Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
mchrob
Cromaniak
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 16.02.2023 08:16

No nie - balony, koniki i to jeszcze w takim miejscu. Nie za dużo atrakcji na raz? :oczko_usmiech:

Chyba bym się skusił na taki lot w tym miejscu. :hearts:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 16.02.2023 13:01

Balonem leciałem jedynie w Egipcie. W Kapadocji byłem dwukrotnie i jeżeli się zdarzy trzeci raz, to też chyba trzeba będzie sie na to wykosztować...

Pozdrawiam,
Wojtek
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 16.02.2023 18:26

na zewnątrz słychać dobrze znajomy nam z Krośnieńskich Balonowych Mistrzostw Europy szum . To dysze gazowe wielkich balonów z gondolami pełnymi turystów chcących zobaczyć z góry cudeńko , jakim jest Park Narodowy Göreme

Ja będę jedną z takich turystek :mrgreen: . Będzie to mój pierwszy pobyt w Kapadocji i pierwszy w życiu lot balonem. Mam nadzieję, że nie spędzę go z zamkniętymi oczami na dnie kosza :lol: .
Konie na wolności? Cudowne!
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.02.2023 19:38

marze_na napisał(a):Bardzo czekałam na tą część relacji.
Kapadocja od zawsze kojarzy mi się z jakąś niezwykłą, trochę baśniową krainą.

I marzy mi się taki lot balonem :D .

Oglądanie Kapadocji z kosza balonu musi być czymś bardzo ekscytującym , bo sposób opowiadania wrażeń z takiego lotu przez dzieci naszych francuskich sąsiadów przypominał eksplozję :oczko_usmiech:
Ceny lotów są bardzo różne , w zależności od czasu , długości lotu i atrakcji pod gondolą , można się targować .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.02.2023 19:50

mchrob napisał(a):No nie - balony, koniki i to jeszcze w takim miejscu. Nie za dużo atrakcji na raz? :oczko_usmiech:

Chyba bym się skusił na taki lot w tym miejscu. :hearts:

Warto brać pod uwagę taką atrakcję , sam lot balonem jest bardzo przyjemną zabawą , a w tak pięknych okolicach jak Park Narodowy Göreme , to już kosmos 8)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.02.2023 20:09

Franz napisał(a):Balonem leciałem jedynie w Egipcie. W Kapadocji byłem dwukrotnie i jeżeli się zdarzy trzeci raz, to też chyba trzeba będzie sie na to wykosztować...

Nad Krosnem balony można oglądać od wczesnej wiosny do jesieni , najwięcej naliczyłem 48 na tle nieba podczas zawodów ( nie wszystkie wystartowały równocześnie , podobno było ich o dziesięć więcej ) , więc dla nas nie stanowią aż tak wielkiej atrakcji .
Jednak przy następnej wizycie ( kilku miejsc nie odwiedziliśmy ) chyba damy się skusić ze względu na widoki w Kapadocji :)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.02.2023 20:33

wiola2012 napisał(a):Ja będę jedną z takich turystek :mrgreen: . Będzie to mój pierwszy pobyt w Kapadocji i pierwszy w życiu lot balonem. Mam nadzieję, że nie spędzę go z zamkniętymi oczami na dnie kosza :lol: .

Wiolu , biorąc pod uwagę prędkości z jakimi poruszają się balony , jest to jeden z najbezpieczniejszych środków komunikacyjnych , a w Kapadocji jest dużo do zobaczenia , więc jeżeli nie masz lęku wysokości , to z całą pewnością lotu nie spędzisz na dnie kosza :smo:

wiola2012 napisał(a):Konie na wolności? Cudowne!

Jest to jedna z metod zwiedzania , nie wiem ile to kosztuje , ale widziałem bardzo dużo chętnych i tyle samo zadowolonych :wink:
Zwiedzanie na koniach jest bardzo przyjemne i znacznie cichsze od zwiedzania na quadach , a tych również nie brakuje - można je wynająć prawie wszędzie , nawet w herbaciarni :lol: .

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 16.02.2023 21:40

wiola2012 napisał(a):pierwszy w życiu lot balonem. Mam nadzieję, że nie spędzę go z zamkniętymi oczami na dnie kosza :lol: .

Miałam podobne obawy, a okazało się że zupełnie niepotrzebnie :D . Wrażenia super, najbardziej zaskoczyła mnie cisza podczas lotu 8O , nie licząc oczywiście odgłosów palnika :D .
Chętnie bym to powtórzyła np. w takiej Kapadocji zamiast nad polami koło Wrocławia :lol: .
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 17.02.2023 08:53

Ależ ogrom tych balonów 8O 8O 8O

Konie piękne!
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 17.02.2023 09:37

Balony nad Kapadocją są cudowne 8)...
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.02.2023 19:56

marze_na napisał(a):Miałam podobne obawy, a okazało się że zupełnie niepotrzebnie :D . Wrażenia super, najbardziej zaskoczyła mnie cisza podczas lotu 8O , nie licząc oczywiście odgłosów palnika :D .
Chętnie bym to powtórzyła np. w takiej Kapadocji zamiast nad polami koło Wrocławia :lol: .

Życzę Ci tego szczerze , tam jest naprawdę pięknie :D

Kapitańska Baba napisał(a):Ależ ogrom tych balonów 8O 8O 8O
Konie piękne!

Poznałem turystę z Czech , który specjalnie pojechał na kamping "Panorama" w Göreme , żeby filmować i policzyć balony :D
Konie bez człowieka w siodle wyglądają zdecydowanie lepiej :mrgreen:

dangol napisał(a):Balony nad Kapadocją są cudowne 8)...

Zdecydowanie warto wstać wcześnie rano , żeby zobaczyć kilkadziesiąt kolorowych , równocześnie startujących balonów 8)

Dla miłośników balonów w Kapadocji

1380.jpg

1381.jpg

1382.jpg

1383.jpg

1384.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2023 12:44

Kapadocja część trzecia

1385.jpg

1386.jpg

1387.jpg

1388.jpg

1389.jpg

1390.jpg

Spacerujemy dalej w kierunku zespołu wykutych w skale świątyń z częściowo zachowanymi malowidłami , wpisany w 1985 roku na listę dziedzictwa kulturowego UNESCO. Od VI do X w. na terenie doliny tutejszej mieszkała spora społeczność chrześcijańska , a świątynie nie przypominają średniowiecznych katedr mogących pomieścić wielu wiernych , więc jest ich sporo . W Parku Narodowym Göreme jest ponad 350 kościołów i kaplic , zwiedzania wystarczy na długo , my ograniczymy się do małej ich części .
Naprzeciw głównego zespołu znajduje się dwukondygnacyjna kaplica z ciekawymi malowidłami , bardzo miły pracownik parku zachęca nas do odwiedzin , na moją uwagę że nie kupiliśmy jeszcze biletów mówi , że to nic , bilety przecież kupisz później , a teraz w kaplicy nie ma nikogo , nikt wam nie będzie przeszkadzał :) . Naturalnie wchodzimy , pytam czy mogę zrobić zdjęcie -
tak , ale bez lampy , potem proponuje żebyśmy stanęli razem , oddaję mu swój telefon i mamy "prywatną sesję" ;) . Ucinamy sobie małą pogawędkę , potem życzymy sobie nawzajem dobrego dnia i ruszamy do kasy , gdzie za 125 TL od osoby kupuję bilety . Teraz możemy wejść na teren muzeum pod gołym niebem , gdzie już tak bezludnie nie jest . Przed wejściem na teren muzeum , po drugiej stronie drogi zwróciliśmy uwagę na tabliczkę TAXI na jednym z domów , gdyby nie całkiem współczesny samochód , można by pomyśleć że to kadr z "Jaskiniowców"

1391.jpg

1392.jpg

1393.jpg

1394.jpg

1395.jpg

1396.jpg

1397.jpg

1398.jpg

1399.jpg

1400.jpg

1401.jpg

Pomimo wczesnej pory ilość zwiedzających jest ogromna , słychać mowę chyba we wszystkich możliwych językach świata , na szczęście grupy nie są bardzo duże i po kilku minutach czekania można wejść do wnętrz ozdobionych malowidłami . Bardzo ładnie wygląda wycieczka z Peru , prawie połowa uczestników ma na sobie koszulki stylizowane kolorowymi , peruwiańskimi strojami ludowymi , przewodnik ma w ręce przesadnie dużą flagę .

142,.jpg

1402.jpg

1403.jpg

1404.jpg

1405.jpg

1406.jpg

1407.jpg

CDN
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.02.2023 13:00

Dla nas Kapadocja to jeden ze zdecydowanie najpiękniejszych rejonów Turcji.
Nie wiem jednak, czy spotkałeś wydrążone w skale kościoły we Francji?

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.02.2023 13:12

Franz napisał(a):Dla nas Kapadocja to jeden ze zdecydowanie najpiękniejszych rejonów Turcji.
Nie wiem jednak, czy spotkałeś wydrążone w skale kościoły we Francji?

Jeszcze tam nie dotarliśmy , ale pamiętam z Twojej relacji , że warto obrać ten kierunek nie tylko z uwagi na kościoły :)
Francję pomimo kilkukrotnych odwiedzin dopiero liznęliśmy , gdzie tam do konkretnej konsumpcji :papa:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 18.02.2023 16:27

Zachwycające! Zwłaszcza fantastycznie zachowane freski.
Czekam niecierpliwie co jeszcze pokażesz z Kapadocji :hut: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye