napisał(a) Użytkownik usunięty » 04.06.2009 06:36
Rybny piknik....już przed 9 jesteśmy na miejscu żeby znaleźć miejsce dla samochodów bo okazało się że miejsca parkingowe po lewej stronie mostu na Ciovo do 1 czerwca jest bezpłatne (od 1 czerwca 10 kun jednorazowo). Gdyby nie to pozostawał płatny parking koło targu, ale to 6 czy 7 kun za godzinę. Jest już organizator rejsu, dopłacamy resztę kwoty, nota bene bardzo dobrze wynegocjowanej przez nas (była spora zniżka dla 8 osób, warto się więc targować). Z portu wypływamy tylko małą grupką, resztę wycieczkowiczów zaokrętować ma się przy hotelu Medena.
...wypływamy z Trogiru.....
przystań przy hotelu Medena...tutaj dołączyło ok 40 osób..głównie Polacy , Czesi i paru Niemców.... oraz starsza para z Holandii, bardzo sympatycznych ludzi.
w sumie jest nas na pokładzie ok 50 osób. Trasa pikniku w normalnych warunkach prowadzi do miejscowości Maslinica, potem do Necnjam na wyspie Solta. Niestety po wczorajszej nocnej , potężnej burzy my mamy nieco zmienioną trasę. Z Maslinicy popłyniemy na wyspę Dwernik.
trochę bujało...ale nikt na chorobę morską nie zachorował
Pierwszy postój w pięknej, malutkiej miejscowości Maslinica. Już dla samego widoku tej miejscowości warto wybrać się na piknik. Załoga ma czas na przygotowanie rybki a my udajemy się na ląd na zwiedzanie i przepyszną jak zwykle kawę.
kwitnąca mimoza....
figi..
nasz statek w pełnej gali....
..po 2 godzinnym postoju wracamy na statek i wypływamy w morze. Na stoły lądują tacki z rybą i świeżą surówką. Ryba jest sporych rozmiarów, oczywiście dokładki ile kto ma ochotę, ale po zjedzeniu dwóch i braku możności przepłukania gardła większą ilością wina lub rakiji, serwowanej bez ograniczeń przynajmniej ja mam dość. Dla młodzieży jest też sok w ilościach nieograniczonych. Jak już pisałem poprzednio następuje zmiana planu naszego rejsu i na godzinkę zawijamy na wyspę Dwernik. Po Maslinicy to małe, ciche miasteczko...ot takie sobie. Przez cały czas rejsu z głośników słychać muzykę , ale niezbyt głośną więc rozmawiać można spokojnie, tylko zgroza...w drodze powrotnej zamiast chorwackiej..leci ABBA...
zatoka na wyspie Dwernik...
c.d.n.....
Ostatnio edytowano 04.06.2009 16:33 przez Użytkownik usunięty, łącznie edytowano 2 razy