Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrf
Weteran
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.12.2022 23:52

12. Fethiye - starożytne Telmessos

Bóg Apollo zakochał się w najmłodszej córce króla Fenicji , owocem tej wielkiej miłości było dziecko , które nazwali Telmessos . Taką też nazwę otrzymała starożytna osada a potem miasto . W VIII w.n.e. Telmessos zmieniło nazwę na Anastasiopolis , na cześć władcy Anastasiosa II , ale nazwa ta nie przyjęła się i miasto nazwano Makri/Macre . Obecna nazwa pochodzi od pilota , kapitana Fethiego Beya − tureckiego pioniera lotnictwa , bohatera narodowego , absolwenta Bristol Aircraft Factory w Wielkiej Brytanii , który zginął podczas pionierskiego lotu propagandowego w celu przewiezienia pierwszej w Turcji poczty lotnicze na trasie Stambuł − Konya − Ulukısla − Adana − Homs − Damaszek − Alendria − Aleksandria . Jego przeciążony samolot Bleriot XI/B rozbił się o skały 3 marca 1914 roku w pobliżu Jeziora Tyberadzkiego . Jako ciekawostkę należy dodać , że na świecie są dwa odrestaurowane samoloty ( w USA i Wielkiej Brytanii ) i są to prawdopodobnie najstarsze latające statki powietrzne . W Muzeum Lotnictwa Polskiego w Krakowie znajduje się replika samolotu Blériot XI zbudowana w 1967 przez Pawła Zołotowa .

491.jpg

Fethiye.jpg

W samo południe wjeżdżamy do zatłoczonego miasta i stajemy w korku . Kierując się znakami w żółwim tempie wjeżdżamy do centrum , które po godzinnych nieudanych próbach zaparkowania w okolicach centrum , w okolicach portu ( na koniec gdziekolwiek w mieście ) opuszczamy . Wszystkie restauracje , bary , ogródki piwne pękają w szwach od turystów , dlatego na grobowce skalne , ruiny zamku i resztki starożytnego miasta spoglądamy z daleka stojąc w korku , a do greckiego teatru nawet nie udało się podjechać . Szkoda , bo obok teatru składowane są kolumny , kapitele i inne elementy architektoniczne . Nie wyobrażam sobie tego miejsca w szczycie sezonu . . . W przyszłym roku trzeba tu być wcześniej , a może zimą ?

Przypuszczalnie tereny te były zasiedlane od ok. 4000 - 3000 r. p.n.e. Okres świetności kultury licyjskiej przypada na I w. p.n.e. , a koniec nastąpił po części w wyniku trzęsień ziemi , które zniszczyły miasta , a po części w wyniku pojawienia się na tych terenach dżumy i chrześcijaństwa . Ostatni greccy potomkowie Likijczyków zostali wypędzeni z terenów Turcji po I wojnie
światowej . Pozostały jednak wykute w skałach grobowce , na terenie dawnej Licji jest ich ponad tysiąc . W Fethiye największym jest grobowiec Amyntasa - ale dziś trudno jest z całą pewnością ustalić którego . Zdania są podzielone ;) Czy to grób Amyntasa Króla Galacji , a może dziadka Aleksandra Wielkiego Amyntasa III , a może spoczywał tam Amyntas II Macedoński , albo Amyntas IV Macedoński . Z całą pewnością był to człowiek "szlachetnie urodzony" , bardzo wpływowy i zamożny .
Z tym imieniem związane jest mnóstwo niejasności i wzajemnie znoszących się relacji . Np. według relacji Marka Junianusa Justynusa – rzymskiego historyka Amyntas IV królem nie był , a na inskrypcji pochodzącej z wyroczni w Lebadei figuruje jako "Amyntas syn Perdikkasa, król"

Zatrzymujemy się przy Fethiye Kordon - ciągnącej się kilometrami ścieżki spacerowej z restauracjami , barami , lodziarniami , a konkretnie obok Özgecan Anıtı - rzeźby która wygląda tak :

492
492.jpg

Fethiye Kordon5.jpg

Spacerujemy osłonięci od porywistego wiatru wiejącego od strony zatoki , który odpowiedzialny jest za kolor płytkiej wody . W jednej z restauracji przysiadamy na kawę i małe conieco , przy okazji korzystamy z darmowego internetu szukając miejsca na kolejne dwie noce . Znajdujemy go około 10 km dalej nad tą samą zatoką , ale z czystą wodą i widokiem na otwarte morze .
Z uwagi na dość wysoką temperaturę wybieramy miejsce pod zadaszeniem , "witamy się" z morzem :) i sympatycznym psem , który będzie dbał o nasze bezpieczeństwo ;)

493.jpg

494.jpg

495.jpg

496.jpg

497.jpg

513 (2).jpg

Na Campingu jest trzech studentów z Niemiec , którzy rano na motocyklach ( wcal nie BMW ;) - Honda i dwie Yamahy ) odjadą w stronę Bodrum , samotny turysta z Holandii , trzech panów i dwa psy z obsługi i my . Tłoczno nie jest ;)

W Fethiye rozpoczyna się Droga Licyjska , jeden z dziesięciu najdłuższych , mierzących 540 km szlaków pieszych , który wiedzie przez Ölüdeniz ze słynną laguną i górą Babadag 1969 m.n.p.m.( centrum skoków spadochronowych ) na którą można wyjechać górską kolejką linową , Dolinę Motyli , Kabak , Cennet , Zatokę Piratów , Letoon , Kas , Xanthos , Sdymę , Pyndai , Phellos , Apelię , Theimussę , Idyros , Antiphellos , Apollonię , Simenę , Patarę ( stolicę licyjską ) , Myrę , Olympos , Phaselis , a kończy się w dzielnicy Hisarçandır w Antalyi . Część z tych miejsc odwiedzimy , ale najpierw odpoczynek :mrgreen:

Plaża.jpg

Plaża2.jpg

CDN

Pozdrawiam
Piotr
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 21.12.2022 08:45

Bliżej morza już stanąć się nie dało ;) Fajne te zadaszenia.
A tak przy okazji zapytam, bo piszesz że korzystaliście z darmowego internetu w kafejce - nie kupowaliście sobie kart sim do internetu? A jeśli tak to jakie i ile to tam kosztuje?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 21.12.2022 19:19

mchrob napisał(a):Bliżej morza już stanąć się nie dało ;) Fajne te zadaszenia.

Dało się , ale tam zadaszenia nie było :roll: :mrgreen:

mchrob napisał(a):
A tak przy okazji zapytam, bo piszesz że korzystaliście z darmowego internetu w kafejce - nie kupowaliście sobie kart sim do internetu? A jeśli tak to jakie i ile to tam kosztuje?

Nie były nam potrzebne , mapy.cz w telefonie Agnieszki i google w moim telefonie prowadziły nas jak po sznurku bez potrzeby połączenia z netem ( prócz tego mieliśmy mapę papierową ) , na wszystkich campingach , w restauracjach , w większości barów i stacji paliwowych jest bezpłatny do niego dostęp . Na wszelki wypadek mieliśmy poważnie doładowane konta telefonów , ale okazało się to w Turcji zbędne . Dokładnie opisany temat internetu w Turcji dla zainteresowanych tym tematem .

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2022 00:26

Plaża Fethiye przed sezonem ma w sobie coś , co mnie urzekło . Może to te małe wysepki , które zdecydowałem się opłynąć na desce , może to wszechobecny , panujący tu spokój , który zakłócają niespieszne kroki człowieka sprzedającego obwarzanki i słodkie bułeczki z sezamem , albo szum maleńkich fal miarowo poruszających drobny żwirek .
Gdzieś tam na końcu zatoki zatłoczone i gwarne miasto , które nas zmęczyło , tutaj widok na otwarty Mediteran i po prawej majacząca w rozgrzanym powietrzu odległa grecka wyspa Rodos . . .

498.jpg

499.jpg

500.jpg

501.jpg

502.jpg

Rozgrzane powietrze i zachodzące słońce świecące przez nadciągające chmurki nie pomagają w ostrości , ale robię kilka zdjęć pod czujnym okiem towarzyszącego mi psa , a potem pompuję deskę i wrzucam na wodę , zakładam siedzisko , zmieniam wiosło na podwójne ( kajakowe ) i płynę przed siebie . Piwo "Efez" poczeka :)

503.jpg

504.jpg

505.jpg

506.jpg

507.jpg

508.jpg

509.jpg

510.jpg

511.jpg

Pozdrawiam
Piotr
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 22.12.2022 12:15

Ruszamy na wschód

Mijając kardynałkę :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Świetna droga - dzika, z genialnymi widokami! Nic tylko delektować się jazdą :hearts:

Drugim śniadaniem narobiłeś mi smaku.....
Plaża bardzo sympatyczna, Wasza miejsców również - kocham taką wolność :smo:
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 22.12.2022 13:25

Obrazek

Piesek stróż :D
Pamiętam z dawnych wypadów taką sytuację: na jednym z kempingów w Rumunii (czasy dyktatora dawno minione)
po znalezieniu sobie miejsca do zaparkowania auta, podchodziło do nas kilka psów, ale jeden był tym dominującym i odganiał inne.
Daliśmy mu jeść i w ten sposób został naszym stróżem. :)
Jak zauważyłem, sytuacja powtarzała się za każdym razem kiedy pojawiał się nowy samochód. Pozostałe pieski szukały kogoś do pilnowania w zamian za jedzenie :)
Nasz strażnik to była sunia co oprócz mięska uwielbiała arbuzy :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2022 14:03

Kapitańska Baba napisał(a):Drugim śniadaniem narobiłeś mi smaku.....
Plaża bardzo sympatyczna, Wasza miejsców również - kocham taką wolność :smo:

W Turcji dużo jest takich dróg widokowych , na niektórych nachylenie przekracza 15 % i zakręty mogłyby być nieco szersze , ale są przejezdne :mrgreen: i można tam trafić małe , rodzinne restauracje , czy jadłodajnie z pysznym jedzonkiem . . .
Spokój i brak tłoku plus ( jak się okazało ) dobre towarzystwo i można na tej plaży spędzić nawet tydzień :D

pavlo napisał(a):
Piesek stróż :D
Pamiętam z dawnych wypadów taką sytuację: na jednym z kempingów w Rumunii (czasy dyktatora dawno minione)
po znalezieniu sobie miejsca do zaparkowania auta, podchodziło do nas kilka psów, ale jeden był tym dominującym i odganiał inne.
Daliśmy mu jeść i w ten sposób został naszym stróżem. :)

W Rumunii problem z watahami wałęsających się psów chyba należy do przeszłości , w tym roku na południu widziałem może dwa - trzy psy , były w bardzo dobrej kondycji , ale dobrze pamiętam jak było np. dwadzieścia lat temu , takie sytuacje jak opisana przez Ciebie były na porządku dziennym :)
Pieski które nam towarzyszyły na plaży campingowej były regularnie i dobrze karmione , ale parówką nie gardziły :oczko_usmiech:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 22.12.2022 17:27

Podczas mojego pierwszego, samotnego objazdu Turcji, posyłałem przez telefon szum morskich fal, rozmywających się na wysypanej kamykami plaży...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2022 18:12

Wstaję wcześnie i idę na spacer po plaży , kolejny dzień też zdecydował się wstać

Świt7.jpg

Świt9.jpg

Świt10.jpg

Świt13.jpg

Świt16.jpg

Świt17.jpg

Poranna kąpiel w ciepłym morzu , śniadanie a potem deska i wyspy :) . Pływało się szybko i lekko , tylko zapasu wody niestety nie doszacowałem , albo nie uwzględniłem możliwości opłynięcia zatoki . Niestety nie zabrałem ze sobą żadnego sprzętu do zdjęć , czego żałuję , bo wysepki mają mnóstwo urokliwych miejsc - skaliste urwiska , zatoczki , kameralne plaże , prócz tego oferują krystalicznie czystą wodę i ciszę . Wyjątkiem była wyspa z latarnią morską - Kazilada , starożytna Lagusa lub Lagousa ( starogrecki : Λάγουσα ) lub Lagussa lub Lagoussa ( Λαγοῦσσα ) . Latarnię zmieniono w restaurację z kotwicowiskiem , na kilku jachtach kulturnyj narod słucha narodowych pieśni i komentuje w niewybredny sposób wdzięki tej piękniejszej części załogi . . . opuszczam to miejsce najszybciej jak mogę , rozmyślając nad tą sytuacją - znajomość języka doprowadza czasem do obrzydzenia .
Opływam wyspę wypatrując wraku samolotu Lockheed L-749A Constellation , Air France ( Flight 152 ) , który na trasie Bejrut - Rzym 3 sierpnia 1953 roku wodował w pobliżu wyspy . Dzięki szybkiej reakcji strażnika latarni , rybaków i celników utonęły wtedy tylko 4 starsze osoby z 38 . Miejsce położenia wraku jest nieznane .
Wyspa jest zielona , w połowie zalesiona , jak się później dowiedziałem w 2014 roku dokonano zalesienia sosną turecką ( Pinus brutia ) , wawrzynem i chlebem świętojańskim , razem 5 tys. drzew zabezpieczonych przed dziko żyjącymi tam kozami .

Mam za sobą ponad trzy godziny wiosłowania , z daleka widzę plażę oddaloną o kilka kilometrów i nagle dostrzegam pomiędzy małymi falami kolorowy czepek . Fatamorgana ?? Podpływam bliżej i pozdrawiam pływaka , który odwzajemnia pozdrowienie - to Fancuzka mniej więcej w moim wieku , chwilę rozmawiamy , okazuje się , że są w podróży kamperem po Turcji już trzeci miesiąc , nad tą zatoką stacjonują już tydzień ( prawie na końcu plaży , na północ od nas ) , dzisiaj wyjeżdżają , bo mąż chce zobaczyć Pamukkale . Każdego ranka pływa około 10 - 15 km dla zdrowia , niezależnie od pogody , dziękuje mi bardzo za troskę , ale mojej pomocy nie potrzebuje , życzymy sobie więc wzajemnie dobrych wakacji i odpływamy każde do swojego kawałka plaży .
Agnieszka zrobiła zdjęcie mojego powrotu , przedostatni kamper przed skałą należy do Francuzów

512.jpg

513.jpg

514.jpg

515.jpg

516.jpg

Na deskach ze skrzydłem pomykają chłopcy po falach , a my z sympatycznym Holendrem zajmujemy się majsterkowaniem ;) przy jego samochodzie , a potem mała drzemka w cieniu

517.jpg

518.jpg

CDN

Pozdrawiam
Piotr
dangol
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) dangol » 22.12.2022 19:05

Promyki słoneczne świetnie uwieczniłeś 8)! Cudne są takie poranki nad morskim brzegiem......
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2022 19:19

Dziękuję , wschody i zachody tam są piękne , bo tam jest pięknie :D
Zdjęcia robiłem telefonem , dobrym aparatem z dużym zoomem , statywem wyszłyby znacznie lepsze

Pozdrawiam
Piotr
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 22.12.2022 20:05

Piękny wschód słońca, bardzo japoński :hearts:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2022 20:12

Franz napisał(a):Podczas mojego pierwszego, samotnego objazdu Turcji, posyłałem przez telefon szum morskich fal, rozmywających się na wysypanej kamykami plaży...

Kupowałeś kartę , czy korzystałeś z wifi na plaży
My łączyliśmy się ze światem :oczko_usmiech: za pomocą Messengera

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.12.2022 20:55

Super ujęcia tego wschodu słońca na plaży.
Dzięki za ten link do artykułu o internecie w Turcji dla turystów. Może się przyda. Zawsze fajnie jest wiedzieć więcej, niż mniej.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.12.2022 21:08

mchrob napisał(a):Piękny wschód słońca, bardzo japoński :hearts:

Cieszę się , że Ci się podoba , na pierwszy taki wschód słońca patrzyłem jak zaczarowany , nie zrobiłem ani jednego zdjęcia :roll:
Wiesz , nie planowałem pisania relacji , więc i zdjęcia są jak robione "z biodra" :oczko_usmiech:

megidh napisał(a):Super ujęcia tego wschodu słońca na plaży.
Dzięki za ten link do artykułu o internecie w Turcji dla turystów. Może się przyda. Zawsze fajnie jest wiedzieć więcej, niż mniej.

Dziękuję , Gosiu , to miłe . Co do internetu - przed wyjazdem sprawdzam takie wiadomości , mam ruter w Osiołku , ale doszedłem do wniosku , że bez sensu jest kupować przed wyjazdem , skoro można nabyć tam . To też okazało się niepotrzebne - bloga nie prowadzę :wink:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye