5, 6, 7, 9 i 10 sierpnia 2009 r.
Te dni to dni częściowo wycięte z kalendarza - czyli nagłe przyspieszenie relacji
Bo :
po pierwsze primo: była to przymusowa nuuuuuuuuda czyli byczenie się na plaży przez cały dzień, więc opisywać nie ma czego,
po drugie primo: Panie ozdrowiały na amen za to autora dopadła barania grypa i nie chciało mi się za dużo jeździć z tego prozaicznego powodu
O plażach za dużo nie ma się co rozpisywać.
W tym regionie Morza Egejskiego dominują plaże typowo piaszczyste.
Piękne plaże skałkowe, z wodą jak kryształ widziałem w okolicach Kusadasi ale trzeba było je odpuścić.
Po pierwsze po wejściu do wody od razu jest głębia, więc dzieciaków (które za mocne nie są w te klocki) nie wpuszczę tam a po drugie skałki to większe ryzyko przewrócenia się czy jakiś urazów jest większe niż na piachu. Jak wcześniej pisałem córka miała tydzień przed wyjazdem ściągany gips z ręki więc wolałem nie narażać jej na ewentualne urazy, które mogłyby się skończyć kolejnym gipsem.
Na plaży albo rozbijamy się ze swoimi klamotami (o ile komuś chce się je nosić, mnie się nie chciało)
albo kupujemy serwis plażowy w cenie 10-15 TL/doba za
"tu beds end łan ambrela - for ju maj frend best prajs"
Dwie główne plaże Kusadasi to:
Ladies beach:
Long Beach:
typowe zabawy plażowe:
i aktualna moda plażowa
Ok. 10 km. za Kusadasi w kierunku Efezu znajduje się największa w tej okolicy piaszczysta plaża -
Pamucak Beach:
tureckiego Haute couture ciąg dalszy:
18 lat temu na tej plaży w Pamucak, rozpoczęła się dla mnie turecka przygoda.
Mieszkałem wtedy na kempingu ukrytym wśród widocznych na fotce palm:
Mała informacja praktyczna z wybrzeża: będąc w tych okolicach widać na horyzoncie wyspy.
Są to wyspy greckie.
Do największych na tym pasie wybrzeża należą Samos, Chios czy Lesvos.
Wbrew pozorom wyspy te są nam przydatne, a raczej przydatne są umieszczone tam nadajniki GSM.
Połączenia z Turcji do Polski do najtańszych nie należą (w Plusie to 7,45 zł/min. wychodząca)
Mając jednak wyspę na oku można zarejestrować się u któregoś z greckich operatorów gsm aby wejść na euro taryfę i płacić jak człowiek.
Kilka prób trzeba wykonać bo cuś niewidocznego blokuje możliwość rejestracji
ale po 2-3 próbach wchodzi
zazwyczaj jest to WIND.GR lub VODAFONE.GR
Cdn..........