Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tzw. wyjazd w ciemno

Którędy jechać? Ile zajmuje pokonanie trasy? Na jakich odcinkach drogi są płatne? Gdzie przekraczać granice? Nocować po drodze czy nie? A jeśli tak, to gdzie? Co zabrać w podróż, na co uważać, jak się zachowywać, jak radzić sobie w sytuacjach kryzysowych. Gdzie nie warto tankować i co z LPG.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Beataop
Autostopowicz
Tzw. wyjazd w ciemno

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beataop » 07.01.2006 15:13

Witam !
w czasie wakacji po dłuzszej przerwie (10 lat) postanowiłam z rodzinką pojechać latem do Chorwacji ( wyspa Pag i okolice)i mam dylemat ! rezerwować miejsca w hotelu bądż apartamencie czy też jechać na dziko ? Proszę o uwagi najlepiej na podstawie własnych doświadczeń z wyjazdami w ciemno .
pozdrawiam :papa:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2006 15:44

Jeśli miałby to być hotel....to może warto zarezerwować (mam na myśli jakieś promocje typu first - minute), jeśli apartament to zdecydowanie w ciemno i na miejscu szukasz tzn. widzisz co bierzesz, jak jest położony itp.itd. i czy Ci to odpowiada. Jeden warunek ułatwiajacy wtedy życie - na miejscu musisz być najlepiej przed południem, ale z Opola na pewno da się tak zaplanowac trasę.
Pozdravki
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 07.01.2006 15:53

A o Pagu tu się ostatnio mówiło:

forum/viewtopic.php?t=9515
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.01.2006 13:09

Witam opolankę,jeśli ma to być apartament to polecam wyjazd w ciemno,przy drodze w każdej miejscowości stoją właściciele, lub ktoś poostawiony,i proponują spanko więc niema problemu,co do hoteli,to hotel niema klimatu,ja wolę kemping lub kwaterę.Pozdrawiam . :wink:
madzia1981
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) madzia1981 » 09.01.2006 14:14

Ja jadę czwarty rok i rezerwację uważam za słuszną. Bo po tylu godzinach jazdy nie mam głowy do oglądania ofert gospodarzy i targowania się z nimi :D Ale to moja opinia,pewnie są rózne-jednak wolę nie jechać w ciemno. Pozdrawiam cieplutko!
Beataop
Autostopowicz
wyjazd w ciemno -refleksje

Nieprzeczytany postnapisał(a) Beataop » 09.01.2006 17:49

Witam !
dzięki za opinie ! w sumie po rozmowach ze znajomymi którzy w ostatnich latach byli w Chorwacji i opiniach z forum , skłaniam się do wyjazdu w ciemno :devil: ! w sumie z Opola na Pag jadąc najkrótszą trasą jest około 950km ,a do Dębek (brr ostatnie wakacje ) 630km , naszymi "polskimi drogami" czyli godzin jazdy tyle samo. po lekturze róznych postów na forum dotyczacych dróg i warunków dojazdu , cen i warunków zakwaterowania , pogody i klimatu ,wydaje mi się iż Chorwacja jest bardziej atrakcyjna niż nasz rodzimy Bałtyk .
pozdrawiam
Beata :papa:
janusz.w.
Cromaniak
Re: wyjazd w ciemno -refleksje

Nieprzeczytany postnapisał(a) janusz.w. » 10.01.2006 14:35

Beataop napisał(a):Witam !
dzięki za opinie ! w sumie po rozmowach ze znajomymi którzy w ostatnich latach byli w Chorwacji i opiniach z forum , skłaniam się do wyjazdu w ciemno :devil: ! w sumie z Opola na Pag jadąc najkrótszą trasą jest około 950km ,a do Dębek (brr ostatnie wakacje ) 630km , naszymi "polskimi drogami" czyli godzin jazdy tyle samo. po lekturze róznych postów na forum dotyczacych dróg i warunków dojazdu , cen i warunków zakwaterowania , pogody i klimatu ,wydaje mi się iż Chorwacja jest bardziej atrakcyjna niż nasz rodzimy Bałtyk .
pozdrawiam

Z Opola...(!) Byle do Olomouca, potem to tylko trzeba uważać żeby nie zasnąć na autostradach!
pozdr dla Opolanki!
HeniekWit
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) HeniekWit » 17.02.2006 13:14

Niestety mam troszkę dalej niż z Opola. Jeśli pojadę latem 2006 do Corwacji to bedzie czwarty raz i czwarty raz w ciemno. Poszukiwania kwater nie sa aż tak męczące. Dokładnie widać co się bierze i czy odpowiada nam taka kwatera. Osobiście preferuję kwatery z podstawowym-standardowym wyposażeniem i w rozsądnej cenie, a zaoszczędzoną kasę przeznaczamy na dłuższy -nawet o kilka dni pobyt. Zazdroszczę tylko trochę mieszkańcom południa Polski - mają 6-8 godzin bliżej do Chorwacji. Zdecydowanie wolę pewną pogodę nad Adriatykiem niż loterię nad Bałtykiem.
Pozdrawiam Wszyskich Cromaniaków. - Heniek
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.02.2006 10:56

Pierwszy wyjazd--rezerwacja, Stella Mari w Umagu, załatwiłem 4 dni przed wyjazdem, było super.
Drugi wyjazd-- apartament polecony przez znajomego, dla mnie idealne miejsce, byłem 3 razy, Premantura.
Piąty i szósty wyjazd--w ciemno, zdecydowanie najlepiej, Voidce, Omiś (Vigajn), Zaton--mieszkałem w ośrodkach i apartamentach, wynajem bez problemu.
Siódmy wyjazd--rezerwacja przez internet--mały niewypał, nie widziałem co załatwiam, a zdjęcia nie pokazują wszystkiego. Po paru dniach przeniosłem się w inne miejsce (w ciemno)--idealnie.
Ten rok, kolejny wyjazd--w ciemno na 99 %. Ten 1 % to ew znowu Premantura.
Pozdrawiam
robal
Podróżnik

Nieprzeczytany postnapisał(a) robal » 21.02.2006 13:28

maciek1956 napisał(a):Pierwszy wyjazd--rezerwacja, Stella Mari w Umagu, załatwiłem 4 dni przed wyjazdem, było super.
Drugi wyjazd-- apartament polecony przez znajomego, dla mnie idealne miejsce, byłem 3 razy, Premantura.
Piąty i szósty wyjazd--w ciemno, zdecydowanie najlepiej, Voidce, Omiś (Vigajn), Zaton--mieszkałem w ośrodkach i apartamentach, wynajem bez problemu.
Siódmy wyjazd--rezerwacja przez internet--mały niewypał, nie widziałem co załatwiam, a zdjęcia nie pokazują wszystkiego. Po paru dniach przeniosłem się w inne miejsce (w ciemno)--idealnie.
Ten rok, kolejny wyjazd--w ciemno na 99 %. Ten 1 % to ew znowu Premantura.
Pozdrawiam

Witam serdecznie!Byłem w Chorwacji trzykrotnie:1/Omis(Nemira)-w ciemno,
2/Orebic-w ciemno,3/Pisac-rezerwacja telefoniczna-zawsze byłem zadowolony! Ale z Premanturą to się nie spotkałem , gdzie to jest? Może jakieś namiary.....w końcu byłby to też apartament polecony przez znajomego....z najlepszego forum!!! pozdrawiam robert
Dziadek Maciek
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dziadek Maciek » 21.02.2006 15:00

Premantura--to nielubiana przez spore grono forumowiczów Istria, na południe od Puli. Mała, spokojna miejscowość ze wspaniałym płw Kameniak, idealne miejsce na długie spacery, wycieczki rowerowe, np do Medulina. Sporo małych zatoczek. Miasteczko trochę sie rozbudowuje, ale nadal jest "na uboczu". Nie ma wielkich knajp, dyskotek, zabytków, po to wszystko trzeba jechać gdzie indziej. Właśnie dlatego my tak bardzo lubimy Premanturę.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 21.02.2006 15:05

Premantura leży na samym czubeczku Istrii.
Pod tym linkiem znajdziesz trochę więcej informacji
forum/viewtopic.php?t=9709&highlight=
Pozdrawiam.
BożenaS
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) BożenaS » 21.02.2006 19:07

Premantura w sezonie w ciemno? Chyba trochę ryzykowne. (pobyt dwa razy z rezerwacją). Całe stada włochów, którzy w przeciwieństwie do nas - nie targują cen. Kamieniak? przepiękne zatoczki, chyba nie ma takich gdzie indziej. Poza Istrią jak najbardziej w ciemno. Trzy razy w różnych miejscach w Dalmacji i zawsze apartament z widokiem na morze i rozsądna cena. :D

Pozdrawiam :papa:
niezawodny
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) niezawodny » 21.02.2006 20:37

Jako "weteran ciemności" (7xHR, 1xBG) polecam zdecydowanie wyjazd w ciemno ale z rozsądkiem, czyli unikać miejsc najbardziej obleganych w szczycie sezonu (połowa lipca-połowa sierpnia) a jeśli już koniecznie tam to przyjechać trochę wcześniej coby mieć czas na pszeszukanie okolicy.
jack_2000
Odkrywca
Re: wyjazd w ciemno -refleksje

Nieprzeczytany postnapisał(a) jack_2000 » 03.04.2006 22:14

janusz.w. napisał(a):
Beataop napisał(a):Witam !
pozdrawiam

Z Opola...(!) Byle do Olomouca, potem to tylko trzeba uważać żeby nie zasnąć na autostradach!
pozdr dla Opolanki!

WITAM OPOLAN !!! 2 lata temu byłem w Czarnogórze - super wakacje - teraz planuję coś w czerwcu i zastanawiam się nad południową dalmacją w CRO
Następna strona

Powrót do Samochodem - trasy, noclegi, przepisy, uwagi

reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone