Platforma cro.pl© Chorwacja online™ - podróżuj z nami po całym świecie! Odkryj Chorwację i nie tylko na forum obecnych i przyszłych Cromaniaków ツ

Turcja Osiołkiem 2022 i 2023

Największym miastem Turcji jest Stambuł - miasto o dużej wadze historycznej (niegdyś znany był pod innymi nazwami: Bizancjum i Konstantynopol). Ciekawostką jest, że w Stambule zmarł Adam Mickiewicz – wybitny polski poeta epoki romantyzmu. W jego niegdysiejszym domu mieści się dziś Muzeum Adama Mieckiewicza, gdzie znajduje się ekspozycja poświęcona pamięci artysty. Turcja jest jednym z niewielu państw na świecie, które są całkowicie samowystarczalne pod względem produkowanej żywności.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 19:07

wiola2012 napisał(a):Dziękuję Piotrze za świetną relację, świetną merytorycznie i zdjęciowo :proszedzieki: . Pokazałeś tak różnorodną Turcję , że każdy może ułożyć sobie plan wycieczki wg własnych upodobań. Ja na pewno skorzystam :D

Dziękuję , Wiolu , to bardzo miłe :D

Subotica , Jagodina i Skopje , to nasze ulubione przystanki w drodze na południe i powroty z wyjazdów . Nie tylko w podróżach Osiołkiem , kilka noclegów w apartamentach też było i byliśmy bardzo zadowoleni , podobnie jak z jedzonka :mg:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 19:12

marze_na napisał(a):Ode mnie też ogromne dziękuję za pokazanie nieznanego mi dotąd kawałka świata.

Do zobaczenia w kolejnej relacji :hut: .

:proszedzieki: Jest w planie następna część Turcji . . . kiedyś , dla mnie najciekawsza , zobaczymy czy się uda :mg: :mg:

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 19:15

dangol napisał(a):Pięknie się z Wami podróżowało 8) , dziękuję!
Z przyjemnością będę zagłębiać się w kolejne Osiołkowe (i nie tylko) wyprawy :) .

:proszedzieki: Danusiu , Osiołek ma małą przerwę - będzie odpoczywał do wiosny ;) , jest już planów kilka na Czechy i Śląsk , a potem się zobaczy . . . :mg:

Pozdrawiam
Piotr
te kiero
Mistrz Ligi Narodów UEFA

Nieprzeczytany postnapisał(a) te kiero » 22.11.2023 19:16

Mega wyprawa, jak już kierowałem uwagę nie raz. Szacun i mimo wszystko wielka odwaga. Dzięki, dzięki.
Ja chciałbym liznąć samemu choć Istambuł, bo nie wliczam wyjazdów AllIn.
Ograniczenie urlopowe nie pozwala za wiele, a tam trzeba jeszcze dojechać.

Ciekawe w którym kierunku teraz...
maslinka
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) maslinka » 22.11.2023 19:48

piotrf napisał(a):O ile się nie mylę , Agnieszka ( maslinka ) również była gościem w tym przybytku :D

Była, ale tylko piwo piła :mg:

Piotrze, przyśpieszyłeś ostatnio i ledwo Cię dogoniłam. Ależ to była podróż! Tyle miejscówek 8O Dzięki za bardzo ciekawą relację :D Już wypatruję kolejnej.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 20:34

te kiero napisał(a):Mega wyprawa, jak już kierowałem uwagę nie raz. Szacun i mimo wszystko wielka odwaga. Dzięki, dzięki.
Ja chciałbym liznąć samemu choć Istambuł, bo nie wliczam wyjazdów AllIn.
Ograniczenie urlopowe nie pozwala za wiele, a tam trzeba jeszcze dojechać.

:proszedzieki: Istambuł ( jak już pisałem ) z uwagi na ograniczenia o których pisałeś , w naszym przypadku ma sens jedynie samolotem , warunkiem rozsądne ceny przelotów i apartamentów/hoteli . . .
Jedynym chyba wyjątkiem jest pobyt w południowej Bułgarii , albo wschodniej Grecji , bo wtedy przejazd samochodem do Istambułu to około 4 godziny plus oczekiwanie na granicy . . . może kiedyś . . .

te kiero napisał(a):Ciekawe w którym kierunku teraz...

Póki co , jak nas covidowo nie zamkną - w grudniu , na koniec roku południowa Hiszpania :D

Pozdrawiam
Piotr
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 20:57

maslinka napisał(a):Piotrze, przyśpieszyłeś ostatnio i ledwo Cię dogoniłam. Ależ to była podróż! Tyle miejscówek 8O Dzięki za bardzo ciekawą relację :D Już wypatruję kolejnej.

:proszedzieki: Turcja to naprawdę duży kraj i ma jeszcze bardzo dużo ciekawych dla nas miejsc :tak:

W tym roku już chyba nie zdążę z rozpoczęciem kolejnej relacji :smo:

Pozdrawiam
Piotr
piekara114
Opiekun działu

Nieprzeczytany postnapisał(a) piekara114 » 22.11.2023 21:27

Sama mam plan na Stambuł samolotem. Niestety bilety raczej w cenie ok 1000 zł RT co na wypad 4 dniowy oceniam na dość wysoką cenę. Plus za bezpośrednie loty z Katowic, które są od tego roku.
Kolega wybrał taką wersję zwiedzania i jak mi mówił 4 dni na miejscu to fajny okres i na miasto i na odpoczynek na jednej z Wysp Książęcych.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 22:37

Myślałem właśnie o czterech ( maksymalnie pięciu ) dniach , bez gonitwy tam na miejscu . Powinno wystarczyć :tak:
Sprawdzałem loty ( przełom styczeń/luty ) i znalazłem ceny około 500 - 600 PLN , ale to może być jeszcze kilka zmian i nie wiadomo co Nowy 2024 Rok przyniesie :oczko:
Tysiak + nasz dojazd do Katowic + parking . . . też uważam za dość wygórowaną cenę . . .

Pozdrawiam
Piotr
megidh
Koneser

Nieprzeczytany postnapisał(a) megidh » 22.11.2023 22:49

Wspaniały był ten Wasz wyjazd. Tyle miejsce odwiedzonych, że trudno jest je wszystkie spamiętać. Może byś się pokusił o podpięcie linków do spisu treści, aby (w przypadku powrotu do tej relacji) łatwiej było dotrzeć do konkretnej strony. Bo o ile w spisie z wyjazdu z 2023 roku podałeś konkretne strony, to pozycje z wyjazdu z 2022 roku trzeba wyszukiwać.
Dzięki za relację i czekam na następną.
piotrf
Weteran

Nieprzeczytany postnapisał(a) piotrf » 22.11.2023 23:06

megidh napisał(a):Wspaniały był ten Wasz wyjazd. Tyle miejsce odwiedzonych, że trudno jest je wszystkie spamiętać. Może byś się pokusił o podpięcie linków do spisu treści, aby (w przypadku powrotu do tej relacji) łatwiej było dotrzeć do konkretnej strony. Bo o ile w spisie z wyjazdu z 2023 roku podałeś konkretne strony, to pozycje z wyjazdu z 2022 roku trzeba wyszukiwać.
Dzięki za relację i czekam na następną.

Dziękuję , Gosiu , masz oczywiście rację , postaram się o podpięcie linków do spisu treści , albo opiszę stronami . Myślałem też o uzupełnieniu mapek do końca , ale to może za czas jakiś , bo muszę ogarnąć teraz kilka czasochłonnych tematów . . . ot życie :oczko:

Pozdrawiam
Piotr
Poprzednia strona

Powrót do Turcja - Türkiye