napisał(a) p_sz » 04.07.2011 10:50
makr napisał(a):zamierzam spędzić na kampingu tydzień w CRO, a potem ewentualnie pojechać do Czarnogóry, macie jakieś propozycje? Jak tam jest z campingami, czy trzeba brać ze sobą paszport, jakaś zielona karta itp? Będę wdzięczny za uwagi.
Z campingami w Czarnogórze ogólnie bardzo słabo. Jedyne 2 cywilizowane campingi, które widziałem znajdują się w miejsowości Utjeha, to jest kilka kilometrów przed ostatnim miastem Ulcinj. Niestety campy są małe i obawiam się, że w sezonie może być kłopot z miejscami. Ogólnie MNE polecam, tam jest 40% taniej niż w CRO. Nie opłaca się zabierać żarcia z PL. Obiad w knajpie 4-7 Euro, piwo Nicsicko 0,5 Euro (Karlovacko, Ożujsko może śmiało się schować), o fajkach lodach nawet nie wspomnę. Apartamenty w zeszłym roku od 7E za osobę (co prawda nie ogladałem, ale widziałem ogłoszenia z takimi cenami)
Jeśli chodzi o minusy, to b. dużo ludzi (mały kraj, w którym wypoczywa cała Serbia) i niestety brudno, ale to już chyba zasługa Albańczyków, którzy stanowią tam większość.
Nastawienie do turystów super, chyba lepsze niż w CRO.
Zielona karta potrzebna+dodatkowo wiza turystyczna 10E płatna na granicy. Na dowód powinni wpuścić, podobnie jak w CRO. Do Schengen co prawda nie należą, ale podobno mają podpisane jakieś tam umowy i na dowód można wjechać.