Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
Franz
Legenda
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 11.01.2023 12:18

piotrf napisał(a):Pamiętasz może , czy było tam podejście z drugiej strony :?:

To jest najkrótsze podejście.
Można by się pokusić o podjazd drogą wzdłuż potoku Cirali, prowadzącą do szosy D400 - aż do miejsca tuż przed poważniejszym skrętem doliny w kierunku zachodnim i stamtąd pójść przez przełęcz na południowy wschód od szczytu Chimery.
To jest minimalnie dłuższa trasa i bez opłat - moim zdaniem ciekawy wariant. Jeszcze można by się pokusić o zatoczenie pętli - od ogni najpierw szlakiem na NW, następnie wzdłuż potoku z powrotem do drogi.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 11.01.2023 17:02

Kapitańska Baba napisał(a):Region słynący z uprawy granatów?
To w sezonie zbiorów czułabym się jak w raju :wink:

Tam granaty rosną od co najmniej 4 tysięcy lat i moim zdaniem są najlepsze na świecie , a raj już jest otwarty :smo:

Kapitańska Baba napisał(a):Śmieszne wielbłądy na trawniku :D

Cała karawana :D

piekara114 napisał(a):Jakie wrażenie zrobiło Kemer? Zwróciłeś uwagę na miejskie plaże? Bo ja patrzę i Kemmer wydaje mi się fajną bazą na pobyt (z bp w kwietniu), aby coś w pobliżu pozwiedzać, ale też trochę słońca na plaży złapać.
Choć patrząc na ofert z bp to w tym okresie dominuje Alanya.... Nie dogodzisz...

No cóż , to nie nasze klimaty , ale nie na darmo plaża Kemer jest uznawana za najpiękniejszą w Turcji , to przy okazji wywindowało ceny - tam jest nieco drożej . . .
Słońca i ciepła w Turcji mieliśmy tyle , że z przyjemnością przyjęliśmy kurs na góry , gdzie było nieco chłodniej

Franz napisał(a):Można by się pokusić o podjazd drogą wzdłuż potoku Cirali, prowadzącą do szosy D400 - aż do miejsca tuż przed poważniejszym skrętem doliny w kierunku zachodnim i stamtąd pójść przez przełęcz na południowy wschód od szczytu Chimery.
To jest minimalnie dłuższa trasa i bez opłat - moim zdaniem ciekawy wariant. Jeszcze można by się pokusić o zatoczenie pętli - od ogni najpierw szlakiem na NW, następnie wzdłuż potoku z powrotem do drogi.

Fakt , bardzo ciekawy , dziękuję , dam znać jeżeli uda się go zrealizować :)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.01.2023 16:59

21. Aspendos część pierwsza

w Antalyi korki znacznie spowolniły nasz przejazd

842.jpg

843.jpg

Opuszczając Kemer postanowiliśmy wyznaczyć sobie kolejny cel i padło na Aspendos , o którym wiemy , że opuścić go nie możemy , bo jest w nim kilka naprawdę fajnych atrakcji .
Do Aspendos wjeżdżamy pod wysokim łukiem i podziwiamy akwedukt , który kiedyś łączył dwa odległe wzgórza , a potem kierujemy się w stronę parkingu przed teatrem , gdzie zostawiamy osiołka , kupujemy bilety po 75 TL od osoby i idziemy zwiedzać

844.jpg

845.jpg

846.jpg

847.jpg

Aspendos - antyczne miasto z najlepiej zachowanym teatrem na 15 000 widzów , w którym dała swój ostatni koncert Dalida w 1987 roku na cztery dni przed samobójstwem . Teatr wykorzystywany jest również współcześnie na festiwale , koncerty , pokazy , ma 100 m szerokości i 70 m głębokości , zbudowana na scenie fasada ma 50 m , jest stałą dekoracją - całość jest imponująca .

848.jpg

849.jpg

850.jpg

851.jpg

852.jpg

853.jpg

854.jpg

855.jpg

856.jpg

857.jpg

858.jpg

859.jpg

860.jpg

Gdyby ktoś miał dużo czasu i chciał nieco dokładniej zwiedzić starożytne zabytki , to w drodze z Kemer do Aspendos można zwiedzić kolejno :
ZamekGedelme , starożytne Kitanaura , Mnara , Zamek Çandır , Typalia , Onobara , Kelbessos , Neapolis , Termessos z dobrze
zachowanym teatrem i ciekawą nekropolią , a także kilka urokliwych zatoczek z małymi plażami
Ominęliśmy miasto i kurort Antalya ( tam można polecieć samolotem na tygodniowy pobyt i zwiedzić okolicę ;) ) , a także Perge – najważniejsze z miast starożytnej Pamfilii.

Perge z netu.jpg

Perge z netu

Ominęliśmy też Sillyon - starożytne miasto i twierdzę z I w.p.n.e. ( pierwsza wzmianka pochodzi z 500 r.p.n.e. ) wybudowaną na wzgórzu 210 m.n.p.m. , która oparła się wojskom Aleksandra Macedońskiego , z drogi obejrzeliśmy majaczące w oddali Belek , przypominające wioskę prosto z filmów Disneya ;) pełne hoteli i bajkowych turystycznych resortów .
Naszym celem było Aspendos :)

CDN
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.01.2023 17:25

:D
Aspendos, Termessos i Perge mam na swojej liście od jakiś 3 tyg, jeśli baza byłaby w Antalyi. I widzę, że słusznie.
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 12.01.2023 17:45

Fantastycznie zachowany teatr :D .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.01.2023 18:13

piekara114 napisał(a)::D
Aspendos, Termessos i Perge mam na swojej liście od jakiś 3 tyg, jeśli baza byłaby w Antalyi. I widzę, że słusznie.

Jak najbardziej słusznie , bo to prawdziwe perełki :D
Od Kemer do Side można zedrzeć buty na starożytnych zabytkach :oczko_usmiech:

marze_na napisał(a):Fantastycznie zachowany teatr :D .

Dlatego musiałem go zobaczyć :D Miastu też nic nie brakuje , nie jest wygłaskane , a więc bliżej autentyczności , nawet mam wyrzuty sumienia , że nie poszliśmy zobaczyć jak z bliska wygląda stadion . . .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.01.2023 18:25

Suplement do części pierwszej

861.jpg

862.jpg

863.jpg

864.jpg

865.jpg

866.jpg

867.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 12.01.2023 18:31

Czad.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 12.01.2023 18:57

Ten amfiteatr to faktycznie cud architektury ...
Ależ tam jest zabytków w tej Turcji, szkoda, że byłem jak dotąd tylko raz
Ostatnio edytowano 12.01.2023 19:05 przez tony montana, łącznie edytowano 1 raz
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 12.01.2023 19:00

piotrf napisał(a):Opuszczając Kemer postanowiliśmy wyznaczyć sobie kolejny cel i padło na Aspendos , o którym wiemy , że opuścić go nie możemy , bo jest w nim kilka naprawdę fajnych atrakcji .

Jak dobrze, że go nie opuściliście :smo:.

piotrf napisał(a): - antyczne miasto z najlepiej zachowanym teatrem na 15 000 widzów , w którym dała swój ostatni koncert Dalida w 1987 roku na cztery dni przed samobójstwem . Teatr wykorzystywany jest również współcześnie na festiwale , koncerty , pokazy , ma 100 m szerokości i 70 m głębokości , zbudowana na scenie fasada ma 50 m , jest stałą dekoracją - całość jest imponująca .

Wydawało mi się, że to niemożliwe, aby coś przebiło teatr w Efezie, ale ten teatr jest według mnie ciekawszy od efeskiego.

piotrf napisał(a):Gdyby ktoś miał dużo czasu i chciał nieco dokładniej zwiedzić starożytne zabytki , to w drodze z Kemer do Aspendos można zwiedzić kolejno :
ZamekGedelme , starożytne Kitanaura , Mnara , Zamek Çandır , Typalia , Onobara , Kelbessos , Neapolis , Termessos z dobrze
zachowanym teatrem i ciekawą nekropolią , a także kilka urokliwych zatoczek z małymi plażami

Nazwy zupełnie dla mnie obce, ale fajnie że o nich piszesz, bo dzięki temu moja wiedza na temat zabytków w Turcji się poszerzy.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.01.2023 19:51

piekara114 napisał(a):Czad.

Pełna zgoda :D

tony montana napisał(a):Ten amfiteatr to faktycznie cud architektury ...
Ależ tam jest zabytków w tej Turcji, szkoda, że byłem jak dotąd tylko raz

Jeszcze akustyka wspaniała 8)
Wartością samą w sobie jest zwiedzanie bez tłumów i po zwiedzaniu perełek nadzieja na prawdziwe perły :mrgreen:

megidh napisał(a):Jak dobrze, że go nie opuściliście :smo:.

Nie było możliwości opuścić :roll:

megidh napisał(a):Wydawało mi się, że to niemożliwe, aby coś przebiło teatr w Efezie, ale ten teatr jest według mnie ciekawszy od efeskiego.

Jest znacznie mniejszy od tego w Efezie , za to niemal kompletny

megidh napisał(a):Nazwy zupełnie dla mnie obce, ale fajnie że o nich piszesz, bo dzięki temu moja wiedza na temat zabytków w Turcji się poszerzy.

Gosiu , bardzo mnie to cieszy , że moja relacja komuś się przyda :D Jeszcze bardziej cieszyłbym się , gdybym mógł w relacji ( może kontynuacji tej :idea: ) pokazać wszystkie ciekawe miejsca , które chciałbym odwiedzić w Turcji :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 12.01.2023 20:06

Teatr może niewielki, ale faktycznie pięknie tam! Urzekły mnie zwłaszcza fotki z licznymi łukami 8)
Jeszcze bardziej cieszyłbym się , gdybym mógł w relacji ( może kontynuacji tej :idea: ) pokazać wszystkie ciekawe miejsca , które chciałbym odwiedzić w Turcji

Tego Ci Piotrze życzę, gdyż przy okazji ja również mogłabym "zwiedzić" te wszystkie wspaniałości 8).
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 12.01.2023 21:20

Dziękuję , Danusiu , wiosna blisko , więc może maleńką część z tego ogromu uda się zobaczyć :) odwiedzenie całości bez wygranej w lotka będzie trwała bardzo długo :lol:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 13.01.2023 09:34

O Piotrze, kosmos 8O 8O 8O
W tle od rana słucham Traviaty - juz widzę całą jej akcję na takiej scenie 8O
Ależ to musiałoby być przeżycie - zarówno dla widzów jak i dla aktorów 8O
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 13.01.2023 11:57

piotrf napisał(a):Suplement do części pierwszej

Suplement palce lizać 8) . Zachwycona jestem teatrem z Aspendos.

piotrf napisał(a):Jeszcze bardziej cieszyłbym się , gdybym mógł w relacji ( może kontynuacji tej :idea: ) pokazać wszystkie ciekawe miejsca , które chciałbym odwiedzić w Turcji :oczko_usmiech: :mrgreen: :papa:

Podobnie jak Danusia serdecznie Ci Piotrze życzę aby się spełniło :D .
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye