Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turecki szlak AD 2009

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 09.09.2009 20:53

Fotki wymiatają! Ścienne malowidła cudne :D Ehhh, pięknie tam. Kusisz Piotrek, oj kusisz :D
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 09.09.2009 20:59

maslinka napisał(a):..... Ehhh, pięknie tam. Kusisz Piotrek, oj kusisz :D

No jak nie jak tak :lol:
Do złego Cię nie namawiam - ten kraj wart jest grzechu :devil:
malmika
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) malmika » 10.09.2009 06:23

Kraj naprawdę jest wart grzechu i bardzo sympatyczni mieszkańcy.
A tu taka tragedia :
http://fakty.interia.pl/galerie/swiat/p ... 108388,1,0
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.09.2009 06:59

Że też im się chciało tak ryć w skałach i w mrówki się zabawiać...
Nie można normalnej lepianki było zrobić?
Dlaczego akurat taka forma? Jakaś teoria?
piotrmks
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrmks » 10.09.2009 10:11

JacYamaha napisał(a):Że też im się chciało tak ryć w skałach i w mrówki się zabawiać...
Nie można normalnej lepianki było zrobić?
Dlaczego akurat taka forma? Jakaś teoria?

Może łatwiej ryć niż lepić. Skała jest miekka, ze zarysuje sie nawet paznokciem.
Mnie natomiast zastanawia wciąż jak działała wentylacja. Szczególnie, ze we wnetrzu podobno używano ognia. Bez wyciągów, wentylatorów itp?
Przecież wystarczyłoby, zeby ktos przypadkowo rzucił skóre na ujście jakiegos komina a trup w srodku ścieliłby sie gęsto.
Moze jest tu na forum jakis specjalista od wentylacji?

@Piotrek--> czy na dnie wąwozu Ihlara jest duchota? W mniejszych wąwozach w ok Goreme gdzie płyna strumienie i są drzewa trudno wytrzymać bo jest jak w saunie.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2009 10:36

piotrmks napisał(a):....@Piotrek--> czy na dnie wąwozu Ihlara jest duchota? W mniejszych wąwozach w ok Goreme gdzie płyna strumienie i są drzewa trudno wytrzymać bo jest jak w saunie.

Nie, na dole jest luzik czyli tak samo jak na górze.
Jakieś szczególniej duchoty tam nie ma.
Natomiast strumyczek pozwala dodatkowo (poza licznymi, zacienionymi miejscami) zrelaksować się ;-)
JacYamaha napisał(a):.....Dlaczego akurat taka forma? Jakaś teoria?

Żadniej teorii. Piotr Ci już wytłumaczył w skrócie, a poza tym zwróć uwagę na to kiedy jest datowane powstanie tych jaskiń - niektóre są z roku 1900 p.n.e - wtedy jeszcze było w wielu miejscach globu budownictwo jaskiniowe.
Vjetar
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Vjetar » 10.09.2009 10:49

piotrmks napisał(a):...Moze jest tu na forum jakis specjalista od wentylacji?.

Nie specjalista ale kiedyś coś miałem na zajęciach - to po prostu wentylacja grawitacyjna.
Temperatura powietrza wewnątrz pomieszczenia musi być wyższa niż na zewnątrz i już działa. Do tego ujście wyprofilowane (jak się kilka osób potruło to metoda prób i błedów doszli jak) i wiaterek robią swoje.
Gdy temperatura zewnętrza maleje w stosunku do temperatury wewnątrz pomieszczenia (np. jesień, zima) liniowo wzrasta wydajność systemu. Gdy wzmaga się wiatr system wykazuje progres do kwadratu zmiany tej prędkości.

Co do teorii juz wszystko jasne.
Tymona
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Tymona » 10.09.2009 10:54

A mnie powalił Lord Vader i balony :D :D :D
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 10.09.2009 13:55

Piotrek_B napisał(a):
Jacky, wiem, że coś będziesz opisywał w przyszłości ale jak w końcu przebiegała Wasza trasa, stanąłem na Kapadocji i Fethiye - a co było przed i po Fethiye :?:

korzystałem cały czas z sieci na wifi w Nokii78, ale tam takie dziwne nieraz były "bramy", że wysyłka mejli niemożliwa, choć dość płynnie odbierałem, tudzież mogłem jednostronnie szperać na portalach typu onet i pogodowych...
po Kapadocji pojechaliśmy już na wybrzeże, potem wzdłuż - szukając swojej plaży, z dwoma etapowymi noclegami...
po 7 nockach w Fethiye powolny powrót do kraju, czyli 1 nocka za Canakkale, 2 nocki w Łozeńcu, 1 za Sinaja i tradycyjne 1dniowe degustowanie winka i moczenie się w Bogaczu...
na Nemrut Dagi sił już nie starczyło, zresztą podjąłem plan powtórki Turcji za 2 lata, wtedy uzupełnię pominięte ciekawostki w obrębie wybrzeża...
a może Syria zacznie się otwierać ?
:wink: :wink:
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2009 17:37

Jacky a ja bym sobie dał łeb uciąć (i już bym go nie miał :lol: ), że pojechaliście jednak na Nemrut Dg.
Widzę, że Bliski Wschód Cię męczy podobnie jak mnie - u mnie decyzja podjęta - zanim nie zmienie dizla na bezyne to z Syrii nici :wink:
carnivalka
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) carnivalka » 10.09.2009 20:34

Szkoda Nemrutu,chłopaki musicie to koniecznie nadrobić następnym razem.
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 10.09.2009 20:50

carnivalka napisał(a):.....chłopaki musicie to koniecznie nadrobić następnym razem.

Carnivalka, mnie już w tym roku męczyło, że tam nie podjechałem :twisted:
Ale jak pisałem wcześniej - nie ma jak sie rozdwoić.
Ziemia Abrahama i tak czeka, więc to jest po drodze :P
jacky6
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) jacky6 » 10.09.2009 21:07

zawiesiłem zaliczenie ND z uwagi na obligację 7 dniowej plaży dla swojej ślubnej...
aczkolwiek będąc w Goreme otrzymałem w tamtejszym tourofisie ofertę 3 dniowej objazdówki all incl w tym sesja w ND...
cenę po negocjacji dałoby się zbić do poziomu lotu balonem...
zawahałem się...
ale pamiętałem o dublecie ND, o tym bracie bliźniaku niedaleko "stawiku" Van...
apetyt rośnie w miarę konsumpcji...
...
póki co kolorowe sny Carnilkowych wysepek greckich dają sporo do myślenia...
...
a jestem upartym, starym osłem...
:wink: :wink: :lol: :lol: :P :P
Rysio
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Rysio » 10.09.2009 21:39

Piotrek_B napisał(a):Rafał, jakby Ci coś wpadło w oko to bij bez litości :arrow: @ :lol:

Jak ja też mogę to na dzień dobry matrycę se wypucuj 8)
Użytkownik usunięty

Nieprzeczytany postnapisał(a) Użytkownik usunięty » 11.09.2009 05:25

Rysio napisał(a):...Jak ja też mogę to na dzień dobry matrycę se wypucuj 8)

te syfy to nie matryca - filtr lub obiektyw :lol:
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye