Piotrze
Po kilku latach powróciłam zupełnie przypadkiem zresztą na to forum i z nieba mi po prostu spadłeś
Kilka dni temu przebrnęłam w jeden wieczór przez Twoją relację (17 stron całego wątku). Właściwie to dwa razy bo najpierw sama a potem po godzinie od nowa czytałam to wszystko mężowi
Choć dla Ciebie to już pewnie wspomnienia to i tak gratuluję wspaniałej podróży i równie wspaniałego opisu z wieloma bardzo cennymi wskazówkami i informacjami. O zdjęciach nie wspomnę, bo to po prostu bajka.
Mój mąż za niecałe 3 tygodnie będzie podążał w dużym stopniu Twoją trasą - od Warszawy aż do... Syrii
Generalnie mieliśmy jechać razem, ale ponieważ nasza latorośl ma od wczoraj dopiero roczek, sam pewnie doskonale potwierdzisz, że byłby to pomysł delikatnie mowiąc szalony
Tak więc ja polecę z córką samolotem, a mąż kilka dni wcześniej wyjedzie autem i nas odbierze z lotniska.
Z wielu powodów potrzebujemy nasz samochód na miejscu (będziemy miesiąc u rodziny). Poza tym Syria to niestety kraj, gdzie nikomu nie znany jest cel montowania samochodowych fotelików, więc na wypożyczenie takiego auta raczej nie ma co liczyć.
Wracając jednak do tematu, miałabym kilka pytań.
Hotel w Istambule
Znając realia dróg tureckich, czy jesteś w stanie oszacować, czy da się bez bólu w 1 dzień dojechać z granicy syryjsko-tureckiej (kawałeczek poniżej Antakii) do Istambułu ? Google podaje niecałe 1200 km (+ jeszcze ok. 200 po stronie syryjskiej, skąd wyruszy mąż)
Czy jest znikoma szansa, żeby w 2 połowie sierpnia załapać się na pokój bez wcześniejszej rezerwacji ? (mówie o hotelu, w którym nocowaliście)
Ich strona nie działa i pokoje są w rezerwacji dostępne tylko przez różne serwisy.
Mam jeszcze pytanie odnośnie pewnej drogi, a dokładniej
autostrady za Ankarą . Wg mapy, którą niedawno zakupiłam, za Ankarą jest spory kawałek autostrady w stronę Adany. Mam jednak wątpliwości czy ona faktycznie istnieje, bo google maps jej w ogóle nie uwzględnia. Chwilowo nie mam tej mapy przy sobie więc nie podam dokładnie, o jaki fragment chodzi. Dziwi mnie, że legenda na mapie nie podaje nic na ten temat. Autostrada zaznaczona jest tak jak wszystkie autostrady, jedyna różnica jest taka, że w czerwonej obramówce wypełnienie nie jest żólte, a białe. Nic nie jest przerywane, linia jest ciągła, więc nie jest to na pewno odcinek w budowie. ALe czy może w takim razie tylko planowany ? Nigdzie nic nie mogę na ten temat znaleźć
Również poszukuje informacji
czy autostrada 0-21, 0-50 i 0-52
(przed Adaną do Iskenderun, odcinek ok 290 km w sumie) jest płatna ?
Chodzi dokładnie o ten odcinek:
http://tinyurl.com/2un973a
I (na razie
) ostatnie pytanie :
Wyczytałam że są 2 rodzaje
kart magnetycznych
za autostrady (z których Wy chyba jednak nie korzystaliście0. Czy w przypadku przejazdu praktycznie przez całą Turcję
(od granicy bułgarskiej do Syrii), czyli od Edirne do Ankary i dalej,
karta za 30 lir wystarczy na opłaty w przypadku przejazdu w obydwu
kierunkach + most w Istambule ? (ten chyba tylko płatny w jedną stronę
w kierunku Azji).
Przepraszam, ze tyle pytań, ale wygląda na to że znalazłam tu chwilowo najlepsze źródło wiadomości
Będę ogromnie wdzięczna za chociaż częściową pomoc.