Witam.
Wszystko na to wskazuje, że w tym roku zawitam to CRO tylko przejazdem i będę zwiedzać kraje ościenne. Jako, że doświadczenie z BiH raczej marne (Mostar, Blagaj, Pocitelj, Hutowe Blato) chciałbym się dowiedzieć o kilka rzeczy.
1. W planie jest przejazd przez Czechy, Austria, Słowenia. Cro i dalej przez Banja Lukę, Jajce, Travnik i Sarejevo. O ile jestem w stanie sobie wyobrazić przejazd przez Bośnie to zastanawiam się jak wygląda sprawa poruszania się w samym Sarajevie. Chodzi mi tylko o sam dojazd do apartamentu. Czy miasto jest jako tako oznaczone czy raczej zdać się na GPS. Od naszego gospodarza w Mostarze (przemiły facet) dowiedzieliśmy się, że w Sarajevie jest jeeszcze ciaśniej niż u nich. Stąd moje pytanie.
2. Drugim etapem są góry Durmitor (3 albo 4 dni chcę tam spędzić), a jako że jadę w pierwszej połowie maja muszę jechać naokoło w samej Czarnogórze (wydaje mi się że droga przez góry może być jeszcze zaśnieżona miejscami - zaczynam 01 maja). I teraz pytanie, którędy najlepiej przejechać z BiH do Czarnogórny - tzn. jak wygląda sprawa drogi M18 do granicy z Czarnogórą. Jaka tam jest nawierzchnia - bo w ogóle wygląda jakbym nie bardzo miał inne wyjście tylko pojechać tamtędy.
3. Ostatnie pytanie to gdzie najlepiej zrobić sobie bazy wypadową do zwiedzania Czarnogóry. Myślałem o Petrovacu albo o Budvie. Poprzednie wyjazdy wpałem w miejscowościach typu Jesla na Havarze (właściwie miedzy Jelsą a Vrboską, albo w Breli. I czegoś w pogodnym stylu szukam.
Co do terminu (początek maja) to jest wybrany celowo, bo lubię jak jest pusto i w miarę cicho, a na morze to lubie głównie patrzeć, a nie koniecznie mieć z nim jakiś bliższy kontakt .
Z góry dziękuję za wasze odpowiedzi. Wiem, że zawsze na CROmaniaków można liczyć.
Pozdrawiam z Łodzi.