik a potem po decyzji warsztatu dalsze holowanie.Pewnie tu jest haczyk że warsztat zawsze stwierdzi że naprawi.Koszt na 15 dni 49zł. Przy okazji za 15 dni na cztery osoby zapłaciłem 93zł.Już tylko pare dni i zimny browarek pod palmą :D

Zgadza się. To jest haczyk i to duży. Miałem przygodę w 2007 roku wracając z bardzo udanych wakacji. Samochód stanął na autostradzie przy zjeździe na Split. Oczywiście telefon do assistance, przyjechało holowanie i ściągnęli nas do serwisu opla. Tam diagnoza, której nie chce usłyszeć żaden właściciel diesla. Padła pompa wtryskowa. Koszt naprawy: 11tys., czas naprawy: do dwóch miesięcy (sprawdzili w magazynie centralnym - pompy brak). I teraz pat. Ubezpieczenie zapewnia ściągnięcie auta do kraju, gdy jest uszkodzone nieodwracalnie. W tym jednak przypadku tak nie jest. Ubezpieczenie opłaciło nam jedynie dwie noce w Splicie i holowanie auta z autostrady do serwisu. Na własny koszt musieliśmy wrócić do domu a ja dwa dni po powrocie jechałem z powrotem wraz z wynajętą lawetą po samochód. Koszt ściągnięcia auta do Polski to było wówczas ok. 3 tys. Pompa wraz z wymianą kolejne 3 tys. Tysiąc zł. kosztowały rozmowy telefoniczne z ubezpieczycielem. Nikomu nie życzę takich przygód... Jak zepsuć samochód za granicą to skutecznie!
lukasz22i
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lukasz22i » 08.07.2011 23:13

christo1250 napisał(a):
ADAMO_16 napisał(a):Byłem dzisiaj w Generali dopytać sie o holowanie do miejsca zamieszkania z zagranicy, o ofercie LUX jest takie pod warunkiem że naparawa w kraju gdzie sie nasz samochodzik zepsuł jest niemożliwa.Najpierw holowanie do warsztatu czyli ASO lub z wykazu jaki ma holownik a potem po decyzji warsztatu dalsze holowanie.Pewnie tu jest haczyk że warsztat zawsze stwierdzi że naprawi.Koszt na 15 dni 49zł. Przy okazji za 15 dni na cztery osoby zapłaciłem 93zł.Już tylko pare dni i zimny browarek pod palmą :D

Zgadza się. To jest haczyk i to duży. Miałem przygodę w 2007 roku wracając z bardzo udanych wakacji. Samochód stanął na autostradzie przy zjeździe na Split. Oczywiście telefon do assistance, przyjechało holowanie i ściągnęli nas do serwisu opla. Tam diagnoza, której nie chce usłyszeć żaden właściciel diesla. Padła pompa wtryskowa. Koszt naprawy: 11tys., czas naprawy: do dwóch miesięcy (sprawdzili w magazynie centralnym - pompy brak). I teraz pat. Ubezpieczenie zapewnia ściągnięcie auta do kraju, gdy jest uszkodzone nieodwracalnie. W tym jednak przypadku tak nie jest. Ubezpieczenie opłaciło nam jedynie dwie noce w Splicie i holowanie auta z autostrady do serwisu. Na własny koszt musieliśmy wrócić do domu a ja dwa dni po powrocie jechałem z powrotem wraz z wynajętą lawetą po samochód. Koszt ściągnięcia auta do Polski to było wówczas ok. 3 tys. Pompa wraz z wymianą kolejne 3 tys. Tysiąc zł. kosztowały rozmowy telefoniczne z ubezpieczycielem. Nikomu nie życzę takich przygód... Jak zepsuć samochód za granicą to skutecznie!

8O nieźle
oliwier307
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) oliwier307 » 09.07.2011 06:12

ja mam adac i uważam tą ofertę za najlepszą w europie! ( 17 milionów klubowiczów, mają z czego brać aby pomóc), płacę 79.5 euro na cały rok na całą europe, w tym polska, na każde auto jakim się ja członek adac poruszam i to jest bardzo ważne i jak mam problem to dzwonie 618319888- numer do polskiej infolini adac i tam wam odpowiedzą na wszystkie pytania jak wykupić kartę klubu adac i jaki jest zakres ochrony waszego samochodu i pasażerów, jest to jedyne ubezpieczenie co odcholuje auto do polski jak w 3 dni serwis by nie naprawił samochodu a rodzine odwożą też do domu albo na miejsce podróży , auto zastępcze na czas naprawy, pomoc medyczna, itd.

http://www.adac24.pl/portal.php
Alek70
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Alek70 » 09.07.2011 08:01

Też wykupiłem w ADAC, a konkretnie kartę ADAC Plus. Korzystałem ze strony (forum) podanej przez oliwier307. Cena może nie jest mała ale mamy całoroczną ochronę z prawdziwego zdarzenia jeżdżąc po kraju i za grancą.

Jeżeli chodzi o holowanie, dobrze sprawdzić jak to jest bo każde towarzystwo ma limit holowania i do najblizszego warsztatu na pewno wystarczy pytanie co dalej jeśli naprawa tam jest niemożliwa. Holowanie do domu/kraju przeważnie jest obwarowane różnymi warunkami które muszą być spełnione, są limity kilometrów bądź kwoty holowania np. w PTU 4500zł i OK jeżeli to wystarczy, jeśli nie to reszta idzie już z własnego portfela jak opisał christo1250.

Najlepiej gdyby nikt nie musiał sprawdzać jak działa Assistance.

Pozdrawiam
Ostatnio edytowano 09.07.2011 08:10 przez Alek70, łącznie edytowano 2 razy
fidosanok
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) fidosanok » 09.07.2011 08:08

Prawda jest taka, że ofert narynku jest dużo. Problemy zaczynają sięgdy coś się zepsuje. Nie znam ubezpieczyciela, który z uśmiechem na ustach wypłąca odszkodowanie. ZAWSZE jest tak, że dążą tego by wyszykać jakieś haki w celu zmniejszenia wypłaty odszkodowania, bądź wogóle jego niewypłacenia. Ja mimo to wykupuję ubezpieczenie. Na wszelki wypadek. W razie czego zawsze pozostaje Sąd (choć na prawdęnie jest to miłe, ani krótkotrwałe) Zawsze należy mieć nadzieję, że mimo wszystko firma ubezp. zachowa sięw porządku.
Ja na wyjazd wykupiłem assistance w PTU (wariant lux). Mam też wykupione oc/ac, gdzie także jest assistance + NW + jakieś dodatkowe drugie NW dla syna (była jakaś taka dziwna oferta). Mimo to ubezpieczam się jeszcze dodatkowo na życie.
PTU ver. LUX kosztowała mnie 80 zł. Jest tam m.in. holowanie do Polski do 4,5 tys zł, bądź naprawa na miejscu. Noclego do 7 dni / 250 zł od osoby... tyle pamiętam ;)
christo1250
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) christo1250 » 09.07.2011 22:38

oliwier307 napisał(a):ja mam adac i uważam tą ofertę za najlepszą w europie! ( 17 milionów klubowiczów, mają z czego brać aby pomóc), płacę 79.5 euro na cały rok na całą europe, w tym polska, na każde auto jakim się ja członek adac poruszam i to jest bardzo ważne i jak mam problem to dzwonie 618319888- numer do polskiej infolini adac i tam wam odpowiedzą na wszystkie pytania jak wykupić kartę klubu adac i jaki jest zakres ochrony waszego samochodu i pasażerów, jest to jedyne ubezpieczenie co odcholuje auto do polski jak w 3 dni serwis by nie naprawił samochodu a rodzine odwożą też do domu albo na miejsce podróży , auto zastępcze na czas naprawy, pomoc medyczna, itd.

http://www.adac24.pl/portal.php

Pewnie masz rację. Problem tylko w tym, że koszty naprawy i tak musisz pokryć z własnej kieszeni. I tu może okazać się, że serwis owszem, naprawi Ci samochód ale za np. 11 tys, o których wspomniałem. Albo zgadzasz się, albo radź sobie sam. Ja niestety spotkałem się z brakiem przychylności ze strony serwisu a w szczególności kierownika - zaproponował cenę ewidentnie nie do przyjęcia i mocno zawyżoną (wiem, bo rozmawiałem z pracownikami serwisu o szacunkowych kosztach).
sneer
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) sneer » 11.07.2011 15:01

Czy ktoś z Was zakupił może Assistance Auto24h w mBanku?

Nie wiem, czy coś źle patrzę, ale piszą, że obejmuje:

* awarię pojazdu,
* przebicie opony,
* brak paliwa,
* kradzież pojazdu,
* rozładowanie akumulatora,
* wypadek drogowy,
* utratę lub uszkodzenie kluczy,
* zatrzaśnięcie kluczy w aucie.

na Europę można wykupić za 15 złotych / miesiąc :) (chyba, że to cena z 1 dzień :D

http://www.mbank.pl/indywidualny/ubezpieczenia/auto24h/

Hm, gdzie w takim razie jest haczyk?
Aldonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Aldonka » 11.07.2011 22:25

Ja wykupiłam Assistance Auto24h w mBanku. A czy gdzieś jest haczyk? Nie wiem i mam nadzieję, że nie będę się musiała o tym przekonywać.
Nastar
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) Nastar » 11.07.2011 22:38

Aldonka - holowanie tylko 500zł ? Trochę mało jak na wczasy zagraniczne chyba. W PTU np. jest 4500zł.
Co do konieczności sprawdzania polisy w realu to się zgadzam :-)
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Chorwackie ABC

Ubezpieczenie asistanse Jest takie - strona 2
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2024 Wszystkie prawa zastrzeżone