napisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2009 12:50
pora na podsumowanie....
TRASA- wszystko ok. na terenie Chorwacji oznakowanie (poza dojazdem do kwatery i drogi do św.Jerzego) jasne i czytelne. Od Zagrzebia w stronę Dubrownika stacje gazowe w miarę częste, więc z tankowaniem nie ma problemu. Na wszystkich stała cena gazu 3.64 kuny za litr. Patroli policyjnych za wyjątkiem jadranki od Omisia w stronę Dubrownika (3 ,4 patrole z "szuszarkami") nie widziałem. Kiepsko z gazem na trasie przez Węgry. Mało stacji a jeśli już na nią trafiliśmy to gazu nie było. Za to bardzo czyste toalety na parkingach przy autostradzie i jest ich sporo po drodze (parkingów). Opłata za przejazd od granicy do zjazdu do Trogiru autostradą-172 kuny w jedną stronę.
KWATERA- no tu już gorzej. Wnętrze to takie lata 70-te. Jak już pisałem jedna łazienka z WC to stanowczo za mało jak na 8 osobową grupę. Z boku trwała budowa domu, więc cicho od rana nie było... . Kolejny problem to schody na plażę, prawie 150 na dół i z powrotem do góry skutecznie zniechęcały do zejścia nad urokliwa zatokę. Czystość plaży...pomijam, dopiero przeddzień wyjazdu ktoś zaczął ją sprzątać i palić śmiecie skutecznie zadymiając całą okolicę. Droga dojazdowa w ostatnim, 3 kilometrowym odcinku to prawdziwy offroad chorwacki. Wszystkie te niedogodności rekompensował 30 metrowy taras z przepięknym widokiem i zawsze chłodnym wiaterkiem. Następnym razem na pewno w ciemno bo przed sezonem wybór olbrzymi. Więcej nie wypada narzekać...
a jeszcze parę rzeczy by się znalazło, no ale w końcu był to mój wybór.
DALMACJA- poza starówką Trogiru, Maslinicą i Primostenem ....jakoś ładniej było na Istrze. Oj naraziłem się cromaniakom pewnie mocno ale to moje osobiste zdanie. Moim znajomym podobało się bardzo,bardzo , ale oni byli pierwszy raz.
CENY- oj podrożało chyba trochę od ubiegłego roku, podrożało. W ubiegłym roku za 1,5 litrową i bardzo dobra rakiję w Puli płaciłem 30 kun, teraz za 1 litr 40 i powiem Wam coś ciekawego...tamta, ubiegłoroczna była o niebo lepsza... . Z chęcią chodziliśmy całą naszą gromadą na zakupy do Konzumu w Trogirze z jednej przyczyny..he he ..klima w sklepie. Ceny owoców trudno mi porównać , poprzedni wyjazd pod koniec czerwca a teraz majowy. A jeżeli chodzi o takie ceny jak pizza to są takie same jak ubiegłoroczne.
Ogólnie- wyjazd bardzo udany , sporo zwiedziliśmy i zobaczyliśmy, pozostało masę zdjęć i bardzo miłe wspomnienia a to jak w reklamie karty Visa...bezcenne. Pozdrawiam czytelników tej krótkiej relacji...Hvala. ŻEGNAJ CHORWACJO....może nie na długo.....
P.S.
....jeśli macie jakieś pytania w miłą chęcią odpowiem...
Ostatnio edytowano 04.06.2009 16:40 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 1 raz