napisał(a) dangol » 06.06.2023 12:32
Więcej forumowiczów zagląda zapewne od ogólnego tematu o Włoszech ( „Bella Italia”
bella-italia-t11794-1965.html ). Może tam zadaj pytanie o sobotni przejazd przez Brenner?
Moje doświadczenia są niestety znikome, w tym roku na początku marca korki większe były nie na autostradzie przez przełęcz, lecz koło Kufsteinu ( po stronie niemieckiej).
Latem jechałam tylko raz, też co prawda w sobotę, ale nie autostradą przez Europabrücke, lecz drogą lokalną poniżej (B182). W 2016 roku takie rozwiązanie było super, a czasowo niewiele dłużej niż autostradą (a jeśli tam był korek, to nawet krócej
), no i z pięknymi widokami. Dotarcie do Badii było bez napinki, dojazd traktowaliśmy już jako wakacyjną przygodę. Tak ustaliliśmy trasę, że nie płaciliśmy ani za przejazd przez most, ani nie kupowaliśmy austriackiej winiety. Czy teraz to jest możliwe, to nie mam pojęcia. Jakiś czas temu trafiłam na info, że
stara „dolna” droga ma być dostępna tylko dla lokalsów oraz tych, co mogą wykazać się rezerwacją noclegów w tym regionie. Nie wiem, czy takie ograniczenia wprowadzono...