Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tym razem obok (pytania o BiH i Czarnogórę)

Wycieczki objazdowe to świetny sposób na zwiedzenie kilku miejsc w jednym terminie. Można podróżować przez kilka krajów lub zobaczyć kilka miast w jednym państwie. Dla wielu osób wycieczki objazdowe są najlepszym sposobem na poznawanie świata. Zdecydowanie warto z nich korzystać.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 09.04.2014 14:46

Witam.
Wszystko na to wskazuje, że w tym roku zawitam to CRO tylko przejazdem i będę zwiedzać kraje ościenne. Jako, że doświadczenie z BiH raczej marne (Mostar, Blagaj, Pocitelj, Hutowe Blato) chciałbym się dowiedzieć o kilka rzeczy.
1. W planie jest przejazd przez Czechy, Austria, Słowenia. Cro i dalej przez Banja Lukę, Jajce, Travnik i Sarejevo. O ile jestem w stanie sobie wyobrazić przejazd przez Bośnie to zastanawiam się jak wygląda sprawa poruszania się w samym Sarajevie. Chodzi mi tylko o sam dojazd do apartamentu. Czy miasto jest jako tako oznaczone czy raczej zdać się na GPS. Od naszego gospodarza w Mostarze (przemiły facet) dowiedzieliśmy się, że w Sarajevie jest jeeszcze ciaśniej niż u nich. Stąd moje pytanie.
2. Drugim etapem są góry Durmitor (3 albo 4 dni chcę tam spędzić), a jako że jadę w pierwszej połowie maja muszę jechać naokoło w samej Czarnogórze (wydaje mi się że droga przez góry może być jeszcze zaśnieżona miejscami - zaczynam 01 maja). I teraz pytanie, którędy najlepiej przejechać z BiH do Czarnogórny - tzn. jak wygląda sprawa drogi M18 do granicy z Czarnogórą. Jaka tam jest nawierzchnia - bo w ogóle wygląda jakbym nie bardzo miał inne wyjście tylko pojechać tamtędy.
3. Ostatnie pytanie to gdzie najlepiej zrobić sobie bazy wypadową do zwiedzania Czarnogóry. Myślałem o Petrovacu albo o Budvie. Poprzednie wyjazdy wpałem w miejscowościach typu Jesla na Havarze (właściwie miedzy Jelsą a Vrboską, albo w Breli. I czegoś w pogodnym stylu szukam.
Co do terminu (początek maja) to jest wybrany celowo, bo lubię jak jest pusto i w miarę cicho, a na morze to lubie głównie patrzeć, a nie koniecznie mieć z nim jakiś bliższy kontakt ;).
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi. Wiem, że zawsze na CROmaniaków można liczyć.
Pozdrawiam z Łodzi.
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 09.04.2014 19:02

Hej :)

2. Droga przez Sedlo faktycznie może być nieprzejezdna. Była taka relacja na forum z przejazdu początkiem czerwca i przejechać się już dało, ale wąską dróżką przekopaną wśród topiących się zwałów śniegu.
Do Żabljaka spokojnie dojedziesz od granicy prosto na Niksic, w Jasenovo Polje w lewo do tunelu pod Vojnikiem i potem przez Savnik.
Drogą z Sarajeva i newralgicznym odcinkiem Foca - Hum dawno już nie jechałem ale nawet te parę lat temu problemów nie było, te parę szutrowych fragmentów nie ma większego znaczenia tyle że wąsko i kręto jest, trzeba uważać. Część z Sarajeva do Focy to normalna dwujezdniowa droga jak każda inna.
3. Ja bym wybrał bardziej kameralny Petrovac. Co prawda nie ma tam nastrojowej starówki jak w Jelsie, ale miejscowość poza sezonem jest całkiem ok (ja byłem w 2 połowie września).
Co do Sarajeva to zawsze mijałem je tranzytem i prawie zawsze w niezłym korku :? .

Pozdrawiam
andeo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andeo » 09.04.2014 19:19

Co do dróg to się nie wypowiadam.Mogę odpowiedzieć na pytanie 3 ,ja również w tym roku za bazę obrałam Petrovac,myślę że to dobry punkt wypadowy na wycieczki od Ulcinja po Herceg Novi.
Budva jest natomiast bardzo głośna i zatłoczona,ale to w sezonie,więc w maju pewnie też nie jest najgorzej.
Powodzenia.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.04.2014 19:28

jacusek napisał(a):dalej przez Banja Lukę, Jajce, Travnik i Sarejevo. O ile jestem w stanie sobie wyobrazić przejazd przez Bośnie to zastanawiam się jak wygląda sprawa poruszania się w samym Sarajevie.

To ta trasa, którą właśnie opisuję w tym wątku.
Spałem w samym centrum Sarajewa. Zwykły tłok, żadnych sensacji z dojazdem.

jacusek napisał(a):Drugim etapem są góry Durmitor (3 albo 4 dni chcę tam spędzić), a jako że jadę w pierwszej połowie maja muszę jechać naokoło w samej Czarnogórze (wydaje mi się że droga przez góry może być jeszcze zaśnieżona miejscami - zaczynam 01 maja).

Tam będziesz miał mnóstwo śniegu. Zerknij sobie tutaj. Zaraz na początku jest ta fotka ze śnieżnym wąwozem. Połowa czerwca.

Z Sarajewa do Focy szosa jest generalnie jednojezdniowa.

Pozdrawiam,
Wojtek
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.04.2014 19:31

andeo napisał(a):Mogę odpowiedzieć na pytanie 3 ,ja również w tym roku za bazę obrałam Petrovac,myślę że to dobry punkt wypadowy na wycieczki od Ulcinja po Herceg Novi.

Petrovac to bardzo dobry wybór, (byliśmy tam kilka lat temu) na wypoczynek i jako punkt wypadowy do wielu miejscowości.
Krzychooo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Krzychooo » 09.04.2014 19:49

1. Jeśli chodzi o Sarajewo, to przejeżdżałem w 2012 i w 2013 i korków nie stwierdziłem. Oczywiście, to spore miasto, a więc światła, tramwaje, piesi, ale tragedii nie ma. Co do oznaczeń dróg, to raz pobłądziłem, z pół godziny szukałem drogi z Sarajewa na Fočę. W ścisłym centrum masa wąskich uliczek, niektóre strome. Jeśli nocujesz gdzieś tam, dokładnie sprawdź przed wyjazdem dojazd i zapytaj o miejsce parkingowe.

2. Trasa Ščepan Polje - Trsa - Žabljak faktycznie może być w maju nieprzejezdna, ale jest tak piękna, że warto by spróbować się upewnić. W Tatrach wiosna przyszła w tym roku miesiąc wcześniej niż zazwyczaj, więc może w Durmitorze jest podobnie? Można by wysłać maila albo zadzwonić i zapytać przed wyjazdem (może tutaj pomogą? http://www.nparkovi.me/sajt/kontakt).

3. W sezonie przekleństwem wybrzeża Czarnogóry są korki i tłumy turystów/plażowiczów. Myślę, że w maju wszędzie powinno być sympatycznie.

Pozdrawiam
Raul73
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) Raul73 » 09.04.2014 20:46

1. Jeśli chodzi o Sarajevo, to jazda po tym mieście nie należy do przyjemności. Mnóstwo wąskich, krętych, jednokierunkowych uliczek, większość bardzo stroma, łatwo się pogubić. Tak jak pisał Krzychoo - przed wyjazdem sprawdź dobrze adres i parking.

GPS daje radę - i to bardzo dobrze (Automapa).

Jeśli chodzi o korki - generalnie nie jest źle. Ciasno jest tylko permanentnie na obwodnicy - od Stupskiej Petlji do ronda w Krivoglavci. Także Aleja Snajperów potrafi być przykorkowana.

Dlatego zalecam wjazd do Sarajeva od północy: na rondzie przez most, w prawo w Igmanską, przez Vogoščę, Kobilja Glava, obok stadionu Koševo i w dół ulicą Alipasina. Nie dość, że luźno, to do tego widoki na miasto z Koševa obłędne! :D

Miejscami, na które trzeba szczególnie uważać, są przejścia dla pieszych. Nawet jeśli masz zielone, miej oczy dookoła głowy, bo przechodzenie na czerwonym to w tym mieście norma. Najbardziej niebezpiecznym miejscem jest nawrotka koło Vijecnicy i wjazd na Baščarsiję.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 09.04.2014 22:22

super. dziękuję za szybkie i konkretne odpowiedzi. Jak zawsze na doświadczonych Cromaniaków można liczyć. Zresztą ja też 4 raz w tamte strony, ale pierwszy raz udało mi się namówić małżowinę na Czarnogórę
@Franz
Twoją fotoopowieść śledziłem już wcześniej i załascynowały mnie pustki w górach. Nie wiesz czy z samego Zabljaka da się zrobić kilka wycieczek i ewentualnie czy da się na miejscu kupić jakieś konkretne mapy o odpowiedniej skali. W PL nie udało mi się znaleźć.
A ajk wyglądała możliwość poruszania po samych górach - tzn. chodzi mi o możliwość dojazu jakimiś busikami do szlaku. Chociaż pewnie z tego nie korzystałeś ;).
A co do śniegu 1,5 roku temu przeżyliśmy atak zimy w Tatrach i chodziło się całkiem sympatycznie. Ale już powiedzieliśmy sobie, że ekwipunek podstawowy zimowy zabieramy :).

@Krzychooo
parking w takim miejscu to podstawa. dwa lata temu w Mostarze (spałem na samej starówce) oddałem z duszą na ramieniu kluczyki naszemu gospodarzowi, bo zjazd był po schodach :twisted: Mam gdzieś nawet zdjęcie jak to wyglądało. Ale chłopak sobie poradził.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 09.04.2014 22:55

jacusek napisał(a):Nie wiesz czy z samego Zabljaka da się zrobić kilka wycieczek i ewentualnie czy da się na miejscu kupić jakieś konkretne mapy o odpowiedniej skali.

Ja zrobiłem dwie wycieczki z Żabljaka (dokładnie z parkingu na końcu drogi). Właśnie jestem w trakcie opisywania drugiej z nich.
Map kupionych nie miałem. Korzystałem wyłącznie z tego: http://mapy.mk.cvut.cz/list/data/Jugosl ... mitor%20LH

jacusek napisał(a):A jak wyglądała możliwość poruszania po samych górach - tzn. chodzi mi o możliwość dojazu jakimiś busikami do szlaku. Chociaż pewnie z tego nie korzystałeś ;)

Wystarczył mi mój samochód i nogi. ;)

Pozdrawiam,
Wojtek
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 10.04.2014 11:26

ja tam żeby w samochodziku spać to nieeee ;).
Ale twoje wojaże super. Ale za 4 tygodnie pewnie będę tam na miejscu więc zobaczę jak będzie w maju :).

A teraz z innej beczki i inne góry. Jak wygląda możliwość wejścia i pochodzenia na Lovcenie. Żona jak zobaczyła te serpetyny (z KOTORU) to powiedziała, że chyba zwariowałem - chociaż na oko jeździliśmy po gorszych ;). Rzeczywiście tam tak wąsko?
Wejść możemy, ale nie wjechać. I stąd pytanie czy nie lepsza (szersza i mniej "serpentynowa" nie jest droga od strony Cetiny?) I jak wygląda później parkowanie na terenie Parku.
Pozdrawiam
Jacek
kulka53
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) kulka53 » 10.04.2014 11:53

Nie rezygnuj z przejazdu tą drogą z Kotoru na Lovcen - widoki na zatokę są genialne :idea: , ze szczytów Lovcenu tego nie zobaczysz.
Chociaż rzeczywiście z autokarem minąć się na zakręcie nie ma szans - trzeba się gdzieś usunąć. Z osobówką mijasz się w zasadzie bez problemu (to nie dojazd na Sv Jure). Z Cetinje dojazd jest mniej problematyczny, ale to jednak nie to samo :wink: . Na górze pod mauzoleum jest parking, nie sądzę by w maju był zatłoczony.
jacusek
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacusek » 10.04.2014 21:30

Zastanawiamy się jeszcze nad opcją, żeby 3 ostatnie dni spędzić w Zatoce Kotorskiej, zamiast prawie całość wyjazdu w Petrovacu. Żona wypatrzyła miejscowość Dobrota na północ od Kotoru. Był ktoś z Szanownych forumowiczów tam?

Powrót do Relacje wielokrajowe - wycieczki objazdowe

Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies