Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrf
Weteran
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2023 16:42

marze_na napisał(a):Zachwycające! Zwłaszcza fantastycznie zachowane freski.
Czekam niecierpliwie co jeszcze pokażesz z Kapadocji :hut: .

Najlepiej zachowały się freski w kościele , który przez długie lata służył za gołębnik , nazywany jest Ciemnym Kościołem
( Karanlık Kilise ) , stan fresków zawdzięcza niewielkiemu nasłonecznieniu i odchodom gołębi , które pokrywały ściany . Podobno te odchody usuwano przez 15 lat :wink:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2023 16:52

Ciąg dalszy

Wewnątrz , w celu zabezpieczenia malowideł ściennych i podłóg zbudowano podesty z barierkami , wszędzie są tablice z prośbą o niedotykanie ścian ( głównie chodzi o malowidła ) , pomyślano również o krzesełkach dla tych , którzy mają ochotę odpocząć po pokonaniu wielu schodów . Przed odwiedzinami w Kapadocji czytałem , że turyści są poganiani przez przewodników - niczego takiego nie widziałem , panie i panowie przewodnicy traktowali turystów z pobłażaniem i ogromną cierpliwością .
Nie wsządzie zwiedzanie jest proste , japońska wycieczka , a raczej piękniejsza jej część chyba zakupiła nowe kapelusze ;) i na schodach do jednego z kościołów trwała sesja fotograficzna ( po kilka zdjęć dla każdej z pań ) , brzydsza część wycieczki znosiła ten "zator" jakby była pozbawiona emocji - patrzyli w niebo , na skały , albo w ekrany swoich telefonów . . . nie usłyszałem żadnej uwagi , poganiania . . .

1408.jpg

1409.jpg

1410.jpg

1411.jpg

1412.jpg

1413.jpg

1414.jpg

1415.jpg

1416.jpg

1417.jpg

1418.jpg

1419.jpg

1420.jpg

1421.jpg

1422.jpg

1423.jpg

1424.jpg

1425.jpg

1426.jpg

1427.jpg

1428.jpg

1429.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.02.2023 18:05

Obudziłeś najpiękniejsze wspomnienia...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2023 19:40

Franz napisał(a):Obudziłeś najpiękniejsze wspomnienia...

Bardzo mnie to cieszy :D

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 19.02.2023 13:33

Kilka dni mnie nie było o Ty już tyle z Kapadocji pokazałeś. Niesamowita jest ta kraina.
Hotel mieliście super. A już ten widok na wznoszące się o wchodzie słońca balony wart jest każdych pieniędzy.
A dlaczego nie spaliście w Osiołku ?

Jak dla mnie lot balonem nad Kapadocją jest obowiązkowy.
Kiedyś szukając na Netflixie czegoś lekkiego do obejrzenia trafiłam na turecki film "Miłosne taktyki". Film taki sobie, ale część akcji tego filmu została nakręcona w Kapadocji. Znalazła się w nim scena z lotu balonem.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.02.2023 19:09

megidh napisał(a):Kilka dni mnie nie było o Ty już tyle z Kapadocji pokazałeś. Niesamowita jest ta kraina.
Hotel mieliście super. A już ten widok na wznoszące się o wchodzie słońca balony wart jest każdych pieniędzy.

Gosiu , spaliśmy w Osiołku zaparkowanym 10 m od basenu , na terenie Göreme Camping Aqua Park . Balony startują z doliny , na której jest ten camping - idealny punkt wypadowy :) na kilka szlaków pieszych , konnych i tych dla quadów .

megidh napisał(a):Jak dla mnie lot balonem nad Kapadocją jest obowiązkowy.

Dla nas nie był obowiązkowy , ale przy następnej wizycie w Kapadocji , przy sprzyjających warunkach zapewne skorzystamy z tej atrakcji :papa:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.02.2023 20:05

Kapadocja część czwarta - Goreme

Opuszczamy muzeum i kierujemy się do miasta ?, wioski ? tego nie wiem , w kilkunastu różnych opisach raz nazywane jest miastem , a raz wioską . Miejscowość to chyba dobre określenie ;) Na początek zwiedzamy opłotki , z dobrze zachowanymi domami , w kilku można zobaczyć plastikowe okna , zasłony i kwiaty w oknach . . . chyba są zamieszkałe .

1430.jpg

1431.jpg

1432.jpg

1433.jpg

1434.jpg

1435.jpg

1436.jpg

1437.jpg

1438.jpg

1439.jpg

1440.jpg

Odwiedziłem też wzgórze , a raczej rodzaj skarpy , z której dość dobrze widać było nasz Camping ( kępa drzew na środku zdjęcia ) i prawie całą dolinę z muzeum

1441.jpg

1442.jpg

1443.jpg

1444.jpg

Göreme to wioska / miasteczko uznawane za stolicę Kapadocji , jednej z najpiękniejszych krain świata . Z całą pewnością jest turystycznym centrum i najlepszą bazą wypadową dla wędrówek po okolicznych malowniczych dolinach , kryjących wspaniałości - opuszczone skalne wioski , fantazyjne formacje skalne i mieniące się w słońcu kolorowe klify . To tutaj można wynająć w skale wykuty pokój z łazienką ( część skalnych mieszkań jest nadal używanych , czasem dobudowano no nich nowe części domów , np. garaż z tarasem ) , tutaj też startuje najwięcej balonów , z których można oglądać okoliczne atrakcje z góry . Sama miejscowość również zasługuje na uwagę , a że "nasz" Göreme Camping znajduje się w odległości nieco ponad 1,5 km , grzechem byłoby jej nie odwiedzić .
Spacer jest bardzo przyjemny , temperatury jeszcze nie są tragicznie wysokie i wyczuwlny jest delikatny ruch powietrza , więc włóczenie się kamiennymi uliczkami i podziwianie połączenia jaskiniowych z nowymi domami nie jest męczące . Zawsze można wstąpić na herbatę lub lody dla ochłody 8) do jednej z herbaciarni , albo lodziarni

1445.jpg

1446.jpg

1447.jpg

1448.jpg

1449.jpg

1450.jpg

1451.jpg

1452.jpg

Podczas naszego spaceru po Göreme nieco wzrosła temperatura , której nie ostudziły nawet zdjęcia z zimowych lotów balonem , więc zarządziliśmy odwrót na teren campingu , obiadek i kąpiel w kompletnie pustym po wyjeździe Francuzów basenie :)

1453.jpg

1454.jpg

1455.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 20.02.2023 09:42

Piotrze - światynie zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz absolutnie piękne :hearts:
I te konie przemykające tam gdzieś pomiędzy dodają klimatu :D
Miasteczko również zachwyca.
Pusty basen - hmmm...nie za dobrze wam? :smo:
_Piotrek_
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) _Piotrek_ » 20.02.2023 09:58

Gdy my byliśmy w Goreme, a to raptem 3 lata temu, to obowiązywał kategoryczny zakaz fotografowania wnętrz kościołów i w ogóle nie było tematu czy z lampą czy bez. Zakaz ten był egzekwowany przez obsługę, która zwracała uwagę wszystkim próbującym zrobić zdjęcie. Mi się udało ustrzelić ledwie kilka fotek "z partyzanta".
Jeśli chodzi o lot balonem, to każdego poprzedzającego popołudnia ichniejszy urząd lotnictwa wydaje zgodę (lub nie) na start balonów rano. Co ciekawe, dosyć często (nie wiem jak często) wieje tam na tyle mocno, że urząd zgody na lot nie udziela. Akurat tego dnia, kiedy my byliśmy to takiej zgody nie było właśnie z uwagi na spodziewany silny wiatr. Rzeczywiście następnego dnia rano wiało dosyć mocno. Koszt takiego lotu nie jest niski - ok 240 E za osobę i nie ma zniżek dla dzieci, także dla rodziny z dziećmi nie jest to tania impreza. Chociaż chciałbym kiedyś takiego lotu w Kapadocji doświadczyć, a już nawet sama obserwacja dziesiątek, jeśli nie setek balonów o wschodzie słońca z jednego z wielu punktów widokowych musi być ciekawa.
Tak czy inaczej piękne miejsce, może kiedyś tam wrócę.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 20.02.2023 12:17

My sobie w Göreme wzięliśmy jeden nocleg w takim hoteliku, częściowo wydrążonym w skale.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.02.2023 19:18

Kapitańska Baba napisał(a):Piotrze - światynie zarówno wewnątrz jak i z zewnątrz absolutnie piękne :hearts:
I te konie przemykające tam gdzieś pomiędzy dodają klimatu :D
Miasteczko również zachwyca.
Pusty basen - hmmm...nie za dobrze wam? :smo:

Bardzo się cieszę , że Ci się podobają , tam na miejscu wygląda to znacznie lepiej , w relacji - to tylko zdjęcia
Konie i balony są wpisane w krajobraz Kapadocji
Göreme to bardzo dobry punkt wypadowy , bo usytuowany jest w centralnej części atrakcji
Gdy były dzieci ( Francuzi ) , zajmowały połowę basenu od strony zjeżdżalni i całą zjeżdżalnię , ja okupowałem część głęboką basenu z wyjątkiem wyścigów , w których musiałem wziąć udział i naturalnie przegrać :lol:
Mając na wyłączność basen , zaczynałem i kończyłem dzień pływając aż do znudzenia , przed obiadem i po obiedzie - najwyżej pół godziny :smo:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.02.2023 19:55

_Piotrek_ napisał(a):Gdy my byliśmy w Goreme, a to raptem 3 lata temu, to obowiązywał kategoryczny zakaz fotografowania wnętrz kościołów i w ogóle nie było tematu czy z lampą czy bez. Zakaz ten był egzekwowany przez obsługę, która zwracała uwagę wszystkim próbującym zrobić zdjęcie. Mi się udało ustrzelić ledwie kilka fotek "z partyzanta".

Piotrze , nie odwiedzaliśmy wszystkich kościołów ( kaplic ) , ale chyba w trzech z nich był zakaz fotografowania i tam zwracano na to uwagę , jednak telefonem bez użycia lampy błyskowej krzywdy freskom nikt nie zrobi , więc albo zrezygnować ze zdjęć , albo - partyzantka :mrgreen:

_Piotrek_ napisał(a):
Jeśli chodzi o lot balonem, to każdego poprzedzającego popołudnia ichniejszy urząd lotnictwa wydaje zgodę (lub nie) na start balonów rano. . Koszt takiego lotu nie jest niski - ok 240 E za osobę i nie ma zniżek dla dzieci, także dla rodziny z dziećmi nie jest to tania impreza. Chociaż chciałbym kiedyś takiego lotu w Kapadocji doświadczyć, a już nawet sama obserwacja dziesiątek, jeśli nie setek balonów o wschodzie słońca z jednego z wielu punktów widokowych musi być ciekawa.
Tak czy inaczej piękne miejsce, może kiedyś tam wrócę.

Ceny o których piszesz dotyczą tzw. "wysokiego sezonu" , zależne są od długości lotu , rodzaju balonu , kierunku i chyba kilku jeszcze kryteriów , bo podczas naszej wizyty widziałem dla dzieci ceny 100 - 150 Euro , dla dorosłych 150 - 250 Euro , podejrzewam , że pandemiczna przerwa również miała swój wpływ na ceny biletów . . .

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 20.02.2023 20:46

piotrf napisał(a):
megidh napisał(a):Kilka dni mnie nie było o Ty już tyle z Kapadocji pokazałeś. Niesamowita jest ta kraina.

Gosiu , spaliśmy w Osiołku zaparkowanym 10 m od basenu , na terenie Göreme Camping Aqua Park .

Tak się spieszyłam, żeby nadrobić zaległości w relacji, że mi umknęła informacja o basenie na Campingu :oops:.
Dawigs
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) Dawigs » 20.02.2023 21:49

Kapadocja to świetne miejsce :lol: . Balony były i konie w bonusie :lol: . Super zdjęcia 8O .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.02.2023 23:01

Franz napisał(a):My sobie w Göreme wzięliśmy jeden nocleg w takim hoteliku, częściowo wydrążonym w skale.

Spałeś w jaskini :?: , jak wrażenia :?: :)
Z tego co dowiedziałem się w jednej z herbaciarni Göreme , powstało tam kilka hotelików z wydrążonymi w skale pokojami , nie wiem niestety ile kosztuje teraz taka przyjemność

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye