Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tylko mnie nie zlinczujcie - wymiana kasy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 24.07.2007 21:44

Leszek,
No to jak to się ma do Twojego linka:

karty debetowe Visa Electron do eKonta
http://www.mbank.com.pl/przewodnik/oplaty-pelne-1.html#9

karty kredytowe
http://www.mbank.com.pl/przewodnik/oplaty-pelne-2.html#A13

chyba, że "złote rybki" to jakieś inne karty????[/url]
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 27.07.2007 08:09

napisałem do mBanku, i oto odpowiedź:

"Witam,
Uprzejmie informuję, że obowiązującą jest Tabela Opłat i Prowizji, gdzie znajdują się dokładane i szczegółowe dane dotyczace kosztów operacji. Jednocześnie bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na tą rozbieżność. Informacja ta została przekazana do Pracownika banku celem uzupełnienia o te informacje."

i to by zamykało temat prowizji od operacji bezgotówkowych w mBanku.
victor1111
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) victor1111 » 30.07.2007 15:21

A tak miedzy nami to opłaca się tak rozwlekać ten temat. Brać kasę jaką macie i jechać na CRO. Płacić czymkolwiek.
dzimaj
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dzimaj » 01.08.2007 22:11

andy.pl napisał(a):napisałem do mBanku, i oto odpowiedź:

"Witam,
Uprzejmie informuję, że obowiązującą jest Tabela Opłat i Prowizji, gdzie znajdują się dokładane i szczegółowe dane dotyczace kosztów operacji. Jednocześnie bardzo dziękuję za zwrócenie uwagi na tą rozbieżność. Informacja ta została przekazana do Pracownika banku celem uzupełnienia o te informacje."

i to by zamykało temat prowizji od operacji bezgotówkowych w mBanku.

czyli w końcu pobierają , te 2 %, czy nie?
ktoś napisze jak to wychodzi w praktyce?
usiłuję już 2 tygodnie się tego dowiedzieć, nie chcę na infolini , bo tam sami nie wiedzą, może ktoś wrócił ostatnio z Cro , płacił Visa Electron Mbanku i może podać przykłąd jakiejś wypłąty ze ściany?

PLIS PLIS

dzimaj
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 02.08.2007 16:16

Jak zwykle mnóstwo zamieszania zero konkretnych podpowiedzi.
Za operacje bezgotówkowe ŻADEN bank nie pobiera prowizji.Nie zależnie od posiadanej karty. Wypłata pieniędzy z bankomatu - prowizja -
i tu już różne banki różnie ale zawsze jakaś opłata jest. A czy zabierać walutę, kuny czy złotówki to naprawdę pikuś, różnica kilku złotych naprawdę ma spędzać komukolwiek sen z oczu :?:
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 02.08.2007 21:16

:papa: :papa:
keruj7 napisał(a):Jak zwykle mnóstwo zamieszania zero konkretnych podpowiedzi.
Za operacje bezgotówkowe ŻADEN bank nie pobiera prowizji....

gdybys zadal sobie troche trudu i zajrzal do taryfy oplat i prowizji mBanku to nie pisalbys nieprawdy wprowadzajac ludzi w blad: tak jak napisalem, mBank od transakcji bezgotowkowych w walucie innej niz rozliczeniowa (czyli innej niz euro) pobiera prowizje 2% za przeliczenie z waluty transakcji na euro.
przepraszam za brak polskich ogonkow, ale pisze z pocketa i gdzies mi sie polskie krzaczki podzialy :)
nie za bardzo rozumiem, dlaczego keruj7 ocenia moje odpowiedzi za zerokonkretne ... no coz, ma prawo do wlasnego zdania.
Pozdrav :papa:
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 02.08.2007 21:28

Przepraszam.
Miałem tam zakładać konto. Nie opłaca się. Czyli coś konkretnego wyniosłem. Dziękuje.
Torac
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Torac » 03.08.2007 00:30

Proponuję zabrać euro lub dolary w takiej ilości które w Cro się na pewno wyda , margines finansowy zabralbym w zlotówkach - 1 i 2 jest po podobnym kursie . Rozpasaniem jest kupowanie kun w Polsce. Różnica między skupem a sprzedażą jest mniej więcej taka jak w Euro tj. kilkanaście groszy.
kolega kupil w polsce kuny i Karlowaćko w lokalu placil 9,45 pln a mnie ten sam trunek w tym samym stoliku 7,95.
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 03.08.2007 08:43

keruj7 napisał(a):Przepraszam.
Miałem tam zakładać konto. Nie opłaca się....

Też nie do końca prawda :mrgreen: w Polsce z usług mBanku jestem bardzo zadowolony :D :D :D

Już piszę, dlaczego nie koniecznie się nie opłaca - przykład transakcji bezgotówkowej w Chorwacji:
- zapłata kartą, cena w Kunach
- przeliczenie banku (po kursie operatora np. VISA, Mastercard ) z kun na walutę rozliczeniową (w różnych bankach jest to albo euro albo dolar),
- ewentualna (zależy od banku) prowizja za przeliczenie,
- przeliczenie z waluty rozliczeniowej na złotówki,
- obciążenie rachunku karty w złotówkach.

I może być tak, że kursy operatorów (VISA, Mastercard) razem z prowizją za przeliczenie i tak dadzą korzystniejszy efekt niż zakup kun w Polsce po np 0,56zł

I taka konkluzja jawi się po przestudiowaniu kilku wątków i kilku przykładów szacownych forumowiczów, którzy zechcieli podzielić się swoją praktyczną wiedzą z użytkowania kart w CRO :la:
Uff, to by było na tyle co wcale nie znaczy, że sam wyjeżdżając za 14 dni do Chorwacji po raz pierwszy, wiem co zrobić :lool: :lool: :lool:
Pozdrav :papa:
kobe74
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) kobe74 » 03.08.2007 08:51

Kiedy jechałam pierwszy raz do Cro zabrałam ze sobą euro które wymieniłam na miejscu. Jednak od ubiegłego roku zdecydowanie preferuje karty płatnicze . Wypłacam sobie kaske która wiem że wydam i mam świety spokój a szczypanie sie o kilka złoty prowizji zupełnie bez sensu. w torbie mam tylko zawsze awaryjne kilka euro gdyby coś.......
keruj7
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) keruj7 » 03.08.2007 16:46

Andy.
Wyjedź i baw się dobrze. :coool:
Poprzednia strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne