Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tylko mnie nie zlinczujcie - wymiana kasy

Jacy są Chorwaci, ile co kosztuje w Chorwacji, czy warto jadać w restauracjach, co zabrać ze sobą z Polski, czym najlepiej płacić, na co szczególnie uważać oraz wszystkie inne pytania i uwagi związane z wyjazdami, także te nietypowe czy specjalistyczne, powinny znaleźć się w tym miejscu.
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 23.07.2007 06:30

Tygrys napisał(a):
Puzzle1 napisał(a):
Tygrys napisał(a):ja wymieniałem wiekszosć pieniedzy w tym banku http://www.hypo-alpe-adria.hr/bank/english/tecajna_web.asp pamietam że w makarskiej był on na koncu maista ale idąc w do tego banku mijało sie po drodze kilka innych ale zawsze najlepszy kurs był wąłsnie w tym banku a prowizji tez nie było. z tej tabeli kazdy moze sobie policzyc czy opłaca sie wziąść euro $$$ czy złotówki.
na dzień dzisiejszy:
kupując w polsce 100euro za 380zł po sprzedaniu mamy 722,5 kuny
sprzedająć 380zł po 1,790832 dostaniemy 680,5 kuny
kupując w polsce $$ za 380zł po 2,75zł za $ dostaniemy 138,18 $ po spzredaniu w cro 138.18$ x 5,133706 dostaniemy 709,38 kun

Ja na pewno kupie euro w możliwie najniższej cenie może nawet po 3,70 mi sie uda i wiem ze to bedzie najbardziej opłacalne rozwiązanie

Złotówki to oni nie szanują. wymiana w innym banku 380PLN to kwota 716Kn

http://www.croatiabanka.hr/tecajnalista.php w tym banku 380PLN x 1,853898 = 704,5 ale widze ze za euro i $$$ tez daja wiecej
http://www.splitskabanka.hr/Exchangerates/tabid/757/Default.aspx w tym jeszcze mniej i to na każdej wlucie. pokaż mi ten bank gdzie dostaniesz 716 kun za 380 zł bo nie wierze. i patrz na tabele ze skupem gotówki a nie na kurs sredni albo bezgotówkowy!

Liczyć nie umiesz. Jak sam pokazujesz Splitska płaci za gotówkę za PLN 1,8836 Czyli 380PLN X 1,8836 = 715,77.

Pozdrawiam
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 23.07.2007 06:38

Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że "bank nie bierze prowizji". Bank zawsze bierze prowizję na transakcjach walutowych która jest różnicą między kursem międzybankowym a kursem oferowanym klientom. Cały bajer polega na tym, że klienci nie widzą jak kształtuje się kurs międzybankowy bo nie wszyscy mają dostęp do takich notowań. Widzimy jedynie ustalany raz dziennie fixing.
Puzzle1
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Puzzle1 » 23.07.2007 06:41

Fluktus napisał(a):Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że "bank nie bierze prowizji". Bank zawsze bierze prowizję na transakcjach walutowych która jest różnicą między kursem międzybankowym a kursem oferowanym klientom. Cały bajer polega na tym, że klienci nie widzą jak kształtuje się kurs międzybankowy bo nie wszyscy mają dostęp do takich notowań. Widzimy jedynie ustalany raz dziennie fixing.

Ale realnie w banku dostaniemy wiecej.

Pozdrawiam
Fluktus
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Fluktus » 23.07.2007 09:21

Puzzle1 napisał(a):
Fluktus napisał(a):Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że "bank nie bierze prowizji". Bank zawsze bierze prowizję na transakcjach walutowych która jest różnicą między kursem międzybankowym a kursem oferowanym klientom. Cały bajer polega na tym, że klienci nie widzą jak kształtuje się kurs międzybankowy bo nie wszyscy mają dostęp do takich notowań. Widzimy jedynie ustalany raz dziennie fixing.

Pozdrawiam

Po prostu chyba najlepiej iść tam gdzie lepiej kwotują :D :D :D Kurs Kuna/PLN jest zawsze krosem liczonym przez USD albo EUR bo nie ma płynnego rynku Kuna/PLN
jdubowski
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jdubowski » 23.07.2007 10:31

Puzzle1 napisał(a):
Fluktus napisał(a):Nie mogę się zgodzić z twierdzeniem, że "bank nie bierze prowizji". Bank zawsze bierze prowizję na transakcjach walutowych która jest różnicą między kursem międzybankowym a kursem oferowanym klientom.

Właśnie - za 100zł w Spliskiej Bance dawali 2 tygodnie temu 188kn.
W hotelu gdzie jest kantor będący agencją Splitskiej Banki - tak samo, ale z tego jesszcze prowizja 2%, czyli dawali o niecałe 4kn mniej.
Tygrys
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tygrys » 23.07.2007 14:12

Puzzle1 napisał(a):
Tygrys napisał(a):
Puzzle1 napisał(a):
Tygrys napisał(a):ja wymieniałem wiekszosć pieniedzy w tym banku http://www.hypo-alpe-adria.hr/bank/english/tecajna_web.asp pamietam że w makarskiej był on na koncu maista ale idąc w do tego banku mijało sie po drodze kilka innych ale zawsze najlepszy kurs był wąłsnie w tym banku a prowizji tez nie było. z tej tabeli kazdy moze sobie policzyc czy opłaca sie wziąść euro $$$ czy złotówki.
na dzień dzisiejszy:
kupując w polsce 100euro za 380zł po sprzedaniu mamy 722,5 kuny
sprzedająć 380zł po 1,790832 dostaniemy 680,5 kuny
kupując w polsce $$ za 380zł po 2,75zł za $ dostaniemy 138,18 $ po spzredaniu w cro 138.18$ x 5,133706 dostaniemy 709,38 kun

Ja na pewno kupie euro w możliwie najniższej cenie może nawet po 3,70 mi sie uda i wiem ze to bedzie najbardziej opłacalne rozwiązanie

Złotówki to oni nie szanują. wymiana w innym banku 380PLN to kwota 716Kn

http://www.croatiabanka.hr/tecajnalista.php w tym banku 380PLN x 1,853898 = 704,5 ale widze ze za euro i $$$ tez daja wiecej
http://www.splitskabanka.hr/Exchangerates/tabid/757/Default.aspx w tym jeszcze mniej i to na każdej wlucie. pokaż mi ten bank gdzie dostaniesz 716 kun za 380 zł bo nie wierze. i patrz na tabele ze skupem gotówki a nie na kurs sredni albo bezgotówkowy!

Liczyć nie umiesz. Jak sam pokazujesz Splitska płaci za gotówkę za PLN 1,8836 Czyli 380PLN X 1,8836 = 715,77.

Pozdrawiam

Zwracam honor :) tyle ze ta tabela jest ustalana w kazdy dzien roboczy ale może niech sie wypowiedzą osoby ile maksymalnie dostali kun za PLN i euro i gdzie, wtedy bedziemy mieli czarne na białym
rafalopat
Croentuzjasta
Re: warto złotówki

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 23.07.2007 14:28

dendrome napisał(a):Tam gdzie to możliwe używać kart kredytowych master cardu - nie płacisz prowizji za transakcje tak jak to jest w przypadku visy.
Za miesiąc jade i biore zł, no i pare euro na oplaty autostradowe.

Jakie prowizje za Visę ? 8O rozliczenia MC i Visy są wszędzie takie same - waluta kraju --> Euro-->pln. Różne opłaty dodatkowe uzaleznione są od banku w jakim masz konto/kartę. W mbanku nie ma żadnych prowizji, za żadne płatności bezgotówkowe kartą. Wyjecia kasy z bankomatu - 10 zł (moja opcja, kurs zawsze i wsz edzie od 10 lat najlepszy)
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 23.07.2007 14:34

Kurst sprzedaży na dzisiaj w kieleckim kantorze :D 1 euro = 3,765 zł :D
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 24.07.2007 11:41

Leszek Skupin napisał(a):Kurst sprzedaży na dzisiaj w kieleckim kantorze :D 1 euro = 3,765 zł :D

no kursy się zmieniają codziennie :) ale że zł idzie w górę to dla cromaniaków dopiero wyjeżdzających (ja 15.08) jak najlepiej :).
andy.pl
Cromaniak
Re: warto złotówki

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 24.07.2007 14:10

rafalopat napisał(a):...W mbanku nie ma żadnych prowizji, za żadne płatności bezgotówkowe kartą. Wyjecia kasy z bankomatu - 10 zł (moja opcja, kurs zawsze i wsz edzie od 10 lat najlepszy)

No i nie masz racji. W Taryfach prowizji i Opłat niestety trzeba jeszcze czytać "gwiazdki" :(

Karty debetowe Visa Elektron (mBank):
" ** W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji ".
wypłata z bankomatu - plus 10zł.

Karty kredytowe Visa Clasic (mBank):
" ** W przypadku transakcji bezgotówkowych i wypłat gotówki dokonanych za granicą w walucie innej niż waluta rozliczeniowa, mBank pobiera dodatkowo prowizję za przewalutowanie transakcji w wysokości do 2% wartości transakcji ".
wypłata z bankomatu - plus 3% nie mniej niż 10zł.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.07.2007 14:42

dendrome
Globtroter

Nieprzeczytany postnapisał(a) dendrome » 24.07.2007 16:04

no i pisałem ze za vise sie placi bez wzgledu czy to jest platnosc czy bankomat
rafalopat
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) rafalopat » 24.07.2007 19:52

o fak... dzięki Andy - to jakiś nowy styl mBanku . Do tej pory nie zaskakiwali mnie gwiazdkami. Jutro dzwonię i się dowiaduje. Ostatnio byłem we Włoszech i kurs po jakim mi policzyli (euro) był OK z Kunami w zeszłym roku nie pamiętam ale chyba jednak mimo prowizji też było OK. 2% od 100 Euro to ok 7,5zł więc w sumie grosze. Zadzwonię też do bzwbk (tam też mam vise) - ciekawe czy tam też mają gwiazdki.
andy.pl
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) andy.pl » 24.07.2007 20:35

rafalopat napisał(a):...Zadzwonię też do bzwbk (tam też mam vise) - ciekawe czy tam też mają gwiazdki.

Jak to przeczytałem, to też dzwoniłem - w rozmowie z "konsultantem" to ja tłumaczyłem niestety jakie są opłaty, więc jak będziesz dzwonić to nie wierz ślepo w to co mówią.

Do tej pory chwaliłem sobie mBank jednak w tej materii w niektórych innych bankach dodatkowych prowizji za przeliczenie z Kun na Euro nie biorą.
Jak by nie patrzeć szacując wydatki kartą + bankomat na ok 5 tys zł to robi się z tej dodatkowej "prowizji" okrągłe 100zł :( - a to już np. jeden dodatkowy nocleg dla dwóch osób.
Leszek Skupin
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Leszek Skupin » 24.07.2007 21:12

Zaraz zaraz, albo ja ślepy jestem, albo nie rozumiem czegoś :? Wyraźnie jest napisane w linku podanym przeze mnie
Opłata za transakcje bezgotówkowe - Bez opłat

Więc o co chodzi :?: Sam mam kartę kredytową Visa mBanku i prowizji mi nie pobrali - tak było rok temu
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Ceny, usługi, przepisy, porady różne