Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
pavlo
Cromaniak
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 07.01.2023 22:08

Piotrze wszystko cudownie opisane i udokumentowane fotograficznie.
Teraz mam zagwozdkę, czy nie iść Twoją drogą w kwestii posiadania osiołka do takich wypraw.
Muszę żonie przedstawić Twoją relację :D
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.01.2023 09:47

megidh napisał(a):Zainteresował mnie ten stadion, przez który płynie rzeka.
Pomimo tego, że tam nie byłeś, to napisz, gdzie się to cudo znajduje.

Gosiu , to starożytne miasto Limyra , leży na północ od Finike , prawie na obrzeżach miasta .
Przy takiej ilości antycznych miejsc dokonanie wyboru nie jest proste , dlatego korzystam z internetowych zasobów i robię notatki dotyczące ciekawych , wyróżniających detali , wtedy łatwiej wybrać jeden z dziesięciu . O kilku ciekawych miejscach dowiedziałem się podczas rozmów na stacjach benzynowych , w herbaciarniach , myjniach samochodowych itp. . Powstała mapa , która mam nadzieję posłuży nam za przewodnik przy kolejnych wyjazdach :)

pavlo napisał(a):Piotrze wszystko cudownie opisane i udokumentowane fotograficznie.
Teraz mam zagwozdkę, czy nie iść Twoją drogą w kwestii posiadania osiołka do takich wypraw.
Muszę żonie przedstawić Twoją relację :D

Bardzo dziękuję :D , a ten typ podróżowania szczerze polecam - nie jest się związanym z jednym miejscem ( hotel , motel czy apartament ) , nie ma też ram czasowych - zostaję tyle ile chcę , prawie nie ma ograniczeń jeżeli chodzi ilość zabranych na wyjazd ciuchów :idea: :wink: , w niektórych krajach np. w Turcji można :D spać na plaży , na parkingu obok atrakcji turystycznej - prawie nie ma ograniczeń pod tym względem , to kraj idealny do podróżowania kamperem :D
Są też minusy - nikt za nas nie zaścieli łóżka , nie posprząta , trzeba opróżniać kasety i uzupełniać wodę :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Ostatnio edytowano 09.01.2023 20:59 przez piotrf, łącznie edytowano 1 raz
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.01.2023 10:13

Olympos - ciąg dalszy spaceru

796.jpg

797.jpg

798.jpg

799.jpg

800.jpg

801.jpg

802.jpg

803.jpg

804.jpg

805.jpg

806.jpg

807.jpg

808.jpg

Przez zarośnięty teren docieram do domu z mozaikami , ale niestety pokryte są matami i zasypane ziemią ( dowiedziałem się , że mają być restaurowane i zabezpieczone dachem )

809.jpg

810.jpg

811.jpg

812.jpg

813.jpg

814.jpg

815.jpg

816.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.01.2023 12:21

Olympos c.d.

Wychodzę spośród kamieni na główny trakt , gdzie czeka na mnie Agnieszka i wzdłóż rzeki po drewnianym podeście kierujemy się w miejsce , w którym kiedyś był warowny port , ale po nim nie ma już śladu . Docieramy do pięknej plaży , która kilkaset metrów dalej zmienia się w piaszczystą wylęgarnię żółwi morskich - trzeba tam wrócić i wybrać się na treking wieczorem , bo nad
tą wylęgarnią znajduje się miejsce , o którym Homer pisał w Iliadzie , że jest to "oddech podziemnego potwora" . Mowa o Chimerze - jest to miejsce , gdzie płonie wydobywający się z ziemi samozapalny gaz . Nie może go ugasić ani polewanie wodą , ani przysypywanie piaskiem . Miejsce zwane jest Yanartaş Milli Parki ( Mount Chimaera ) i znajduje się nad
wypoczynkową wsią Çıralı . Z plaży na której byliśmy to około półtoragodzinny trekking . Kolejne miejsce do poprawki ;)

817.jpg

818.jpg

819.jpg

820.jpg

821.jpg

822.jpg

823.jpg

Upał zaczyna rosnąć , więc wracamy do Osiołka oglądając pozostałości mostu i ciekawą florę . W pewnym momencie zauważyłem starszą panią , muzułmankę , która oparta o ozdobiony płaskorzeźbą kamień w murze odmawiała jakąś modlitwę . Nie chcieliśmy przeszkadzać , więc poszliśmy dalej , ale następnym razem muszę dobrze sprawdzić co to za kamień . . .

824.jpg

825.jpg

826.jpg

827.jpg

828.jpg

829.jpg

Już na parkingu dowiedzieliśmy się o kolejnej atrakcji - Olympos Teleferik - kolejka linowa na Olimp ( dzisiejsza nazwa Tahtalı Dağı - stanowi część Parku Narodowego Beydağları Olimpos Mili Parkı . Na górę prowadzi szlak, który jest częścią Szlaku Licyjskiego ) , górujący nad okolicą szczyt i położony nad morzem Phaselis ( Faselis ) - ruiny starożytnego miasta po części na brzegu , po części zatopione w morzu 8)

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 08.01.2023 13:45

Olympos miałam wysoko na swojej liście na linii Antalya-Derme, ale teraz nie wiem, miałam wyższe oczekiwania co do tego miejsca po przeczytaniu kilu opisów. A Ty jak oceniasz na te innych miejsc w pobliżu?

Napisałeś, że do wiecznych ogni jest treking 1,5h - nie da się bliżej samochodem podjechać? Orientowałeś się może w tym temacie?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 08.01.2023 19:11

piekara114 napisał(a):Olympos miałam wysoko na swojej liście na linii Antalya-Derme, ale teraz nie wiem, miałam wyższe oczekiwania co do tego miejsca po przeczytaniu kilu opisów. A Ty jak oceniasz na te innych miejsc w pobliżu?

Napisałeś, że do wiecznych ogni jest treking 1,5h - nie da się bliżej samochodem podjechać? Orientowałeś się może w tym temacie?

Olympos podobało mi się jako całość ( razem z plażą , plażą żółwi i Mount Chimaera - trekking odpuściliśmy z uwagi na upał ) , ale jeżeli chodzi o ruiny miasta , to były chyba najmniej intrygujące ze wszystkich , które do tej pory odwiedziliśmy . 1,5 h to droga w obie strony do wiecznych ogni , wszystkie poradniki polecają trasę wejścia od strony plaży , ale podejrzewam , że jak do wszystkich tego typu atrakcji dojść można z kilku stron , może pozostałe trasy są bardzo wymagające ( to nie są łatwe góry :wink: ) albo wręcz karkołomne :idea: :?: :mrgreen:

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 09.01.2023 09:37

Piotrze zaczekaj bo w natłoku pracy ledwie Was doganiam 8O
Tetar w Myra wspaniały. Wystąpić w nim to musiało być przeżycie - po warunkiem, że publiczności byłoby więcej niż koza i barany :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 09.01.2023 20:32

Kapitańska Baba napisał(a):Piotrze zaczekaj bo w natłoku pracy ledwie Was doganiam 8O
Tetar w Myra wspaniały. Wystąpić w nim to musiało być przeżycie - po warunkiem, że publiczności byłoby więcej niż koza i barany :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Prawdziwych wspaniałości teatralnych :wink: jeszcze będzie trochę przed nami , jedziemy do miejsca , w którym rozmowy ze sceny słychać w górnych rzędach , a nawet z łatwością można było rozpoznać tembr głosu rozmawiających . . . :D

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 10.01.2023 12:07

piotrf napisał(a):Mowa o Chimerze - jest to miejsce , gdzie płonie wydobywający się z ziemi samozapalny gaz . Nie może go ugasić ani polewanie wodą , ani przysypywanie piaskiem . Miejsce zwane jest Yanartaş Milli Parki ( Mount Chimaera ) i znajduje się nad
wypoczynkową wsią Çıralı . Z plaży na której byliśmy to około półtoragodzinny trekking . Kolejne miejsce do poprawki ;)

Byłem tam 20 lat temu. Bilet kosztował chyba równowartość półtora euro. Uciąłem sobie dyskusję z chłopakami kasującymi wchodzących, bo to miało miejsce na zwykłym szlaku turystycznym, który po prostu prowadził w góry.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.01.2023 20:39

Franz napisał(a):Byłem tam 20 lat temu. Bilet kosztował chyba równowartość półtora euro. Uciąłem sobie dyskusję z chłopakami kasującymi wchodzących, bo to miało miejsce na zwykłym szlaku turystycznym, który po prostu prowadził w góry.

No to "parę" lat minęło , a Turcja się zmienia i zapewne podczas Twojej tam bytności aż tylu pensjonatów nie było
Pamiętasz może , czy było tam podejście z drugiej strony :?:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.01.2023 21:52

20. Kemer

773.jpg

Kemer to przede wszystkim dwudziestotysięczne miasto , znany nadmoroski kurort na Riwierze Tureckiej w rejonie słynącym głównie z uprawy owoców granatu . Jest jednym z najważniejszych ośrodków tureckiej turystyki , uwielbianym przez turystów z za naszej wschodniej granicy . To tu znajdziemy jedną z najpiękniejszych plaż w całej Turcji – Moonlight Beach i słynące z obsługi wysokiej klasy hotele i pensjonaty .
Wjechaliśmy do Kemer w poszukiwaniu kantoru , dobrego jedzenia ( zbliżała się pora karmienia ) i sklepu na zakupy jedzenia na jutrzejsze śniadanie . Okazało się , że niemal wszyscy tam sprzedawcy odzywali się do nas po rosyjsku , znam ten język , ale nie jest moim ulubionym , więc koszulki kupiłem w "Kotonie" i jedynym sklepie ( obok kantoru walutowego ) , w którym sprzedawca mówił po polsku ( zawsze kupuję po kilka sztuk - to taki mój bzik :wink: ) Skoro wjechaliśmy do miasta , to warto zobaczyć jak ono wygląda od środka . Wybraliśmy się na długi spacer bocznymi uliczkami , a potem głównym pasażem i byliśmy zadowoleni . Wygląda całkiem fajnie , nawet z tłumem młodzieży ( wycieczki szkolne ) i mnóstwem rodzin z dziećmi , głównie Ukraińców i Rosjan .
Chwilę rozmawialiśmy z młodym człowiekiem pochodzącym z Kazachstanu , a pracującym sezonowo w jednej z agencji proponującej turystom wycieczki lądowe i rejsy do okolicznych morskich atrakcji . W ten sposób zarabia na kolejny rok studiów w Astanie . Miło było porozmawiać w klimatyzowanym pomieszczeniu agencji ( temperatura przekroczyła trzydziestą kreskę ) , a dodatkowo jego uwagi na temat bogatych klientów z Ukrainy i Rosji dały nam powód do długiej dyskusji po kolacji . . .
:mrgreen:

830.jpg

831.jpg

832.jpg

833.jpg

834.jpg

835.jpg

836.jpg

837.jpg

838.jpg

839.jpg

Niemal z każdego miejsca w mieście widać piękne , potężne góry .

840.jpg

841.jpg

Pozdrawiam
Piotr
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 10.01.2023 22:09

Piotrze, widzę że całkiem swobodnie poruszaliście się po Turcji. Z praktyki i swojej wrażliwości znasz obyczaje tam obowiązujące.
Nie jest trudno odnaleźć w necie informacje jak się tam zachować, zachować przyzwoicie szanując ich religię i kulturę.
Mam takie pytanie:
- czy zauważyłeś coś, co może dotyczyć nas; obywateli Polski, coś szczególnego (dobre / złe) doświadczenia ?

Pozdrawiam serdecznie
Paweł
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 10.01.2023 23:30

pavlo napisał(a):Nie jest trudno odnaleźć w necie informacje jak się tam zachować, zachować przyzwoicie szanując ich religię i kulturę.
Mam takie pytanie:
- czy zauważyłeś coś, co może dotyczyć nas; obywateli Polski, coś szczególnego (dobre / złe) doświadczenia ?

Pawle , to bardzo dobre pytanie .
Wystarczy przestrzegać zasad ogólnych i - jak piszesz - szanować ich religię i kulturę . Nie mieliśmy żadnych przykrych sytuacji od strony ludzi tam mieszkających . To sympatyczny i życzliwy naród , bardzo pomocny i pogodny , przez cały nasz pobyt tam nie czuliśmy się choćby przez chwilę zagrożeni ( wyjątek - przejazd przez miasto w godzinach szczytu :lol: ) , wręcz przeciwnie - .
Jeżeli jedziemy samochodem , trzeba pamiętać o tym , żeby zabrać ze sobą żarówki zapasowe , bo na stacji benzynowej ich zakup może być problematyczny . Pół miasteczka zostało uruchomione , gdy się okazało , że na stacji nie ma potrzebnej mi żarówki ( spaliły się obydwa włókna ) , na koniec któryś z panów z obsługi zadzwonił do kolegi , ten z kolei do kuzyna - mechanika , który przywiózł żarówkę wymontowaną z innego samochodu jadąc specjalnie z drugiej strony miasta . Nie chciał ode mnie pieniędzy , bo żarówka nie była nowa :) Dobrze że pozwolili mi postawić sobie herbatę , bo byłoby mi głupio do dziś :lol:
Niestety przytrafiła nam się taka sytuacja , gdy wstydziłem się za obywateli naszego kraju - grupę mieszaną młodych , około trzydziestoletnich , podchmielonych , którzy w meczecie zachowywali się skandalicznie głośno , mimo że obok modliło się kilku mężczyzn . Zwrócenie im uwagi nie przyniosło żadnego skutku , ale to zdarzyło się nam tylko jeden raz .

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 11.01.2023 10:32

Region słynący z uprawy granatów?
To w sezonie zbiorów czułabym się jak w raju :wink:

Śmieszne wielbłądy na trawniku :D
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 11.01.2023 10:51

Jakie wrażenie zrobiło Kemer? Zwróciłeś uwagę na miejskie plaże? Bo ja patrzę i Kemmer wydaje mi się fajną bazą na pobyt (z bp w kwietniu), aby coś w pobliżu pozwiedzać, ale też trochę słońca na plaży złapać.
Choć patrząc na ofert z bp to w tym okresie dominuje Alanya.... Nie dogodzisz...
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye