Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrf
Weteran
Re: Turcja Osiołkiem 2022

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 13.12.2022 22:11

Zamek Bodrum c.d.

Na dziedzińcach można zobaczyć ciekawe fragmenty zdobień , gzymsy , kapitele , posągi ( a raczej ich kawałki ) i widoki na marinę , miasto i wyspę Kos

431.jpg

432.jpg

433.jpg

434.jpg

435.jpg

436.jpg

437.jpg

438.jpg

439.jpg

440.jpg

Nad każdym wejściem znajdują się herby najznamienitszych rycerzy zakonu , w całym zamku jest ich ponad 240 .
W zamku można zwiedzić także salę księżniczki Karian , drugiej siostry Mauzolosa o imieniu Ada . Znajduje się tutaj rekonstrukcja jej grobu wraz ze szkieletem . Na jej grób zawierający złote klejnoty i dary pogrzebowe natrafiono w 1989 roku podczas wykopalisk prowadzonych o okolicach dzisiejszego Bodrum . Szkielet zachował się w bardzo dobrym stanie , więc przeprowadzono rekonstrukcję twarzy przy pomocy najnowocześniejszych technik i okazało się , że podobieństwo między kobietą , a dwoma marmurowymi popiersiami z British Museum jest uderzające .

441.jpg

442.jpg

443.jpg

444.jpg

445.jpg

Są też mozaiki , ale niewielkie i w złym stanie

446.jpg

447.jpg

448.jpg

449.jpg

450.jpg

W kwietniu 2016 roku zamek św. Piotra w Bodrum został wpisany na tymczasową Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO .
Podczas naszej wizyty prócz turystów zamek opanowany był przez wszędobylskie pawie , które odprowadzały nas wzrokiem . . .

451.jpg

452.jpg

453.jpg

454.jpg

455.jpg

Zwiedzanie zajęło nam prawie dwie godziny - było warto :)

Bilet na zamek kosztuje 120 TL .

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 14.12.2022 09:42

Super ten zamek.
mchrob
Cromaniak

Nieprzeczytany postnapisał(a) mchrob » 14.12.2022 09:55

Czyli kolejny cud starożytności zaliczony ;) Ile jeszcze zostało Wam do odwiedzenia?
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2022 18:08

piekara114 napisał(a):Super ten zamek.

Bardzo nam się podobał , a świadomość że zbudowany jest z kamiennych bloków Mauzoleum w Halikarnasie jeszcze dodatkowo pobudzała wyobraźnię podczas zwiedzania

mchrob napisał(a):Czyli kolejny cud starożytności zaliczony ;) Ile jeszcze zostało Wam do odwiedzenia?

Jeszcze całe mnóstwo , lista nie maleje , bo w prawie każdym kolejnym miejscu zapisanym na liście znajduję powiązane z nim następne . Powiązane mitem , historią , znaną osobą , wydarzeniem historycznym . Do tego należy dodać piękne geograficznie miejsca - góry , wyspy , zatoki , plaże , groty , jaskinie , wąwozy , wodospady , z których również nie rezygnujemy :hut: :papa:

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 14.12.2022 19:56

piotrf napisał(a):
piekara114 napisał(a):Super ten zamek.

Bardzo nam się podobał , a świadomość że zbudowany jest z kamiennych bloków Mauzoleum w Halikarnasie jeszcze dodatkowo pobudzała wyobraźnię podczas zwiedzania

Też mi się podoba ten zamek. Z Twoich zdjęć wnioskuję, że jest tam co oglądać.
Tak się zastanawiałam nad Twoją informacją, że z zamku widać wyspę Kos, bo linia brzegowa wokół Bodrum jest troszkę kręta i wydawało mi się, że wyspa Kos jest przez nią zasłonięta. Ale na jednym Twoim zdjęciu chyba faktycznie w oddali majaczy wyspa Kos. Być może z wysokości zamku nie ma problemu z jej dostrzeżeniem.

piotrf napisał(a):
mchrob napisał(a):Czyli kolejny cud starożytności zaliczony ;) Ile jeszcze zostało Wam do odwiedzenia?

Jeszcze całe mnóstwo , lista nie maleje , bo w prawie każdym kolejnym miejscu zapisanym na liście znajduję powiązane z nim następne . Powiązane mitem , historią , znaną osobą , wydarzeniem historycznym . Do tego należy dodać piękne geograficznie miejsca - góry , wyspy , zatoki , plaże , groty , jaskinie , wąwozy , wodospady , z których również nie rezygnujemy :hut: :papa:

Oj, niestety życia braknie, żeby dotrzeć do wszystkich miejsc z tej listy. Ja już przestałam tworzyć taką listę i zdaję się na los. Jadę tam, gdzie się trafi fajna okazja cenowa. A ceny ostatnio oszalały 8O.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 14.12.2022 21:07

Wyspę Kos widać prawie całą z wysokości wieży , nieco mniej z dziedzińca , w rozgrzanym powietrzu faktycznie tylko "majaczy" :wink:

kos.jpg

kos2.jpg

Nie myślałem o pisaniu relacji gdy byliśmy w Turcji , nie robiłem zdjęć z myślą o relacji :? . Jest ich co prawda jest mnóstwo , ale nie wszystkie nadają się do publikacji :wink:

Ceny oszalały . To prawda , dodatkowo utrudnienia sanitarne - dlatego taka forma spędzania czasu na wakacjach . Osiołek to nocleg z posiłkami kiedy i gdzie chcesz - dlatego jeszcze powstają u nas plany i chociaż ciężko zrealizować je w stu procentach , to jednak jest to łatwiejsze niż w przypadku wynajętych apartamentów , hoteli , moteli itp. Zwiedzanie "po drodze" ma swoje plusy - odpoczynek , zwiedzanie bez tłumów , bo przeważnie śpimy obok atrakcji i zwiedzamy jako pierwsi w danym dniu :hut:

Pozdrawiam
Piotr
marze_na
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) marze_na » 14.12.2022 21:57

Nie miałam pojęcia, że w Bodrum jest tak świetny zamek.
Miejscowość znam tylko z wakacyjnej relacji szwagra, ale widocznie nie chciało mu się wstawać z leżaka :wink:.
Kapitańska Baba
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) Kapitańska Baba » 16.12.2022 09:11

Piotrze - zamek świetny, z tą zielenią robi super wrażenie. Widok na marinę i ogrom jachtów na kotwicowisku - to wiadomo :wink:
Ale to pawiami zrobiłeś mi poranek! Są takie dostojne, mogłyby tylko jeszcze pokazać lepiej swoje ogony :D Wspaniałe ptaszory :hearts:
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 16.12.2022 20:51

Super widoki z zamku! A pawie (tak naprawdę - jeden paw ;)) będą też u mnie, w najbliższym odcinku :mrgreen:
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 16.12.2022 22:04

marze_na napisał(a):Nie miałam pojęcia, że w Bodrum jest tak świetny zamek.
Miejscowość znam tylko z wakacyjnej relacji szwagra, ale widocznie nie chciało mu się wstawać z leżaka :wink:.

Każdy spędza urlop tak , jak lubi 8) przynajmniej tak powinno być :oczko_usmiech:

Kapitańska Baba napisał(a):Ale to pawiami zrobiłeś mi poranek! Są takie dostojne, mogłyby tylko jeszcze pokazać lepiej swoje ogony :D Wspaniałe ptaszory :hearts:

To piękne ptaki :D

maslinka napisał(a):Super widoki z zamku! A pawie (tak naprawdę - jeden paw ;)) będą też u mnie, w najbliższym odcinku :mrgreen:

Chyba wiem gdzie go spotkałaś :smo: Kiedyś było ich tam kilka , łącznie z białym . . .

Dla miłośników pawii
Załączniki:
Pawie ochryd.jpg
Paw Sw. Naum.jpg
Paw biały.jpg
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.12.2022 12:33

Dwa razy razy podziwiałem zamek w Bodrum z zewnątrz, ale w środku nie byłem, bo na podstawie informacji oszacowałem, że nie jest to warte zakupu biletu. Teraz lira stoi bardzo nisko, może bym się skusił...

Pozdrawiam,
Wojtek
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.12.2022 14:43

10. Przez spaloną ziemię ( Yali -> Camlik -> Yenikoy -> Gökbel -> Türkevleri . . .

456.jpg

Opuszczamy teren wokół zamku i przez pasaż handlowy wracamy do Osiołka . Jeszcze ostatni rzut oka w stronę zamku i w drogę

457.jpg

458.jpg

Z Bodrum wyjeżdżamy w kierunku wschodnim , nawigacja "mówi" , że jest droga ;) przez góry , więc jedziemy zupełnie pustą , boczną drogą - oleandry , stare oliwki , wysokie trawy i nagle Osiołek staje jak wryty . . .

459.jpg

460.jpg

Piesi mają pierwszeństwo :oczko_usmiech:

461.jpg

Potem wsiadając za kierownicę zauważyłem w sporym oddaleniu obserwatora :)

462.jpg

463.jpg

W zachodzącym słońcu wspinamy się coraz wyżej , droga zmienia się z asfaltowej w skalisto - szutrową , mijamy kamieniołomy ( jest ich kilka , na jednym z nich panowie ręcznie układają na paletach kamienne "dachówki" różnych rozmiarów ) i po przejechaniu szczytu zjeżdżamy do doliny .

464.jpg

465.jpg

466.jpg

467.jpg

Tu asfalt wrócił na drogę , więc na kolejną górę wspinamy się komfortowo , szybko zdobywając wysokość i ciesząc się na piękne widoki . Tu pierwszy ZONK tegorocznego wyjazdu wakacyjnego .
Zamiast widoków soczystej zieleni porastającej piękne góry , gajów oliwnych i kolorowego kwiecia - kikuty spalonych drzew , zgliszcza domów , wyjałowiona , pusta ziemia a pośród pogorzeliska kontenery mieszkalne i prowizoryczne plandekowe szałasy dla tych , co zdecydowali się zostać i odbudować po pożodze gospodarstwa , wioski . Minęliśmy tam kilka beczkowozów na
krętych górskich drogach i samochodów z materiałami budowlanymi . To pomoc państwa dla pogorzelców .
Największy w historii Turcji pożar spowodowany przez długotrwałą suszę , wysokie temperatury i silne wiatry , które błyskawicznie rozprzestrzeniły pożar na ogromny obszar w 2021 roku , pomimo zaangażowania ogromnych sił i środków dokonały straszliwego spustoszenia . Zginęło 8 osób ( wg innych relacji - kilkanaście ) i setki tysięcy zwierząt

468.jpg

469.jpg

470.jpg

Widok przez trwający dwie godziny przejazd jest na tyle przygnębiający , że robię tylko kilka zdjęć opalonych gór i w milczeniu zjeżdżamy nad morze na nocleg .

471.jpg

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 17.12.2022 14:54

Franz napisał(a):Dwa razy razy podziwiałem zamek w Bodrum z zewnątrz, ale w środku nie byłem, bo na podstawie informacji oszacowałem, że nie jest to warte zakupu biletu. Teraz lira stoi bardzo nisko, może bym się skusił...

Cena biletu to w przeliczeniu 6,2 Euro , myślę że to nie jest wysoka cena za zwiedzanie ciekawego ( przynajmniej dla mnie ) zamku Św. Piotra

Pozdrawiam
Piotr
mysza73
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) mysza73 » 17.12.2022 17:04

piotrf napisał(a):Piesi mają pierwszeństwo :oczko_usmiech:
Obrazek

:lol: :lol: :lol:
Franz
Legenda

Nieprzeczytany postnapisał(a) Franz » 17.12.2022 17:24

piotrf napisał(a):Potem wsiadając za kierownicę zauważyłem w sporym oddaleniu obserwatora :)

Permanentna inwigilacja...

Pozdrawiam,
Wojtek
Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Turcja - Türkiye

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023 - strona 9
Nie masz jeszcze konta?
Zarejestruj się
reklama
Chorwacja Online
[ reklama ]    [ kontakt ]

Platforma cro.pl© Chorwacja online™ wykorzystuje cookies do prawidłowego działania, te pliki gromadzą na Twoim komputerze dane ułatwiające korzystanie z serwisu; więcej informacji w polityce prywatności.

Redakcja platformy cro.pl© Chorwacja online™ nie odpowiada za treści zamieszczone przez użytkowników. Korzystanie z serwisu oznacza akceptację regulaminu. Serwis ma charakter wyłącznie informacyjny. Cro.pl© nie reprezentuje interesów żadnego biura podróży, nie zajmuje się organizacją imprez turystycznych oraz nie odpowiada za treść zamieszczonych reklam.

Copyright: cro.pl© 1999-2025 Wszystkie prawa zastrzeżone