Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
megidh
Koneser
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 21.01.2023 14:04

piotrf napisał(a): W drodze powrotnej , już za murami Cytadeli weszliśmy do małej kawiarenki w zacienionym ogrodzie , na sławną i pyszną kawę , i na odpoczynek z widokiem na wschodnie plaże .
Obrazek

Kawa wygląda wyśmienicie. Jestem fanką kawy parzonej po turecku, ale nie tej zalewanej, lecz gotowanej w tygielku. Musi być gęsta i mieć puchatą piankę. Ta Wasza wygląda na gęstą a pianka zapewne już zdążyła zniknąć.
Czy w tych "jogurtowych" pojemnikach była zimna woda :?:.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.01.2023 11:20

Franz napisał(a):Ja z kolei zrobiłem sobie kawę w pobliżu, na skraju zagajnika. Akurat przejeżdżała służba leśna i się panowie zatrzymali. Myślałem, że może na kawę ze mną, ale nie - jedynie mnie prosili, żebym bardzo uważał na ogień.

Wcale nie dziwi mnie fakt , że zwracają uwagę na otwarty ogień , bo rokrocznie borykają się z pożarami , o których już tu pisałem

megidh napisał(a):Kawa wygląda wyśmienicie. Jestem fanką kawy parzonej po turecku, ale nie tej zalewanej, lecz gotowanej w tygielku. Musi być gęsta i mieć puchatą piankę. Ta Wasza wygląda na gęstą a pianka zapewne już zdążyła zniknąć.

Piankę siorbnąłem jako pierwszą :mrgreen: , reszta opadła , potem zrobiłem zdjęcie

megidh napisał(a):Czy w tych "jogurtowych" pojemnikach była zimna woda :?:.

Dokładnie , z górskich źródeł , bardzo zimna i dobra

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.01.2023 18:33

Alanya - zamek część trzecia

Schodzimy w kierunku starego bazaru i meczetu podziwiając ogrom pozostałości po różnego rodzaju zabudowaniach , fundamenty , fragmenty murów . W ten sposób dotarliśmy do bazaru , gdzie nabyliśmy drobne pamiątki , a potem skierowaliśmy się w okolice meczetu , żeby odpocząć w cieniu od upału , który stawał się nieznośny .

964.jpg

965.jpg

966.jpg

967.jpg

968.jpg

969.jpg

970.jpg

971.jpg

972.jpg

973.jpg

Przed meczetem spotkałem człowieka , który się nim opiekuje , pytam czy mogę wejść i zrobić zdjęcia - nie ma nic przeciwko , więc kilka zdjęć zrobiłem , a potem zostawiłem odpoczywającą Agnieszkę przed meczetem i ruszyłem kamienistą ścieżką sprawdzić co kryje się za cmentarzem . W ten sposób dotarłem do podwójnej bramy , za nią do miejsca , skąd rozpościera się piękny widok na wschodnie plaże , port i Czerwoną Wieżę

974.jpg

975.jpg

976.jpg

977.jpg

978.jpg

979.jpg

980.jpg

981.jpg

982.jpg

983.jpg

984.jpg

985.jpg

986.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.01.2023 22:58

Alanya - zamek część czwarta

Nie było jeszcze południa , a temperatura sięgnęła 30 stopni , dodatkowo kończyła mi się woda . W takim razie pomimo ogromu możliwości spacerowych trzeba wracać , najpierw do Agnieszki , a potem razem z Agnieszką do Osiołka . Wzgórze zamkowe bardzo nam się podobało i opuszczaliśmy Alanyę z mocnym postanowieniem powrotu .

987.jpg

988.jpg

989.jpg

990.jpg

991.jpg

992.jpg

993.jpg

994.jpg

995.jpg

996.jpg

997.jpg

Mury zamkowe.jpg

998.jpg

Póki co kierujemy się na południowy wschód drogą D400 , ale o tym w następnym odcinku , wkrótce .

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 23.01.2023 10:11

Nie było jeszcze południa , a temperatura sięgnęła 30 stopni

Rozmarzyłam się, chcę już lato!!!!!
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.01.2023 12:28

Jako że nie robiłem wtedy jeszcze zdjęć, tylko kręciłem kamerą, to z tym większą przyjemnością oglądam teraz Twoje.

Pozdrawiam,
Wojtek
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 23.01.2023 12:38

Piotrze, z dużym zaciekawieniem przeczytałam "przykazania" o zachowaniu się w Turcji :) Jeśli chodzi o gesty, zawsze trzeba uważać, nawet w Europie ;)

Z tureckich kierunków na razie rozważam Stambuł. Tam (mam na myśli część azjatycką) prawdopodobnie ludzie są bardziej tolerancyjni? Jak na metropolię przystało 8)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.01.2023 00:27

Kapitańska Baba napisał(a):
Rozmarzyłam się, chcę już lato!!!!!

Zlituj się , może najpierw wiosna :idea: :?: :smo:

Franz napisał(a):Jako że nie robiłem wtedy jeszcze zdjęć, tylko kręciłem kamerą, to z tym większą przyjemnością oglądam teraz Twoje.

Cieszę się , że Cię zainteresowały . Teraz również zdarza mi się używać kamery sportowej i czasem jakiś film powstaje , ale jakoś czasu i serca brak do montowania

maslinka napisał(a):Piotrze, z dużym zaciekawieniem przeczytałam "przykazania" o zachowaniu się w Turcji :) Jeśli chodzi o gesty, zawsze trzeba uważać, nawet w Europie ;)

To są raczej sugestie jak uniknąć ewentualnych nieprzyjemności :wink:

maslinka napisał(a):Z tureckich kierunków na razie rozważam Stambuł. Tam (mam na myśli część azjatycką) prawdopodobnie ludzie są bardziej tolerancyjni? Jak na metropolię przystało 8)

Turcy są bardzo tolerancyjni i bardzo życzliwi w stosunku do turystów , nie raz o tym pisałem - nie spotkała nas żadna przykrość z ich strony , a wręcz przeciwnie , bardzo często proponują bezinteresowną pomoc i cieszą się , gdy mogą jej udzielić .
Stambuł jest kosmopolitycznym , wielkim , tętniącym życiem miastem , nie różni się od innych tego typu miast .

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 24.01.2023 10:27

piotrf napisał(a):
Zlituj się , może najpierw wiosna :idea: :?: :smo:

Hmmm...... nie! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 25.01.2023 18:12

Wniosek jest prosty. Alanya jest bardzo dobrym wyborem na wakacyjny kierunek :) . Morze, zamek, jaskinie ..... Ma wszystko.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.01.2023 18:43

wiola2012 napisał(a):Wniosek jest prosty. Alanya jest bardzo dobrym wyborem na wakacyjny kierunek :) . Morze, zamek, jaskinie ..... Ma wszystko.

Całkowicie się z Tobą zgadzam :D , dodatkowo w promieniu 150 km znajdziemy mnóstwo pięknych , ciekawych turystycznie miejsc

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 25.01.2023 20:01

24. Przez krainę bananów i orzeszków ziemnych

Długość plaż robi naprawdę duże wrażenie , po opuszczeniu miasta przez 25 km jedziemy wzdłuż zagospodarowanej plaży , mijamy Kestel , Mahmutlar i Kargicak , potem wjeżdżamy w górzysty teren , na chwilę tracąc z oczu morze , za to podziwiamy ogromne gospodarstwa uprawiające pod folią i w gruncie różne rodzaje warzyw , które można zakupić na straganach , a na zboczach , w wysokich szklarniach i foliach - banany .

999.jpg

1000.jpg

1001.jpg
1006.jpg

1002.jpg

1003.jpg

1004.jpg

1005.jpg

1006.jpg

1007.jpg

Potem szybko zdobywamy wysokość i widok na morze wraca . Plantacje bananów dominują na zboczach , cały ogromny teren jest nawadniany

1008.jpg

1009.jpg

1010.jpg

1011.jpg

1012.jpg

1013.jpg

1014.jpg

1015.jpg

1016.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 26.01.2023 18:09

Na jednej z półek skalnych przycupnął bar dla kierowców , wypatrzyliśmy jeden wolny stolik - tu zjemy pyszny obiad :) , a potem zjeżdżamy z gór , przejeżdżamy tunelami ( bo droga wygodna ) , dalej przez około siedemdziesięciotysięczne miasto Anamur i zatrzymujemy się przy małej kamienistej plaży sąsiadującej z twierdzą , z której wyruszał kwiat rycerstwa europejskiego m. in. na wyprawy krzyżowe . . .

1017.jpg

1018.jpg

1019.jpg

1020.jpg

Jadąc na południowy wschód od Alanyi drogą D400 , na odcinku niespełna 150 km można doznać zawrotu głowy od ilości atrakcji turystycznych . Nawet pomijając piękne plaże , zaciszne zatoczki z turkusową wodą , czy górskie widoki - atrakcji nie zabraknie . Już po 15 km - stanowisko archeologiczne Naula , otoczone nowymi blokami mieszkalnymi , 9 km dalej - starożytne miasto i ruiny zamku Syedra , z której widać wiele kilometrów wybrzeża ( plaże wschodnie okolic Antalyi ) , a po przejechaniu kolejnych 23 km - jaskinia Cüceler . Z jaskini jest tylko 18 km do niedawno odkrytego starożytnego miasta Marassos , a po przejechaniu kolejnych 12,5 km - starożytny port Aydapinar i Halil Limani , za ok. 9 km - jaskinia Korsan i Bıçkıcı Manastırı , 8,5 km dalej - starożytne miasto Selinus , a z niego tylko 22 km do starożytnego Lamos , które minęliśmy z wielkim żalem , bo wcześniej widziałem zdjęcia warowni .
Zdjęcie z netu

Lamos ( Adanda).jpg

Kolejne 19 km - Jaskinia "Świata Kłamstw" ( Yalan Dünya Mağarası ) , która ma ponad 5 mln lat , 13 km - Antiochia Athena Temple , 56 km dalej - starożytne miasto Anamurium ( Anamurion , kolejny powód do żalu - perełka :) ) , kilka kilometrów dalej miasto Anamur , a po kolejnych kilku - zamek Mamure . To on jest naszym celem , ale o nim już w kolejnej części .

Pozdrawiam
Piotr
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 26.01.2023 18:51

Uff nadrobiłem relacje, w której TYLE SIE DZIEJE.....chciałem napisać coś mądrzejszego, ale ta końcówka z wymienieniem tyłu tych atrakcji mnie chyba "dobiła" ;)
Chyba też chce na objazdowe do Turcji
Tylko dlaczego nie mam jeszcze takiego Osiołka ?!?

:)
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 26.01.2023 20:55

piotrf napisał(a):Jadąc na południowy wschód od Alanyi drogą D400 , na odcinku niespełna 150 km można doznać zawrotu głowy od ilości atrakcji turystycznych .

Twoją relację muszę czytać z mapą i wyszukiwarką :D . I łapię się za głowę ile pinezek można by tu postawić.

piotrf napisał(a):zamek Mamure . To on jest naszym celem , ale o nim już w kolejnej części .

Też już wygooglowałam i nie mogę się doczekać :hut: .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye