Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrf
Weteran
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 03.01.2023 18:53

wiola2012 napisał(a):Kanion Saklikent jest przecudowny!
Umieściłam gwiazdeczkę na mapie i już sobie obiecuję, że przejdę więcej niż 2,5 km, ale to się okaże :D .

Pełna zgoda , Saklikent i jeszcze jeden , który przed nami - to były cele główne na tym wyjeździe ( prócz kamieni :mrgreen: )

marze_na napisał(a):U mnie nawet te początkowe km zależałyby przede wszystkim od temperatury wody :D .

W takim razie proponuję końcówkę lipca i sierpień :hut:

Kapitańska Baba napisał(a):Wielkie gratulacje za przejście całości 8O
O ile zimna woda już mi nie straszna to zastanawiam się czy dałabym radę biorąc pod uwagę słabe pływanie :oops:

Dziękuję , do przepłynięcia był odcinek może czterech metrów , za to pod prąd , dość mocny , poniżej sporego progu . . . można było próbować po bardzo śliskich skałach , ale woda była bezpieczniejsza :mrgreen:

dangol napisał(a):Kanion cudowny, ale nie wiem czy w zimnej wodzie udałoby mi się przejść więcej niż 1,5 kilometra, nawet taki dystans jest raczej wątpliwy.

Dziewczyny , dacie radę , jestem o tym przekonany :D Zdjęcia nie są w stanie ( moje :wink: ) pokazać wszystkiego - potężnych ścian zdobnych w fantazyjne formy , gry świateł i cieni , a na 100% nie pokaże tego co podsuwa wyobraźnia . Tam na miejscu , w kanionie byłem tak podekscytowany , że nie zwracałem uwagi na temperaturę wody :oczko_usmiech:

dangol napisał(a):Co do mozaik... Preferuję ich pokazywanie w miejscach, w których znajdują się od zawsze. Fakt, to bardzo często nie sprzyja dobremu ich przetrwaniu... Ogladanie mozaik w takim oryginalnym miejscu bardziej mi wpływa na wyobrażenie sobie wspaniałości całego zwiedzanego stanowiska.

Na szczęście są zasoby internetowe i realna szansa na zobaczenie tych wspaniałości przy okazji kolejnych wyjazdów :hut:

tony montana napisał(a):Rozbawił mnie fragment o humaniście Brutusie :)
(być może synu z krwi Juliusza Cezara - który nawet wpisał go jako spadkobiercę - dalszego ale zawsze)

z drugiej strony - mówią że kierował się szlachetnymi pobudkami aby obalić tyrana :)

ech czasy...
:papa:

:mrgreen:

Dobrze wiesz o tym , że historie tworzą ludzie , a spisują ją dla potomnych tylko ludzie :wink:
Czytałem opracowanie ( praca zbiorowa ) w którym twierdzono , że byli również kochankami . . . co nie byłoby niczym nadzwyczajnym biorąc pod uwagę czasy i upodobania Juliusza Cezara . . . :papa:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.01.2023 00:12

16. OMG , ile tego 8)

Opuszczamy stanowisko archeologiczne Xanthos - Letoon i drogą D400 kierujemy się na wschód . Kilka kilometrów jazdy , kolejne atrakcje i kolejne rozterki , bo kierunkowskaz mówi , że 9 km. w prawo natrafimy na kolejne licyjskie miasto i port podległe Xanthos , którym jest Patara - miejsce narodzin Św. Mikołaja i wyroczni Apollina , dorównującej sławą tej ze świątyni delfickiej . Miasto zdobył Brutus w 42 r.p.n.e. , po czasach rzymskich zachowała się tam brama z trzema łukami z I w.n.e. i łaźnie , reszta to pamiątki licyjskie i bizantyjskie . Patara kojarzona jest przez wielu z długą na kilka kilometrów , szeroką plażą w stylu australijskim ;)

682.jpg

683.jpg

684.jpg

685.jpg

686.jpg

687.jpg

688.jpg

689.jpg

Patara zostanie na następny raz , gdy skupimy się na tym rejonie . Kolejne 5 km. po prawej - Delikkemer Aquedukt , następne pięć tym razem po lewej - Seroia , aż docieramy do Kaş , gdzie możemy podziwiać powstałe w VI w.p.n.e. Antiphellos , które razem z położonym 10 km. na północ Phellos włączone zostało przez Aleksandra Wielkiego do jego państwa . Po jego śmierci przechodziło z rąk do rąk pomiędzy Ptolomeuszami a Seleucydami . Bizantyjczycy ustanowili tu biskupstwo . Potem jak w całym rejonie kolejno - Arabowie , Seldżukowie , pod koniec XIV w. osmański sułtan Bajazyd I . Do 1922 r. mieszkali tu niemal wyłącznie Grecy . Mały ;) ( 4 tys. widzów ) bardzo dobrze zachowany teatr , grobowce doryckie
z IV w.p.n.e. , sarkofagi i skalne licyjskie grobowce rozsiane po mieście i okolicznych wzgórzach to nie wszystkie atrakcje , bowiem jest to również mekka dla nurków - wiele zabytków znajduje się poniżej poziomu morza ( Batik Sehir ) w okolicy wyspy Kekova , a także kilka zatopionych okrętów z podobno bardzo interesującą florą i fauną morską .
Górskie Phellos to stanowisko z dobrze zachowanymi cysternami , sarkofagami i grobowcami skalnymi .

690.jpg

Kas3.jpg

Kas5.jpg

691.jpg

692.jpg

693.jpg

694.jpg

695.jpg

696.jpg

697.jpg

698.jpg

699.jpg

700.jpg

Po przejechaniu kolejnych 18 km. na pd. wsch. mogliśmy odwiedzić Appolonię z teatrem grobowcami i sarkofagami , a po kolejnych trzech Aperlai ruiny miasta częściowo zatopione w morzu dobrze widoczne z brzegu . Kilka kilometrów dalej jest Jaskinia Korsarzy i kolejna starożytna nekropolia Istlada - Hoyran, a na północ Kyaneai z dobrze zachowanym teatrem , grobowcami skalnymi , potem górskie Heroon of Trysa , i jeszcze : zamek Likya , Simena , Sura , Karkoba , Myra , Andriake , Kekova ,Issium , Zeytin z ciekawymi grobami , dość dobrze zachowane miasto . To tylko czterdziestokilometrowy kawałek wybrzeża tureckiego pomiędzy Kaş i Demre ( nazywane również Kale ) , w którym jest zbudowany w IV w.n.e. kościół św. Mikołaja , na polecenie Konstantyna IX przebudowany na trójnawową bazylikę z ciekawymi freskami .
Z tego dobrodziejstwa wybieramy starożytną Myrę - miejsce działalności św. Mikołaja z dobrze zachowanym teatrem i skalnymi grobowcami . Parkujemy na darmowym , prywatnym parkingu około 100 m od wejścia , w miejscu gdzie można zostać również na noc , coś zjeść i napić się świeżo wyciskanego soku z różnych owoców , ale o tym w kolejnym odcinku .

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 05.01.2023 19:55

piotrf napisał(a):16. OMG , ile tego 8)

Rzeczywiście, można przebierać jak w ulęgałkach :oczko_usmiech: .
piotrf napisał(a):Z tego dobrodziejstwa wybieramy starożytną Myrę - miejsce działalności św. Mikołaja z dobrze zachowanym teatrem i skalnymi grobowcami .

Wg mnie trafny wybór. Też mam na Myrę ochotę :) .
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 05.01.2023 20:13

piotrf napisał(a):16. OMG , ile tego 8)

Prawie jak klęska urodzaju :oczko_usmiech: .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.01.2023 22:16

wiola2012 napisał(a):Wg mnie trafny wybór. Też mam na Myrę ochotę :) .

Szczerze - miałem ochotę na wszystkie te miejsca , ale odwiedziny w miejscach o których pisałem pochłonęłyby cały urlop roczny , a to był trzeci wyjazd w 2022 roku :lol: , w dodatku przed nami jeszcze sporo kilometrów i atrakcji . . .

megidh napisał(a):Prawie jak klęska urodzaju :oczko_usmiech: .

W Turcji można spędzić wakacje kilkumiesięczne bez grama nudy , ale to byłoby możliwe gdybym był emerytem , a na to muszę jeszcze trochę poczekać :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.01.2023 22:43

17. Myra

Myra ( Mira ) to założone w V w.p.n.e. miasto , członek Unii Licyjskiej , a w czasach rzymskich - stolica prowincji posiadająca status metropolii . O jej potędze świadczy fakt , że miasto odparło atak wojsk Brutusa , który wcześniej zdobył Patarę i Xanthos . To włąśnie w Myrze znalazł schronienie władca Egiptu Ptolemeusz X Aleksander I , któremu marzyło się samodzielne rządzenie Egiptem , a los płatał mu figle i rządził najpierw z matką Kleopatrą III , potem z bratem Ptolomeuszem IX , potem znowu z matką , którą wreszcie kazał zamordować , ale wtedy ożenił się z bratanicą Kleopatrą Bereniką III i znów musiał się dzielić władzą . Wypędzony przez mieszkańców Aleksandrii i zbuntowanych żołnierzy w 88 r.p.n.e w Myrze organizował armię , z którą miał nadzieję pokonać brata i teścia w jednym . W 18 r.n.e. Myrę odwiedził Germanik ( bratanek cesarza Tyberiusza , ojciec cesarza Kaliguli , brat Klaudiusza ) z żoną Agrypiną ( wnuczką Oktawiana Augusta ) , ich posągi stanęły wtedy w Andriace - porcie Myry oddalonym o 5 km. na południowy zachód od miasta .
Kolejnym odwiedzającym Myrę byli Św. Paweł ( około 60 r.n.e. , podobno tu założył pierwszą gminę chrześcijańską , niczego nie niszcząc ) , cesarz Hadrian w 131 r.n.e. , na jego rozkaz i za jego pieniądze wybudowano wielki spichlerz w porcie .

701.jpg

702.jpg

703.jpg

704.jpg

705.jpg

W pierwszej połowie V w. cesarz Teodozjusz II ustanowił Myrę stolicą Licji z arcybiskupstwem . Jednym z biskupów był św. Mikołaj - na jego polecenie zburzono jedną z najwspanialszych świątyń starożytnych a przy okazji najwspanialszą budowlę starożytnej Myry , świątynię Artemidy Eleuthera . Świątynia posiadała liczne ogrody i otoczony kolumnadą duży dziedziniec główny , ołtarz ofiarny i posąg córki Latony - Artemis . Szkoda , mogła cieszyć oczy . Rzymianom nie przeszkadzała , utożsamiano ją z rzymską boginią Dianą oraz z małoazjatycką boginią księżyca i śmierci - Hekate . W badaniach współczesnych utożsamiono z nią staropolską Dziewannę oraz łużycką Dziwicę

Artemidę , należącą do grona 12 bogów olimpijskich Boginię - dziewicę musiało to nieźle wkurzyć , bo na Myrę spadły liczne klęski , niszczące miasto , w tym powodzie , trzęsienia ziemi ( miasto straciło w latach 542 – 543 r.n.e. jedną trzecią liczby swojej ludności ) , a potem napadali na nią Arabowie , Seldżukowie i na koniec Osmanowie , co spowodowało opuszczenie miasta
w XI wieku , a św. Mikołaj do dzisiaj próbuje odkupić swoją winę roznoszeniem prezentów dla dzieci w okresię Świąt Bożego Narodzenia . . .

Z daleka widać otoczony murem Akropol i natychmiast przestaje dziwić , że Myra oparła się Brutusowi . Kupujemy bilety ( po 70 TL/szt. ) i wchodzimy na teren stanowiska . Już przy wejściu widoczne są pięknie zdobione bloki , a z daleka widać skalne grobowce . Chyba nikt nie pilnuje , ale przy zakupie biletów proszono nas , żeby nie wchodzić do grobowców i nie wspinać się na
wykute w skale schody

706.jpg

otopark.jpg

707.jpg

708.jpg

709.jpg

710.jpg

711.jpg

712.jpg

713.jpg

714.jpg

715.jpg

716.jpg

717.jpg

718.jpg

Potem schodami wchodzimy na koronę teatru uważanego za jeden z największych w Licji . To teatr rzymski , wybudowany w miejscu zniszczonego w trakcie trzęsienia ziemi w 141 r.n.e. Ma średnicę 110 m , a widownia liczy 36 rzędów

719.jpg

720.jpg

721.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 05.01.2023 23:45

Myra C.D.

722.jpg

723.jpg

724.jpg

725.jpg

Powyżej korony teatru w skale również wykuto kilka grobowców , w całym teatrze jest nas sześć osób , koza i trzy barany - tłoku nie ma . . . :wink: . . . w każdym razie zwiedza się "jakby luksusowo"

726.jpg

727.jpg

728.jpg

729.jpg

730.jpg

731.jpg

732.jpg

733.jpg

734.jpg

735.jpg

736.jpg

CDN
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2023 00:19

Myra C.D.

Trochę detali i spaceru ciąg dalszy , powoli uzmysławiamy sobie , że te ogromne bloki skalne poskładano w taki sposób bez dzisiejszej techniki budowlanej , dodatkowo przez te dwa tysiące lat przetrwały ogromną ilość wstrząsów sejsmicznych

737.jpg

738.jpg

739.jpg

Jeszcze rzut oka na Akropol

740.jpg

741.jpg

742.jpg

743.jpg

744.jpg

745.jpg

746.jpg

747.jpg

748.jpg

749.jpg

750.jpg

751.jpg

752.jpg

Wracamy na parking , gdzie w cieniu drzew czeka na nas Osiołek , ale najpierw wypijemy sok z granatów , wielką szklankę zimnego soku :D i jakieś owoce na później

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 06.01.2023 08:22

Grobowce robią wielkie wrażenie. Miejsce jest warte odwiedzenia, dobrze myślałam :)
..w całym teatrze jest nas sześć osób , koza i trzy barany - tłoku nie ma . . . :wink: . . . w każdym razie zwiedza się "jakby luksusowo"…

We Włoszech czy nawet Grecji można sobie o takim luksusie pomarzyć. TAKIE świetne miejsce i puste. W Twojej i Gosi relacji zaskakuje ta mała ilość zwiedzających ( kozy trochę zawyżają statystykę :oczko_usmiech: ). Skłonna bym była wysunąć teorię, że 99% turystów przyjeżdżając do Turcji okupuje plaże, bary i baseny hotelowe. Może niech tak zostanie :wink:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2023 09:27

wiola2012 napisał(a):Grobowce robią wielkie wrażenie. Miejsce jest warte odwiedzenia, dobrze myślałam :)

Wiolu , tam gdzie jest to możliwe staramy się stosować pewien klucz - zwiedzanie rano i wieczorem , przejazdy , sjesta albo plaża w czasie największych upałów . Sprawdza się tam , w Turcji , gdzie nawet na przełomie maja i czerwca temperatury w południe chciały nas powalić

wiola2012 napisał(a):We Włoszech czy nawet Grecji można sobie o takim luksusie pomarzyć. TAKIE świetne miejsce i puste. W Twojej i Gosi relacji zaskakuje ta mała ilość zwiedzających ( kozy trochę zawyżają statystykę :oczko_usmiech: ). Skłonna bym była wysunąć teorię, że 99% turystów przyjeżdżając do Turcji okupuje plaże, bary i baseny hotelowe. Może niech tak zostanie :wink:

Jest w Twojej teorii dużo racji i nawet przed ścisłym sezonem wakacyjnym w kompleksach basenowych pusto nie było :mrgreen: ,
ale w Turcji atrakcji typu Antyczny zabytek jest tyle i na tak dużym obszarze , że nawet spora ilość zwiedzających nie powoduje efektu inwazji :smo:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 06.01.2023 11:25

piotrf napisał(a):powoli uzmysławiamy sobie , że te ogromne bloki skalne poskładano w taki sposób bez dzisiejszej techniki budowlanej

To samo zawsze przychodzi mi na myśl, kiedy zwiedzam stanowiska archeologiczne.

piotrf napisał(a):w Turcji atrakcji typu Antyczny zabytek jest tyle i na tak dużym obszarze , że nawet spora ilość zwiedzających nie powoduje efektu inwazji

Szczerze mówiąc nigdy nie przyglądałam się bliżej potencjałowi turystycznemu Turcji i odkrywam go dopiero dzięki Twojej relacji.
Nie miałam pojęcia, że o atrakcje w zasadzie człowiek się tam potyka.
Nieustannie pozostaję pod dużym wrażeniem tego co opisujesz i pokazujesz. Zdecydowanie musisz częściej pisać relacje :D .
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2023 18:54

marze_na napisał(a):Szczerze mówiąc nigdy nie przyglądałam się bliżej potencjałowi turystycznemu Turcji i odkrywam go dopiero dzięki Twojej relacji.
Nie miałam pojęcia, że o atrakcje w zasadzie człowiek się tam potyka.
Nieustannie pozostaję pod dużym wrażeniem tego co opisujesz i pokazujesz. Zdecydowanie musisz częściej pisać relacje :D .

Dziękuję , to bardzo miłe . Turcja mimo że ograbiona z artefaktów przez lata , ma strasznie dużo do zaoferowania i warta jest najwyższej uwagi . Oboje z Agnieszką doszliśmy do wniosku , że z dzisiejszą wiedzą na temat Turcji inaczej rozdzielilibyśmy atrakcje tego kraju , ale wakacje w naszym przypadku nie oznaczają , że wszystko musimy zobaczyć i wszelkie spacery po starożytnych miastach powinny być równoważone choćby odrobiną lenistwa , a urlop z gumy nie jest .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 06.01.2023 19:47

18. Finike

Opuszczamy Myrę i kierujemy się na wschód wzdłuż wybrzeża podziwiając widoki na Lagunę Beymelek , pobliskie wyspy , klimatyczne plaże w maleńkich zatokach i jaskinie dostępne jedynie od strony morza . Kierujemy się do miasta Finike - musimy uzupełnić zasoby energii przed kolejną dawką "kamieni" . Po około 35 kilometrach , po prawej stronie zauważamy restaurację obstawioną lokalnymi samochodami , może tu zjemy obiadokolację ? Parkujemy i wchodzimy do wypełnionej ludźmi sali , podchodzi do nas kelner , jednak nie mówi po angielsku , łamanym niemieckim prosi żebyśmy poczekali moment i faktycznie po kilku sekundach przychodzi szef sali mówiący w kilku językach , zaprasza nas na taras , gdzie odbywa się spotkanie - uroczystość rodzinna - panie w pięknych sukniach ( nieustanna sesja fotograficzna - selfi , zdjęcia zbiorowe we wszystkich możliwych kompilacjach ) , eleganccy panowie - trochę mało tam pasowaliśmy , ale szef przekonuje że nie ma problemu , proponuje stolik , na którym błyskawicznie ląduje zimna mineralna woda i przystawki . Zaoferował również pomoc w robieniu zdjęć , w oczekiwaniu na zamówione przez nas danie główne ucięliśmy sobie miłą pogawędkę , na koniec umówiliśmy się na następny rok ;) Jedzenie było przepyszne , więc z czystym sumieniem mogę polecić tą restaurację

753.jpg

754.jpg

755.jpg

756.jpg

757.jpg

758.jpg

Potem pojechaliśmy do miasta , by przy jednej z miejskich plaż spędzić noc . Turcy kochają grilowanie i wszelkie rodzinne imprezy na wolnym powietrzu , dlatego miasto przygotowało teren przy miejskiej plaży ze stolikami , ubikacjami , umywalniemi , prysznicami dla wychodzących z morza . Można w takich miejscach za darmo rozbijać namioty , czy zatrzymać się na noc kamperem .
Teren jest ogromny , ciągnie się kilka kilometrów , mimo to nie znajdziemy miejsca przy stolikach , wszystkie są zajęte , ale robi się późno i rodziny z małymi dziećmi zbierają sprzęt i pakują do samochodów , więc gdy kończymy wieczorne piwko teren pustoszeje . Rano w zasięgu wzroku pozostały dwa kampery , cztery namioty z młodzieżą bliżej centrum miasta i dwa namioty niedaleko nas - młodzież przyjechała samochodami w nocy i dość długo imprezowała nie zakłócając zbytnio ciszy nocnej :) Muzyka w Osiołku była ledwie słyszalna , nie było dzikich wrzasków , spaliśmy jak susły :mrgreen:
Poranna kąpiel , jemy śniadanie , pijemy kawę i składamy manele , potem idę na mały rekonesans i robię kilka zdjęć , jeszcze jedna kąpiel w ciepłym morzu i opuszczamy to piękne miejsce .
Możemy jechać dalej . Przed nami kolejne fajne "kamienie" . . .

759.jpg

760.jpg

761.jpg

762.jpg

763.jpg

764.jpg

765.jpg

766.jpg

767.jpg

768.jpg

769.jpg

770.jpg

771.jpg

772.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 07.01.2023 16:58

19. Olympos

Opuszczając Finike miałem wyrzuty sumienia - nie odwiedziliśmy stanowiska archeologicznego Limyra z teatrem i grupą grobowców skalnych i sarkofagów ani stadionu , przez który płynie rzeka . Nie odwiedziliśmy antycznych miast Rhodiapolis i Korydalla oraz skalnych grobowców i osady Gagai . Dalej na północ jest Akalissus , İdebessos i Arykanda , których też nie zwiedziliśmy , za to skierowaliśmy się w stronę Starożytnego miasta Olympos jednego z sześciu najważniejszych miast Unii Licyjskiej obok Ksantos , Patary , Pinary , Myry i Tlos .
Olympos Zostało założone przez Licyjczyków w II w.p.n.e. , w I w.p.n.e. zostało spustoszone przez piratów z Cylicji , potem zostało włączone do Cesarstwa Rzymskiego .
W średniowieczu miasto rządzone było kolejno przez Cesarstwo Bizantyjskie , Wenecjan i Genuańczyków , a w wieku XV zostało opuszczone .
Dla mnie dziwnym i zarazem bardzo ciekawym wydaje się fakt , że jedno z najważniejszych miast Unii Licyjskiej nie ma konkretnie spisanej historii tak , jak pozostałe miasta "szóstki" prócz tego , że korsarz Zenicetes który rządził w Olympos został z miasta przepędzony w zaświaty w 78 r.p.n.e. przez oddziały rzymskie , w których jako młody oficer walczył Juliusz Cezar , późniejszy imperator .
Z tym Zenicetesem to ciekawa sprawa , otóż nie został on zabity przez legionistę mieczem , dzidą , pałką bojową tudzież innym śmiercionośnym narzędziem , nie został powieszony , nabity na pal , czy ukrzyżowany , nie , nie . Otóż jak wieść niesie ( jak na szefa piratów przystało ;) ) podobno popełnił samobójstwo - podpalił się przyparty do muru przez legionistów . Specyficzny sposób odbierania sobie życia , wskoczył do ognia , czy jak . . . :roll:
Starożytni to mieli fantazję . . . chociaż naszym ściganym ( poszukiwanym ) też nic nie brakuje , np. umierają za granicami i zostają skremowani w kraju gdzie krematorium nie ma . . . :mrgreen:

Opuszczamy drogę D400 i jedziemy krętą drogą prowadzącą doliną pełną małych pensjonatów , hotelików , sanatoriów i sklepików ze wszystkim . Można kupić sok z wyciskanych na miejscu owoców , zjeść i napić się , a także ubrać . Wszystkiemu towarzyszy rzeka , las i okoliczne góry . Docieramy do sporych rozmiarów parkingu , na którym stoi dwa samochody z napisem "Olympos" i cztery cywilne , parkujemy Osiołka w cieniu ogromnego drzewa , kupujemy bilety ( po 70 TL/os , czyli około 17 PLN ) i idziemy zwiedzać

774.jpg

775.jpg

776.jpg

777.jpg

778.jpg

779.jpg

780.jpg

781.jpg

782.jpg

783.jpg

784.jpg

785.jpg

786.jpg

787.jpg

788.jpg

789.jpg

790.jpg

791.jpg

792.jpg

793.jpg

794.jpg

795.jpg

CDN
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 07.01.2023 20:38

Bardzo mi się podobają miejsca, które odwiedziliście podczas swojej podróży przez Turcję i naprawdę mi żal, że tak dużo atrakcji odpuściliście.

piotrf napisał(a):Opuszczając Finike miałem wyrzuty sumienia - nie odwiedziliśmy stanowiska archeologicznego Limyra z teatrem i grupą grobowców skalnych i sarkofagów ani stadionu , przez który płynie rzeka .

Zainteresował mnie ten stadion, przez który płynie rzeka.
Pomimo tego, że tam nie byłeś, to napisz, gdzie się to cudo znajduje.
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye