Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrf
Weteran
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.12.2022 21:15

11. Droga do Fethiye

471.jpg

Budzimy się o świcie w miejscowości Oren , kąpiel w ciepłym morzu , śniadanie i ruszamy w kierunku The ancient city of Keramos odległego o 200 metrów od miejsca postoju Osiołka . Niestety prócz nieciekawych ruin dostępnych pomiędzy zamieszkanymi nowymi i starymi domami nic więcej tu nie ma . Szkoda , ale nie opuszczamy prowincji Mugla , bo to przecież starożytna Karia , kilka ciekawych miejsc po drodze do naszego nowego celu jest , a my chcemy zatrzeć nieco przykre wczorajsze obrazy . . .
Ruszamy na wschód przez malownicze górskie tereny i chociaż kusiła nas nieco droga do Starożytnego Marmaris ( plus Marmaris Castle :mrgreen: ) i dalej do Kizlan i Datçy ( wiatraki ) , to po namyśle postanawiamy ruszać dalej do miejsca , gdzie spędzimy następne dwie noce . Trzeba coś zostawić na następny raz :)

472.jpg

473.jpg

474.jpg

475.jpg

476.jpg

477.jpg

478.jpg

479.jpg

480.jpg

481.jpg

Droga poprowadzona jest półką wykutą w niemal pionowej ścianie klifu , od czasu do czasu trafiają się zwężenia na jeden samochód , barierek brak , ale to raczej norma , a pod nami kilkadziesiąt metrów niżej morze w najlepszych kolorach

482.jpg

483.jpg

Kilka małych przerw na podziwianie widoków i zdjęcia , kilkadziesiąt kilometrów przejechanych i "coś" nam mówi , że pora na drugie śnidanie ;) , dlatego gdy na jednym z zakrętów widzę coś w rodzaju reklamy jadłodajni , zatrzymuję Osiołka . Zakręt jest szeroki - można parkować :mrgreen: Dwie starsze panie witają i zapraszają na posiłek pokazując co mogą przygotować
Zamawiamy gozleme z różnymi dodatkami i herbatę , wszystko jest przygotowywane na naszych oczach z produktów zebranych z ogrodu - tarasowo urządzone grządki warzywne mieszczą się poniżej tarasu na którym będziemy konsumować . Wszystko jest pyszne , z drugiego śniadania robi się obiad , bo to czego nie udało się zjeść panie zapakowały nam na drogę :) Nie jest to chyba miejsce często odwiedzane przez turystów , bo za cały posiłek zapłaciliśmy 85 TL ( około 20 PLN )

484.jpg

485.jpg

486.jpg

487.jpg
4

Dalej teren wypłaszcza się i droga staje się szersza , potem wjeżdżamy na D400 i jadąc nią docieramy do Göcek - malownicze polecane na wakacyjny wypoczynek miejsce , za nim , przy drodze znajduje się atrakcja zwana Daidala - są tam wykute w skale grobowce i dwa autokary turystów , z których wysypują się dwie grupy turystów z przewodnikami - gęsto , więc jedziemy dalej i chwilę później wjeżdżamy do zatłoczonego Fethiye .

488.jpg

489.jpg

490.jpg

491.jpg

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 17.12.2022 22:34

piotrf napisał(a):Zamiast widoków soczystej zieleni porastającej piękne góry , gajów oliwnych i kolorowego kwiecia - kikuty spalonych drzew , zgliszcza domów , wyjałowiona , pusta ziemia a pośród pogorzeliska kontenery mieszkalne i prowizoryczne plandekowe szałasy dla tych , co zdecydowali się zostać i odbudować po pożodze gospodarstwa , wioski .

Aż przykro patrzeć na te skutki pożaru. Dlaczego takie nieszczęścia muszą istnieć na tym dziwnym świecie ? (to oczywiście jest pytanie retoryczne).

Natomiast
piotrf napisał(a):Droga do Fethiye

to już uczta dla oczu.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.12.2022 10:23

Tam jest naprawdę pięknie , wystarczy zjechać z autostrady :D Jest jeszcze coś , czego nie da się przekazać za pomocą zdjęć , to zapach drzew , ziół i kwiatów jaki w rozgrzanym powietrzu unosi się prawie wszędzie - darmowa inhalacja :mrgreen: :papa:

Pozdrawiam
Piotr
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 18.12.2022 12:25

Tak jak nie lubię się stołować w restauracjach - czy to w Polsce, czy za granicą - tak w Turcji za każdym razem zdarzało się wiele wyjątków od tej zasady. Było smacznie i wyjątkowo tanio.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.12.2022 17:15

W kurortach ceny są bardzo różne , od zrównoważonych po wysokie :wink: , ale na prowincji jedzenie jest przepyszne i ceny są normalne , więc jak tylko jest to możliwe - korzystamy :D

Pozdrawiam
Piotr
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 18.12.2022 19:03

Wyborna relacja z podróży.
Świetnie dokumentowana fotograficznie i detalicznie opisana. Szczere gratulacje Piotrze za tą ucztę :D
Kiedyś w czasach studenckich nawiedziłem Turcję autem w ramach wyjazdów turystyczno-handlowych. Dokładnie to jedynie (I)Stanbuł.
Kilka takich wyjazdów tam oraz do Jugosławii (kiedyś) i wybudowałem za to dom.
Po Twojej relacji kusi mnie taki wypad, ale czysto turystyczny. Powiedz proszę ile kilometrów przejechałeś. Ja mieszkam w Leżajsku, więc w sumie blisko Ciebie.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.12.2022 19:51

Witaj , pavlo , miło mi że zaglądasz :D

Przejechaliśmy osiem tysięcy kilometrów , ale w tym nie tylko Turcja , bo jak zwykle wracaliśmy zygzakiem i odwiedziliśmy też Bułgarię i Macedonię :mrgreen: Ilość kilometrów zależy od tego ile atrakcji wybierasz i ile czasu na to przeznaczysz , gdybym miał możliwość poświęcić na Turcję dwa miesiące to nie nudziłbym się ani przez moment , bo jest jeszcze jej wschodnia część , ale przejechalibyśmy minimum 10 tys. km :wink: Przy naszym stylu podróżowania i obecnych cenach , paliwo to "lwia część" budżetu wyjazdowego .
Jeżeli masz pytania - jestem do dyspozycji

Pozdrawiam
Piotr
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 18.12.2022 20:09

Dziękuję Piotrze za chęć podzielenia się swoimi uwagami. Piszę tutaj, bo może więcej osób z tego skorzysta.
Napisz proszę w jaki sposób logistycznie to organizowałeś; mam na myśli noclegi, wyżywienie, ewentualne wcześniejsze rezerwacje.
Moje studenckie podróże to spanie w aucie albo na macie na ziemi, wyżywienie to albo samodzielne pichcenie na parkingu albo jakiś bar, toaleta( w tym prysznic) na stacjach benzynowych. W tamtych czasach słaba była infrastruktura, ale młodzieńczy zapał przebił te niewygody :oczko_usmiech:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 18.12.2022 21:30

Żadnych rezerwacji wcześniej nie robiliśmy , zatrzymujemy się tam , gdzie nam się podoba , czasem jest to camping ( dostępność sprawdzamy przez internet ) , korzystamy wtedy z jego infrastruktury , na "bogatych" stacjach paliwowych również są prysznice , czasem na tych "mniej bogatych" są przy dużych parkingach kontenery sanitarne ( płacisz 3 euro kartą za kabinę , jest czyściutko , trzeba mieć swój ręcznik :wink: ) , prócz tego mamy w Osiołku prysznic ciśnieniowy i kabinę .
Lodówka zapewnia posiłki typu śniadania i kolacje ( czasem obiad ) , obiady ( czasem też kolacje , rzadziej śniadania ) przeważnie jemy w restauracjach itp. - smakowanie potraw lokalnych to jeden z ważnych elementów naszych wakacji :D
Kupujemy lokalne produkty w sklepach , na bazarach , również u farmerów
Korzystamy z przewodnika Pascala i internetowych stron , przed wyjazdem robię zarys trasy z uwzględnieniem miejsc które fajnie byłoby zobaczyć i to wystarczy :)

Pozdrawiam
Piotr
pavlo
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) pavlo » 18.12.2022 22:13

Pięknie dziękuję za podzielenie się tymi uwagami.
Na ich podstawie będę też podejmował decyzję o zakupie nowego samochodu.
Zawsze mnie korciło posiadanie większego i bardziej funkcjonalnego auta na takie wypady.
Obecnie mam:VW Touran(zawsze on wozi nas na wakacje) i miejski Kia Soul.
Mając większe auto, jak Twój osiołek można trochę inaczej planować wypady wakacyjne.Tak trochę bardziej mobilnie niż pozostawanie w jednym docelowym miejscu.
tony montana
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) tony montana » 19.12.2022 11:44

piotrf napisał(a): 11. Droga do Fethiye

Droga poprowadzona jest półką wykutą w niemal pionowej ścianie klifu , od czasu do czasu trafiają się zwężenia na jeden samochód , barierek brak , ale to raczej norma , a pod nami kilkadziesiąt metrów niżej morze w najlepszych kolorach

Pozdrawiam
Piotr

Żadnych passing place'ów? ;)
wygląda groźnie :)

Piotrze - przy okazji, pytanie z innej beczki - jechałeś Pass of the Cattle (Bealach na Bà) na półwyspie Applecross w Szkocji?
:papa:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 19.12.2022 12:28

piotrf napisał(a):gdybym miał możliwość poświęcić na Turcję dwa miesiące to nie nudziłbym się ani przez moment , bo jest jeszcze jej wschodnia część , ale przejechalibyśmy minimum 10 tys. km :wink:

Za każdym objazdem Turcji zrobiłem w całości około 12,5 tys. km.

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 19.12.2022 20:04

pavlo napisał(a):Zawsze mnie korciło posiadanie większego i bardziej funkcjonalnego auta na takie wypady.
Obecnie mam:VW Touran(zawsze on wozi nas na wakacje) i miejski Kia Soul.

Touran to bardzo fajny i wygodny samochód , ale do spania chyba trochę krótki , w osiołku za siedzeniami mam do dyspozycji przestrzeń 2,8 m x 1,7 m - wszystko się mieści , na YT jest mnóstwo filmików opowiadających jak można zaaranżować wnętrze .
Polecam :)

tony montana napisał(a):Żadnych passing place'ów? ;)
wygląda groźnie :)

Tylko wygląda :lol:

tony montana napisał(a):Piotrze - przy okazji, pytanie z innej beczki - jechałeś Pass of the Cattle (Bealach na Bà) na półwyspie Applecross w Szkocji?
:papa:

Wspaniała droga , idealna na wyprawę motocyklową :D ale Osiołkiem też da radę . . .
chodzi o tą drogę ;) Nie byłem tam jeszcze , ale będę któregoś lata , może 2023 ?? Może na wiosnę :oczko_usmiech: Któż to wie :papa:

Franz napisał(a):Za każdym objazdem Turcji zrobiłem w całości około 12,5 tys. km.

Nie dziwi mnie to , szczególnie jeżeli chodzi o wschodnią Turcję , gdzie atrakcje turystyczne są od siebie mocno oddalone , a w jedną stronę do granicy z Armenią jest 3,2 tys. km :D To wielki ( 783 562 kilometry kwadratowe - Polska 322 575 ) i piękny kraj , na wiele wypraw

Pozdrawiam
Piotr
wiola2012
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) wiola2012 » 19.12.2022 21:59

Przepiękne widoki, droga jaką lubię, kolory morza takie jak być powinny, smaczne jedzonko i zapachy, które musimy dobie wyobrazić…
Jak miło pomarzyć w ten zimowy poranek :)
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 20.12.2022 23:16

Wiolu , od marzeń zaczyna się wszystko :mrgreen: a Turcja warta jest wielkich marzeń

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye