Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrf
Weteran
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.02.2023 15:50

Wodospady Kapuzbaşı :) część druga

Wąskimi ale równymi drogami dotarliśmy do wsi Kapuzbaşı , na rozjeździe kierujemy się w prawo i docieramy do drewnianej bramy/mostu gdzie kupujemy bilety i wjeżdżamy na teren niewątpliwej atrakcji . Jesteśmy na sporej wysokości w odniesieniu do dna wąwozu i wioski ale to co zobaczyliśmy z wybrukowanej drogi bardzo nas ucieszyło :D

1265.jpg

1266.jpg

1267.jpg

1268.jpg

1269.jpg

1270.jpg

1271.jpg

1272.jpg

1273.jpg

1274.jpg

Dojeżdżamy do parkingu przy kawiarni , w której studzimy emocje przed dalszym spacerem . Pijemy soki w miejscu z widokiem na jeden z wodospadów , a także stary nieużywany młyn wodny . Jest tam kilkoro turystów z małego autobusu , trwa sesja zdjęciowa , nie będziemy przeszkadzać ;) . Grupa turystów kończy sesję , my kończymy soki , możemy więc ruszać malowniczą ścieżką prowadzącą na dno wąwozu

1275.jpg

1276.jpg

1277.jpg

1278.jpg

1279.jpg

1280.jpg

1281.jpg

1282.jpg

1283.jpg

1284.jpg

1285.jpg

Podczas rozmowy z właścicielem kawiarenki dowiaduję się o kolejnym miejscu oddalonym o około 80 km od Yahyali , a mianowicie o Siedmiu Jeziorach zasilanych śniegiem i wodami lodowcowymi , położonymi na wysokości 3150 m.n.p.m. . Ich głębokość jest nieznana , kolor wody i okoliczne szczyty to poezja . Hmm , Osiołek dzielny jest bardzo , ale tam nie pojedziemy , trekking też chyba nie wchodzi w grę . . . szkoda , może kiedyś ? W planach jest Siedem Jezior Rilskich w Bułgarii przy ładnej pogodzie . . .

1286.jpg

1287.jpg

1288.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.02.2023 16:03

malina1959 napisał(a):Wcale nie takie skromne. Zdjęcia cały czas zachęcają do śledzenia relacji :)

Dziękuję :smo:

malina1959 napisał(a):My już na utrzymaniu państwa :oczko_usmiech: i też moglibyśmy ruszyć w świat, ale niestety małż nie jest fanem ciągłego przemieszczania się samochodem. Więc tych wypraw za dużo nie będzie :?
Ale z drugiej strony...nie byłabym sobą jakbym go gdzieś nie wyciągnęła :twisted:

Jestem pewny , że dasz radę :D

malina1959 napisał(a):A na razie jadę z Wami :hut:

Bardzo mi miło

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.02.2023 16:13

piekara114 napisał(a):Z takich puntów..
Obrazek
pobieraliście sobie wodę do picia i celów kulinarnych? Czy jednak tylko kupna?

Większość tego typu "wodopojów" ma wyśmienitą wodę , zdatną do picia . Na równinach zasilane są z wodociągów , korzystają z nich również miejscowi . W naszym przypadku wodę do picia i gotowania mieliśmy z Osiołka , uzupełnialiśmy zbiorniki w Kapadocji , o ile dobrze pamiętam , ale kilka razy piłem wodę z kranu i bardzo mi smakowała ( nie było też żadnych perturbacji żołądkowych ). Jedyne zastrzeżenia dotyczyły jej temperatury :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.02.2023 16:21

marze_na napisał(a):Piękna trasa i fantastyczne widoki 8) .
Przyjemnie się z Wami podróżuje przez Turcję i ciągle mam nadzieję, że po 14.02 dalej będzie to możliwe :? .

Dziękuję bardzo :smo: Też mam taką nadzieję , obiecałem przecież Portugalię 2022 i już nawet część zdjęć uszeregowałem . . . :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.02.2023 18:04

piotrf napisał(a):kilka razy piłem wodę z kranu i bardzo mi smakowała ( nie było też żadnych perturbacji żołądkowych ). Jedyne zastrzeżenia dotyczyły jej temperatury :oczko_usmiech:

Podczas mojego pierwszego objazdu Turcji piłem surową wodę i wróciłem po czterech tygodniach chudszy o dziesięć kilogramów.
Za drugim razem piliśmy już tylko mineralną...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.02.2023 22:19

Franz napisał(a):Podczas mojego pierwszego objazdu Turcji piłem surową wodę i wróciłem po czterech tygodniach chudszy o dziesięć kilogramów.
Za drugim razem piliśmy już tylko mineralną...

Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego co zrobiłeś , żadne "fitnesy" tego nie przebiją , jutro niedziela i gdzie ja teraz cysternę na wodę odchudzającą kupię :idea: :?: :roll:

:mrgreen:

Chyba nie ma sensu pisać , że przy tak wspaniałym , pysznym jedzonku przytyłem . . . lekko :roll:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.02.2023 11:31

piotrf napisał(a):Obrazek

Wodospady zachwycające, szczególnie ta ściana opleciona pajęczyną spływającej po niej wody.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.02.2023 12:17

Wodospady Kapuzbaşı :) część trzecia

1289.jpg

1290.jpg

1291.jpg

1292.jpg

Wracamy w okolice kawiarni i brukowaną drogą kierujemy się do wsi na obiad , po drodze podziwiając wodospady z innej perspektywy . Jak na suchy rok ilość wody jest imponująca , aż trudno sobie wyobrazić jak to wygląda w czasie topnienia śniegów , gdy strumieniami spływają ogromne ilości wody . Na ścianie kanionu dość dobrze widać warstwy skał różniące się twardością , strukturą i kolorem . Stromą drogą dochodzimy do wsi , mamy do wyboru kilka barów i restauracji z widokiem na wartkie strumienie , wybieramy pierwszą po prawej , od strony urwiska , prowadzoną przez dwoje starszych ludzi . Po przyjęciu zamówienia pan zabiera osękę i idzie po pstrągi , a pani do ogródka po warzywa . Dostajemy pyszną herbatę ( podczas posiłku dostaniemy drugą ) i mamy czekać . Warto było - jedzenie było pyszne , świeże i energetyczne :)

1293.jpg

1294.jpg

1295.jpg

1296.jpg

1297.jpg

1298.jpg

1299.jpg

1300.jpg

1301.jpg

1302.jpg

Po obiedzie wracamy do Osiołka tą samą drogą , planując dalszą naszą trasę . Niestety nie miałem informacji o tym , że w pobliżu znajdują się kolejne wodospady . . .
Pojechaliśmy jeszcze w kierunku Ulupinar , ale po wiosennych opadach deszczu droga była na tyle poryta przez strumienie , że już na terenie Rezerwatu Przyrody Hacer Vadisi z uwagi na dość niskie zawieszenie Osiołka odpuściliśmy i wracając przez Kapuzbasi ruszyliśmy w kierunku północnym , do kolejnej niewątpliwej atrakcji Turcji :)

1303.jpg

1304.jpg

1305.jpg

1306.jpg

1307.jpg

1308.jpg

1309.jpg

1310.jpg

1311.jpg

Każdy kto kocha góry powinien zobaczyć te miejsca , a ludzie o zdrowych nogach mają okazję tam wspiąć się na góry grubo powyżej 3 000 metrów . . . Niedaleki Demirkazık ma 3 756 m wysokości . I tu po kilku minutach od napisania włącza się dzwonek w mojej głowie , no bo jak to może być , skoro najwyższym oficjalnie szczytem gór Taurus jest wulkan Kaldi Dag 3 734 m.n.p.m. ??????

obszar Taurus.jpg

Alanya online podaje :Ciągnące się przez 1500 km, wpadające do morza góry, których najwyższy szczyt ma aż 5165m to Góry Taurus. ?????
Co można napisać opierając się o te "źródła" ?? Z całą pewnością mogę stwierdzić po tym co widziałęm , że mają w Turcji piękne , wysokie góry , a metry to sobie każdy może wpisać dowolnie , ile chce , bo Taurus rośnie , sytuacja jest dynamiczna , ostatnia seria trzęsień ziemi przesunęła Turcję o trzy metry . . .

Jako ciekawostka - Turcja jest krajem ze średnią wysokością 1 332 metry nad poziom morza ( i ta wartość rośnie * ) , dla porównania Polska - to jedyne 173 m.n.p.m.
Króluje Wielki Ararat ( Ağrı Dağı )5137 metrów nad poziomem morza , albo 5165 m , w zależności od źródła biblijne miejsce lądowania Arki Noego , oraz Mały Ararat - 3896 m.n.p.m.
Wulkan Süphan Dagi o wysokości 4058 m n.p.m. to drugi pod względem wysokości szczyt Turcji. Położony jest tuż przy brzegu słynnego jeziora Van we wschodniej Turcji ( cel na 2023 rok :) )
Kaçkar Dağı to najwyższy szczyt Gór Pontyjskich ( nad Morzem Czarnym ) , wznosi się na 3931 m n.p.m.
Erciyes Dağı to kolejny stratowulkan - 3916 metrów n.p.m. co czyni go najwyższym wzniesieniem pasma Anty-Taurus ( Centralna Anatolia )
Kaldi Dag to najwyższy szczyt tureckich Gór Taurus, czyli byczych. Wznosi się on na wysokość 3734 m n.p.m.
Inne źródło :
Najwyższym punktem Centralnego Byka jest Góra Demirkazik (3726 m) ( :?: ), Wschodni Taurus - Góra Dzhilo (4168 m), Zachodni Taurus - Beydaglar (3083 m).

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.02.2023 12:29

Twój plan na 2023 wygląda imponująco. Mam nadzieję, że uda Ci się go bezpiecznie zrealizować, a potem nam to pokażesz.

:papa:
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.02.2023 12:32

Wodospady wyglądają świetnie 8) , jedzonko też :D
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.02.2023 12:56

piotrf napisał(a):Oczywiście zdajesz sobie sprawę z tego co zrobiłeś , żadne "fitnesy" tego nie przebiją

Wspomagałem się jednak gimnastyką - przez klika nocy musiałem wstawać w porywach aż po pięć razy...

A wodospady wspaniałe.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.02.2023 15:44

megidh napisał(a):Wodospady zachwycające, szczególnie ta ściana opleciona pajęczyną spływającej po niej wody.

Rozmawiałem z panem prowadzącym kawiarnię , opowiadał o kurtynach wodnych tworzących się przy większym stanie wody pomiędzy tymi wielkimi wypływami , ale to tylko wczesną wiosną :)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.02.2023 15:57

piekara114 napisał(a):Twój plan na 2023 wygląda imponująco. Mam nadzieję, że uda Ci się go bezpiecznie zrealizować, a potem nam to pokażesz.

:papa:

To będzie zależało od sytuacji ( nie tylko w Turcji :? ) , obecnie obowiązuje tam stan wyjątkowy obejmujący spory obszar , w tym teren który zamierzaliśmy odwiedzić . Również mam nadzieję , że się uda :)

dangol napisał(a):Wodospady wyglądają świetnie 8) , jedzonko też :D

Są naprawdę piękne , mimo małego stanu wody , szkoda że ten najwyższy w Europie był zaledwie zmoczony wodą . . .
Jedzenie w Turcji ( właśnie konsultowałem to z Agnieszką :oczko_usmiech: ) było wszędzie tam gdzie jedliśmy bardzo dobre :D

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.02.2023 16:15

Franz napisał(a):Wspomagałem się jednak gimnastyką - przez klika nocy musiałem wstawać w porywach aż po pięć razy...

To bardzo przykre doświadczenie , mam nadzieję że nie uraziłem Cię tym lekkim podejściem do tematu . Raz miałem taką sytuację w Chorwacji , ale wtedy nasz gospodarz przejął się bardzo sytuacją i wyleczył mnie specyfikiem który sam destylował :wink:

Franz napisał(a):A wodospady wspaniałe.

Cieszę się , że Ci się podobają , po powrocie do Kraju dowiedziałem się o drugiej grupie wodospadów i kaskad w tamtym rejonie - Yeşilköy Şelalesi , przejechaliśmy obok nie wiedząc o ich istnieniu , nie było tam żadnego oznaczenia :roll:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 12.02.2023 17:59

piotrf napisał(a):To bardzo przykre doświadczenie , mam nadzieję że nie uraziłem Cię tym lekkim podejściem do tematu .

Oczywiście, że nie. To było mało przyjemne wtedy (chociaż nawet wtedy doceniałem, że dostawałem w kość jedynie w nocy, a dni były spokojne), zaś po fakcie człowiek się z tego zdrowo śmieje.

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023 - strona 26
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone