Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
pavlo
Cromaniak
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.12.2022 22:52

Widzę Piotrze, że jesteś użytkownikiem pompowanego SUP'a :)
Ja jestem od kilku lat wielkim fanem takiej jednostki, jej wszechstronności zastosowań i łatwości transportu.
Nie wiem czy korzystałeś z takiej opcji jak żagiel:
https://www.google.com/search?q=%C5%BCagiel+do+kajaka&client=firefox-b-d&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=2ahUKEwjij8-Rjo78AhVjxosKHUTkC-EQ_AUoAXoECAEQAw&biw=1366&bih=604#imgrc=P01doiNluUH5yM

Ja posiadam wersję okrągłą z oknem w środku. Bardzo łatwo ten żagiel można złożyć w dwie ósemki i umieścić pod gumami z przodu deski. Automatyczne rozłożenie zaś polega na pociągnięciu za jedną tasiemkę - zapewniają to sprężyste pręty węglowe(wszystko z pozycji siedzącej/kajakowej) Można tym nawet nieźle kierować używając tasiemek jak lejców :mrgreen: Żagielek jak mały osiołek_potrafi nieźle pociągnąć :mrgreen: :oczko_usmiech: Jeśli planowałem pływanie na jakimś akwenie, to sprawdzałem jak rozkłada się kierunek wiatru w ciągu dnia. Jak dobrze pokombinujesz, to wiosłujesz z wiatrem, a wracasz na osiołku :mrgreen: :oczko_usmiech:
A moja deska to: Aqua Marina Monster, taki trochę lotniskowiec :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.12.2022 00:15

Dziękuję :D , fajna sprawa , pomyślę nad tym , bo czasem zdarza się , że płynę 15 km i więcej :wink:
Razem z Córcią i Wnusią również jesteśmy fanami takich pływadeł :D

pavlo napisał(a):A moja deska to: Aqua Marina Monster, taki trochę lotniskowiec :mrgreen:

Moja też nie jest malutka : F2 Strato 11'5 " Blue Combo - dobrze mi służy , bardzo stabilna na falach ( długi Fin centralny plus dwa stałe ) można pływać we dwójkę :) , da się surfować , ale fale muszą być powyżej metra , bo ma przynajmniej 3 stopy więcej niż potrzeba :papa:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 23.12.2022 09:00

Super pozycja na plaży, lepszej nie można by sobie wymarzyć....
Wszelkie miejsca, które opisujesz szukam na mapach, bo nie mam pojęcia, gdzie dokładnie leżą i jak daleko już w głąb Turcji wjechaliście.
W tym roku miałam okazję popróbować supa, ale fanem nie zostałam. Najlepiej się sprawdza jako miejsce do opalania na głębokościach, które są już poza zasięgiem dzieci :D
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 23.12.2022 10:44

Sup, z oczywistych względów, nie dla mnie, ale Grześkowi pasuje. Nie mamy swojego, ale nad naszym kaszubskim jeziorem korzysta z pływadła sąsiadów :wink: . Na tegorocznym rejsie dostaliśmy supa "w gratisie" do czarteru, ale ze względu na długie przepływy między wyspami, nikt z Załogi nie skorzystał :oczko_usmiech: choćby raz.
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 23.12.2022 12:28

piotrf napisał(a):Kupowałeś kartę , czy korzystałeś z wifi na plaży
My łączyliśmy się ze światem :oczko_usmiech: za pomocą Messengera

Zaszalałem - skorzystałem ze zwykłej tamtejszej sieci telefonicznej...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.12.2022 16:26

piekara114 napisał(a):Super pozycja na plaży, lepszej nie można by sobie wymarzyć....
Wszelkie miejsca, które opisujesz szukam na mapach, bo nie mam pojęcia, gdzie dokładnie leżą i jak daleko już w głąb Turcji wjechaliście.

Ostatnio i przez najbliższe dni będziemy w południowo zachodniej części Turcji , na północny wschód , wschód od Rodos , tam jest takie zagęszczenie atrakcji , że można się zmęczyć :roll: :smo: . Przyznam się , że na chwilę mieliśmy dość zabytków i raczej dość tłumów turystów , szukaliśmy spokoju , a o ten trudno w miejscach takich jak Kayaköy , Ölüdeniz , Blue Lagoon , czy góra Babadag - wszystko to kilkanaście kilometrów na południe od Fethiye .

dangol napisał(a):Sup, z oczywistych względów, nie dla mnie, ale Grześkowi pasuje. Nie mamy swojego, ale nad naszym kaszubskim jeziorem korzysta z pływadła sąsiadów :wink: . Na tegorocznym rejsie dostaliśmy supa "w gratisie" do czarteru, ale ze względu na długie przepływy między wyspami, nikt z Załogi nie skorzystał :oczko_usmiech: choćby raz.

Danusiu , powinnaś spróbować , dla spokoju własnego może na początek w kamizelce :idea: , to jest naprawdę bezpieczne pływanie :)

Franz napisał(a):Zaszalałem - skorzystałem ze zwykłej tamtejszej sieci telefonicznej...

:lol: Zapewne miałeś potrzebę kontaktu ze światem większą niż relacjonowanie na żywo szumu fal :)

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.12.2022 17:39

Nad lekko pomarszczoną taflą wody kolorowe latawce , którym wtórują burczenia w naszych brzuchach ;) , więc spacerem wybieramy się w stronę północnego krańca miasta , gdzie na nabrzeżu królują wszelkiej maści jadłodajnie . Wybieramy jedną z nich zachęcani przez szefa kelnerów , za jego radą usadawiamy się wewnątrz , bo jak twierdzi - "za 10 minut będzie deszcz , idzie z Rodos . Wybieramy dania i czekając na ich przygotowanie chłodzimy się Efezem i próbujemy polecane przez szefa zakąski - pyszne .
Po kwadransie z nieba lunął deszcz bardzo intensywny , ale krótkotrwały . Zakończył się niemal równo z końcem naszego dania głównego ;) . Po obiedzie wracamy na camping zadowoleni obserwując spektakl jaki dają chmury . Przy Osiołku czeka na nas pies o smutnych oczach , nie wykazuje żadnego zainteresowania rzucanym patykiem , potem wieczorem bez entuzjazmu wlecze się za mną gdy idę robić fotki zachodowi słońca , jakby przeczuwał że jutro się rozstaniemy . . .

Skrzydłem szybciej.jpg

Skrzydło.jpg

519.jpg

520.jpg

Apartament.jpg

521.jpg

Front.jpg

Deszcz z Rodos.jpg

Deszcz.jpg

Deszcz zoom.jpg

po obiedzie.jpg

522.jpg

523.jpg

Smutek.jpg

Zachód.jpg

Zachód2.jpg

Zachód3.jpg

Zachód4.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 23.12.2022 17:47

Wszystkim Forumowiczom życzę

Obrazek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 24.12.2022 14:31

13. Saklikent - wodospad

Wstaje kolejny dzień , po śniadaniu pakujemy się i żegnamy z obsługą i sympatycznym Holendrem , okazuje się , że akumulator w jego samochodzie rozładował się niemal do zera - nie ma problemu , Osiołek ma prądu pod dostatkiem , łączymy kablami samochody i ładujemy jego akumulator , na wszelki wypadek zostawiam mu kable , bo nam raczej nie będą potrzebne . . .

Załącznik 524.jpg nie jest już dostępny

524.jpg

525.jpg

526.jpg

Zamiast w kierunku Kayaköy , Ölüdeniz i błękitnej laguny jaki wybiera większość turystów wyjeżdżających z Fethiye , jedziemy w stronę gór z ośnieżonymi szczytami , omijając zatłoczone miejscówki

Olu 2net.jpg

527.jpg

Te atrakcje podobnie jak górę Babadag i Dolinę Motyli zostawiamy na inną wizytę ;)

Oludeniznet.jpg

528.jpg

530.jpg

przez dolinę.jpg

Dolina.jpg

529.jpg

Docieramy do sporego parkingu przed kolejną atrakcją jaką jest schowany w dość głębokim wąwozie wodospad Saklikent

532.jpg

Schodzimy po na początku łagodnych a potem stromych schodach mijając restaurację z tureckimi dywanikami i poduszkami zamiast krzeseł w ciekawych półkach wyglądających jak domki na drzewie , pomiędzy nimi ogródki dla dzieci z huśtawkami i piaskownice , wszystko połączone ścieżkami z kolorowymi płotkami po obu stronach

533.jpg

Wodospad Saklikent.jpg

534.jpg

CDN

Pozdrawiam
Piotr
Załączniki:
Wodospad Saklikent.jpg
536.jpg
535.jpg
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 25.12.2022 18:50

Oj Piotrze ??? !!! mówisz Ölüdeniz .....

"Zamiast w kierunku Kayaköy , Ölüdeniz i błękitnej laguny jaki wybiera większość turystów wyjeżdżających z Fethiye , jedziemy w stronę gór z ośnieżonymi szczytami , omijając zatłoczone miejscówki"
Obrazek

Moim marzeniem jest tam polatać. Kurcze blaszka :) w różnych górach latałem, ale tam nigdy nie byłem :)
Wprawny pilot to może tam nieźle powozić. Fiu...fiu... fiu... piękne to musi być :D
Jeśli kiedyś tam udało by się nam spotkać to bardzo bym Ciebie namawiał taki lot :D
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 27.12.2022 10:17

Niezły Małpi Gaj dla dzieciaków w ostatnim odcinku :wink:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.12.2022 17:20

piotrf napisał(a):Wszystkim Forumowiczom życzę
<...>

Dziękuję bardzo.

Kanion Saklikent bardzo miło wspominamy.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.12.2022 17:44

pavlo napisał(a):Oj Piotrze ??? !!! mówisz Ölüdeniz .....

Jeśli kiedyś tam udało by się nam spotkać to bardzo bym Ciebie namawiał taki lot :D

Wiem jak to wygląda , widziałem mnóstwo filmów z takiego lotu i być może polatałbym w trakcie tegorocznych wakacji , ale . . . życie jest sztuką kompromisów :wink: , podczas następnej tam wizyty - polatam na skrzydle z kamerą . Jesteśmy umówieni :papa:

Kapitańska Baba napisał(a):Niezły Małpi Gaj dla dzieciaków w ostatnim odcinku :wink:

Dzieci w Turcji są ubóstwiane , odniosłem wrażenie , że to raj dla dzieci , nie słyszałem żeby ktoś próbował choćby zwrócić uwagę dzieciom , nawet jak było to uzasadnione :wink:

Franz napisał(a):Kanion Saklikent bardzo miło wspominamy.

Kanion zostawiliśmy sobie na danie główne , wodospad był miłą przystawką :D

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 27.12.2022 18:00

Na dnie wąwozu , na końcu schodów jest platforma , na której czwórka młodych ludzi prowadzi herbaciarnię , pytamy ich o drogę , wskazują kierunek i zapraszają na herbatę . Jest wcześnie
i nie ma wielu klientów - nudzą się trochę ;) . Umawiamy się na herbatę w drodze powrotnej a potem idziemy w górę strumienia raczej łatwą trasą , za to w bardzo przyjemnym chłodzie .

537.jpg

538.jpg

539.jpg

540.jpg

541.jpg

542.jpg

543.jpg

I w końcu jest to czego wyptrywaliśmy słuchając szumu wody ;)

Wodospad.jpg

544.jpg

wodospad2.jpg

545.jpg

wodospd3.jpg

546.jpg

547.jpg

wodosp.droga.jpg

548.jpg

549.jpg

550.jpg

Bardzo przyjemne i relaksujące miejsce a herbata w tych okolicznościach przyrody smakuje wyjątkowo :D

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 27.12.2022 18:11

Czy grobowce licyjskie w Fethiye zostawiliście na inny raz?

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye