Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.10.2023 22:42

Wewnątrz murów w miejsce zniszczonych przez trzęsienia ziemi domów , budowane są nowoczesne osiedla

1298.jpg

Dwa , może trzy kilometry murów jest odgrodzone od miasta , trwają prace zabezpieczające . . .

1299.jpg

1300.jpg

Przez jedną z bram wchodzimy ponownie do miasta . Na skwerach wszędzie pełno piknikujących ludzi , rodziny , grupki przyjaciół

1301.jpg

1302.jpg

1303.jpg

1304.jpg

1305.jpg

CDN

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.10.2023 22:48

1306.jpg

1307.jpg

1308.jpg

1309.jpg

1310.jpg

1311.jpg

Ciąg dalszy nastąpi po przerwie :tak:

Pozdrawiam
Piotr
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 06.10.2023 17:42

Piotrze, mam ogromną prośbę, pewnie gdzieś w relacji jest, i będę ją czytać na spokojnie za jakiś czas, a teraz potrzebuję tylko informacji na temat winiet w Turcji, jak to funkcjonuje?

Planuję wyjazd autem do Stambułu w okresie świątecznym, i czytam o systemie HGM, jak to działa? czy jest jakaś prostsza opcja?

Bardzo proszę o pomoc i podpowiedź , jak ogarnąć winiety w Turcji
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 06.10.2023 18:37

jolcix napisał(a):Piotrze, mam ogromną prośbę, pewnie gdzieś w relacji jest, i będę ją czytać na spokojnie za jakiś czas, a teraz potrzebuję tylko informacji na temat winiet w Turcji, jak to funkcjonuje?

Planuję wyjazd autem do Stambułu w okresie świątecznym, i czytam o systemie HGM, jak to działa? czy jest jakaś prostsza opcja?

HGS

od Piotra będzie na pewno z pierwszej ręki, ale jakby co to uzupełnię, bom przestudiował temat
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 06.10.2023 18:44

Dziekuję za poprawkę :)

i chętnie poczytam co wiesz :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.10.2023 18:49

jolcix napisał(a):Piotrze, mam ogromną prośbę, pewnie gdzieś w relacji jest, i będę ją czytać na spokojnie za jakiś czas, a teraz potrzebuję tylko informacji na temat winiet w Turcji, jak to funkcjonuje?

Przepraszam za opóźnienia w odpowiedzi :oops: , ale moje wakacje ( wczoraj się zakończyły ) dotyczą również Cro.pl :oczko:
To może być "musztarda po obiedzie" , bo te kiero zapewne już odpowiedział na Twoje pytanie , ale przytoczę wcześniejsze posty :

"Przekraczaliśmy granicę w niedzielę , więc HGS opłaciliśmy w ubiegłym roku chyba na następny dzień ( opłaty za autostradę można uiścić nawet dwa dni po jej przejechaniu na każdej poczcie ) , a że używaliśmy bardzo dużo płatnych dróg i mostów , to przy wyjeździe z Turcji na granicy dopłaciłem jakąś drobną kwotę . W ubiegłym roku po opłaceniu dostałem naklejkę na przednią
szybę , w tym roku jeździliśmy bez naklejki - skanowana była tablica rejestracyjna .
W tym roku opłaciłem HGS ze sporą nadwyżką ( równowartość 30 Euro ) , więc przy wyjeździe nic nie dopłacałem , a nawet sporo jeszcze zostało na następny raz 8) Mimo to osobno opłaciliśmy gotówką przejazd przez jeden most ( nie potrafię napisać który ) ."

te kiero napisał(a):Mam rozumieć, że na każdej granicy stoi budka PTT czy to jadąc przez granicę Kapikule czy Derekoy, gdzie kupię HGS.
Wiesz może czy to jest strona do rejestracji na HGS: https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf#login ?

"Na podanej przez Ciebie stronie można zarejestrować i opłacić ( albo dopłacić ) , także sprawdzać na bieżąco stan konta , jeżeli ktoś ma taką potrzebę . Jest też aplikacja na telefon , ale uznałem , że jest mi niepotrzebna , bo i tak nie wyjedziesz z Turcji bez opłacenia . Podobnie jest z mandatami - płacisz na granicy , przy wyjeździe z Turcji ;)"

Można też przy jednorazowej wizycie w Turcji samochodem , zapłacić HGS np. na poczcie , określić trasę przejazdu - otrzymamy wtedy dość precyzyjnie określoną kwotę , jaką należy wpłacić , żeby bez niespodzianek jeździć po wszystkich drogach i większości mostów i tuneli .

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 16.10.2023 20:47

Piotrze, a gdzie Cię to nosiło?

A ja jestem właśnie po lekturze
ngt-2310.png

ale teraz już czekam na Twoją lekturę.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.10.2023 17:10

piekara114 napisał(a):A ja jestem właśnie po lekturze
Załącznik ngt-2310.png nie jest już dostępny

ale teraz już czekam na Twoją lekturę.

Już wkrótce postaram się o kontynuację :smo:

piekara114 napisał(a):Piotrze, a gdzie Cię to nosiło?

Powiedziałem nadchodzącym chłodom stanowcze "NIE" i pojechaliśmy poszukać ciepła nad jeziorka

Bled55.jpg

Powłóczyliśmy się też po Alpach Julijskich

Vogel20.jpg

20231010_120717.jpg

Odwiedziliśmy kilka wodospadów

Kozjak.jpg

Do Kozjak.jpg

20231012_144632.jpg

Savica.jpg

Perićnik.jpg

Nawet zajrzeliśmy do Hadesu . . .

Hades.jpg

. . . nie budząc jednak potworów :mg:

20231013_103701.jpg

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 18.10.2023 08:32

piotrf napisał(a):Odwiedziliśmy kilka wodospadów

Znane i lubiane kąty, chętnie wszystkie odwiedziłbym ponownie osobiście lub z Tobą wirtualnie ;)
Chyba tylko ominąłem Kozjak...
jolcix
Croentuzjasta

Nieprzeczytany postnapisał(a) jolcix » 18.10.2023 17:05

piotrf napisał(a):

Przepraszam za opóźnienia w odpowiedzi :oops: , ale moje wakacje ( wczoraj się zakończyły ) dotyczą również Cro.pl :oczko:
To może być "musztarda po obiedzie" , bo te kiero zapewne już odpowiedział na Twoje pytanie , ale przytoczę wcześniejsze posty :

"Przekraczaliśmy granicę w niedzielę , więc HGS opłaciliśmy w ubiegłym roku chyba na następny dzień ( opłaty za autostradę można uiścić nawet dwa dni po jej przejechaniu na każdej poczcie ) , a że używaliśmy bardzo dużo płatnych dróg i mostów , to przy wyjeździe z Turcji na granicy dopłaciłem jakąś drobną kwotę . W ubiegłym roku po opłaceniu dostałem naklejkę na przednią
szybę , w tym roku jeździliśmy bez naklejki - skanowana była tablica rejestracyjna .
W tym roku opłaciłem HGS ze sporą nadwyżką ( równowartość 30 Euro ) , więc przy wyjeździe nic nie dopłacałem , a nawet sporo jeszcze zostało na następny raz 8) Mimo to osobno opłaciliśmy gotówką przejazd przez jeden most ( nie potrafię napisać który ) ."

te kiero napisał(a):Mam rozumieć, że na każdej granicy stoi budka PTT czy to jadąc przez granicę Kapikule czy Derekoy, gdzie kupię HGS.
Wiesz może czy to jest strona do rejestracji na HGS: https://hgsmusteri.ptt.gov.tr/hgs.jsf#login ?

"Na podanej przez Ciebie stronie można zarejestrować i opłacić ( albo dopłacić ) , także sprawdzać na bieżąco stan konta , jeżeli ktoś ma taką potrzebę . Jest też aplikacja na telefon , ale uznałem , że jest mi niepotrzebna , bo i tak nie wyjedziesz z Turcji bez opłacenia . Podobnie jest z mandatami - płacisz na granicy , przy wyjeździe z Turcji ;)"

Można też przy jednorazowej wizycie w Turcji samochodem , zapłacić HGS np. na poczcie , określić trasę przejazdu - otrzymamy wtedy dość precyzyjnie określoną kwotę , jaką należy wpłacić , żeby bez niespodzianek jeździć po wszystkich drogach i większości mostów i tuneli .

Pozdrawiam
Piotr

ślicznie dziękuję, bardzo mi pomogłeś :serduszka:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.10.2023 20:58

te kiero napisał(a):Znane i lubiane kąty, chętnie wszystkie odwiedziłbym ponownie osobiście lub z Tobą wirtualnie ;)
Chyba tylko ominąłem Kozjak...

Kilkanaście wodospadów w Słowenii widziałem , nie wszystkie były kolosami , co do "naturalności" kilku z nich też można mieć wątpliwości , ale większość piękna i malowniczo położona . . .

Co do relacji - wypada najpierw skończyć portugalską i turecką , a potem czas pokaże :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.10.2023 21:05

jolcix napisał(a):
ślicznie dziękuję, bardzo mi pomogłeś :serduszka:

Bardzo się cieszę i życzę samych wspaniałości przy realizacji planów :proszedzieki:

Pozdrawiam
Piotr
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 18.10.2023 21:29

Słowenia :hearts: Również poznaję znane i lubiane kąty :D Wodospad Peričnik wymiata (zwłaszcza, gdy się wejdzie za niego) 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.10.2023 21:41

Trzeba wracać do relacji :)

1312.JPG

1313.JPG

1314.JPG

Pożegnaliśmy to piękne miasto i ruszyliśmy przez step w kierunku kolejnych gór , do następnej atrakcji

1315.jpg

1316.jpg

1317.jpg

1318.JPG

Było już dość późno , gdy zameldowaliśmy się na górze Nemrut . Mimo późnej pory bardzo miła obsługa parku przygotowała nam kolację :) Umówiliśmy się na wczesne zwiedzanie i zakupy biletów o 4:00 ( o tej porze otwierają kasę ;) ) , żeby zdążyć na wschód słońca . . .
Czekając na posiłek oglądałem miniatury kolejnych okolicznych atrakcji

1319.jpg

1320.jpg

1321.jpg

1322.jpg

1323.jpg

1324.jpg

CDN

:papa:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.10.2023 22:01

maslinka napisał(a):Słowenia :hearts: Również poznaję znane i lubiane kąty :D Wodospad Peričnik wymiata (zwłaszcza, gdy się wejdzie za niego) 8)

Dokładnie tak , jak piszesz :D i chociaż wodospad Boka jest dwa razy wyższy ( ma wysokość 136 metrów oraz 18 metrów szerokości ) , to Peričnik wygrywa przez to , że jest łatwo dostępny . Podczas naszej wizyty był oblegany przez operatorów Google
- latały drony :oczy: , na dole panowie od foto z armatami na statywach itp. itd.

Byliśmy tam chyba kilka dni po Was :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye