napisał(a) walp » 15.08.2014 20:42
walp napisał(a):elka505 napisał(a):Przyłaczę się do tematu... mam do dyspozycji apartament w Peschiera del Garda. Jadę z małym dwuletnim dzieckiem. Czy to dobry wybór? Zna ktoś tę miejscowość? Ja osobiście wolałabym oczywiście górne partie jeziora ze względu na widoki, ale musże mysleć tez o tym,zeby dziecko miało sie gdzie popluskac nad wodą. A ta miejscowośc wydaje sie byc dobra bazą wypadową....chociaz widokowo chyba niespecjalnie...co powiecie?
Nie wiem
elka505, czy pobyt już masz za sobą. Ja miejsce zweryfikuję dopiero w sierpniu.
Czy widokowo jest niespecjalnie? Może nie aż tak jak miejscowości w północnej części jeziora, ale też
jest co podziwiać.
I
plaża na zdjęciach przypomina chorwacką.
Teraz mogę napisać trochę więcej.
Peschiera to typowe
citta turistica nad Jez. Garda. Dzieli się na dwie części: centralną oraz kempingową (località San Benedetto). Część centralna jest bardzo ładnie usytuowana i obejmuje cztery wysepki.
W miejscowości są dwie plaże, ta w części centralnej jest mniejsza i bardziej zatłoczona. Plaże są kamieniste (tzw. pebble beach). Jest możliwość wypożyczenia kajaków, rowerów wodnych, parasoli, leżaków.
Widokowo też całkiem nieźle, chociaż tak jak się spodziewałem, nie są to widoki które można podziwiać w górnej partii jeziora, np. w Riva del Garda. Jak już zostało wspomniane, miejscowość jest dobrą bazą wypadową, zarówno do Wenecji, Werony i Padwy, ale także do Sirmione i Malcesine.
Przez miejscowość przebiega linia kolejowa Mediolan - Wenecja, więc jeśli ktoś chciałby odpocząć od jazdy samochodem, może udać się do np. do Wenecji pociągiem i my tak zrobiliśmy.
Jeżeli chodzi o robienie zakupów, to w Peschierze jest 7 marketów, my upodobaliśmy sobie otwarty w tym roku Eurospin.
Jeśli będziesz potrzebować więcej informacji, pisz na PW.