Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Tylko czemu nie ma chodników?

Nasze relacje z wyjazdów do Chorwacji. Chcesz poczytać, jak inni spędzili urlop w Chorwacji? Zaglądnij tutaj!
[Nie ma tutaj miejsca na reklamy. Molim, ovdje nije mjesto za reklame. Please do not advertise.]
kasia77
Plażowicz
Tylko czemu nie ma chodników?

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia77 » 05.09.2006 13:57

Witam, Udało sie. Byłam pierwszy raz w Chorwacji, zupełnie w ciemno i dwa tygodnie w Mlini okazały sie najlepszymi wakacjami w zyciu. Zawdzieczam to także aktywnemu przegladaniu informacji na forum, za które teraz cromaniakom dziękuję. Tak jak w ogromnej większości pisaliście znalezienie apartamentu na miejscu nie stanowi żadnego problemu, ceny (wbrew temu co można było czasem przeczytać np. na forum gazety, że ryż 14 zł - nie wiadomo po co wziełam paczkę ze sobą!!!) nie są koszmarne, chyba, że to ja jestem jakoś wyjątkowo przesiębiorcza:).Krajobrazy zachwycające, byłam kilka razy w Grecji, Włoszech, Hiszpanii, ale nigdzie nie było tak pieknie. Życzliwość Chorwatów niespotykana też nigdzie indziej (choć zauważyłam, że jest proporcjonalna do wieku, czym młodsza ekspedientka tym mniej uprzejma). Natomiast nikt mnie nie uprzedził o braku chodników. Czy tam wszyscy jezdzą samochodami???Co wieczór wracałam wąskim poboczem jadranki z knajpki czy z autobusu, czy z plaży z sercem w gardle. I zastanawiam sie czy to jest norma, czy tylko Mlini i Srebreno nie pamietają o niezmotoryzowanych turystach.
Ale poza tym było bosko. Pozdrawiam
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 05.09.2006 14:07

nie , oni generalnie są tacy trochę ..nieostrożni :wink:
najlepiej by było przymocować sobie takie odblaski ,
zwłaszcza wieczorem :D
kasia77
Plażowicz

Nieprzeczytany postnapisał(a) kasia77 » 05.09.2006 14:15

Ok. To w przyszłym roku odblaski zamiast ryżu:)
Deeno
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deeno » 05.09.2006 14:17

Potwierdzam - w Murterze tez brakowalo chodnikow - zwlaszcza na glownej ulicy wjazdowej do miasteczka, ktora czesto chodzilismy do portu. Spacer zwlaszcza z psem i do tego wieczorem zmusza do wysilenia koncentracji.
wojan
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) wojan » 05.09.2006 14:31

Zwrócie uwagę,że w chorwackich miastach i miasteczkach po prostu na chodniki nie ma miejsca.Drogi,ulice są tak wąskie,że chodniki czyniły by je jeszcze wąższymi i wtedy musielibyśmy do Chorwacji chodzić ,a nie jeździć (chyba że skuterami) :lol:
Pozdrav.
Japona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Japona » 05.09.2006 14:40

wojan napisał(a):chyba że skuterami

jeżdzenie w Chorwacji skuterem , bardzo fajna rzecz
dużo lepsza niż samochód, wiatr we włosach , eh :)
Deeno
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Deeno » 05.09.2006 20:40

Japona napisał(a):
wojan napisał(a):chyba że skuterami

jeżdzenie w Chorwacji skuterem , bardzo fajna rzecz
dużo lepsza niż samochód, wiatr we włosach , eh :)

"Skuterzysci" w cro (i pewnie nie tylko) to zaraza ;)
Pojawiaja sie nie wiadomo skad i nie wiadomo kiedy. Pchaja sie jak nie ulica to chodnikiem a nawet wyprzedzaja na trzeciego.
Tomek kr
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tomek kr » 08.09.2006 22:41

Witam , ja wiem dlaczego nie ma w Cro chodnikow...i miejsca do parkowania auta...wiaze sie to z ich tradycja, mianowicie tubylcy jezdzili na osiolkach...az zaskoczyla ich ekspansja turystow...i samochodow...teraz troche sie zmienia ale przyzwyczajenia zostaja...dalej buduja domki jeden tuz obok drugiego...nawet w Dubrowniku znalezc miejsce do parkowania to nielada sztuka...nio ale i tak w przyszlym roku znowu tam pojedziemy :lol:
Tomek i Grazyna -na osiolku :lol:
patart
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) patart » 09.09.2006 11:20

po co chodniki jak i tak kazdy tam chodzi jak chce i parkuje gdzie chce
krakuscity
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) krakuscity » 09.09.2006 13:23

Tomek kr napisał(a):Witam , ja wiem dlaczego nie ma w Cro chodnikow...i miejsca do parkowania auta...wiaze sie to z ich tradycja, mianowicie tubylcy jezdzili na osiolkach...az zaskoczyla ich ekspansja turystow...i samochodow...teraz troche sie zmienia ale przyzwyczajenia zostaja...dalej buduja domki jeden tuz obok drugiego...nawet w Dubrowniku znalezc miejsce do parkowania to nielada sztuka...nio ale i tak w przyszlym roku znowu tam pojedziemy :lol:
Tomek i Grazyna -na osiolku :lol:

Już tu był taki co chciał spędzić wakacje w HR na osiołku, ale jakoś mu nie wyszło. :) :D
darek1
zbanowany

Nieprzeczytany postnapisał(a) darek1 » 11.09.2006 16:46

Rzeczywiście był taki jeden :D ale może mu nie wyszło, może wyjdzie w 2007 roku. W końcu to nic trudnego. Osłów w parlamencie mamy dużo, więc nie zabraknie siły pociągowej
mama_Kapiszonka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mama_Kapiszonka » 11.09.2006 16:50

patart napisał(a):po co chodniki jak i tak kazdy tam chodzi jak chce i parkuje gdzie chce

Tu się nie do końca zgodzę - nad Cetiną w Omiszu oraz pod murami Dubrownika widzieliśmy jak szybko i sprawnie ładują nieprawdiłowo zaparkowane autka i zabierają na bardzo drogi parking :-D albo zakłądają żółtą obrączkę na koło. Ale rzeczywiscie w małych miejscowościach luz-blues z parkowaniem ;-)
krzysiekrz
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) krzysiekrz » 11.09.2006 18:01

Któregoś wieczora szliśmy Z Mlini do Kupari górą (czyli Jadranką) i mało nas nie rozjechali. Nie jeździli nieostrożnie, ale ruch był spory a nam nie przyszło nam do głowy, że tam może nie być chodnka.
Na drodze do Srebreno (tej na plażę) też nie ma chodnika i mimo, że samochody jadą powoli, to brak chodnika w połączeniu z murkami kamiennymi po obu stronach drogi powoduje, że niewielki ruch samochdów bardzo przeszkadza.
Mocno zdziwiło mnie to, że sporo kierowców przepuszcza pieszych na pasach, zanim jeszcze wejdą na ulicę. Wystarczy stać na chodniku przy przejściu i na pewno zaraz jakieś auto się zatrzyma.
rich72
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) rich72 » 11.09.2006 19:15

Zwrócie uwagę,że w chorwackich miastach i miasteczkach po prostu na chodniki nie ma miejsca.Drogi,ulice są tak wąskie,że chodniki czyniły by je jeszcze wąższymi i wtedy musielibyśmy do Chorwacji chodzić ,a nie jeździć (chyba że skuterami) icon_lol.gif
Pozdrav.

święte słowa - przecież i tak prawie każdy tam autem jedzie :wink:
miike
Odkrywca

Nieprzeczytany postnapisał(a) miike » 12.06.2007 08:50

Hmm z tego co ja pamiętam to w zeszłym roku chodziłem po chodnikach. W Zadarze, w Trogirze, w Ninie. Wiadomo nie każda uliczka jest wyposażona w chodnik ale ciężko tego oczekiwać w momencie gdy ledwo od ściany do ściany mieści się samochód

Kilka takich przepraw miałem: lusterka przytulone do samochodzika

Powrót do Nasze relacje z podróży