jolcix napisał(a):Piotrze, mam ogromną prośbę, pewnie gdzieś w relacji jest, i będę ją czytać na spokojnie za jakiś czas, a teraz potrzebuję tylko informacji na temat winiet w Turcji, jak to funkcjonuje?
Planuję wyjazd autem do Stambułu w okresie świątecznym, i czytam o systemie HGM, jak to działa? czy jest jakaś prostsza opcja?
Bardzo proszę o pomoc i podpowiedź , jak ogarnąć winiety w Turcji
Przepraszam za opóźnienia w odpowiedzi
, ale moje wakacje ( wczoraj się zakończyły ) dotyczą również Cro.pl
To może być "musztarda po obiedzie" , bo
te kiero zapewne już odpowiedział na Twoje pytanie , ale przytoczę wcześniejsze posty :
"Przekraczaliśmy granicę w niedzielę , więc HGS opłaciliśmy w ubiegłym roku chyba na następny dzień ( opłaty za autostradę można uiścić nawet dwa dni po jej przejechaniu na każdej poczcie ) , a że używaliśmy bardzo dużo płatnych dróg i mostów , to przy wyjeździe z Turcji na granicy dopłaciłem jakąś drobną kwotę . W ubiegłym roku po opłaceniu dostałem naklejkę na przednią
szybę , w tym roku jeździliśmy bez naklejki - skanowana była tablica rejestracyjna .
W tym roku opłaciłem HGS ze sporą nadwyżką ( równowartość 30 Euro ) , więc przy wyjeździe nic nie dopłacałem , a nawet sporo jeszcze zostało na następny raz
Mimo to osobno opłaciliśmy gotówką przejazd przez jeden most ( nie potrafię napisać który ) ."
te kiero napisał(a):Mam rozumieć, że na każdej granicy stoi budka PTT czy to jadąc przez granicę Kapikule czy Derekoy, gdzie kupię HGS.
Wiesz może czy to jest strona do rejestracji na HGS:
https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf#login ?
"Na podanej przez Ciebie stronie można zarejestrować i opłacić ( albo dopłacić ) , także sprawdzać na bieżąco stan konta , jeżeli ktoś ma taką potrzebę . Jest też aplikacja na telefon , ale uznałem , że jest mi niepotrzebna , bo i tak nie wyjedziesz z Turcji bez opłacenia . Podobnie jest z mandatami - płacisz na granicy , przy wyjeździe z Turcji
"
Można też przy jednorazowej wizycie w Turcji samochodem , zapłacić HGS np. na poczcie , określić trasę przejazdu - otrzymamy wtedy dość precyzyjnie określoną kwotę , jaką należy wpłacić , żeby bez niespodzianek jeździć po wszystkich drogach i większości mostów i tuneli .
Pozdrawiam
Piotr