Tu dopiero będzie full egzotyka!!!!!!!!!.......
Franz napisał(a):Na początku kilka słów wyjaśnienia.
To, co się później wykształciło jako samodzielny wątek, nie było początkowo jako taki pomyślane. Miało to być tylko drobniutkie uzupełnienie relacji Janusza. Wrzuciłem kilka fotek, potem jeszcze się wtrąciłem z kilkoma następnymi, później znowu coś dodałem... aż zacząłem snuć swoje wspomnienia równolegle do wakacji Janusza.
Stąd taki dziwny start tej relacji oraz zupełnie nielogiczna sekwencja - bo zaczyna się gdzieś w sercu Anatolii, dociera na koniec Turcji, na granicę z Iranem i Armenią, potem zawraca przez cały kraj aż do Europy, by znów ruszyć na południe i wschód i zakończyć się w Kapadocji.
Trochę dziwnie to wyszło, ale już wiadomo - dlaczego tak się stało.
Wkrótce postaram się nieco rozszerzyć te początkowe wpisy, kiedy nie myślałem jeszcze o relacji z podróży przez całą Turcję. Myślę jednak, że warto to zrobić z uwagi na ogólną nieznajomość centralnej i wschodniej Turcji. Mam nadzieję, że to co w końcu powstanie, zachęci do poznania tego wspaniałego kraju.
-----------------------
Skoro wspomniane zostało jezioro Van, a Janusz - zdaje się - nie będzie bliżej opisywał tamtego rejonu, to chyba nie wyjdę przed orkiestrę, prezentując tutaj kilka fotek z mojego objazdu po Turcji sprzed dwóch lat. Oto garść fotek z okolicy jeziora Van:
Więcej fotek można znaleźć pod adresem: http://swiat.freehost.pl/Turcja07/Turcja07.html
Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Franz napisał(a):Mijamy obwodnicą Kahramanmaraş [kahramanmarasz] i przed Gaziantep kierujemy się ponownie na wschód.
Mała dygresja na temat nazw tych miast. Można się spotkać (zwłaszcza na starych mapach) z ich krótszymi wersjami: Maraş oraz Antep (bądź w arabskiej wersji Aintab).
W czasie i po zakończeniu I wojny światowej, planowany był rozbiór Turcji. Te okolice miały przypaść Francuzom. Bohaterska obrona miasta przez mieszkańców Antep, została później uhonorowana dodatkowym slowem "gazi", oznaczającym bojownika za religię.
Franz napisał(a):elfik99 napisał(a):Słyszałeś o tym potwornym trzęsieniu ziemi? ............... tyle ofiar ..................
Olbrzymia tragedia...
elfik99 napisał(a):Już jest 5 tys. ofiar a na pewno będzie wiecej .............
elfik99 napisał(a):A nie myślałeś żeby uzupełnić te brakujące zdjęcia ..............
Franz napisał(a):Kiedyś myślałem o tym, żeby ją zrobić porządnie, ale czasu w życiu mało. Poza tym, kiedyś była na forum spora garstka ludzi ciekawych świata, a teraz nad ciekawością przeważa zazdrość o ilość prezentowanych przeze mnie miejsc - więc raczej nie...
Franz napisał(a):Poza tym, kiedyś była na forum spora garstka ludzi ciekawych świata, a teraz nad ciekawością przeważa zazdrość o ilość prezentowanych przeze mnie miejsc - więc raczej nie...
jolkaik55 napisał(a):Wojtku, chciałam Ci życzyć, żebyś nadal z taką pasją mógł zwiedzać bliższe i dalsze krainy naszego świata i żebyś je nadal prezentował w tak interesujący i wciągający sposób.
jolkaik55 napisał(a):Cieszę się bardzo, że nie zraziłeś się całkowicie tymi idiotycznymi atakami i tą zazdrością wyrażaną na różne sposoby
Franz napisał(a):Kiedy hejter wraz ze wspomagającym go moderatorem przycichli, pojawiły się zwykłe trolle - jak nie fifik, to fofak - próbujące zniechęcić innych do odwiedzania moich wątków. Już myślałem, że nikt na to nie zareaguje, ale jednak coś się zmieniło i troll został zawieszony - dobrze, że znalazł się ktoś ze zdrowym rozsądkiem.
Bazując na tym optymistycznym akcencie, dziękuję Ci jeszcze raz i życzę wiele dobrego.
Wojtek