Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja w cztery tygodnie

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 06.12.2009 14:38

piotrmks napisał(a):Franz--> dodam tylko, ze jest jeszcze jeden ciekawy zabytek do zobaczenia w Anamur. Mianowicie Anemurium.

Wiesz, przez moment to nawet rozważaliśmy. Ale jako, że tego typu zabytków już po drodze trochę było, a nas ciągnął wschód Turcji oraz coraz bliższa Kapadocja - to już brakło na to czasu.
Tak to już jest - zawsze z czegoś trzeba zrezygnować, by zobaczyć coś innego. Może kiedyś zdarzy się jeszcze okazja... :)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
piotrmks
Croentuzjasta

Postnapisał(a) piotrmks » 07.12.2009 13:37

Franz napisał(a):
piotrmks napisał(a):Franz--> dodam tylko, ze jest jeszcze jeden ciekawy zabytek do zobaczenia w Anamur. Mianowicie Anemurium.

Wiesz, przez moment to nawet rozważaliśmy. Ale jako, że tego typu zabytków już po drodze trochę było, a nas ciągnął wschód Turcji oraz coraz bliższa Kapadocja - to już brakło na to czasu.
Tak to już jest - zawsze z czegoś trzeba zrezygnować, by zobaczyć coś innego. Może kiedyś zdarzy się jeszcze okazja... :)

Pozdrawiam,
Wojtek Franz

Mam skłonnośc do zagladania do takich miejs zapomnianych przez Boga i ludzi. Oczywiscie jakość zachowanych zabytków nie dorównuje tym z Efezu ale spokój i cisza pozwalaja lepiej kontemplować widoki.
Po zdjeciach i opisach widze, ze i Ty zaglądasz do miejsc odległych od głównych szlaków.
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 09.12.2009 18:15

piotrmks napisał(a):Mam skłonnośc do zagladania do takich miejs zapomnianych przez Boga i ludzi. Oczywiscie jakość zachowanych zabytków nie dorównuje tym z Efezu ale spokój i cisza pozwalaja lepiej kontemplować widoki.
Po zdjeciach i opisach widze, ze i Ty zaglądasz do miejsc odległych od głównych szlaków.

Taaak, też to lubię. :)
A Efez zawiódł moje oczekiwania, gdy go zwiedzałem podczas pierwszego objazdu Turcji. Chyba za wiele się po nim spodziewałem na podstawie literatury. Może również ogromny tłum turystów mnie zniechęcił. O wiele bardziej podobał mi się Pergamon, więc za dugim razem zaproponowałem już pominięcie Efezu.

A teraz - kolejny fragment wspomnień.

Niedaleko za Silifke dojeżdżamy do ruin zamku Korykos.

Obrazek

Około 200m od niego, na małej wysepce, wznosi się kolejny zamek - Kizkalesi ([kyzkalesi] Zamek Panny).

Obrazek

Obydwa zamki powstały w czasach bizantyjskich, a przejściowo stanowiły schronienie piratów.

Obrazek

Nie zachowała się do dnia dzisiejszego grobla, którymi zostały połączone.

Obrazek

W XIII w. zostały gruntownie przebudowane przez władających tym terenem królów ormiańskich.

Obrazek

Obrazek

Zachowały się resztki fosy, otaczającej Korykos.

Obrazek

Obrazek

W XIV w. przejściowo zawładnął nimi - wspomagany przez krzyżowców - król Cypru.

Obrazek

Włóczymy się pośród zarośniętych ruin, zaglądamy w różne zakamarki.

Obrazek

Obrazek

Żegnamy już Korykos, machając z kamiennego okna jego sąsiadowi - Kizkalesi i udajemy się w dalszą podróż na północny-wschód.

Obrazek

Dojeżdżamy do Tarsu. Cztery lata wcześniej dotarłem do niego od wschodu, przyjeżdżając z Hatay (Antakya) - starożytnej Antiochii. Tamten rejon, to najpóźniej, bo w 1939r, przyłączony do współczesnej Turcji obszar - w wyniku głosowania parlamentu samodzielnego państwa Hatay w ramach francuskiego protektoratu Syrii.

Obrazek

Sam Tars, za poprzednim razem, nie wywarł na mnie dobrego wrażenia, teraz więc tylko krótko odpoczywamy przy wodospadzie Selale ([szelale] Wodospad) na rzece Tarsus Cayi ([czajy] Herbata Tarsu).

Obrazek

Ruszamy na północ w kierunku Wrót Cylicyjskich.

Obrazek

Obrazek

Przecinamy łańcuch gór Taurus.

Obrazek

Blisko stąd do Ala Daglar ([ala daalar] Góry Kolorowe), gdzie cztery lata wcześniej zrobiłem wycieczkę na Emler.

Obrazek

Tym razem podążamy główną trasą, mając po lewej ręce Bolkar Daglari ([daalary] Góry Obfitego Śniegu).

Obrazek

Zapada wieczór. Resztę trasy przyjdzie nam pokonać już po zmroku. Kierunek: Kapadocja.

Obrazek

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Vjetar
Legenda

Postnapisał(a) Vjetar » 09.12.2009 18:20

Prawie jak torpedownia u mnie na zatoce. :wink:
Tymona
Cromaniak

Postnapisał(a) Tymona » 09.12.2009 18:29

JacYamaha napisał(a):Prawie jak torpedownia u mnie na zatoce. :wink:
Przepraszam kolegę Jacka bardzo, ale torpedowania to akurat w moim fragmencie zatoki :wink: :lol:

A co do ruin zamków - to rozumiem, że tymi stateczkami Was transportowano? Mógłbyś jakoś się Wojtku rozpisać na temat szczegółów technicznych :D Proszę, proszę proszę :D
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 09.12.2009 18:42

Tymona napisał(a):A co do ruin zamków - to rozumiem, że tymi stateczkami Was transportowano? Mógłbyś jakoś się Wojtku rozpisać na temat szczegółów technicznych :D

Nas nie transportowano. ;) Mój żołądek nie toleruje huśtawek. Zanim wejdę na pokład jakiejkolwiek jednostki pływającej, taksuję jej gabaryty w porównaniu z możliwościami fal - więc na zdecydowaną większość nie wchodzę. ;) A już tamte łupiny by mnie nie przekonały.

Ograniczyliśmy się do zwiedzenia wyłącznie Korykos, leżącgo na lądzie stałym i spoglądania na malowniczo położony Kizkalesi. Oboje - zdecydowanie szczury lądowe jesteśmy. :lol:

Pozdrawiam,
Wojtek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.12.2009 18:45

Ze względów technicznych - żeby poszczególne strony, na których może się znaleźć po kilkaset zdjęć, nie ładowały się w nieskończoność - będę rozbijał następne odcinki wspomnień tak, by w jednym nie lądowało po dwadzieścia fotek.

Zapraszam do Kapadocji. Jej uroda została już pokazana w kilku relacjach na tutejszym forum. A jednak nie będę się ograniczał - za bardzo mnie fascynuje ten fragment naszego globu. :)
Może też uda mi się pokazać to i owo, co jeszcze nie było prezentowane.

Najpierw kierujemy się do doliny Ihlary. Jedziemy z Nigde [niide] przez Ciftlik [cziftlik].

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Zatrzymujemy się ponad wąwozem. Wyżłobiła go rzeka Melendiz Cayi.

Obrazek

Obrazek

Wieś Ihlara rozłożona jest na stokach, opadających do jednego z łagodniejszych żlebów.

Obrazek

Obrazek

Schodzimy na dno wąwozu.

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 15.12.2009 18:50

Na długości 15km znajduje się około 150 kościołów i kaplic.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Niektóre są tylko wyżłobionymi grotami, inne posiadają rozbudowany system korytarzy.

Obrazek

Obrazek

Tu i ówdzie można podziwiać częściowo zachowane i odrestaurowane malowidła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

C.d.n.

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Odeta
Podróżnik

Postnapisał(a) Odeta » 21.12.2009 02:41

Turcja przepiękna :)
A teraz mroźną zimą to już w ogóle ... chciałoby się,ach chciało...
Pozdrawiam!
Janusz Bajcer
Moderator globalny

Postnapisał(a) Janusz Bajcer » 21.12.2009 10:41

Odeta napisał(a):Turcja przepiękna :)
A teraz mroźną zimą to już w ogóle ... chciałoby się,ach chciało...
Pozdrawiam!

Na forum jest więcej o Turcji - zapraszam do innych relacji
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 21.12.2009 12:40

Odeta napisał(a):Turcja przepiękna :)

Zgadza się. :) I oferuje najróżniejsze atrakcje. To taka egzotyka na wyciągnięcie ręki.
Tak jak Janusz podpowiedział, jest tu już trochę relacji z tureckich wojaży - począwszy od nadmorskich pobytów z wycieczkami w co ciekawsze i piękniejsze miejsca, aż po zaglądanie w najdalsze zakątki kraju, tak jak to jest w niniejszej relacji.
Zdarza się, że ktoś pojedzie spędzić tydzień nad morzem i tak zapragnie poznać resztę kraju, że przy kolejnej okazji wyruszy w tournee. Tak było w przypadku towarzyszki mojej podróży.

A w snutych tu wspomnieniach dotarłem właśnie do - moim zdaniem - najpiękniejszych miejsc w Turcji. Jeszcze dziś ciąg dalszy Kapadocji.

Pozdrawiam,
Wojtek Franz
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 21.12.2009 22:18

Jesteśmy wciąż w dolinie Ihlary.
Często stajemy przed problemem - który kościół czy kaplicę wybrać?

Obrazek

A potem - którym wejściem do środka?..

Obrazek

A dolina długa...

Obrazek

Obrazek

Ciągną nas te z lepiej zachowanymi freskami.

Obrazek

Warto zadrzeć głowę w górę.

Obrazek

Czasem we wnęce daje się usiąść.

Obrazek

Okna rozmieszczone na różnych wysokościach.

Obrazek

Znów kilka kondygnacji.

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 21.12.2009 22:23

Zagłębiamy się w kolejne kościoły, podziwiając malowidła.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Czas opuścić dolinę.

Obrazek

I podążyć dalej.

Obrazek

W następnej kolejności mamy zamiar zejść do podziemnego miasta.

A jako, że jest to ostatni fragment tureckich wspomnień przed zbliżającymi się świętami Bożego Narodzenia - chciałbym przy okazji złożyć wszystkim zaglądającym tu na bieżąco życzenia Spokojnych i Radosnych Świąt w Serdecznej i Przyjaznej Atmosferze. Wiele Dobrego...

Pozdrawiam,
Franz
http://wfs.freehost.pl
http://wfs.cba.pl
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 26.12.2009 15:05

Podziemne miasta Kapadocji były już na forum przedstawione - zarówno u Janusza, jak i u Piotrka. Powiedziane zostało o nich też już to co najważniejsze. Tu wspomnę tylko jeszcze, że o hetyckim pochodzeniu najstarszych z nich wnioskuje się na podstawie znalezionych pieczęci oraz figurek lwów. A w literaturze pojawiły się po raz pierwszy w 401r p.n.e. u naocznego świadka - Ksenofonta.

Sześć lat temu zwiedziłem Derinkuyu (Głęboka Studnia), tym razem więc wybraliśmy sobie Kaymakli ([kajmakly] Śmietankowy). Podobnie, jak cztery lata wcześniej - również i tym razem siedzący u wejścia przewodnicy narzucają mi się z oprowadzaniem i podobnie jak wtedy, robią duże oczy, kiedy z całą powagą zapewniam ich, że się nie zgubię bo mam podziemnego GPS'a. ;)

W Derinkuyu napotkałem akurat ekipę BBC, kręcącą materiał o podziemnej Kapadocji; tym razem nie ma takich dodatkowych utrudnień, a kilka napotkanych grup nie stanowi wielkiego utrudnienia w tym wielokondygnacyjnym mieście.

Zapraszam do wędrówki po Kaymakli.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Franz
Legenda

Postnapisał(a) Franz » 26.12.2009 15:07

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Turcja w cztery tygodnie - strona 10
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone
Jakie dane przetwarzamy i w jakim celu?

Serwis internetowy Cro.pl Chorwacja Online wykorzystuje pliki cookie i pokrewne technologie, które umożliwiają i ułatwiają Ci korzystanie z jego zasobów (np. utrzymują sesję użytkownika). Ponadto, pliki cookie mogą być założone i wraz z innymi metodami zbierania preferencji wykorzystywane przez naszych zaufanych partnerów w celu wyświetlenia Ci reklam spersonalizowanych oraz do celów statystycznych. Korzystając z serwisu wyrażasz jednocześnie zgodę na wykorzystanie plików cookie i treści spersonalizowane, możesz jednakże wyłączyć niektóre z plików cookies. Ewentualnie, możesz wyłączyć pliki cookie w opcjach swojej przeglądarki internetowej.

Jeśli masz u nas konto, możemy również przetwarzać wprowadzone przez Ciebie dane, które zostały zapisane w Twoim profilu (e-mail oraz nick użytkownika są niezbędne do posiadania konta, pozostałe dane są wprowadzane dobrowolnie). Nie musisz się jednak martwić, jakiekolwiek dane wprowadzone przez Ciebie do bazy cro.pl nie będą bez Twojej zgody przekazane innym podmiotom (poza sytuacjami, które są wymagane przez prawo) i służą jedynie do korzystania z serwisu cro.pl. Nie odsprzedamy więc Twojego e-maila ani innej zapisanej w profilu danej żadnemu zewnętrznemu podmiotowi. Szczegółowe informacje znajdziesz w polityce prywatności oraz Regulaminie.

akceptuję, przejdź do serwisu
ustawienia cookies