Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tym razem .... podróz z komfortem 2016.

Do Grecji przynależy około 2500 wysp, ale tylko nieco ponad 150 jest zamieszkana przez ludzi. Grecja słynie z produkcji marmuru, który jest eksportowany do innych państw. Grecja posiada aż 45 lotnisk. Językiem greckim posługiwano się już cztery tysiące lat temu - to jeden z najstarszych języków w Europie.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 16.11.2016 13:39

te kiero napisał(a):zdjęcia BALSAM!........................

Często zdjęcia nie oddają rzeczywistości.
RZECZYWISTOŚĆ jest PIĘKNIEJSZA!

ale nie u Steftesa !!!

U Niego jest Tak jak Jest.

Lefkada jest taka jak na zdjęciach (u Steftesa)
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 16.11.2016 20:15

Przepięknie :hearts:
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 16.11.2016 22:27

Darkos napisał(a):
te kiero napisał(a):zdjęcia BALSAM!........................

Często zdjęcia nie oddają rzeczywistości.
RZECZYWISTOŚĆ jest PIĘKNIEJSZA!

ale nie u Steftesa !!!

U Niego jest Tak jak Jest.

Lefkada jest taka jak na zdjęciach (u Steftesa)

Dzięki, miło jest czytać takie opinie.
Wyspy Jońskie to mój ulubiony temat.
W przyszłym roku planuje zawitać też na Zakyntos, to też jest bardzo
widokowa wyspa. Byłem tam w 2008 roku, ale zbyt krótko.
Tymczasem ta relacja ma się ku końcowi, na następną przyjdzie trochę poczekać.

Steftes. :papa:
elka21
Mistrz Europy UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) elka21 » 17.11.2016 16:44

Tym błękitem, to powaliłeś mnie teraz na kolana :o 8O
Do tej pory uważałam wody Chorwacji, za piękne, ale te, to są cudne :D
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 17.11.2016 17:59

elka21 napisał(a):Tym błękitem, to powaliłeś mnie teraz na kolana :o 8O
Do tej pory uważałam wody Chorwacji, za piękne, ale te, to są cudne :D

Do kompletu brakuje jeszcze nie mniej pięknej Kefalonii -
tu plaża Myrtos.
IMG_9709.jpg

IMG_9641.jpg

Słynnej Zakyntos
IMG_1860.jpg

Czy z drugiej strony na Thassos - Chrysi Ammoudia.
Panorama Chrysi Ammoudia.JPG

Albo Simos na Elafonissos.
IMG_9722.jpg

Pozdrawiam.
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 17.11.2016 19:12

Wracamy do Vasiliki.
Jeszcze ostatnie pamiątkowe zdjęcie przed oliwką w Ag. Nikitas.
IMG_4685.jpg

Po drodze zatrzymujemy się przy przydrożnym straganie aby kupić
oliwę i wino prosto od producenta.
IMG_4689.jpg

IMG_4690.jpg

IMG_4691.jpg

Jeszcze ostatni spacer po Vasiliki.
IMG_4693.jpg

Dalej na wprost widać naszą villę.
IMG_4694.jpg

Plaża widziana z części portowej.
IMG_9435.jpg

I z bliska.
IMG_9443.jpg

To już dzień następny - rano wyruszamy pod Olimp.
Tym razem przejeżdżamy nie przez most obrotowy lecz przez prom.
IMG_4697.jpg

IMG_4699.jpg

Tunelem pod dnem morza.
IMG_4700.jpg

IMG_4701.jpg

I błyskawicznie nową pełną tuneli Via Egnatia do Verii.
IMG_4703.jpg

IMG_4705.jpg

IMG_4708.jpg

IMG_4710.jpg

IMG_4712.jpg

Skręcamy na Verginę aby tym razem zobaczyć Grobowce Królewskie
a właściwie grobowiec Filipa II, ojca Aleksandra Macedońskiego.
Kompleks obejmuje cztery grobowce, umiejscowione pod tzw. Wielkim Kurhanem o wysokości 13 m i średnicy 110 m.
Trzy z nich zostały obrabowane, został nienaruszony tylko największy z grobowców (rozmiary przybliżone: 9,5m x 5m x 4,5m), miejsce pochówku Filipa II
IMG_4714.jpg

Wejście do grobowca.
IMG_4715.jpg

IMG_4717.jpg

W środku odkryto m.in.
marmurowy sarkofag z larnaksem ze złota ze szczątkami zmarłego,
złoty wieniec z żołędzi i liści dębowych (wykonany z ok. 70 dag 24-karatowego złota, spoczywający pierwotnie na urnie króla),
żelazną zbroję i hełm,
statuetki z kości słoniowej przedstawiające m.in. Aleksandra Wielkiego i samego Filipa II,
urnę ze znakiem gwiazdy, nazwanym Słońcem z Werginy - symbol królewskiego rodu, dziś godło greckiej Macedonii
Poniższe 3 zdjęcia nie mojego autorstwa. Był zakaz fotografowania i było tam bardzo ciemno.
Vergina - larnaks.jpg

Grecja-Wergina.jpg

Złoty diadem scytyjskiej księżniczki Medy, znaleziony w grobowcu Filipa II Macedońskiego
Złoty diadem scytyjskiej księżniczki Medy, znaleziony w grobowcu Filipa II Macedońskiego.png

Mały spacer po Verginie.
IMG_4719.jpg

I spokojnie docieramy do niezawodnego campingu Stolos.
IMG_4721.jpg

IMG_4723.jpg

CDN.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 18.11.2016 09:06

-
Raz jeszcze dzięki za ten camping - skorzystałem w 2014.

A czy ktoś się orientuje ile maksymalnie można oliwy wywieść z Grecji?
(polubiłem bo zdrowa) :D
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 21.11.2016 20:10

Darkos napisał(a):-
Raz jeszcze dzięki za ten camping - skorzystałem w 2014.

A czy ktoś się orientuje ile maksymalnie można oliwy wywieść z Grecji?
(polubiłem bo zdrowa) :D

Mam sentyment do tego campingu i często po drodze tam zaglądam.
Co do oliwy z oliwek od dłuższego czasu u mnie w pracy był "klub fanów" oliwy z oliwek.
Przywozili ją z Grecji i Hiszpanii. Też popróbowałem i stwierdziłem wprawiając ich w zdziwienie, że polska oliwa tłoczona na zimno jest o niebo lepsza w smaku i aromacie( i zdrowa też - " Tłuszcze roślinne to przede wszystkim bogate źródło nienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3 i omega-6. Okazuje się, że olej rzepakowy, zawiera ich 10 krotnie więcej niż oliwa z oliwek, jak również zawiera najmniej szkodliwych nasyconych kwasów tłuszczowych. Jedynym olejem przewyższającym rzepakowy pod tym względem jest olej lniany, którego jednak nie spożywa się na ciepło, więc ma ograniczone zastosowanie w kuchni.
Kwasy omega-3 mają działanie przeciwzapalne, przeciwzakrzepowe oraz korzystnie wpływają na wyściółkę naczyń krwionośnych. W przypadku jednak oleju rzepakowego nie chodzi jedynie o zawartość tych związków. Bardzo istotne jest stosunek kwasów omega-6 do omega-3, który nie powinien być większy niż 4:1. W przypadku oleju rzepakowego proporcja ta jest prawie idealna, ponieważ wynosi 2:1, z kolei w oliwie jest to stosunek 9:1
"). Raz przywiozłem na próbę i teraz co wyjazd w rodzinne strony mam zamówienie na kilka, kilkanaście butelek. Spróbuj, sprawdź i zobaczysz.

Ale wracam do mojej relacji i muszę powiedzieć, że to już ostatni odcinek.
IMG_4723.jpg

Po przyjeździe do Stolos mamy jeszcze czas na grila i wieczorem na plażę.
IMG_4724.jpg

A tak wyglądają teraz pokoje.
IMG_4730.jpg

IMG_4731.jpg

IMG_4732.jpg

To już dzień następny, słodkie lenistwo.
IMG_4733.jpg

IMG_4734.jpg

Jak zwykle tutaj tłoku nie ma.
IMG_4735.jpg

IMG_4736.jpg

IMG_4739.jpg

IMG_4740.jpg

IMG_4741.jpg

IMG_4746.jpg

IMG_4749.jpg

IMG_4750.jpg

I na koniec kolorowa letnia Panorama Agios Nikitas.
Panorama Agios Nikitas4zmn2.jpg

Kończąc, dziękuję przede wszystkim naszym wytrwałym, wspaniałym i niestrudzonym towarzyszom podróży, którzy wybrali się z nami (pierwszy raz w taką podróż) nie bardzo pewnie wiedząc co czynią. Dzielnie jednak znosili nasze szwendactwo, długie przejazdy, kręte i wąskie drogi, częste zmiany noclegów, wieczne pakowanie samochodów od nowa, spanie w "komfortowych" tym razem warunkach, nasze humory, wieczorne posiedzenia przy winku, upał, szukanie dziury w całym no i tę rozerwaną oponę w Albanii. Myślę jednak, że choć trochę zaraziliśmy ich takim sposobem "wypoczynku", czemu dali zresztą wyraz po powrocie. Dziękujemy Danusiu i Waldku! :D
Dziękujemy również wiernym czytelnikom, za miłe komentarze, stałe śledzenie naszej relacji, a tym forumowiczom z relacji których korzystaliśmy podczas planowania wyprawy za inspiracje i przecieranie szlaków. Jeśli Los i Dobre Bogi pozwolą, to do zobaczenia na szlakach bałkańskich podróży w przyszłym roku (coś tam już się w głowie Steftesa urodziło). Pewnie nie będzie to już podróż z "komfortem", bo z powodu pracy planujemy wyjazd w lipcu więc możliwości mniejsze. Na pewno będzie jednak zawsze niezapomniana i najwspanialsza w tym roku. Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów i innych czytelników.
Steftes z koleżanką małżonką! :D :) :papa: :papa: :papa: :hut:
lotnikwsk
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) lotnikwsk » 21.11.2016 20:33

To my Dziękujemy za taką relację z górnej półki 8) :papa: :papa: :papa:
kmichal
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) kmichal » 21.11.2016 20:46

steftes napisał(a):Kończąc, dziękuję

... to ja dziękuję, że po raz kolejny mogłem zabrać się z Wami w tak fascynującą podróż ... :D ...
Pozdrawiam ... :papa: ...
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 21.11.2016 21:39

Ciekawy ten grobowiec.Trzeba o tym pomyśleć jeśli Epir będzie na tapecie...Zaciekawiła mnie ta przeprawa tunelem w kierunku Olimpu - możesz zaznaczyć na mapie o co Ci dokładnie chodzi, bo w żaden sposób nie mogę tego umiejscowić...

Można prosić o namiar na ten camp Stolos? Rozumiem, że tam są bungalowy do wynajęcia...

I dziękuję za fantastyczną podróż, fantastyczne zdjęcia i fantastyczne miejsca. I życze kolejnej fantastycznej podróży :papa:
steftes
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) steftes » 21.11.2016 22:13

piekara114 napisał(a):Ciekawy ten grobowiec.Trzeba o tym pomyśleć jeśli Epir będzie na tapecie...Zaciekawiła mnie ta przeprawa tunelem w kierunku Olimpu - możesz zaznaczyć na mapie o co Ci dokładnie chodzi, bo w żaden sposób nie mogę tego umiejscowić...

Można prosić o namiar na ten camp Stolos? Rozumiem, że tam są bungalowy do wynajęcia...

Trasa z Lefkady do campingu.
Trasa Vasiliki - Stolos.jpg

Tunel pod dnem morza obok Prevezy.
Tunel pod dnem morza obok Prevezy.jpg

Vergina - grobowiec.
A po drugiej stronie autostrady w Verii jest ołtarz św. Pawła - też warto zobaczyć.
Vergina - grobowce..jpg

Mapka z campingiem Stolos na końcu trasy.
Camping Stolos.jpg

Pozdrawiam.
Darkos
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Darkos » 22.11.2016 07:05

piekara114 napisał(a):..................

.... ten camp Stolos? Rozumiem, że tam są bungalowy do wynajęcia...

Jest pole namiotowe i może z dziesięć pokoi, takich sąsiadujących ze sobą.
Nam pozwolili przenosić łóżka między pokojami, żeby dostosować do naszych potrzeb.
Byliśmy sporą ekipą.

steftes napisał(a):..... polska oliwa tłoczona na zimno jest o niebo lepsza w smaku i aromacie( i zdrowa też - " ............................................ Spróbuj, sprawdź i zobaczysz.....

Spróbuję :D

steftes napisał(a):
(coś tam już się w głowie Steftesa urodziło).......................

Uchylisz rąbka? :wink:

steftes napisał(a):
Pozdrawiamy wszystkich forumowiczów i innych czytelników.
Steftes z koleżanką małżonką! :D :) :papa: :papa: :papa: :hut:

Dzięki i pozdrów małżonkę :)
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.11.2016 09:01

steftes napisał(a):Pozdrawiam.

Teraz wszystko dla mnie jasne i w jeden kawałek się ułożyło. Serdecznie dziękuję, ja Grecję dopiero rozpracowuję i to fragmentami i duże luki wiedzy mam...

Darkos napisał(a):
steftes napisał(a):(coś tam już się w głowie Steftesa urodziło).......................

Uchylisz rąbka? :wink:

Podpinam się pod pytanie :D
subim
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) subim » 22.11.2016 11:05

przeczytałem :D świetna relacja i zdjęcia :D
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Grecja - Ελλάδα

Tym razem .... podróz z komfortem 2016. - strona 12
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies